» »

[Vse o DSLR]

[Vse o DSLR]

Temo vidijo: vsi
««
10 / 93
»»

Okapi ::

Katero leco je pa uporabil?
Slikano je s 400 mm, kateri objektiv točno je uporabil, pa ne bi vedel.

O.

kyusss ::

Na hitrost AF še najbolj vpliva leča (max blenda in USM/AF-S pogon), ki jo imaš gor. Aparat ostri vedno pri odprti zaslonki, zato je ostrenje hitrejše če imaš gor 200mm/2.8, kot če imaš 70-200mm/5.6.

Glede ptičev v letu s hoby variantami 70-200mm (70-300mm) ne pričakuj preveč, uporabni objektivi za ta namen se začnejo pri 1k€.

CaqKa ::

freesty je izjavil:

Nekdo je predlagal D7000+18-105 za 999€. In se mi zdi ta paket kar v redu zadeva za 1200€. Rabil bi pa itq sprozilec za timelapse, nahrbtnik in stativ. Torej k tisti Canonovi ceni se to zraven, ceprav bi verjetno kupil bolj poceni robo kot pa je prilozena pri Nikon paketu.

Jaz sem predlagal in kupil d7000 za 777€ v hartlauer v avstriji. z 18-105 za 999€.
zakaj nucaš timelapse sprožilec?
nekaj že lahko narediš z intervalmetrom v samem fotkiču (gre do 999 slik). timelapse sprožilci so s kitajske iz ebaya za 15$ s poštnino vred...
Kar se tiče nočnih fotk je tale kit objektiv očitno malo prešvoh...
kar se pa tiče videa, pa moreš vedet da ne moreš odprtosti zaslonke nastavljat.

kyusss je izjavil:

Na hitrost AF še najbolj vpliva leča (max blenda in USM/AF-S pogon), ki jo imaš gor. Aparat ostri vedno pri odprti zaslonki, zato je ostrenje hitrejše če imaš gor 200mm/2.8, kot če imaš 70-200mm/5.6.

ma kaj te vem... na d7000 če primerjam kit 18-105 z 50mm 1.8, ki ima od fotoaparata gnan focus, je autofokus dosti slabši z 50mm. razlage ki sem jih prebral so bile, da je težava v tem, da leča ki je bolj odprta ima dosti krajše razdalje globinske ostrine in pride motorček hitreje mimo... ko bo dnar bom verjetno nabavil 35mm (50 mi je preozko), ki pa ima že v objektivu motor... pa bom videl če je kaj na tem...

freesty ::

Kak pa si zadovoln z D7000+18-105? Saj 50mm ima svoj focus motorcek? Al mas se stari model brez?

Saj video me niti ne zanima, fajn pa je, da je moznost:)

Kaj pa HDR si ze sprobal kaj? To me tudi interesira:)

Pri canonu me najbolj motijo ti bliski flasha, da najde focus v slabi svetlobi. Sem ekrat slikal zunaj in je blitz flashal in so ljudje misli, da sem ze slikal...:)
Nikon ima to z dodatno lucko reseno, ce se ne motim?:)
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

freesty je izjavil:

Kak pa si zadovoln z D7000+18-105? Saj 50mm ima svoj focus motorcek? Al mas se stari model brez?

Saj video me niti ne zanima, fajn pa je, da je moznost:)

Kaj pa HDR si ze sprobal kaj? To me tudi interesira:)

Pri canonu me najbolj motijo ti bliski flasha, da najde focus v slabi svetlobi. Sem ekrat slikal zunaj in je blitz flashal in so ljudje misli, da sem ze slikal...:)
Nikon ima to z dodatno lucko reseno, ce se ne motim?:)

ne starejši 50mm je, brez motorja. zadovoljn sem tak, da pač... zadeva presega moje znanje kompozicije in se pač iz tega vidika učim.
tehnološko me kot sem že napisal zajebava to, da za nočno slikanje zvezd objektiv ni dovolj odprt.
za eno bokeh fotografijo ki sem jo želel naredit, pa sem imel spet premalo odprto zaslonko :>
drugače je pa zadeva iz razloga, ker sem si pred nakupom zapisal kriterije in šele nato šel gledat kaj obstaja na tržišču, pač pisana mojim potrebam na kožo.
dodatna oprema ki jo imam v planu kupit, pa je še kak flash, ter daljinski sprožilec zanj, od leč pa nekaj širokokotnega z zaslonko boljšo od 2, pa če bo dnar dal sigma 50-500, ali pa 150-500. plus razni dodatki za light painting :)

HDR... imaš možnost exposure bracketinga... glede na to da fotoaparat dela z 6fps, načeloma ni problema slik ki so praktično nezamaknjene naredit kar iz roke.
je pa tudi ena opcija s katero lahko 2 ali 3 posnetke že kar v fotoaparatu skup zložiš... če si dovolj hiter da exposure premakneš in se ob tem ne premakneš s fotoaparatom, bi lahko teoretično hdr sliko naredil kar iz fotoaprata..

