Forum » Zvok in slika » [Vse o DSLR]
[Vse o DSLR]
Temo vidijo: vsi
Okapi ::
ISO daš iz 200 na najmanj, kar je mogoče. Če gre do 50, si že na pol sekunde. Če gre do 25, si na celi sekundi.
O.
O.
nodrim ::
no, če res ne dobiš želenega blura in je osvetlitev pri najvišji vrednosti zaslonke in najnižjem ISO še vedno premočna, potem ti preostane samo še filter, ko so že omenili tukaj ... drugače pa se spravi slikat popoldan ali proti večeru, bo ravno tako kul, če ne rabiš nujno pri belem dnevu fotkat ..
Map ::
Tale video si poglej. Če imaš čas, pa preglej cel kanal, ker ima več dobrih in poučnih videov.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Map ()
Duhec ::
@Janac, vse parametre (f, čas, iso...) nastavljaj postopoma in se uči, treniraj:
http://camerasim.com/camera-simulator/
Evo dva primera, delal sem vse na ročno, torej M :
čas 1/6 sek.,F13, ISO100..., 15.4.2013 ob 19:30
čas 1sek., F22, ISO100..., 29.11.2012 ob 12:28
tu sem moral uporabiti ND filter, ker je bilo opoldne presvetlo za tako dolg čas 1 sek.
http://camerasim.com/camera-simulator/
Evo dva primera, delal sem vse na ročno, torej M :
čas 1/6 sek.,F13, ISO100..., 15.4.2013 ob 19:30
čas 1sek., F22, ISO100..., 29.11.2012 ob 12:28
tu sem moral uporabiti ND filter, ker je bilo opoldne presvetlo za tako dolg čas 1 sek.
schurda ::
Kompaktni so za začetnike kar uredu, saj so idealni za učenje. 1x ko ti pride vse skupaj v kri in ko najdeš pomanjkljivosti kompaktnih veš da je čas za naslednji livel. Zadnjič sem bil spet v našem BigBangu in upajoč da majo D5100 s polno baterijo (zadnjič je bla prazna) ampak sem ostal spet praznih rok. Kar se tiče Nikona so imeli razstavljen "igračko" D3100 in pa delujoč D7000 z 18-105mm VR objektivom in sem bil kar navdušen. Sem pa prejšnjič dobu full boljši filling ko sem držal D5100 proti občutku rokovanja z D7000. Nekako se mi je D5100 prikupu. Žal je (nevem kako) imel zaklenjene vse funkcije tako da praktično nisi mogu nič razen slikat in se poigrat z objektivom.
Komaj čakam februar in upam da bojo še vedno meli razrezano ceno 10x60€, kar bi mi zelo pasalo.
Kompakt je za učenje kot računalnik za učenje pisanja. Za učenje je Nikon FM2, Pentax K1000 pa kakšen Zenit. Ker ti ne odpušča, ker se moraš naučit, kako se naredi fotko, ne pa, da jo on namesto tebe.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)
Hvala obema, vendar infinity? Te možnosti pa ne poznam. Obstaja mogoče kak drug izraz in kako se zadeva nastavi na Nikonu?
Live View in povečaš. Ali pa se potiš vsaj 15-20 min. (To so bili časi,. ko še ni bilo LiveViewa - čisti mazahazo)
Naj mi nekdo predlaga nek širokokotni (pod 25mm) objektiv za FF Nikon za potrebe snemanja.
Trenutno me mika Nikon 18-35mm f/3.5-4.5 G, vendar bi raje imel kak novejši fiksni (ne-zoom) objektiv, a teh je malo.
samyang 14/2.8 - to rabi znanec, ki se s tem preživlja
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: schurda ()
Pozdrav, malo se začenjam poglabljati v mojega Nikona D5100. Bi mi lahko kdo malo razložil kako slikati v temnih, senčnih prostorih? Ko sem slikal na M sem skupaj spravil zanič sliko, ko sem dal na AUTO je bila veliko boljša. Bi mi kdo lahko malo svetoval? Imam pa kit objektiv 18-55.
Naj ti povem, da ga ima kolega .Če primerjam z mojim D90, je D5100 čista perfekcija. Slika je za par razredov boljša, šum tudi pri največji občutljivosti bistveno manjši. Barve pa sploh. Pri nočnem slikanje ga nese ne 100% ampak 300%, pri dnevnem pa tudi. Samo zamišljam si kašen je potem šele D5200 oz. generacija tega čipa (D3200 in D7100).
