» »

[Vse o DSLR]

[Vse o DSLR]

Temo vidijo: vsi
««
71 / 92
»»

vilonja ::

Pozdravljeni,

se bom pridružil pogovoru. No, tudi sam se želim podati v fotografijo, vendar ne s kakim težkim DSLR-jem, temveč s kakšnim lažjim brezzrcalcem, saj vem, da ne bom naokoli nosil težke kamere. Ne bi pa rad, da bi kvaliteta slike zaradi tega zelo trpela.

V ožjem izboru imam sony a6000 in lumix gx80. Oba sta brezzrcalca in se dobita za podoben denar, okrog 550 eur. Vendar se bolj nagibam k lumixu, zaradi 4k snemanja, mogoče mi pa kdaj prav pride, kaj pa vem.
Vem da ima sony boljši senzor, vendar je kolikor sem gledal večja in cenejša izbira leč v prihodnosti (o tem trenutno še ne razmišljam) v prid lumixu.

Več denarja mi je pa že težko dati, saj me skrbi, da bi me minilo. Rad bi, da bi pač namesto telefona s sabo vzel fotoaparat, zato mi je pomembna teža in majhnost.

Vsa mnenja so dobrodošla.

Okapi ::

Ponudba brezzrcalnih aparatov je tako izenačena in izpopolnjena, da slabih modelov ni in karkoli boš vzel, bo v redu. Sistem m4/3 (Panasonic in Olympus) ima največjo izbiro fotoaparatov in objektivov, tako da če te ne bo minilo, ampak zagrabilo, imaš odprto široko pot za nadgradnjo.

nejcek74 ::

vilonja je izjavil:

Pozdravljeni,
.....sony a6000 in lumix gx80.....

ne glej samo trenutne ponudbe ampak kaj ponuja celotna linija.

micro 3/4
izredno sirok nabor aparatov in lec vseh cenovnih razredov
tipalo je nekoliko manjse, kar na plus strani pomeni manjse kamere in lece, kot minus pa: tipala so tako ali drugace vedno omejena s fizicno velikostjo (manj je preprosto manj)

sony
manjsi nabor lec in kamer, naceloma vec kot dovolj za uporabo ampak ce si bos zapicil tocno doloceno leco, je vecja verjetnost da jo bos nasel v 3/4 taboru
nekoliko vecje tipalo, tako da vecji aparati in lece, manj fizicnih omejitev pri tipalu.

V glavnem izberi si tisto kar ti je vsec al pa poglej se Fuji :)

vilonja ::

Ja, tudi mene je na začetku zelo motilo, da je senzor na sonyu boljši. Kolikor sem gledal nekaj razlike je. Ali lahko rečemo, da ima lumix gx80 občutno slabšo kakovost fotografije?

Po drugi strani ima pa lumix 5-osno stabilizacijo, kar pomaga pri videu kot pri fotografiji, je eden boljših m43 senzorjev na trgu (odstranili AA filter), 4k snemanje proti fullHD - tu je res opazna razlika, zaslon na dotik (na sonyu je postopek ostrenja tak, da z gumbom navigiraš).

Kaj pravite, boljši senzor odtehta zgoraj naštete pomanjkljivosti?

Če pa hočem full frame senzor, pa pridem spet čisto v drugi cenovni razred od 1200 eur naprej za sony a7 ali za 1000 eur malo cenejši a6300, ki pa ima enak senzor kot a6000, le da ima 4k snemanje ter še nekaj ostalih bonbončkov.
Potem je tu še OLYMPUS OM-D E-M10 II, ki ima ista m43 senzor in je še dražji od lumixa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: vilonja ()

dottor ::

Full me zanima kolko od vas ki se tolko sekirate za 4K ima 4K zaslon in dovolj močno mašino za editirat 4K posnetke. Ta čas bom pa čakal nekoga da izda 1080p240 :D
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

jernejl ::

Če pa hočem full frame senzor, pa pridem spet čisto v drugi cenovni razred od 1200 eur naprej za sony a7

Stari A7 dobiš že za manj kot 1000€ s kit objektivom.
https://www.amazon.de/dp/B00FWUDEEC/ref...
Je pa res, da je dodatna oprema (objektivi) za FF potem precej dražja kot pri manjših formatih,

vilonja ::

@dottor
Ravno zaradi tega, ker imamo doma 4k televizijo, me mika 4k. Zdi se mi škoda, če bi ga pa kdaj hotel kaj posneti, bi me pa a6000 omejeval.

