» »

Zakaj vlada postaja kot oddaja Svet?

Zakaj vlada postaja kot oddaja Svet?

Zeberdee ::

Sem (bil) volilec Zaresa in vedno sem volil "levo".

Naslov topica sem postavil tak, ker imam občutek, da celotna vlada RS na čelu z finančnim ministrom, ministrom za gospodarstvo in premierom vse bolj uporabljajo besedišče in izjave, kot da bi jih pisali novinarji oddaje Svet. Torej, da gre za opeharjanje našega denarja, da gre za krajo in take stvari. Sploh sem to občutil v tem članku, ki politizira štiri letno pogodbo Kramarja v NLB. Pa še to, da napišem, da nisem povezan s Kramarjem ali z NLB. Gre preprosto za to, da je vse skupaj skregano z logiko.

http://www.siol.net/gospodarstvo/2009/0...

Nikjer še nisem zasledil pravilne razlage te "nagrade". Kakor jaz razumem gre za nagrado, ki je v bistvu že bila v 1/2 izplačana, a jo je Kramar vsako leto za dobro obrestno mero vrnil "banki". Vsako leto je podaljševal nagrado, ki jo je dobil po prvem letu mandata in dodal nagrado iz drugega leta mandata. Na koncu, ko so ga iz NLBja skenslali pa je hotel ta denar (skupaj s predpisano odpravnino) seveda dvigniti.

Finačni ali gospodarski minister, čeprav gre za "državno banko," nimata in ne smeta imeti pooblastil, da govorita in odločata o pogodbah, ki so jih sklenili njihovi predhodniki.

Potem pa razmišljamo naprej. 13 tisoč € plače je, preračunano po "naših" davkih okoli 7 tisoč evrov. Veselinovič je sprejel delo za 8.000 €. Kako naj nekdo, ki ima letne plače 96 tisoč € (na račun torej 60t€) odloča o 10, 20, ali 30 milijardah evrov.

Taka populacija je sramotna.

bluefish ::

Taka populacija je sramotna.
Populizem najbrž.

Icematxyz ::

Z istega člana katerega si linkal:


če vemo, da je morala NLB prejeti državno jamstvo, da poslovanje ni tako bleščeče, kot kažejo računovodski podatki, s katerimi je Kramar prišel do te nagrade.


Kramar tako velike nagrade ne zasluži glede na rezultate, na izpostavljenost banke in zastoj kreditnih aktivnosti, ko je morala zadeve reševati država.


Torej zakaj si zasluži nagrado če prav razumem ni izpolnil dogovorojenih rezultatov da bi bilo izplačilo nagrade možno?

In pa eno je osnovna plača drugo pa so dodatki na uspešnost, sejnine, dostop do informacij katere s pridom iskoristiš za "fuš"...

Zagotovo direktor NLB ni oseba ki bi delala zastojn. In prav je. Če podjetje prosi za državno intervencijo in pomoč zagotovo ne more dobiti zraven še nagrade?

Zeberdee ::

Bluefish, ja sorry.

Icematxyz: Kramar je vseeno dobil razrešnico, kar pomeni, da ga odreši vse odgovornosti za časa svojega mandata. In razrešnico so mu dali na skupščini.

13.000 € maksimalna plača, na to pa 100% obdavčitev -> TUDI NAGRAD! Za tak denar bodo res šli v državne firme le tisti, ki bodo delali na fuš.

Icematxyz ::

Ja no. Ampak nagrada se ne izplača na lepe oči vrjetno? Vsaj predvidevam da v pogodbi piše kakšne rezultate mora pridelati da je opravičen do nagrade? Sklepam da teh pogojev ni izpolnil?

Načeloma pa 13.000 evrov se mi ne zdi slaba plača za te razmere ki trenutno vladajo in za državno podjetje. Pa zagotovo bo še kaj zraven neglede na to kaj politiki govorijo.

A ne bi bilo slabše če bi sedaj se opravičevalo na veliko vodilne v državnih podjetjih z strani vlade da niso nič krivi in je za vse kriva recesija?

Posebej še ob dejstvu da so državne banke javno in jasno in na glas povedale da zagotovo pa one niso nič krive za nastalo situacijo.

Zgodovina sprememb…

BALAST ::

Tudi če obdavčijo kramarja, preprosti delavci ne bodo imeli niti kančka večje plače. Pa pogodbe so da se spoštujejo...

