Forum » Znanost in tehnologija » Bela, zelena in modra soba
Bela, zelena in modra soba
dzinks63 ::
Zavest ti pove le to, da si živ, da funkcioniraš, ne pove ti kdo si. To in vse ostalo ti povedo spomini.
gani-med ::
Vprašanje "kdo si" je napačno zastavljeno.
Zavest ti pove, da se zavedaš, da si to ti.
Zavest ti pove, da se zavedaš, da si to ti.
CO2 is the elixir of life.
Okapi ::
Ja, in obe (vsaka zase) se zavedata, da sta TIIn kaj sem jaz napisal? Vsak se zaveda samo samega sebe, in tudi ni nobene potrebe, da bi se še koga drugega. En TI si prišel na cilj in to je tisto, zaradi česar si šel v teleport. Kaj se zaveda tisti TI, ki ni prišel nikamor, te sploh ne zanima, itak si ga že uničil.
Narobe.
Vsak se zaveda samo sebe, ne pa onega drugega
O.
Double_J ::
Itak ni sploh določeno kaj je kopija in kaj ne. Če ti za milisekundo dajo atome narazen za en meter, potem pa spet skupaj, potem je to tvoja kopija ali kaj in nisi več ti?
Dve šivanki...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Double_J ()
whatever ::
dzinks63 ::
Zavest nima pojma kdo si. Vsi imajo enako zavest. Vsi se zavedajo samega sebe. In zavesti se ne da kopirat, ni podatek, je le stanje intelegentnosti.
Jaz bi zlezel v "teleport" samo z namenom, da se nekje daleč stran ustvari iz informacij o meni moja kopija. Tako, kot imamo iz podobnega namena otroke.
Nikakor pa se ne bi pustil uničiti, saj imam jaz svoje zavedanje, kopija pa svoje. Kar naj jo ima.
Nikakor pa se ne bi pustil uničiti, saj imam jaz svoje zavedanje, kopija pa svoje. Kar naj jo ima.
Morda. Ker tega seveda ne znajo naredit, je to vprašanje irelevantno.
Haha morda nisi več ti... seveda morda tvoj duh vmes pobegne, ko je toliko prostora med atomi.
Dve šivanki...
V duhove ne verjamem.
Prenaša se lahko informacija in nekje daleč se iz teh informacij načeloma lahko ustvari kopija.
Jaz bom pa še, vedno isti (proces), ki teče tukaj in zdaj ter neodvisno od kopije.
Prenaša se lahko informacija in nekje daleč se iz teh informacij načeloma lahko ustvari kopija.
Jaz bom pa še, vedno isti (proces), ki teče tukaj in zdaj ter neodvisno od kopije.
Zavest je električen VZOREC v možganih. Ti si TI zato, ker se zavedaš samo samega sebe in ne svojih 1000 kopij, magari bi obstajale. Ti se zavedaš sveta na način kot se ga zavedaš zaradi tvojega razvojnega cikla (geni+okolje+samodejavnost). Debata kaj bi se zgodilo, če razstavijo za mikrosekundo vse tvoje atome in jih sestavijo nazaj, debata kaj bi bilo če bi s kablom povezal dvojne možgane, debata kaj bi bilo če bi ustvaril popolno kopijo, debata kaj bi bilo če bi skeniral vsak nevron posebej in tako možgane prenesel na silicij, so irelevantne debate. Ker tega ne znajo naredit.
Dej gani-med beri... nobeden ne govori o kopijah.
Ker ne znajo naredit 100km visoke stavbe je debata o njej irelevantna? Ja seveda... takšna debata zgolj pokaže šibkost vaših argumentov, zato je irelevantna.
Ker tega ne znajo naredit.
Ker ne znajo naredit 100km visoke stavbe je debata o njej irelevantna? Ja seveda... takšna debata zgolj pokaže šibkost vaših argumentov, zato je irelevantna.
Dve šivanki...