@jernejl
Hvala za link, bom razmislil. Vendar tole gre že kar krepko čez moj budget - spet za 4k bi moral poseči po novejšem modelu.

Lahko dejansko pričakujem, da so razlike med fotoaparati takšne:
https://www.dpreview.com/reviews/image-...

Moti me, ker skoraj vsak malo dražji telefon ima 4k snemanje, potem bom dal pa za fotoaparat 1000 eur in mi tega ne bo podpiral.

Okapi ::

vilonja je izjavil:

Ja, tudi mene je na začetku zelo motilo, da je senzor na sonyu boljši. Kolikor sem gledal nekaj razlike je. Ali lahko rečemo, da ima lumix gx80 občutno slabšo kakovost fotografije?
Ne. Razlike v resnici sploh opazil ne boš. Opaziš jo, če natančno gledaš močno povečane fotografije na zaslonu. Na papirju ne boš videl nobene razlike, tudi če tiskaš fotografije velikost A3.

4k zaslon ima ločljivost 8 megapik. Se pravi, če gledaš celo fotografijo na zaslonu, je ločljivost pol manjša od tiste, s katero si jo posnel. Razlike med GX80 in a6000 ne boš opazil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

nejcek74 ::

- FF je cisto druga zgodba, glej, med micro 4/3 in APS-C je enaka razlika kot med APS-c in FF, oziroma crop factorji so 2x, 1.5 in seveda 1x (3/4, APS-C, FF)
- FF lece so precej dražje, res je da lahko narediš pri Sony-u mehak prehod, ker lahko kupujes FF lece za APS-C kamere, ampak to pomeni da bos 3x preplačal lece dokler jih uporabljaš v APS-C. To je bilo opazno ze prej, v casu NEX-7, razlike pri drazjih lečah so bile opazno samo pri senzorjih z višjo gostoto.
- ne zapadi v marketinške fore kjer ti ponujajo vedno nekaj vec. Jaz sem dolgo casa pogledoval za FF dokler nisem ugotovil da ne bo cisto nic pripomogel k temu kar fotografiram
- image stabilisation je ujetnik cenovne politike in zgodovine proizvajalcev. Pac v preteklem tisoclejtu je bilo veliko bolj izvedljivo proizvajat IS v lecah kot v kamerah. Zato tudi Nikon in Canon ne hitita z vpeljavo IS v kamere, ampak zdaj se je to obrnilo. Mehanski sklopi postajajo precej drazji od elektronike. Ocitno ga je Sony prav tako prisiljen uvajati v sistem.
- 4K je problem procesorja, pregrevanja, shranjevanja etc. Veliko lazje je shraniti 4K stisnjene posnetke kot pa raw, zato camere capljajo za telefoni.
- res je da je resolucija senzorjev vec kot zadostna. Dokler ne zacnes cropat. Potem pa jo je izredno hitro premalo. Pri cemer pa kot sem rekel, kotna locljivost lece je povezana z resolucijo senzorja. Sony je tu dostikrat hit'n miss. Ali je top senzor in premehka leca ali pa obratno. Micro 4/3 je v svoji tehnični povprečnosti precej bolj uravnotežen. Kaj pa je premalo, pa je precej odvisno od tvojeih oči in medija na katerih gledaš.
V glavnem, ne sekiraj se prevec, kupi tisto kar ti je sedaj vsec, drugo leto bo itak nekaj bolšjega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nejcek74 ()

Pro_moted ::

vilonja je izjavil:

@dottor
Ravno zaradi tega, ker imamo doma 4k televizijo, me mika 4k. Zdi se mi škoda, če bi ga pa kdaj hotel kaj posneti, bi me pa a6000 omejeval.

