» »

fresnel leče

fresnel leče

beeone ::

V nekem članku na internetu sem prebral da vsi rear-projection TV (RPTV),to naj bi bili vsi obični (tisti ogromni ;) TV-ji kakor sem na hitrco prebral, "vsebujejo" fresnelovo lečo enake velikostikot kot je velikost ekrana. Zdaj pa me zanima če je to res, preden grem na odpad iskati pokvarjene televizorje in na koncu ugotovim da je preprosto ni notr.
Fresnelova leča me pa preprosto zanima, ker vi se rad malo pošpilal z njo in žgal/topil vse mogoče stvari, če dobim seveda dovolj veliko :)

Lp

Azrael ::

nekem članku na internetu sem prebral da vsi rear-projection TV (RPTV),to naj bi bili vsi obični (tisti ogromni ;) TV-ji kakor sem na hitrco prebral, "vsebujejo" fresnelovo lečo enake velikostikot kot je velikost ekrana.
Da v takem TV je vgrajem manjhen TV, leča pa poveča sliko. Zelo star trik, ki je znan že z začetkov uvedbe televizije, saj so imele prve katodne cevi le okoli 10 cm diagonale ali premera in je bilo treba storiti nekaj, da je sliko lahko naenkrat gledalo več ljudi. Ko so diagonale presegle 30cm, pa potrebe po leči enostavno ni bilo več, saj leča pači sliko. Ko so spet prišli v modo ogromni televizorji, so lečo spet privlekli na plano.

Običajni CRT TV/monitor pa nima nobene optične leče Tudi samo prednje steklo je izdelano tako, da čim manj pači sliko, ki nastaja na notranji prevleki.
Nekoč je bil Slo-tech.

marsovcek ::

Kaj ni fresnelova leča v grafoskopu? Malo povprašaj hišnike po osnovnih šolah.

Okapi ::

Da v takem TV je vgrajem manjhen TV, leča pa poveča sliko.

Upam, da se hecaš. V rear-projection TV je vgrajen pokonci obrnjen projektor in zrcalo, ki sliko obrne proti zaslonu.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

beeone ::

Ko so diagonale presegle 30cm, pa potrebe po leči enostavno ni bilo več, saj leča pači sliko. Ko so spet prišli v modo ogromni televizorji, so lečo spet privlekli na plano.

Mene zanimajo leče le leče, ki so dosti večje od 30cm, vsaj nekaj takega kot je televizor z daogonalo min 70, pa raje 80 cm in več, ker sem probal tudi že z lečo za grafoskop, kot je predlagal marsovček, ampak jaz hočem še večje temperature, da bo res gorelo vse kar ti srce poželi :D. Torej so v tako velikih TV-jih še prisotne te vrste leč ali bom moral opustiti misel o zastonj fresnelki in veselju, ki bi mi ga prinesla , ker tako velike leče so zelo drage ali pa iz ZDA, kjer pa poštnina in pa carina izstreli ceno v višave:|.

Lp

Highlag ::

Fresnelove leče so kar se tiče zbiranja svetlobe precej slabše od kakršnihkoli drugih. Zaradi sme zgradbe leče. Bi si upal trditi da bi steklena, ki ima 50% manjši premer od fresnelove leče imela isti ali močnejši učinek.
Never trust a computer you can't throw out a window

Okapi ::

ali bom moral opustiti misel o zastonj fresnelki

Vsaj na odpadu v starih televizorjih je ne boš našel.

O.

beeone ::

Fresnelove leče so kar se tiče zbiranja svetlobe precej slabše od kakršnihkoli drugih. Zaradi sme zgradbe leče. Bi si upal trditi da bi steklena, ki ima 50% manjši premer od fresnelove leče imela isti ali močnejši učinek.

Tukaj te moram pa popraviti, saj sem v zadnjem času prebral kar nekaj člankov na temo fresnelove leče in ravno te vrste leč imajo, zaradi tega ker so izjemno tanke, zelo velik procent propustnosti svetlobe, je pa res da je ravno zaradi taiste zgradbe (nazobčenje) dokaj neprimerna za proeciranje slike, saj že majhen odklon osvetlitve lahko zelo popači sliko, zmeša barve. To je pa pri zbiranju sončnih žarkov čisto brez pomena, saj je važno samo to da je svetloba fokusirana neglede katere barve so kam projecirane.