Z optiko misliš da bi bilo boljše z objektivom, ki več odpre zaslonko?S tem ciljam predvsem na optično kakovostnejši objektiv.
Pa nemore bit šum že pri 1600 no! Kaj mi pol pomaga ISO 12800? Čisti marketing.Jasno, da je marketing.
Že pri vstopnem razredu DSLR-jev je 1600 praktično zgornja meja.
@bluefish: ni res, vsaka generacija ima boljši čip z manj šuma. Preverjeno iz prve roke.
Zgodovina sprememb…
Spet jaz. Zanima me malo kako je kej s temi KIT objektivi? Poleg 50mm mam namen uzet še en zoom objektiv. Razmišljal sem o 18-200mm za slikanje cosplayev in narave (za primere ko bo treba prikazat detajle ali ko prva vrsta nebo mogoča). Katere polnilne baterije kupiti za bliskavico in koliko približno zdržijo. Namen imam vzet Nikon SB-600 bliskavico. Kar se baterij tiče sem gledal Sanyo Eneloop MQN09 skupaj z 4xAA baterijami (na mimovrste 24€). Za grip pa me zanima ali lahko imam v njem original Nikonovo baterijo in konkurenčno? Katero konkurenčno za D200 bi mi priporočali (cene na mimovrste in zaokrožene):
- Eneride 24€
- Ansmann 28€ / 36€ (nevem kje je razlika)
- Hahnel 43€
Original stane 83€, kar je glede na ceno konkurenčnih 1x višja.
Hvala.
Moj odgovor je tale: imel sem 2 party grip za 30€ in baterije za 10€. Delalo je nekaj časa, baterija je bila, ni bila, imel sem 3 rezerve. Zdržale so po en teden, če sem pozabil polnit, sem bil brez, ipd. Potem sem kupil rabljen orginal grip in rabljeno original baterijo. Zdej mi dela vse, po 3 tednih, če ne rabim so še vedno polne. Tako pač je.
Heisenberg je izjavil:
bi mogoče kdo prosim predlagal kaj si naj kupim kot zacetnik - a zelim nekaj več da ne bom na dolgi rok razočaran...
želja pa je da bi imel vrtljiv ekran, vgrajeno bliskavico, z primernim vestranskim objektivom ?, rabljen? 1080p video,...cena nekje 500€ ?
prosim za predloge, mogoče kdo kaj trenutno prodaja ustreznega? Hvala
Razočaran boš že na začetku, ker so prioritete, ki si jih navedel, za fotografe popolnoma nepomemebne. Raje si kupi kompakta ali pa kamero.
Tile poceni objektivi z velikim razponom goriščnic so bolj tako tako. Na začetku razpona še ostri, vendar z izrazitim popačenjem, proti koncu pa precej mehki.
Za izletniško rabo OK, pozabi pa na povečave in podobno.
Točno tako, za izletniško rabo.
Zgodovina sprememb…
Z njim mislim slikat na raznih sejmih in prireditvah ter koncertih. Večina ljudi (cosplay) ter statične objekte na raznih motošovih in podobno. Dejansko bi rabu nekaj širšega, kar bi pomenilo 35mm?
Torej rabiš vsaj 24mm. Recimo 12-24 ali 14-24? Ko se ga enkrat navadiš, je skoz gor 90% cajta.
Kompakt je za učenje kot računalnik za učenje pisanja. Za učenje je Nikon FM2, Pentax K1000 pa kakšen Zenit. Ker ti ne odpušča, ker se moraš naučit, kako se naredi fotko, ne pa, da jo on namesto tebe.
imaš tudi kompakte z vsemi avtomatskimi, polavtomatskimi in ročnim programom ... recimo Canon Powershot določeni modeli itd., ki so precej kul za spoznavat osnove zaslonke in hitrosti zavese, polavtomatski način Av in Tv, pa pogosto imajo še macro možnost precej uporabno
Ja, prav imaš. Samo meni je pojem kompakta "škatlica, kjer pustiš na auto in slikaš". čeprav to "zna" narediti tudi moj D90.
dottor ::
Z njim mislim slikat na raznih sejmih in prireditvah ter koncertih. Večina ljudi (cosplay) ter statične objekte na raznih motošovih in podobno. Dejansko bi rabu nekaj širšega, kar bi pomenilo 35mm?
Torej rabiš vsaj 24mm. Recimo 12-24 ali 14-24? Ko se ga enkrat navadiš, je skoz gor 90% cajta.