@jernejl
Hvala za link, bom razmislil. Vendar tole gre že kar krepko čez moj budget - spet za 4k bi moral poseči po novejšem modelu.

Lahko dejansko pričakujem, da so razlike med fotoaparati takšne:
https://www.dpreview.com/reviews/image-...

Moti me, ker skoraj vsak malo dražji telefon ima 4k snemanje, potem bom dal pa za fotoaparat 1000 eur in mi tega ne bo podpiral.


Saj vidiš, da je crop pri tem testu ogromen ? Razlike brez cropa skorajda ni videti, na 100% crop pa je razlika dosti manjša. Zdaj če iščeš absolutno "najboljšo možno" ostrino slike, potem boš pač vzel aparat z največ megapixli. Dvomim da to rabiš.
Lahko si pa pogledaš obstoječe fotografije na internetu, recimo:

Tukaj za m 4/3:
https://500px.com/search?q=OM-D+E-M10+M...

Tukaj za alpha 6000:
https://500px.com/search?q=sony+alpha+6...

Zelo pomembno pa je itak kakšno lečo boš dal gor , v enem ali drugem primeru.


Potem pa presodi, če razlika v " kvaliteti" fotografije odtehta denar in ostale morebitne prednosti drugega sistema.
AMD FX8120;GB 990FXA-UD3
FirePro V4900 ;Corsair Vengance 16Gb
XFX 650W;Corsair Force GT, Asus Xonar DGX

Okapi ::

Razlike v "kvaliteti" fotografije so v resnici zanemarljive. Kot prvo, v večini primerov, ko fotko komu kažeš (na papirju, v reviji, na zaslonu televizorja ...), je ločljivost vedno zelo pomanjšana in razlik praktično ne boš videl. Kot drugo, če je fotka sama kot taka (tematika, kompozicija, osvetlitev, barve ...) dobra, ne bo nihče niti opazil tehničnih pomanjkljivosti, ki so posledica manjšega tipala.

Večje tipalo z več megapikami je koristno, ker lahko delaš večjo povečavo (izrez), s tem, da je bolje, če namesto tega raje uporabiš "daljši" objektiv - pri čemer so fotoaparati z manjšimi tipali v prednosti, ker so teleobjektivi manjši in običajno tudi cenejši.

Precej bolj kot velikost tipala so pomembne druge lastnosti fotoaparata. Katere so bolj pomembne, je pa odvisno predvsem od tega, kaj fotografiraš.

LuiIII ::

No sam spadam v očitno redko skupino uporabnikov, ki potrebuje vse naenkrat: najvišjo možno ločljivost, najbolj hiter in zanesljiv AF, ergonomijo, visoko občutljiv senzor s čim manj šuma pri višjih ISO vrednostih,... Skratka "tehnična športna" fotografija. Moje opažanje je, da za zadostitev mojih potreb ne morem uporabiti ne MF in ne 4/3 formata. Prvega zaradi tega ker je MF enostavno prepočasen, 4/3 pa ima premalo resolucije oz. prevelik noise. Edino vprašanje je pravzaprav DSLR ali mirrorless? Pravzaprav se to vprašanje trenutno zreducira lahko na bolj ali manj Nikon D850 ali Sony A7RIII? D850 ima boljši AF in na spološno je občutek fotografiranja z njim hitrejši, ko pa bo na voljo npr. kakšen A9R pa bo potrebno seveda zadevo preiskusiti.