če bi ta multiple exposure in exposure bracketing funkcija delovali istočasno bi to pomenila, da bi kr na fotoaparatu dobil že HDR, pa žal ne gre... zgleda da tudi v nobenem firmwaru več tega ne mislijo "popravit".

ja ena lučka je zraven za light assist :>

BigWhale ::

Light assist lucka pri Nikonu odpove takoj, ko moras slikat nekaj kar je bolj dalec stran. :) Tisti bliski so pa nadlezni, se strinjam in ce imas malo slabsi objektiv, jih je lahko kar precej. V obeh primerih se se najbolje obnese externi flash.

Za nocno slikanje zvezd in drugih reci, pa se je treba kar potrudit. Tudi s 50mm 1.2 ne bodo nevem kako dobri rezultati. :)

Super Sonic ::

Glede ptičev v letu s hoby variantami 70-200mm (70-300mm) ne pričakuj preveč

Tole je bilo slikano D50 + 70-200mm kit objekiv (ni VR):

Predvsem bi rekel, da rabiš veliko časa, da takšno fotko posnameš - z boljšo opremo na aparatu, gre predvsem lažje in bolj zanesljivo, pa v končni fazi so tudi fotke med seboj težko primerljive.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

no comment ::

BigWhale je izjavil:

Za nocno slikanje zvezd in drugih reci, pa se je treba kar potrudit. Tudi s 50mm 1.2 ne bodo nevem kako dobri rezultati. :)

Seveda ne, če pa je za to namenjen 58/1.2 :)

Mater, sem imel nagledanega D7000+18-105 na foka.nl za 870€. Pa ce upostevam se, da bi vzel na firmo, torej -21%. Bi me prislo 687€. Zdaj pa so vrgli nikon D7100 ven. In me ta badboy mika.
Ce ga bojo mel v eni trgovino za 1000€ bi ga pomoje kar vzel. Pride torej 800€ medtem ko D7000 bi prsu sam body 600€. 200€ vec za novejsi tech. Hm.

bluefish ::

Z 18-105 naj bi bil 1400€: http://www.dpreview.com/previews/nikon-...

dottor ::

Kar pomeni 1400€ pri nas ;((
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

Ja v eni trgovini so napisal 1000-1100€ za body. Ce preorderas:)

Zdaj ce bi blo 1000€ bi mogoce celo vzel. 1100 mi je pa ze mal vlk napram D7000 za 760€.

Duhec ::

Super Sonic je izjavil:

Glede ptičev v letu s hoby variantami 70-200mm (70-300mm) ne pričakuj preveč

Tole je bilo slikano D50 + 70-200mm kit objekiv (ni VR):

Predvsem bi rekel, da rabiš veliko časa, da takšno fotko posnameš - z boljšo opremo na aparatu, gre predvsem lažje in bolj zanesljivo, pa v končni fazi so tudi fotke med seboj težko primerljive.

Nikon D5100+sigma 18-200mm, OS vključen
Klinc, ko so tace bolj ostre kot uč. :)

pa niti ni kaj dosti izboljšano... 16 -> 24mpix, pa 39->52 af points od tu naprej pa so minorne zadeve...
očitno še vedno ni HDR.
med snemanjem videa se še vedno ne da štelat zaslonke. "stereo" mikrofona sta glih 1 cm narazen...
AF/AE lock button je še vedno na nepriročnem mestu...
za gps še vedno rabiš zunanjo enoto.

Je vredno dat 850€ za D7100 preko D7000 za 600€?

Senzor naj bi bil boljsi, AF boljsi, video boljsi, HDR naj bi imel kakor sem zasledil. Pa se opcija dodatnega 1.3x cropa, vse skupaj crop faktor 2, ki ti podaljsa goriscnico iz 300-600mm, kar bi pomoje prislo kar prav pri fotkanju kaksnih zivali in podobno:)

freesty je izjavil:

Je vredno dat 850€ za D7100 preko D7000 za 600€?