Za zdej razmišljam uzet najprej 35mm f1.8 in pol en 18-70mm f3.5-4.5 (se jih dobi za cca. 130€ rabljene). Zoom predvsem zato, ker ne moreš vedno bit v prvi vrsti (kar se cosplaya tiče) in bi rad tudi kakšno stvar približal. V oči mi je padu še Sigma 70-200 f2.8, kateri se rabljeni prodajajo po cca. 400€ (kar sem bral po spletu je super objektiv) ampak še razmišljam če bi bil nakup smiseln in kje točno bi ga uporabljal (dat 400€ da stoji v torbi in ga vzamem ven 1x na leto se mi ne zdi smiselno).
Kar se tiče baterij, za kar sem dobil odgovor par postov višje. V P90 zdje uporabljam Hahnel baterijo kot rezervno (ko se original sprazni). Tudi na bolhi sem našel nekaj en-el3e nikonovih baterij za smešno ceno ampak predvidevam da le-te niso nove in je vprašanje kolko časa bodo zdržale. Zato bo najverjetneje uzel od Ansmanna (vem da dobiš na ebayu kitajske zadeve po par $ ampak raje dam malo več).
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi
TehDucky ::
Rad bi si kupil enga DSLR pa ful cincam kaj kupit. Gledam sicer Canone, ker bi si sposodil bratove objektive, ki so napol profi, če bi mi pasal kdaj kej mal bolj tazga slikat. Je pa res, da on že dolgo ni kupoval objektivov/fotoapratov tako da mi ne zna kaj več svetovat.
Gledam 650D/700D sicer sta kar draga že za moje pojme, samo ponujata pa kar ogromno. Razmišljam, da bi dal potem gor še Magic Lantern za dodatne opcije, kot so naprimer ugotovil pri teh dveh da lahko snemata raw filmčke. Sicer pa imam bolj namen slikat za hobi ter da se malo spoznam z vsem tem.
Koliko pa držijo cene rabljeni fotoaparati ? Kolikor sem gledal na bolhi, novejših se sploh ne prodaja kaj veliko, rabljeni pa držijo takšne cene, da rajši posežeš po novejšem ter novem.
Hvala vsem
Gledam 650D/700D sicer sta kar draga že za moje pojme, samo ponujata pa kar ogromno. Razmišljam, da bi dal potem gor še Magic Lantern za dodatne opcije, kot so naprimer ugotovil pri teh dveh da lahko snemata raw filmčke. Sicer pa imam bolj namen slikat za hobi ter da se malo spoznam z vsem tem.
Koliko pa držijo cene rabljeni fotoaparati ? Kolikor sem gledal na bolhi, novejših se sploh ne prodaja kaj veliko, rabljeni pa držijo takšne cene, da rajši posežeš po novejšem ter novem.
Hvala vsem
BigWhale ::
čuhalev ::
Pri objektivnih s spremenljivo goriščno razdaljo se nekako ,,potiho" ve, če je za FF ali crop. Recimo 24-70 je zelo verjetno za FF, medtem ko za 12-24 podvomim.
Pri fiksnih, npr. 35mm, je pa dvom ker obstaja tako za FF kot za crop.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: čuhalev ()
V mojem primeru se govori o crop objektivu 35mm 1.8 DX.
Pri objektivnih s spremenljivo goriščno razdaljo se nekako ,,potiho" ve, če je za FF ali crop. Recimo 24-70 je zelo verjetno za FF, medtem ko za 12-24 podvomim.
Obstaja Sigma 12-24 EX DG, ki je za FF.
Ma ajde, da ne bo pomot:
- Nikon: crop imajo oznako DX, ostali te nimajo
- Canon: ne me prašat
- Sigma: DG oznaka je FF, DC je crop
- Tamron: kar nekej, moraš ocenit iz zuma.
Praktično vsi fiksni objektivi so za FF, izjema so le redki:
- Nikon: 35 1.8 DX, 85 3.5 Micro, 40 2.8 micro, 10.5 mm 2.8 fisheye
- Sigma: 30 1.4, 4.5 2.8 fisheye, 10mm 2.8 fisheye
- Canon: a je sploh kateri?
- Tamron: isto?
- Samyang: očitno so samo FF.
Teleobjektivi so tudi za FF. Ne poznam nobenega, ki bi bil za crop.
freesty ::
Od tele so naceloma tisti za crop, ki imajo goriscnico od 55mm dalje npr. 55-200, 55-250, 55-300.