Vsaj na odpadu v starih televizorjih je ne boš našel.

Saj sem samo vprašal preden bi se podal v brezglavo iskanje nečesa, kar sploh ni, oz. ni tam ko bi jaz iskal. Pač prebral sem na internetu in zdelo semi je čisto mogoče da bi bilo res.

PS.: Bi pa vseeno prosil, če že ravno to pišem, če kdo ve, kje bi se dalo dobiti poceni velike fresnelove leče.

Lp

Highlag ::

Fresnelka ti bo sfokusirala svetlobo na krogec premera 1-1,5cm, leča pa na piko premera 2mm ali manj.
Debelina nima veze s prepustnostjo svetlobe. No malo že, moraš pa vedeti da imaš na površini steklene leče cca 4% odboja. Pri eni leči to znese 8%, ker ima dve površini. Fresnelka pa je običajno sestavljena iz dveh polovic, kar pomeni, da ima 4 površine, odboji na posamezni površini pa so kvečjemu večji od 4%. To pomeni da ima cca 16% izgub.
Never trust a computer you can't throw out a window

beeone ::

Procent zaradi večih površin je resda v primeru dvojne leče dvakrat večji, vendar pa je še vedno razmeroma majhen in glede na nižjo ceno zaradi manj vsebovanega materiala (pri fresnelovih lečah je to tudi ponavadi kar plastika, ki je že tako in tako cenejša od stekla, ki se uporablja pri navadnih lečah) več kot samo sprejemljiv.

Jaz zdaj nočem doseči nevemkakšne izkoristke in podobno, jaz bi samo rad dobil neko poceni lečo (najprej sem jo mislil dobit kar zastonj, pa smo pogruntali skozi temo da nekak ne bo šlo tak lahko), s katero bi se malo pošpilal ob lepem vremenu.
Če kir ve za kaj takšnega, bi še enkrat prosil, če se oglasi in mi pomaga pri nastali oviri ;).

Lp

Okapi ::

Kaj bi pravzaprav rad počel z njo? Za zažigat na blizu je dovolj dobra malo večja navadna leča, na daleč pa verjetno tudi z največjo fresnelovo, kar jih boš lahko dobil, ne boš nič zažgal.

O.

beeone ::

Rad bi se malo pošpilal tako kot to delajo na posnetkih na youtube. Tam imajo res ogromne leče, površine se bližajo že kvadratnemu metru in sfokusirajo na velikost kovanca. Temperature so ogromne, tudi več kot 1500 stopinj se da iztisniti. Sam bi rad naredil nekaj podobnega, topil kovance, steklo, pa vse kar ti na pade no u glavnem 8-). Je pa tudi pobožna želja da bi delal paro (temperature so več kot dovolj visoke) pa dal na kako turbinco in dinamo in iztisnil kakšen wat elektrike, tk za špilat u glavnem pa kakšne poskuse delat :).

Saj sem gledal na vseh straneh po internetu in našel iz ZDA nekaj zelo velikih in ugodnih (pod 100$) ampak kot sem že omenil, nočem dat še enkrat toliko kot je sama leča za poštnino in carino.

Lp

drinovcRok ::

+1
Tudi mene zanima kje se da kupiti te leče v sloveniji.
Ali obstaja tudi kakšen slovenski izraz za fresnel lečo?

Highlag ::

Na kupe jih imajo v tovarni grafoskopov. http://www.vega.si/
Never trust a computer you can't throw out a window

drinovcRok ::

Najlepša hvala! Bom takoj poslal mail. ;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Optične leče večjih dimenzij

Oddelek: Loža
51170 (913) Barbarpapa2
»

Doma narejen projektor (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Zvok in slika
42870342 (20045) Šolar
»

Diy projektor

Oddelek: Pomoč in nasveti
161841 (1585) nUUb
»

Leca (opticni element) za gledanje na blizu (zelo blizu)

Oddelek: Znanost in tehnologija
101223 (1116) Okapi
»

Projektor...home made

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
62200 (1935) Highlag

Več podobnih tem