Okapi ::

Čisto tako, iz radovedosti, kaj počneš s fotografijami, da je 20 megapik premalo? In kaj počneš, da je nekaj malega razlike v šumu med m4/3 in 35mm kritično?

dottor ::

Bi se pridružu temu vprašanju... Sam sem že poslikal koncert z D200 ki ima 10 megapik in ISO uporaben tja do 1250 (1600 je že za črno-bele).
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

LuiIII ::

Poslovna skrivnost. Naj povem le da so treslaji problem (1/500s je max.), goriščna razdalja je običajno blizu 200mm, fotografira se dostikrat v slabih pogojih, velika količina fotografij (do +10k/dan) elementi na katere se fokusira so majhni ter težko opazni in vidni morajo biti detajli. Dejansko je zadeva kar se fotografiranja tiče res zahtevna.

Uporabnix ::

Okapi je izjavil:

Čisto tako, iz radovedosti, kaj počneš s fotografijami, da je 20 megapik premalo? In kaj počneš, da je nekaj malega razlike v šumu med m4/3 in 35mm kritično?


Lahko čisto razumem, zakaj teži po več. Če fotografije prodajaš in si hkrati picajzelj, se zna čisto hitro zgoditi, da te živcira, ker veš, da bi lahko bilo bolje z boljšo opremo.

no comment ::

Lahko bi bil aero, sam pri tem ne rabiš autofokusa...

LuiIII ::

Ko imaš resen problem, začneš delati na izdelavi boljše opreme ;-)

nofaith ::

No moja izkušnja s sonyji je bol taka da so igrača, stestiral a7rIII in mi ni to to. UI in menuji so res na nivoju potrošnika ne pa profesjonalca.

D850 pa nimaš kaj zgrešit, delovni konj. Tud sicer sem na nikonu in mi ustreza. Zadnje čase že vsi proizvajalci kar na nivoju, in izbereš tisto kar ti ustreza. Sony je pač majhen, nikon pa malce večji. Če ti dodatna teža ni problem kar najbrž ni če je vse 200+mm je pomojem nikon tuki prava izbira.
V prostem in neprostem času tehnološki entuziast.

BigWhale ::

nofaith je izjavil:

No moja izkušnja s sonyji je bol taka da so igrača, stestiral a7rIII in mi ni to to. UI in menuji so res na nivoju potrošnika ne pa profesjonalca.


A lahko opises kako zgleda razlika UI/UX, da je UI bolj za potrosnika kot profesionalca?

nofaith ::

Da iso spremenim morm odpret nek menu in s kurzori izbrat iso in vmes se neka nepotrebna animacija izvaja, isto za AF nastavitve, za izbrat kvaliteto slik pač take stvari, ko sem navajen na nikonu da sam prtisneš kombinacijo gumba in zavrtiš enega od koleščkov in sploh nerabim gledat displaya piše vse na tazgornemu ekrančku. Sej lah da se da kej nastavit sam to me je totalno odvrnilo.
V prostem in neprostem času tehnološki entuziast.

neo5468 ::

A se panasonic g7 splača za 550€? Še 4k podpira kar se mi zdi neverjetno za tako ceno. Iz amazon.de

s1m0n ::

Meni pri Sonyu je res totalno otročji v primerjavi s konkurenco.
Ampak verjetno ne bi bila težava, da ga preuredijo/spremenijo.

profdoktor ::

s1m0n je izjavil:

Meni pri Sonyu je res totalno otročji v primerjavi s konkurenco.
Ampak verjetno ne bi bila težava, da ga preuredijo/spremenijo.

Meni pa se ne zdi tako slabo da ne moreš po menijih tapat s prstom. Ergonomije se tudi navadiš kar hitro. Sony a7 III bo dobil vse možne nagrade letos in če ne bo odgovora iz Canikona v naslednjih mesecih bo kar kriza za ti dve znamki. Skratka, treba bo začeti delat in konec šlepanja na brand.

s1m0n ::

Napredek tak dela Sony s funkcijami in novo tehnologijo v aparatih, ostali bolj spijo.
Meni nima nobenega reda... Stvari so razmetane... Pa tudi te animacije na zaslonu, ko kakšno stvar spremeniš so popolnoma nepotrebnem.