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0
ja, točno
Pa še Tokina DX je za crop.
Pa še Tokina DX je za crop.
Zgodovina sprememb…
bluefish ::
Obstaja Sigma 12-24 EX DG, ki je za FF.Canon ima EF-S objektive za crop aparate; EF je za FF, seveda pa paše tudi na ostale.
Ma ajde, da ne bo pomot:
- Nikon: crop imajo oznako DX, ostali te nimajo
- Canon: ne me prašat
- Sigma: DG oznaka je FF, DC je crop
- Tamron: kar nekej, moraš ocenit iz zuma.
Praktično vsi fiksni objektivi so za FF, izjema so le redki:
- Nikon: 35 1.8 DX, 85 3.5 Micro, 40 2.8 micro, 10.5 mm 2.8 fisheye
- Sigma: 30 1.4, 4.5 2.8 fisheye, 10mm 2.8 fisheye
- Canon: a je sploh kateri?
- Tamron: isto?
- Samyang: očitno so samo FF.
Teleobjektivi so tudi za FF. Ne poznam nobenega, ki bi bil za crop.
Edini objektiv s fiksno goriščnico za crop je EF-S 60mm f/2.8 Macro USM, ki pa je že star.
čuhalev ::
Nezamerljivo dejstvo je, da pri Canonu EF-S (crop) objektivi ne pašejo na EF (FF), medtem ko pri Nikonu DX paše na FF, a se na senzorju pojavi črna obroba. FF objektivi pa pašejo na crop v obeh primerih.
Žepna verzija DSLRja. Recimo za začetnike in ljudi z majhnimi rokami bi bil verjetno super. Osebno nisem pristaš zaslona na dotik na fotoaparatih.
Lonsarg ::
Torej dragi hobiisti in profesionalci, mene zanima koliko dejansko kaj menjavate leče tko na nekem potovanju, z punco greva na Tajsko in si bo nabavla nek ILC, najbrž sicer ne DSLR beštije ampak princip je enak. Namreč jaz razmišlam, da zaenkrat kaj drugega kot najbolj kompaktne kit leče ni za kupovat, je pa res, da je ceneje kupit še kaj dodatno v kitu kot pol posebaj...
Me pa moti zelo, da imaš(če govorimo v 35mm ekvivalentu) bodisi tam okoli 25-75, bodisi 25-300 bodisi 75-300. Manjka pa za moje pojme en zelo zanimiv razpon za potovanja da zadeva ni prevelika in imaš še vedno nekaj več zooma, torej leča z tam okoli 25-150(adapterji z lečami za večje senzorje niti ne štejejo, ker toliko odebelijo zadevo, a je že skoraj vseeno, če imaš 25mm-300mm). A noben drug ne vidi potrebe po tem razponu, ker očitno ni povpraševanja, če ni ponudbe?
Me pa moti zelo, da imaš(če govorimo v 35mm ekvivalentu) bodisi tam okoli 25-75, bodisi 25-300 bodisi 75-300. Manjka pa za moje pojme en zelo zanimiv razpon za potovanja da zadeva ni prevelika in imaš še vedno nekaj več zooma, torej leča z tam okoli 25-150(adapterji z lečami za večje senzorje niti ne štejejo, ker toliko odebelijo zadevo, a je že skoraj vseeno, če imaš 25mm-300mm). A noben drug ne vidi potrebe po tem razponu, ker očitno ni povpraševanja, če ni ponudbe?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
mile ::
jaz imam na potovanju
micro43 body, trenutno OM-D
7.5mm fisheye
14mm 2.5
20mm 1.7
45mm 1.8
40-150mm 4-5.6
polarizator
4x16GB SD kartic
en objektiv na body-u, drugi v roki/zepu hlac...recimo 45mm na body-u,14mm v zepu...ponavadi slikam v serijah, recimo naredim 20 portretov, nato grem na wide in mal drugacne fotke strelam.
Meni ni panike premetavat objektive gor in dol, sej pri fiksnih kaksne druge moznosti ni :)
Kdaj se pa zamudi kaksen moment oziroma ni glih optimalen kader
micro43 body, trenutno OM-D
7.5mm fisheye
14mm 2.5
20mm 1.7
45mm 1.8
40-150mm 4-5.6
polarizator
4x16GB SD kartic
en objektiv na body-u, drugi v roki/zepu hlac...recimo 45mm na body-u,14mm v zepu...ponavadi slikam v serijah, recimo naredim 20 portretov, nato grem na wide in mal drugacne fotke strelam.