Če boste tako nevoščljivi do vsakega delavca, ki mu namesto obljubljene penzije daste še kazensko položnico da povrne vse nazaj, potem pluvate v svojo lastno skledo.

Politika ima pa rada novinarje in z veseljem povzema njihove ugotovitve, saj so bližje s poslušalci in bralci, kot je bila kadarkoli politična konferenca.

Zheegec ::

Odgovorni položaji si zaslužijo primerno plačo. Problem pri nas je, da za svoje napake nikoli nihče ne odgovarja (ne politiki, ne v gospodarstu, sploh če gre za podjetja v državni lasti, kjer vsi poznajo vse), pa vseeno dobi enako plačo, kot nekdo ki pa za svoje napake odgovarja.

Če je Kramar takšno nagrado imel zapisano v pogodbi (in ni bila vezana na rezultate, ali pa je te rezultate dosegel), potem jo pač mora dobiti.
Edina težava je v tem, da Kramarja poznam (je iz mojega kraja, pa sorodniki pridejo kaj na obiske) in mi je žal da takšen denar dobi on - ker ni pravi potrošnik in zelo malo denarja zapravlja... Ampak to tukaj niti nima veze.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Ted ::

Banka je zelo dobro poslovala v letih 2003-2007. Pogodbo s Kramarjem je podpisala Ropova vlada. Po pogodbi mu toliko pripada in to je to. Banka je zaradi krize v 2008 slabše poslovala zato bo tudi Kramarjeva nagrada manjša oz. je ne bo. Če pa pa v pogodbi nekaj piše pa je treba to v pravni državi spoštovati.
Večji problem kot to ali Kramar dobi miljonček ali ne (kolikor je znano ga je že dobil) je odgovornost posameznikov ki so z njim sklenili pogodbo. Odgovornost pa gre od takratnega nadzornega sveta do vrha vlade z Ropom na čelu, ki je nadzorni svet tudi postavila.
Mah...

Icematxyz ::

Je rekel pri poročilih delavec pomurke čist pravilno:

Naj dajo Kramarju meso njemu pa pejneze. ;)

A delavec pa ni imel pogodbe pa je na koncu delal zastojn? Oziroma nekaj mesa je dobil. Tudi sam se strinjam da ni pravilno govoriti kar pavšalno da si direktorji zaslužijo takšne plače. Zato ker preprosto določeni ne nosijo odgovornosti kjub temu da se nam zdi da so na visokih položajih. Kateri direktor javnega podjetja je že prevzel odgovornost za slabe odločitve?

In zakaj se samo določeni direktorji pojavljajo v medijih? A pomeni da so drugi boljši ali da delajo za majnše plačilo? Ali morda celo oboje?

Predvsem em pa moti še sledeče:

Pri istrabenzu in sedaj pri NLB se nadzorniki obnašajo kot da oni niso nič krivi in nič ne vedo?

Zakaj pa jih imamo? Oziroma to spet pokaže kakšno odgovornost nosijo dejasnko. Nikakršne.

KandazaR ::

Danes sem po ogledu odaje svet ugotovil da so križanič pahor in ostali še slabši kot sama odaja. Novinar je ocenil da je govorjenej križaniča da ni vedel za nagrade oz pogodbo za njo čisto sprenevedanje. Sploh gledde na to da ga je nastavila ropova vlada.

Okapi ::

Tudi če obdavčijo kramarja,

A je sploh še kaj ostalo od pravne države?
Lahovnik je razlagal, da se bo veliko tega denarja vrnilo v državno blagajno, sedaj pa na Trenjih poslušam, da naj bi to nagrado obdavčili z 90%. A se pri nas davki kar tako, za vsak primer sproti določajo? Nekdo nekaj več zasluži in hop, tega bomo pa malo bolj obdavčili. Sem mislil, da se vnaprej in do evra natančno ve, koliko davka se za kaj plača.

O.

KandazaR ::

A še pomnite ko je tu na forumu nekdo vneto zagovarjal lestvico z 80% davkom. Očitno bo to kmalu realnost.

Atos ::

hehe, Vizjak bi pa uvedel kr 100% obdavčitev v VSEH (privat in državnih) podjetjih :D :D :D To se moraš enostavno smejat. TO je šele populizem (v prejšnjem mandatu so pa na oblasti delali ravno obratno - nižali najvišje stopnje obdavčitve).

WarpedGone ::

Irma Pavlinič Krebs, v živo po TV:
Ne moremo si privoščit javnih uslužbencev na zavodu za zaposlovanje.