Senzor naj bi bil boljsi, AF boljsi, video boljsi, HDR naj bi imel kakor sem zasledil. Pa se opcija dodatnega 1.3x cropa, vse skupaj crop faktor 2, ki ti podaljsa goriscnico iz 300-600mm, kar bi pomoje prislo kar prav pri fotkanju kaksnih zivali in podobno:)

kje si zasledil da je hdr?

kar se tiče cropa... mislim... če imaš 300mm objektiv ne boš nič profitiral.. to kar si na fotkiču nastavil lahko še vedno na računalniku narediš. to je samo digitalni zoom. recimo da si ga na 24mpix lahko malo bolj privoščiš kot na 16 mpix...

ampak če upoštevamo da za dvakrat boljšo sliko rabiš 4x več pikslov, potem ugotoviš da na podlagi večpixlov na senzorju, dobiš 1,22x boljšo sliko sqrt(24mpix/16mpix)

Ja kaj pa vidis v viewfinderju? Vidis 300*1,5*1,3 al 300*1,5?

obično in izrisan frame za kjer je crop: http://www.dpreview.com/previews/nikon-...

Aha takda gre res samo za digitalno povecavo. Torej,ce slikas brez dodatnega cropa in povecas v photoshopu si na istem kot, ce na aparatu nastavis 1.3 crop?

Torej je vredno dat 250€ vec za D7100? Tele crosstype focus tocke baje prav pridejo pri focusu.

Torej je vredno dat 250€ vec za D7100? Tele crosstype focus tocke baje prav pridejo pri focusu.

Samo ti veš ali ti bo to kaj prav prišlo pri tvojem delu s fotoaparatom in ravno tako samo ti veš koliko ti 250€ pomeni. Odlične fotografije pa lahko nastajajo z aparati, ki so tehnično parkrat slabši.

Moje razmišljanje je, da raje več v leče kot v body.

freesty je izjavil:

Aha takda gre res samo za digitalno povecavo. Torej,ce slikas brez dodatnega cropa in povecas v photoshopu si na istem kot, ce na aparatu nastavis 1.3 crop?

nič ne gre za digitalno povečavo...
gre za izrez. in če izrez (ki pač ima manj pikslov) prikažeš na fizično enaki površini, samo zgleda kot povečava.

crop faktor ti že ime pove, da je to isto kot če vzameš v photoshopu ali pa drugem slikovnem programu orodje crop in izrežeš del slike.

Crop factor @ Wikipedia

Brane22 ::

če prav razumem, če to stori aparat namesto tebe, dobiš več fps.

Brane22 je izjavil:

če prav razumem, če to stori aparat namesto tebe, dobiš več fps.

ja 7, namesto 6 :)
pa pri videu dobiš 60fps, namesto 30, če delaš v NTSC, v PAL pa ni razlike, kolkor sem bral.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: CaqKa ()

gre za izrez. in če izrez (ki pač ima manj pikslov) prikažeš na fizično enaki površini, samo zgleda kot povečava.
:)) Kaj pa je drugega digitalna povečava, kot to, da isto pik prikažeš na večji površini (ali pa manj pik na enaki površini, kar je čisto enako).

Prednost, da to dela fotoaparat, namesto ti kasneje s Photoshopom, je prihranek prostora na kartici in malo hitrejše slikanje (ker pač fotoaparat obdela in zapiše manj megabajtov), slabost pa to, da moraš delati točen izrez v živo, medtem ko si lahko v Photoshopu v miru ogledaš fotko in narediš najboljši možni izrez. Če tistih 7 namesto 6 slik na sekundo ni kritičnih za uspeh fotke, je veliko bolje delati izrez s Photoshopom.

O.

Okapi je izjavil:

:)) Kaj pa je drugega digitalna povečava, kot to, da isto pik prikažeš na večji površini (ali pa manj pik na enaki površini, kar je čisto enako).

Prednost, da to dela fotoaparat, namesto ti kasneje s Photoshopom, je prihranek prostora na kartici in malo hitrejše slikanje (ker pač fotoaparat obdela in zapiše manj megabajtov), slabost pa to, da moraš delati točen izrez v živo, medtem ko si lahko v Photoshopu v miru ogledaš fotko in narediš najboljši možni izrez. Če tistih 7 namesto 6 slik na sekundo ni kritičnih za uspeh fotke, je veliko bolje delati izrez s Photoshopom.