Zgodovina sprememb…
O čem pa, kot o kopijah?
Malo beri poste nazaj, kjer se kar naprej omenjajo kopije, ki se ustvarijo na drugi strani teleporterja in ki nimajo pojma, kdo so ali so pa kar ti in podobne
.
Malo beri poste nazaj, kjer se kar naprej omenjajo kopije, ki se ustvarijo na drugi strani teleporterja in ki nimajo pojma, kdo so ali so pa kar ti in podobne
Jah ti moraš najprej bolj preproste stvari razumet, tako da ni vmes kopij, ampak ti recimo razmaknejo atome za 1meter ter dajo nazaj.
Dve šivanki...
Pegaz ::
Če nekaj kopiramo, je kopija drugačna od originala le, če se med kopiranjem pojavi napaka.
Kje se med kopiranjem človeka se pojavi napaka oz. katera informacija se ne more prenesti s kopiranjem človeka?
Če se lahko vse informacije prenesejo, potem je kopija original.
Kje se med kopiranjem človeka se pojavi napaka oz. katera informacija se ne more prenesti s kopiranjem človeka?
Najbolj preprosta stvar je, da sem jaz še vedno del istega procesa, tudi če mi mal atome "razmaknejo"
"Razmikanje" atomov je celo sam proces, ki tvori zavest.
"Razmikanje" atomov je celo sam proces, ki tvori zavest.
Dej gani-med beri... nobeden ne govori o kopijah.
Ker tega ne znajo naredit.
Ne ne, debata o 100km visoki stavbi je čisto prijetna in čisto relevantna. Kar je irelevantno je to, da se mi pogovarjamo o 100km visoki stavbi in gruntamo, kakšen beton bomo uporabili.
No potem pa ti atome razmaknejo, ter še zmešajo med sabo... ter jih sestavijo nekje drugje. Pa si spet ti.
Dve šivanki...
>>Če se lahko vse informacije prenesejo, potem je kopija original.
Podobna je originalu, ni pa original, saj je original še vedno tam in drugačen od kopije (ima svojo zavest)
Podobna je originalu, ni pa original, saj je original še vedno tam in drugačen od kopije (ima svojo zavest)
Ni podobna, identična je.
Koliko pa ti lahko razmaknejo atome v tem "procesu"? 1 Planckovo razdaljo, 1m, 1km? Kje je meja?
Koliko pa ti lahko razmaknejo atome v tem "procesu"? 1 Planckovo razdaljo, 1m, 1km? Kje je meja?
>>Koliko pa ti lahko razmaknejo atome v tem "procesu"? 1 Planckovo razdaljo, 1m, 1km? Kje je meja?
Toliko, da tistega ne ubiješ in zavedanja ne prekineš.
Ne vem, kje je meja, vrži se pod nuklearno bombo in poročaj, kako daleč ti je neslo atome. Tako daleč pač smo v razvoju tega kopiranja trenutno in toliko je debata o njem relevantna.
Ko se zavedanje prekine... potem je to nov osebek? En udarec s palico ti pretrese atome in prekine zavedanje.
Dve šivanki...
S palico ne prekineš zavedanja (če le ni fatalno). Procesi tečejo dalje, tudi podzavestno (malo neroden izraz, vendar je to še vedno zavset)
Če bi naprimer možganski polobli dal narazen in med njima prekinil vse povezave, bi dobil dvbe ločeni osebi, ki bi se vsaka zavedala sebe, ne pa tudi druge.
Če bi naprimer možganski polobli dal narazen in med njima prekinil vse povezave, bi dobil dvbe ločeni osebi, ki bi se vsaka zavedala sebe, ne pa tudi druge.
CoolBits ::
Če nekaj kopiramo, je kopija drugačna od originala le, če se med kopiranjem pojavi napaka.
Kopija je drugačna od originala, od trenutka kopiranja naprej, že sam zato, ker se znajde v drugem prostoru kot original.