Premislimo. Privoščimo si lahko okol 2000 EUR bruto plače na mesec, ne mormo si pa privoščit par 100 EUR nadomestila pol leta? Po domače: javni sektor je zaščiten bol kot katerakoli ogrožena vrsta.

Kam bi se blo dobro odselit?
Zbogom in hvala za vse ribe

borchi ::

> Kam bi se blo dobro odselit?

v državo, kjer minister za javno upravo v odhajanju ne zaposli 200 frišnih javnih uslužbencev, ki tako postanejo najbolj zaščitena vrsta?
l'jga

Zeberdee ::

Še vedno se ne razumemo. Ti si direktor firme. S pogodbo. Vsako leto dobiš pol miljona plače (verjetno so cifre tam okoli, kar glede na to, kaj NLB je, ni nič čudnega ali previsokega), pol milijona pa je variabilnega. Prvo leto zaslužiš 250 jurjev nagrade.

Samostojno se odločiš, lej, direktor banke sem, zaupanje v banko vozim tudi skozi to, da ta denar pustim notri. Ti, care, veži ga za eno leto.

Drugo leto že spet dobiš nagrado. 250 jurjev. Opet vežeš.

Na koncu, ko te po USPEŠNEM mandatu odstavijo pa rečeš - ti fantje, to ni več moja banka, ven bom vzel denar. Tudi glede datumov se vse to ujema (januar - januar). Potem pa se ti oglaša premier, financ minister in gospodarski minister. "Črni madež", kot se imenuje Istrabenz bi, če niti en procent dolgov ne bo zafilan, še vedno znašal + 300 milijonov (tako na hitro) €.

Še enkrat pa pravim. Kdorkoli bo šel za 800 € + sejnine v NS Petrola, Telekoma, NLB, NKBM in ostalih državnih firm, tja ne bo šel nadzirati, ampak "služiti".

Tisti bankir, ki upravlja NLB, pa magar je še v 10 NSjih po područnih firmah, za 8.000 € ne bo delal samo "v korist banke."

Atos ::

Zeberdee par stvari govoriš ki so popolnoma neresnične in dosti spremenijo tvojo zgodbo! Upam da ne zavajaš zanalašč.

Samostojno se odločiš, lej, direktor banke sem, zaupanje v banko vozim tudi skozi to, da ta denar pustim notri. Ti, care, veži ga za eno leto.

On si NI izplačeval! Vsa leta na vrhu si ni izplačal nagrad, tako denar tudi NI bil njegov vse do sedaj. Eno je, če bi si izplačeval sproti in potem vezal ali pač karkoli z njim počel.

Na koncu, ko te po USPEŠNEM mandatu odstavijo pa rečeš

Mandan ni bil nič kaj bolj uspešen, kot so imele uspešno enako obdobje druge banke, in tukaj niti ne omenjajmo 'tajkunski' posojil, ki tudi niso višek uspešnega vodenja banke. In on NI bil odstavljen! 1. februarja leta 2004 je bil imenovan na to mesto, 1. februarja letos mu je mandat potekel. In on ni ven vzel denarja iz svojega računa! Ampak je dobil komaj zdaj izplačano in nikoli prej.

Zeberdee ::

@ Atos: Gre za moje razumevanje vsega skupaj, nikakor ne za namensko izkrivljanje.

Ampak kakor se govori (in to ne po barih, ampak iz korektnih virov) se je ta denar obrestoval. Torej ni problem v 4*250, ampak v 1*1000?

Zakaj se potem povsod kaže januar? Vsi govorijo, da je bilo izplačano v januarju. Torej nikakor ta nagrada ne more biti vezana na zadnje leto mandata. Naj opozorim, da je bilo govora o tem, da naj bi uprava to izplačilo skrivala pred NS. To preprosto ni možno, ker NS (ali celo skupščina?), odloča o višini nagrade.

Glede "tajkunskih" posojil pa ne mislim diskutirati v dobro konstruktivnosti debate.

Snohman ::

Jaz grem takoj za 800€ v NS državne firme. V več njih. Delaš nič, odgovarjaš komurkoli pa ravno toliko nekje.