O.

Do digitalne povečave pride šele v tistem trenutku, ko se uporabijo algoritmi, ki iz slike neke dimenzije v pikslih naredijo sliko v drugačni dimenziji pikslov. s čimer se uporabijo algoritmi za interpolacijo.

tako da pride do pomanjšave, ko slike prikazujemo na monitorju. Ampak do te pomanjšave pride v vsakem primeru... če boš prikazoval FF sliko, ali pa crop sliko, ali pa cropan crop iz d7100.

še vedno trdim da pri cropanem cropu iz d7100 govorimo o izrezu in ne o povečavi.
zakaj drugače se temu potem ne reče magnify, ampak se reče crop?

Do digitalne povečave pride šele v tistem trenutku, ko se uporabijo algoritmi, ki iz slike neke dimenzije v pikslih naredijo sliko v drugačni dimenziji pikslov.
Pri fotografiji praktično vedno gledaš izhodni obliki z algoritmom prilagojeno število pik, nikoli "native" števila (če slučajno je, gre za zgolj naključno ujemanje). Ko jo gledaš na monitorju ali telefonu ali televizorju ali na platno projecirano s projektorjem ali na papirju odtisnjeno s tiskalnikom. Ker se velikost izhodne oblike (v cm) z izrezom praviloma ne spremeni, je njegov učinek vedno povečava.

Na drugi strani pa samo povečanje števila pik (resampling) ni nujno povečava, ker jelahko velikost slike v cm še vedno enaka. V starih časih pa se je itak vsakemu prenosu fotke iz filma na papir reklo povečava.;)

O.

Okapi je izjavil:

V starih časih pa se je itak vsakemu prenosu fotke iz filma na papir reklo povečava.

Ni res. AFAIK, contact printu nikoli niso rekli povečava, ker je pri contact printu (kot že ime pove) ne more biti. Proof sheetse posledično gledaš v velikosti negativa.

Ja, na mikrofiše se je pa iz negativov celo pomanjšalo.>:D

O.

Zdej pa že mal (preveč?) nateguješ pojem 'papir' ;)

Okapi je izjavil:

Do digitalne povečave pride šele v tistem trenutku, ko se uporabijo algoritmi, ki iz slike neke dimenzije v pikslih naredijo sliko v drugačni dimenziji pikslov.
Pri fotografiji praktično vedno gledaš izhodni obliki z algoritmom prilagojeno število pik, nikoli "native" števila (če slučajno je, gre za zgolj naključno ujemanje). Ko jo gledaš na monitorju ali telefonu ali televizorju ali na platno projecirano s projektorjem ali na papirju odtisnjeno s tiskalnikom. Ker se velikost izhodne oblike (v cm) z izrezom praviloma ne spremeni, je njegov učinek vedno povečava.

Na drugi strani pa samo povečanje števila pik (resampling) ni nujno povečava, ker jelahko velikost slike v cm še vedno enaka. V starih časih pa se je itak vsakemu prenosu fotke iz filma na papir reklo povečava.;)

O.

jaz še do zdaj nisem videl fotoaparata, ki bi iz fokusa in goriscne razdalje izracunal za vsako sliko ustrezen dpi. jaz sem do zdaj videl samo slike ki so v exifu imele zapisano 72dpi...

Spraševal je:

freesty je izjavil:

Rekel sem da je zadeva crop in ne povečava (interpolacija). Če bi bila interpolacija, potem namreč fotoaparat ne bi mogel iztisniti potrebnih 7fps namesto 6 fps, ker bi mu procesorske moči zmanjkalo.
tako da popravek, ki sem ga dal freestiju je povsem na mestu, gre za izrez in ne za povečava. Brane22 pa je dodal, da s tem dobiš potrebne FPSe (ki pa jih z photoshopom ne moreš)

Brane22 pa je dodal, da s tem dobiš potrebne FPSe (ki pa jih z photoshopom ne moreš)
Jaz pa, da s tem izgubiš možnost natančnejše izdelave izreza, ki jo s Photoshopom imaš.;)

O.

Okapi je izjavil:

Brane22 pa je dodal, da s tem dobiš potrebne FPSe (ki pa jih z photoshopom ne moreš)
Jaz pa, da s tem izgubiš možnost natančnejše izdelave izreza, ki jo s Photoshopom imaš.;)

https://slo-tech.com/forum/t358579/p392...