Saj jih bo enkrat premaknilo, da se tu malo bolj potrudijo.

Uporabnix ::

Kar počasi, ko bo Canon odprl karte, bo gladko pometel s konkurenco. Se je to v zgodovini fotografije že pokazalo. En primer je TTL, ki ga je Canon predstavil šele 9 let za konkurenco. Podobno AF. Pa ni to nič kaj vplivalo na vse skupaj.

Neučakani pa lahko dnevno klikajo tule in čakajo: http://www.canonrumors.com/

dottor ::

Edini velik napredek kar ga je po mojem mnenju naredu Canon je Dual Pixel AF, ki je sploh za video super.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

profdoktor ::

Še boljše je če ročno ostriš za video, saj tudi Dual Pixel vmes kaj zafrkne. Je pa sigurno top ta moment.

BigWhale ::

profdoktor je izjavil:

Še boljše je če ročno ostriš za video, saj tudi Dual Pixel vmes kaj zafrkne. Je pa sigurno top ta moment.


Na DLSRju s siroko odprtim apperture in po moznosti kaksnim malo vecji goriscni razdalji, bo vecina avtomatike bolje fokusirala kot clovek, brez kaksnega follow focusa in ustrezne stabilizacije.

Rocno ostrenje se gredo focus pullerji, ki imajo X let izkusenj.

mulc007 ::

O fokusnih točkah sem bral da so najboljše tiste na katerih se dogajajo nekakšna križanja. Točka v centru da je najboljša točka zato me zanima na kakšen način se izognem težavi ki sem jo imel pri fotografiranju skupine v kateri je bila oseba na sredini v belem, zato je bila na koncu fotografija močno pretemna?

En način bi bil ta da fokusiram najprej eno osebo, potem pa premaknem aparat med držanjem na pol pritisnjenega gumba.

Kako pa v primeru ko imaš aparat na stativu in uporabljaš daljinec?


Zanima me tudi kakšno je v resnici velikost območja (kot) ki ga obsega ena točka. Droben kvadratek na fotoaparatu verjetno ni dejanska mera.

Nikon D5300

dottor ::

Metering si nastavi prav.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

fujtajksel ::

Pri Nikonih je dejansko znano da ima matrix metering precej poudarka na aktivni AF točki (točkah). Če jih izbira avtomatsko in jih najde veliko na različnih mestih je to predvidoma manjši problem. Lahko imaš tudi obraten problem, da je osvetljeno glede na večji del slike, ena svetla oseba pa prežgana.

profdoktor ::

Kako ste pa kaj zadovoljni z Nikonom D850? Po internetih se ga zelo hvali.

no comment ::

dottor je izjavil:

Metering si nastavi prav.

Nastavljeni metering se je treba naučit uporabljat. Spot, central, matrix... z vsemi se da merit.

Ampak, če imaš autofocus lock in exposure lock "zaklenjen" skupaj na enem knofu... boš lahko precej pogosto imel problem.

Uporabnix ::

Je slučajno kdo zasledil kakšen t.i. "anti-theft" backpack za DSLR, neke srednje velikosti? Torej nahrbtnik za čez dve rami, s posebnim predalom za DSLR + 1-2 objektiva (po možnosti spodaj od strani) ter to lastnostjo, da ni zadrg zadaj.
Klasičen primer navadnega anti-theft nahrbnika je recimo tole: https://www.bing.com/images/search?q=xd...
Ga imam, je fajn, a za dslr neuporaben, ker ima notri le en velik predal.
Rabil bi pa takega, ki ima poseben, lažje dostopen predal za fotoaparat. Ostali del torbe pa lahko uporabljam za ostalo (voda, denarnica, krama...). Recimo za izlete po mestni gužvi.
Nekaj, kar skoraj ustreza željam, je recimo tole, a ni ravno anti-theft (zadrge so zadaj in pač le malo zabasane v žepek): https://www.pacsafe.com/camsafe-v25-ant...

dottor ::