Meni ni panike premetavat objektive gor in dol, sej pri fiksnih kaksne druge moznosti ni :)
Kdaj se pa zamudi kaksen moment oziroma ni glih optimalen kader
@Azgard: če ti ni preveč do menjavanja, ker se te bo punca naveličala (verjemi!), vzemi en DSLR in original 18-200 ali Sigmin 18-250 ali še boljše Tamronov 18-270. Če ti je vse to preveč, ti ne preostane kot da vzameš en kompakt z 10-15x zumom (rajši ne več).
A lahko pojasniš ILC? internal lens camera?
A lahko pojasniš ILC? internal lens camera?
LuiIII ::
Jaz imam na "potovanju" s sabo 3xD800 + 1xD800E, 24-70, 70-200 in 400mm, vsi f2.8. Pa še monopod, 1.4TC, oprema za vzdrževanje, kup baterij,... Skratka 20kg po tamalem. Je pa res da to ni turizem.
A osebnega stražarja, da vse to pazi, tudi?
Tudi MILC imajo kar poštene zume.
verjetno je imel v mislih MILC, mirrorless interchangeable-lens camera
Tudi MILC imajo kar poštene zume.
Zgodovina sprememb…
Sicer kupuje punca ne jest in bo tudi ona več slikala:) Sem pa jaz tisti, ki se je bolj navdušil za foto tehniko:) ILC sem pa misli kot sistemi za menjavanje leč, ker pokriva tako DLSR kot tudi MILC.
Tahudi MILC pa DSLR sploh ni nobene razlike, ne v objektivih ne v kvaliteti, sam 2-3krat so bodiji ker nimajo optičnega viewfinderja preko pentaprizme, leče so pa če gre za isto velik senzor pač tudi skoraj isto velike, malo manjše so no. Tak da ja, jaz sem gledal zadeve kot je Sony Nex 5R, sam je dilema a samo 16-50 leče, ki so res male al kaj dam dejansko zraven. Tiste 18-200mm leče so pol kile, medtem ko je body od Nex 5R malo čez 200g, zna bit kar smešno in tudi drago.. Jaz se bolj nagibam v smer 16-50 + 55-210, ki so dosti cenejše in tehtajo okoli 350g.
Sam niti to ne vem, če sploh bi te zoom leče bil pripravlen z sabo vlačit, če ne bi živel kar izključno z 16-50 na potovanjih pa zoom leče doma za igrat. Namreč z temi kit lečami imaš 3x zoom, ker pa je megapikslov 16 lahko cropaš ali digitalno zoomaš do 4MP in pridobiš še dodani 2x zoom pa še vedno sliko zadosti velka za na ekran. Skupaj imaš torej že malce bolj normalnih 6x zooma.
Tahudi MILC pa DSLR sploh ni nobene razlike, ne v objektivih ne v kvaliteti, sam 2-3krat so bodiji ker nimajo optičnega viewfinderja preko pentaprizme, leče so pa če gre za isto velik senzor pač tudi skoraj isto velike, malo manjše so no. Tak da ja, jaz sem gledal zadeve kot je Sony Nex 5R, sam je dilema a samo 16-50 leče, ki so res male al kaj dam dejansko zraven. Tiste 18-200mm leče so pol kile, medtem ko je body od Nex 5R malo čez 200g, zna bit kar smešno in tudi drago.. Jaz se bolj nagibam v smer 16-50 + 55-210, ki so dosti cenejše in tehtajo okoli 350g.
Sam niti to ne vem, če sploh bi te zoom leče bil pripravlen z sabo vlačit, če ne bi živel kar izključno z 16-50 na potovanjih pa zoom leče doma za igrat. Namreč z temi kit lečami imaš 3x zoom, ker pa je megapikslov 16 lahko cropaš ali digitalno zoomaš do 4MP in pridobiš še dodani 2x zoom pa še vedno sliko zadosti velka za na ekran. Skupaj imaš torej že malce bolj normalnih 6x zooma.
Zgodovina sprememb…
dva objektiva, en širši (15-55 mm) in en tele (70-200-300) sta vse kar rabiš .. menjavanje, ko se navadiš, ti vzame manj kot 10 sekund, sploh če maš kako bolj praktično torbico.
Kje pa tukaj ni kontrole nad globinsko ostrino? Seveda ne gre tok nizko kot pri "fiksnih" objektivih, če hočeš ostat pri neki cenejši varianti.