Atos ::

Potem pa Zeberdee navedi te vire. Denar se ni obrestoval in nagrada je bila izplačana za pretekla leta, a ne za lani (se pravi brez lanskega leta). Načeloma sama nagrada ni sporna, ker je določena s pogodbo (sporen je lahko samo del, če je podjetje dejansko poslovalo uspešno ali ne in potemtakem če je nagrada upravičena iz tega vidika), je pa vsaj moralno sporno, način kako si je Kramar izplačal nagrado. Tudi v preteklih letih bi nagrada verjetno bila sporna ampak niti približno ne toliko, kot sedaj, predvsem zaradi gospodarskih razmer. Ko je gospodarska situacija najslabša, si predsednik uprave državnega podjetja izplača 1 mio € nagrade - popolnoma neokusno. Po mojem osebnem mnenju: če je lahko brez vseh nagrad 'preživel' do letos, potem bi lahko brez problema tudi vnaprej.

Okapi ::

Ko je gospodarska situacija najslabša, si predsednik uprave državnega podjetja izplača 1 mio € nagrade - popolnoma neokusno.

To ni neokusno, ampak je populistična bedarija. Po tej logiki bi morali vsi državni direktorji, ki so v preteklih letih dobivali visoke nagrade za uspešnost, sedaj v težkih časih solidarno vračati ta denar. Kar bi sicer večina morala narediti, ampak ne zaradi težkih časov, temveč ker si jih niti v dobrih časih niso zaslužili.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Atos ::

To ni neokusno

Če pa to ni vsaj neokusno potem pa tudi.

Po tej logiki bi morali vsi državni direktorji, ki so v preteklih letih dobivali visoke nagrade za uspešnost, sedaj v težkih časih solidarno vračati ta denar.

Ne, zakaj? Sej pa te nagrade so dobili takrat, za takratno delo ob času konjukture, ko so tudi podjetja v privatni lasti lahko izplačevala visoke nagrade. Danes je popolnoma obratno in če si Kramar ni izplačal nagrad takrat, ko je dejansko bilo dosti več argumentov za dodeljevanje nagrad, nevem zakaj bi si jih sedaj. OK, pogodba mu to omogoča. Omogoča pa tudi zakonodajalcu, da pribije na nagrade izplačane v letu 2009 v večinski državni lasti 90% davek. In po mnenju nekaterih bi stvar lahko bila tudi v skladu z ustavo. Dokler pa je v skladu z ustavo pa ostane na tehtnici samo še, kaj bi naj bila manjša svinjarija: to, da pozabimo na ta 1 mio € ali pa to, da dobi država 900.000€ nazaj. Kar se mene tiče je to zadnje vse prej kot pa svinjarija. Tudi če je populistično.

Posploševanje o tem, kaj si je kdo zaslužil je pa tukaj popolnoma irelevantno in nič drugega kot to - posploševanje na podlagi gostilniških debat.

Brane2 ::

V vsem tem je IMHO narobe v osnovi že to, da NLB ni firma kot vsaka druga.

Prvič je banka ( in te imajo poseben status- mimo njih ne mroeš, tudi če hočeš) in drugič je banka, katere lastnica je vsaj v znantni meri država.

Če bi bil NLB firma kjot vsaka druga, potem bi bilo izplačevanje njihova interna stvar.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Ted ::

Če kdo misli, da bo Kramar dejansko vrnil denar ali pa da ga bodo uspeli obdavčit 90 ali celo 100%, potem ne vem, je bebec. Na njegovem mestu se takoj preselim čez mejo, poleg tega milijonček kupi hordo odvetnikov, tudi zakon z 90% obdavčitvijo bi zelo verjetno bil neustaven. Pahor sedaj joka in ga prosi naj nagrado vrne... Naj raje poskrbi, da bodo osebe in odgovorni za njegovo pogodbo odgovarjali, ne pa da jih jemlje v stranko. Dejstvo je, da je miljon evrov nagrade izplačan po pogodbi in tukaj nobena vlada nima kaj praskat. Še posebej če so pogodbo sklenili nekateri člani te vlade. Ostalo je pa pesek v oči. Naj raje pazijo kakšne pogodbe bodo podpisovali v prihodnosti.
Mah...

KandazaR ::

Ma še večji hec je da sem ravno dones po radiu slišal križaniča da bodo ukrepali in ugotovili kdo je tako pogodbo kramarju podpisal. A so resni? Kaj bo rop in ostali iz predprejšne stranke resno naj..... Dvomim. Drugače pa je to glede kramarja zelooooo ceneni populizem. Osemno mislim da še slabši kot je to delala prejšna vlada z tajkuni. Kako malo je treba da se pozornost ljudstva iz pravih problemov prenese na nekega direktorja in njegov 1mio€, medtem pa destetine milijonov izginja neznano kam.