CaqKa je izjavil:

Okapi je izjavil:

https://slo-tech.com/forum/t358579/p392...

Joj, nehaj no.

Vec stvari pustis narediti fotoaparatu bolj zdrekano sliko dobis ven. Tisti 1fps je nekaj kar bodo res redki opazili, kaj sele v resnici potrebovali. Tisti, ki pa potrebuje tolk vecji FPS, mu pa verjetno na kraj pameti ne pade, da bo aparatu pustil se crop delat sam po sebi.

mislim da smo to vse že predebatirali in se strinjamo s tem. Kaj konkretno te moti na moji izjavi ki si jo citiral?

CaqKa je izjavil:

mislim da smo to vse že predebatirali in se strinjamo s tem. Kaj konkretno te moti na moji izjavi ki si jo citiral?

Po enem dnevu prepucavanja (precej nerelevatnega) o tem kaj je povecava in kaj ne, sem ti na splosno rekel, da nehas. :> Ker si se zaplezal v eno 'sam da bo po mojem' debato, tko kot dva dni prej s tistim motion blurom. :)

BigWhale je izjavil:

CaqKa je izjavil:

Po enem dnevu prepucavanja (precej nerelevatnega) o tem kaj je povecava in kaj ne, sem ti na splosno rekel, da nehas. :> Ker si se zaplezal v eno 'sam da bo po mojem' debato, tko kot dva dni prej s tistim motion blurom. :)
a ne bi bilo bolj enostavno bit tiho? :)

Brane22 ::

Precej OT, a to je še vedno najboljša tema:

Canonov exksterni flash Speedlite 580EX - če ga uporabljam v skupini večih enot, kjer je enota na mojem fotoaparatu master in imam okrog sebe par slaveov, kako nastavim jakost flasha mastra ?

Pod nastavitvami v navodilih ni videt nič na to temo. Imam lahko 1-3 skupine slaveov (A,B,C) in lahko nastavljam razmerje A/B in posebej jakost C.

Ni pa videti procedure, pri kateri bi nastavil jakost mastra, ko sem enkrat aktiviral na flashu delo s skupino/ama/ami...

2loud4u ::

Mlajši brat je nabavil rabljenega SONY Alpha A390 in se še malo uči teh nastavitev pa to... Morda kdo ve, kako se sploh obnese ta fotoaparat, kaj se da z njim? Je dovolj kvaliteten tako za malo boljše slike?
c^2=E/m
HP XW6400|2× Xeon E5320 @1.86GHz|16MB L2
Cache|Sapphire HD6850|4GB FB-DIMM|HP 575W

Janac ::

Odvisno od znanja, ki ga ima. Neverjetno dobre slike se da delati že s telefonom, če je za objektivom mojster.

Jah, to že, ampak bolj me zanima, če je fotoaparat kvaliteten in vreden denarja? Dobil ga je za 180€ skupaj z dvema objektivoma (osebno se mi zdi kar poceni)
c^2=E/m

skyline ::

Za ta dnar je OK.

Narest se da pa tole: http://www.flickr.com/cameras/sony/dslr...

Katera objektiva? Če je zraven 18-105mm objektiv je allround objektiv in se bo lahko učil.

floyd1 ::

Ker gre za Sony, verjetno njihova kit objektiva - 18-55 in 55-200. Al pa starejsi par 18-70 in 75-300.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: floyd1 ()

Janac je izjavil:

http://www.flickr.com/cameras/olympus/e...

Kaj vse se da z mojim...

To ni bilo vprašanje...

@skyline

Hvala.
c^2=E/m

Zgodovina sprememb…

• spremenil: 2loud4u ()

skyline ::

En reality check rabim - D700 + grip, pol leta star (slo garancija), 20k shotov, 1500 eur. Aj tole normalna cena?

Men se zdi mal visoka, ampak bolj ko po netu gledam cene rabljenih, bolj vidm kolk noro tele zadeve držijo ceno...

mile ::

za 1500€ bi jaz vzel novega D600

http://grazcamera.system-shop.at/?aanz=...
««
10 / 93
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov D-SLR (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
8827353 (15618) BigWhale
»

Fotoaparat dober nakup? (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
6625780 (19832) schurda
»

zrcalno-refleksni fotoaparat (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
14025855 (20706) schurda

kateri 4\3 fotaparat do 500evrov (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Zvok in slika
20428969 (25811) bluefish

Več podobnih tem