Forum » Znanost in tehnologija » Bela, zelena in modra soba
Bela, zelena in modra soba

WarpedGone ::
>> Prvoosebna zavest je ena sama in praktično večna - ima neomejen rok trajanja
Kako mislis prakticno vecna? Za materialno vesolje ne vemo ce je vecno...a je ta zavest nekaksna vzporednica materialnega obstoja, kot dodatna moznost ob primerni formi?
Sej zato sm dodal tist "praktično". Zavest ne more obstajat brez (vsaj enega primerka) primernega materialnega substrata. Ko propade komplet ves substrat, izgine tudi zavest. Je pa skorajda večna v primerjavi z minljivostjo teh trenutnih materialnih teles in našo "klasično idejo naše življenske dobe".
Kako lahko drugace oznacis zavest, ce ne kot prvoosebno izkustvo?
Drugače?
To prvoosebno izkustvo je treba razdelit na vsebino (spomini, misli, občutki, želje, ...) in opazovanje te vsebine. Zavest je opazovalec, ki vrši opazovanje, vsebina je pa shranjena v posameznih telesih. Opazovalec je nerazdeljiva kategorija, ki je ena sama in pri vseh nas ena in ista. V vsakem telesu ta en opazovalec najde in doživi drugačno vsebino vsak trenutek posebej.
Zbogom in hvala za vse ribe
innerspace ::
Drugače?
Ja, mislim sirse, globalno, univerzalno.
Ja, mislim sirse, globalno, univerzalno.
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

Prvoosebno izkustvo je več kot zavest, združuje opazovanje in opazovano.
Opazovanje/doživljanje samo je stvar zavesti, opazovana/doživeta vsebina pa je stvar posameznega telesa.
Opazovanje/doživljanje samo je stvar zavesti, opazovana/doživeta vsebina pa je stvar posameznega telesa.
Ok, zgleda da se strinjava.
It's a pleasant feeling, which you can't percieve:)
Ok, zgleda da se strinjava.
It's a pleasant feeling, which you can't percieve:)

Prav, zdej pa še razmisli kaj iz tega razumevanja nujno sledi.
A bit less pleasant thougts :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WarpedGone ()
Not really...all manageable;)
Not really...all manageable;)
gani-med ::
Še razmislek, zakaj za kopiranje ne moremo uporabiti enakega argumentiranja, kot za časovno zaporedje dogodkov. (češ saj malo prej tudi nisem bil enak, kot sem sedaj)
Jaz pred eno sekundo in jaz sedaj ni enako kot, jaz tukaj tukaj in nekdo tam.
V časovnem zaporedju dogajanja se subjekti ne množijo, ker gre le za nadaljevanje (trajanje) istega procesa.
Pri kopiranju pa se subjekti množijo, eden je original in drugi kopija in obstajata oba hkrati.
Naenkrat obstajata kar dva (procesa, subjekta, ..) in ne več samo eden, kot je to pri zaporedju dogodkov.
Jaz pred eno sekundo in jaz sedaj ni enako kot, jaz tukaj tukaj in nekdo tam.
V časovnem zaporedju dogajanja se subjekti ne množijo, ker gre le za nadaljevanje (trajanje) istega procesa.
Pri kopiranju pa se subjekti množijo, eden je original in drugi kopija in obstajata oba hkrati.
Naenkrat obstajata kar dva (procesa, subjekta, ..) in ne več samo eden, kot je to pri zaporedju dogodkov.
CO2 is the elixir of life.
CoolBits ::
Prvoosebna zavest je ena sama in praktično večna - ima neomejen rok trajanja. Po svoji naravi ne obstaja sama po sebi ampak se porodi v dovolj kompleksnih fizikalnih procesih. Zavest sama ne hrani nobene informacije, ta se hrani v posameznih fizikalnih procesih v posameznih telesih. Zavest je sposobna "prvoosebno doživljat" realnost posameznega telesa, ni pa sposobna ta doživetja prenašat med posameznimi telesi (ker v sebi ničesar ne hrani, saj ni materialna). Ker je ena sama, se hkrati pojavlja v vsakem delujočem procesu, če se proces skopira, se pač pojavi še v kopiji in doživlja realnost tiste kopije. Če se proces pavzira, se v njem pač ne pojavi.
To se strinjamo nekako, le večna zavest mi vleče na reinkarnacijo...
Skopiran substrat pa ustvari novo zavest, ki se od trenutka kopiranja razlikuje od originalne in ni ista ampak samo enaka.
Teleport bi nujno moral bit teleport v smislu črvine čas/prostor ali kaj takega, ne kopiranje.
nevone ::
Skopiran substrat pa ustvari novo zavest, ki se od trenutka kopiranja razlikuje od originalne in ni ista ampak samo enaka.
Kako opredeliš enako belo barvo moje in tvoje majice. Ista bela barva? Enaka bela barva? Bela barva pač, ane. Nosilci so različni, barva je pa ista, enaka, whatever.
Ampak okoli te zveznosti zavesti, pa mislim, da je za posameznika ta zveznost tako pomembna, da ko bo upload možen, bo komunikacija med biološkim in digitalnim jazom nujna, da bo človek sploh pripravljen verjeti, da se nahaja na drugem substratu. Tudi jaz ne bi hotela na slepo verjeti, da je tista moja kopija jaz. Takšne vrste zveznost bo nujna, če naj bi se ljudje uploadali.
To zveznost delno podpiram, čeprav mislim, da razlike med dvema jazoma ni. Če ponazorim to zveznost na valovanju, je to tako, da če na gladini tekočine povzročim 2 enaka vala, ki potem potujeta po gladini, se njuna zveznost zagotavlja tako, da ju ločim po tem, da je prvi prvi in drugi drugi, čeprav menjata nosilca.
o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