Thomas ::

Po moje je problem v tem, ker Ljubljanska banka je imela svoje čase dober marketing. Pa je Slovencem pri srcu.

Namesto da bi rekli, da je to pač samo eden od trgovcev z novci, kateremu bodo plačali njegove storitve če ga bodo kaj rabili, davkoplačevalske sanacije se pa ne grejo, nikakor ne. Naj ga kupi kdor če, naj Coin Seller najema Kramarja ali kogarkoli in naj ga plačuje z vsem profitom, če ga hoče.

Če želi, lahko podere stavbo na Trgu Republike.

Ampak ne. Že tega mu ne bi pustili. Civilne iniciative bi se vmešale, politiki bi srali ...

Vsi hočemo biti decision makerji vedno in povsod. Močt prste ravno v vsak zos. Tudi v Kramarjevo nagrado. Politično, če se da.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

opeter ::

Ko je gospodarska situacija najslabša, si predsednik uprave državnega podjetja izplača 1 mio € nagrade - popolnoma neokusno.

To ni neokusno, ampak je populistična bedarija. Po tej logiki bi morali vsi državni direktorji, ki so v preteklih letih dobivali visoke nagrade za uspešnost, sedaj v težkih časih solidarno vračati ta denar. Kar bi sicer večina morala narediti, ampak ne zaradi težkih časov, temveč ker si jih niti v dobrih časih niso zaslužili.


Okapi ima popolnoma prav. Politiki v vladi se zdaj igrajo "rešitelja ljudstva". Prekleti dvoličneži.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

podbevna ::

Jaz razumem politike.

Zaradi krize bodo morali zahtevati odpovedovanja od zaposlenih v gospodarstvu, zaposlenih v javnem sektorju, upokojencev, brezposelnih...

Reči da se mora raja odpovedati določeni pravici, ker ni denarja zanjo in hkrati izpasti, kot da si "dal nekomu milijon evrov" je težko. Ker da dober vzvod sindikatom, opoziciji in vsej mogoči demagoški drhali, da zažene skrajnolevičarski populizem. Tak zajeb ti lahko na ulico hitro spravi 50k ljudi in podre socialni konsenz o bistvenih ukrepih. Ki so nujni, da ne pride do popolnega zloma javnih financ ali celo gospodarstva na sploh.

Čeprav si nekomu dejansko izplačal le 350k neto (ostalo je šlo nazaj javnim blagajnam), čeprav gre za pogodbeno obveznost za 5 let (torej cca 75k neto letno), čeprav tako plačilo v evropskem kontekstu sploh ni visoko, kaj šele pretirano in čeprav ne moreš zakonito narediti nič.

Vseeno moraš ropotati in zganjati populizem. Pa četudi boš naredil veliko škodo družbam v državni lasti, četudi boš uničil zakonsko okolje še za vse ostale družbe (90% obdavčitev za prejemke nad 13k bruto mesečno, neumna dopolnjevanja ZGD-1 C pod krinko evropske direktive...), četudi boš sprejel neustaven zakon, četudi boš javno linčal nekoga, ki ni naredil nič narobe, četudi boš vlagal neutemeljene odškodninske tožbe, ali celo zlorabil državno prisilo za neutemeljene preiskave ali celo obtožnice.

Raja terja krivce, hoče zavohati njihovo kri in treba jim vreči kakšno žrtev, da bo sposobna pogoltniti tudi dozo neizogibne resnice...

BigWhale ::

Danes sem poslusal Pahorja v porocilih po radiu. Mau trapast se mi je vse skupaj zdel. Zganja traparije. Naj naredi to kar je rekel, da bo. Zmanjsa naj nagrade nadzornikom, direktorjem in tako naprej. Za naprej! Ne pa za te, ki so svoje nagrade ze pobrali. Hudirja no! Itak bo vec kot polovico tistega denarja nazaj dobil z davki.

GAH!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali bodo banke objavile seznam kreditojemalcev, zaradi katerih polnimo bančni luknjo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6412331 (8772) Go-ahead
»

NLB in nacionalizacija podjetij (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
27337622 (31765) Mr.B
»

Elektro primorska

Oddelek: Loža
344466 (3779) gtu
»

Kramaru pripada se 0,5mil Eur

Oddelek: Problemi človeštva
221870 (1041) monster-x
»

Banke odlozile odplacevanje dolgov Bavcarju (Istrabenz) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
856935 (4627) mtosev

Več podobnih tem