Jaz sem vzer ruzak ki se odpira na hrbtišču lih tako, da mi na eventih za mano ne more nihče vzet nič ven iz njega razen flaše vode in kratke majice za se preoblečt...
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

LuiIII ::

Sam sem izjemno zadovoljen z D850. Res se pozna hitrost in natančnost AF, malo dalj se mi zdi da zdrži baterija in menu je malo hitrejši. Seveda je višja resolucija tudi prav fina in zdi se mi, da ne na račun slabše občutljivosti. Live view je tudi izjemno tekoč in celo uporaben tudi v photo načinu. OK pogrešam 4K live view v photo načinu. Če kdo ve za kakšen DSLR s tem, naj mi prosim kar zaupa. Malo me še moti touch screen, ki je po mojem mnenju, na DSLR na splošno nepotreben.

mulc007 ::

Pri ostrenju se objektiv daljša/krajša in na koncu ko hočeš pospravit in dati gor pokrovček, ne veš ali je objektiv do konca zložen ali ni. Kako to vi to naredite?

Okapi ::

Zakaj bi moral biti "do konca zložen"?

BigWhale ::

Plus, velika vecina modernih objektivov ima notranji fokus.

dottor ::

Verjetno misli na 18-55 ki se full čudno daljša in krajša ob zoomanju... Dej ga na najnižje milimetre.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

mulc007 ::

Nikkor 55-300. Mislim da je bolj zdravo če je skupaj.... za vsak primer če ga kam zadeneš.

Okapi ::

Če ga kam udariš, ga pač udariš. Če te take reči skrbijo, ne boš nikoli v miru uporabljal fotoaparata.

mulc007 ::

Glede na to tolk funkcij ponujajo današnji fotoaparati sem mislil da je vmes tudi takšna. pač ni

no comment ::

"Pospravljanje" objektiva je v domeni cenejsih (amaterskih) aparatov. SLR mora biti v desetinki sekunde pripravljen tocno v takem stanju kot je bil, ko si ga odlozil.

Pokrovcek od objektiva je pa najbolje shraniti v skatli od objektiva.

s1m0n ::

No nekateri objektivi brez pokrovčka ne zmorejo.
Drugače pa brez je najbolje saj ti ga ni potrebno vedno snemat in pospravljat saj s tem zapraviš čas. Pa tudi zgodi se ti lahko, da ga pustiš gor pa gledaš v črnino :)

mulc007 ::

Možnost imam poceni kupit paleto filtrov od SLR Canona.
Jaz imam Nikona in sem nekje prebral da imata Canon in Nikon različne navoje. Prodajalec pravi da gre tudi na Nikona ampak bom še tu vprašal da ne bo kaj narobe.

kuglvinkl ::

Am ne? navoj je navoj. Se ne spomnim, da bi kadarkoli kupoval navoj za Nikona... ;). Pa tudi npr. Sigmine filtre dajem na Nikonove leče.
Your focus determines your reallity

s1m0n ::

O kakšnih filtrih pa je tukaj govora?
CP, ND? UV filtrov tak ne potrebuješ...

mulc007 ::

20 kosov filtrov in par adapterjev skupaj za 50 €. Premeri filtrov mi ustrezajo.
CP= cirkulacijski polarizacijski? Vmes je polarizacijski ne vem pa če je cirkulacijski....ne vem niti v čem je razlika med obema ker sem še novinec. Za učenje bodo vredu.
««
71 / 92
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov D-SLR (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
8825256 (13521) BigWhale
»

Fotoaparat dober nakup? (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
6624468 (18520) schurda
»

Sigma je najavila (svetlobno) hiter zoom objektiv 18-35mm f/1.8

Oddelek: Novice / Grafične kartice
3811920 (9372) CaqKa
»

zrcalno-refleksni fotoaparat (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
14023823 (18674) schurda

kateri 4\3 fotaparat do 500evrov (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Zvok in slika
20425695 (22537) bluefish

Več podobnih tem