Ampak tukaj se pogovarjamo o čim manjšem in cenovno ugodnem potovalnem kompletu in dva objektiva s takšnimi goriščnicami dobro pokrijeta večino potreb.
Ampak tukaj se pogovarjamo o čim manjšem in cenovno ugodnem potovalnem kompletu in dva objektiva s takšnimi goriščnicami dobro pokrijeta večino potreb.
Killermode je izjavil:
A ni razlika u tem da majo po večini MILC manjše senzorje?
ne, ti je ze Azgard napisal razliko, mirrorles pac nimajo zrcala in OVF, vse to nadomesti EVF. Vecina njih ima APS-C size senzor ( sony,fuji,canon),izstopa micro43 tabor in Nikon 1,
manjsa velikost senzorja ima svoje slabosti in prednosti
Duhec ::
Popotniški/univerzalni bi bil en objektiv npr. 18-300.
http://www.nikon.si/sl_SI/product/nikko...
http://www.nikon.si/sl_SI/product/nikko...
Kje pa tukaj ni kontrole nad globinsko ostrino? Seveda ne gre tok nizko kot pri "fiksnih" objektivih, če hočeš ostat pri neki cenejši varianti.
Če hočeš poceni varjanto naceloma ne gledas MILC, entry Nikon in Canon modeli nudijo več za svoj denar, so pa zadeve opazno večje.
no comment ::
Sprašuješ zakaj ljudje, ki plačajo več in hkrati trpijo vse neugodnosti aparatov (velikost, teža, prah...) z izmenljivimi objektivi (ILC po tvoje), ne vidijo hudo velike potrebe po univerzalnem objektivu, ki ga nikoli več ne snameš?!
ILC kupiš zato ker HOČEŠ MENJEVAT objektive.
Za tisto potovanje, kjer bi ti tak "univerzalni" objektiv prišel prav, lahko za isti denar kupiš kompakta višjega razreda (Fuji X10/X20, Sony RX100...).
Veliko več denarja zapraviš, če kupiš tako hudega kompakte kot tudi ILC. Zato je ideja ILCja, ki ima kompaktni objektiv za potovanja in druge objektive za druge potrebe zlo fajn zadeva z stališča cene.
Seveda če skoraj nikoli ne daš na svoj ILC drugega objektiva gor se strinjam da pomeni da si zajebal, ker nisi raje vzel RX100, ampak kolikor sem jaz razumel punco ona ima resen namen tudi zoom in prime leče gor dajat, sploh doma v svoji okolici, ker jo zanima zadeva. Vsake toliko časa tudi celo na potovanju, sploh kak fast prime za nočne ko pride mrak.
Seveda če skoraj nikoli ne daš na svoj ILC drugega objektiva gor se strinjam da pomeni da si zajebal, ker nisi raje vzel RX100, ampak kolikor sem jaz razumel punco ona ima resen namen tudi zoom in prime leče gor dajat, sploh doma v svoji okolici, ker jo zanima zadeva. Vsake toliko časa tudi celo na potovanju, sploh kak fast prime za nočne ko pride mrak.
Zgodovina sprememb…
no comment ::
Dejte prosim uporabljat izraz SLR in ne ILC.
SLR(single-lens refleks) pomeni fotoaprati z zrcalom... To pa MILC fotoaprati niso. ILC izraza sm se nalezu od enih angleških forumov o fotografiji drgač:)
Da ne bo pomot med branjem, dejmo uporabljat:
- SLR za tiste z zrcalom
- MILC za tiste brez.
- SLR za tiste z zrcalom
- MILC za tiste brez.
Jaz imam eno vprašanje. Pri nikonu DX objektivi, ki so namenjeni crop fotoaparatom, imajo tudi "ožjo" lečo na začetku, da pokrije celoten senzor, ker je le ta manjši kot pri fullframe fotoaparatih. Pol se pri DX objektivih tudi množi s crop množilnikom za dobit končno gor. razdaljo ali je le-ta enaka napisani na objektivu?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nov D-SLR (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 27382 (15647) | BigWhale |
» | Fotoaparat dober nakup? (strani: 1 2 )Oddelek: Zvok in slika | 25798 (19850) | schurda |
» | zrcalno-refleksni fotoaparat (strani: 1 2 3 )Oddelek: Kaj kupiti | 25889 (20740) | schurda |
⊘ | kateri 4\3 fotaparat do 500evrov (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Zvok in slika | 29017 (25859) | bluefish |