Prostor je važen faktor, vendar si načeloma lahko predstavljam eno osebo (zavedanje sebe) ki se razteza na večje razdalje, če so le med seboj dovolj intenzivno povezane.
Če med njimi ni povezave, so pa to ločene osebnosti (ločeni jazi)
Če med njimi ni povezave, so pa to ločene osebnosti (ločeni jazi)
Recimo, da imamo tehnologijo, ki te razbije na milijon koščkov in te sestavi skupaj v 1 milisekundi.
Si še vedno ti ti?
Si še vedno ti ti?
Aha razmakneš možgane na pol s tem da je vmes vez kabl... skopiraš prvo polovico ter jo povežeš v trenutku ko prvo uničiš. Potem narediš isto z drugo polovico. In imaš teleport, lepo da se strinjamo!
Dve šivanki...
Če se zavedam, sem to vedno jaz, ne glede na pretekla dogajanja. Zavedam se zdaj, ne v preteklosti.
Če bi dal med možganski polobli en kilometer dolg kabel, namesto corpus callosuma, bi to bila še vedno ista oseba - eno zavedanje.
če pa kabla prekinaš, dobiš pa dve osebi, dvoje ločenih jazov. Vsaka se sebe zaveda kot svoj jaz in ima do tega vso "pravico" ..
Če bi dal med možganski polobli en kilometer dolg kabel, namesto corpus callosuma, bi to bila še vedno ista oseba - eno zavedanje.
če pa kabla prekinaš, dobiš pa dve osebi, dvoje ločenih jazov. Vsaka se sebe zaveda kot svoj jaz in ima do tega vso "pravico" ..
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gani-med ()
Lepo da se strinjaš.
EDIT, kar si nazadnje dodal se očitno ne nanaša na moj post.
EDIT, kar si nazadnje dodal se očitno ne nanaša na moj post.
Dve šivanki...
Zgodovina sprememb…
Toliko, da tistega ne ubiješ in zavedanja ne prekineš.No, potem pa si misli, da ga ubiješ in čez nekaj sekund oživiš. Kdo bo potem živel? Tisti, ki si ga ubil in oživil, ali pa se bo treba od ubitega posloviti na pogrebni svečanosti (brez trupla), tistemu, ki bo živel, pa izdati novo osebno izkaznico (čeprav bo vsem razlagal, da je on tisti, ki so ga ubili in oživili, ampak mu ne bo nihče verjel, ker pač ni mogoče, da bi se zavest preselila iz ubitega v oživljenega).
O.
Če proces ubiješ, si ga ubil, fertik.
Potem iz teh atomov lahko sestaviš in zaženeš tudi nov proces, ki ima svoje zavedanje.
Potem iz teh atomov lahko sestaviš in zaženeš tudi nov proces, ki ima svoje zavedanje.
Skratka, ti bi zaradi nekega tehničnega postopka samega sebe prepričal, da nisi več ti? Weird.
O.
O.
Točno tako, jaz sem še vedno lahko jaz, kopija je pa nekdo drug.
Zato, ker jaz se ne zavedam, česar se zaveda kopija.
Zato, ker jaz se ne zavedam, česar se zaveda kopija.
Če si samo klinično mrtev, ne prekineš procesov zavedanja, saj se bolniki še vedno lahko spomnijo sanj ali blodenj (hodniki, luč na koncu tunela in podobni) ,
ko se vrnejo v budno stanje. Torej so se tudi takrat zavedali.
Ko si pa zares mrtev, je pa konec tudi zavedanja.
ko se vrnejo v budno stanje. Torej so se tudi takrat zavedali.
Ko si pa zares mrtev, je pa konec tudi zavedanja.
Točno tako, jaz sem še vedno lahko jaz, kopija je pa nekdo drug.
Dej ti malo beri poste, govorim o primeru kjer je bil nek original iz katerega je nastala kopija, ki si ti.
Dve šivanki...
Klinično gor ali dol, mrtev je mrtev.
"Sanj" se pa spomni zaradi raznih šokov, skozi katere mora iti telo.
"Sanj" se pa spomni zaradi raznih šokov, skozi katere mora iti telo.
kakorkoli, Kopija in original sta dve različni osebi. Vsaka s svojim zavedanjem. Eden ne ve, česa se zaveda drugi.
Tudi dva filma ne vesta drug za drugega, pa nista nič različna.
Treba bo v šolo ter se naučiti informatike.
Treba bo v šolo ter se naučiti informatike.
Dve šivanki...
Že stotič, nihče ne pravi tega.
Tudi jaz iz pred 1 sekunde se ne zavedam sebe sedaj, pa menim, da sem jaz bil takrat in sem sedaj.
Tudi jaz iz pred 1 sekunde se ne zavedam sebe sedaj, pa menim, da sem jaz bil takrat in sem sedaj.
Mrtev in klinično mrtev ne pomeni oboje mrtev.
Tu gre za zlorabo besede mrtev, ker procesi pri klinično "mrtvem" še vedno tečejo dalje. Zares mrtvega se pa ne da več obuditi. Ni še nikomur ratalo (pravijo, da Kristusu, v kar pa ne verjamem
)
Tu gre za zlorabo besede mrtev, ker procesi pri klinično "mrtvem" še vedno tečejo dalje. Zares mrtvega se pa ne da več obuditi. Ni še nikomur ratalo (pravijo, da Kristusu, v kar pa ne verjamem
Ne obstaja sploh meje med živ in mrtev, to so tvoji predsodki, ki ti onemogočajo razumevanje.
Dve šivanki...
mrtvega se pa ne da več obuditi. Ni še nikomur rataloIn ti na osnovi tega izpelješ sklep, da je to nemogoče in nobena napredna tehnologija tega ne bo mogla storiti?
Lahko rečemo potem tudi tako - nisi mrtev, dokler obstaja teoretična možnost, da te oživijo. Po tej logiki so potem ona kriogenično zamrznjena trupla še živa.
O.
Hehe... po njegovem si mrtev v trenutku ko te dana tehnologija s katero razpolaga civilizacija ne more več oživeti!
Dve šivanki...
Meje so pri vseh kompleksnih procesih nejasne in jih je težko definirati, vendar vseeno ni težko odoločiti, če je nekdo že prestopil prag smrti.
Če mu valjar zapelje čez glavo, je zadeva jasna. Procesi so prekinjeni. Karkoli boš iz tega sestavil nazaj, bo druga oseba.
Če pa samo nič ne govori in se ne odziva, pa zadeva ni več tako jasna.
Če mu valjar zapelje čez glavo, je zadeva jasna. Procesi so prekinjeni. Karkoli boš iz tega sestavil nazaj, bo druga oseba.
Če pa samo nič ne govori in se ne odziva, pa zadeva ni več tako jasna.
Valentin ::
Mrtev in klinično mrtev ne pomeni oboje mrtev.
Tu gre za zlorabo besede mrtev, ker procesi pri klinično "mrtvem" še vedno tečejo dalje. Zares mrtvega se pa ne da več obuditi. Ni še nikomur ratalo (pravijo, da Kristusu, v kar pa ne verjamem)
Ne vem, kje si to slišal, da pri klinično mrtvem obstajajo še kakšni procesi.
Ko je človek mrtev, je mrtev. Nobenih procesov ni več.
Ali pas morda ne verjameš metodam in aparatom, ki to ugotavljajo ?
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Teleportacija-prihodnost (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 35435 (32048) | energetik |
| » | 2045: Avatar project (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 33869 (31139) | guest #44 |
| » | subjektivna izkusnja in umetna inteligencaOddelek: Znanost in tehnologija | 2711 (2168) | OwcA |
| » | Blue Brain (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 15045 (12417) | BBB |
| » | Thomas, pomagaj mi pri širjenju "krive vere" (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 8402 (7069) | Thomas |