bo komunikacija med biološkim in digitalnim jazom nujna
Po moje je tole en tak odvečen strah.
Upload se ne more zgoditi čez noč, iz stanja ko nam ni jasno niti kako točno delujejo možgani kot celota v stanje, ko smo kr sposobni te možgane v detajle skenirat in procese v celoti in pravilno reproducirat na drugačnem mediju.
Vmes je/bo še ogromno vmesnih korakov, kateri se deloma dogajajo že danes, pa jih sploh ne prepoznamo, da vodijo v to smer.
Začelo se je z govorom, nadaljevalo s pisavo, knjigo, tiskarskim strojem in časopisom, radijem, telefonom, tv, računalnikom, GSM-om, internetom, ircem, msnjem, forumi, facebooki, tweeterji, smsi. Tle nekje smo trenutno. Kako točno bo šlo naprej je brezveze napovedovat, bojo pa to sigurno v smeri še moćnejše, hitrejše povezaovanje življenja ljudi in vse večjega vključevanja "digitalenega jaza" v "real life". Ped 15imi nobena firma ni imela web naslova, danes ima vsak svoj email, ki je njegov osrednji offline komunikacijski port. Trenutno se išče prava naprava da se ta komunikacijski port še približa uporabniku - pametni telefoni. Ipd.
Slej ko prej bomo prišli do resnega združevanja elektronike in biologije ipd. Upload bo tako proces, ne pa dogodek. Nasprotniki se v večini sploh ne bojo zavedal, da so že poraženi.
nevone ::
Upload bo tako proces, ne pa dogodek.
To je res.
o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.
.:noir:. ::
Tale hec je en 10 krat bolj težko razumet kot okroglost Zemlje.
Thomas...stem se pa ne strinjam. Le preslabo se zadevo tuki predstavlja. Še posebej je men zlo zanimiv tvoj način..sam kaj k je preveč abstrakten..oh ja..btw primer v tisti "risanki" o teleportaciji je samo zbegal glave..meni ni vsec.. :)sem pa od tam rabil kar nekaj dni da sem se prebil do tele zadnje strani in moram rečt da tole vrtenje v krogu me je kar nerviralo.. :)
Uglavnem jaz mislim, da je čas za en meet-up..Kdo je za kako debato ob Peewu, Vinu oz Đusu :)...
Thomas, nevone, Okapi, Warped..innerspace...ganimed, CoolBits, Pegaz, dzinks, Valentin, imagodei...itd ste za?
Se javiš za organizatorja?![]()
Da. Seveda... :)
Se javiš za organizatorja?![]()
Da. Seveda... :)
Glavno je da imamo udelezence..ki so po sreči nepovezani s kako telepatsko Borg style povezavo..ker pol je to en in mu bo dolgcas... :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: .:noir:. ()
Thomas ::
Predlagaj kraj in datum meet-up-a. Kdaj zvečer, kje v Sloveniji.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
Sreda, 2.6.2010 ob 20h
Guinness pub,Ljubljana, Slovenija
Na terasi je dovolj prostora, pa še svež zrak imamo. V primeru dezja se preselimo notri :).
Vaše želje glede ure, lokacije in dneva sprejemam v premislek :)
Trenutni interes:
1.CoolBits
2.Thomas
3.noir
4...prostor zate..
Guinness pub,Ljubljana, Slovenija
Na terasi je dovolj prostora, pa še svež zrak imamo. V primeru dezja se preselimo notri :).
Vaše želje glede ure, lokacije in dneva sprejemam v premislek :)
Trenutni interes:
1.CoolBits
2.Thomas
3.noir
4...prostor zate..
Thomas ::
Nš ma že na ta dan ob isti uri eno obveznost. :(
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
rh^ ::
Ta tema je never ending story. V smislu, da vsak teden nekdo "odkrije" tole debato. Najprej pomisli: "kopija in jaz nimava veze med sabo," potem začne razmišljat v smislu: "ok tudi če sva prvo sekundo ista, je od tam naprej vse drugače," in počasi, počasi začne dojemat, da med kopijo in originalom ni razlike.
Pegaz ::
Še en pogled na celotno zadevo.
Kako se določi, da sem jaz ravno jaz? Zakaj nisem jaz nekdo drug (milijonar po možnosti)? Zakaj sem se rodil ravno v tem telesu?
Lahko najdemo dva odgovora:
1.) za mano je nek label, ki me določuje in ni vezan na mojo fizično prisotnost (karkoli naj bi že to pomenilo, recimo duša)
2.) med mojo zavestjo in zavestjo nekoga drugega ni razlike
Jaz mislim, da je pravilen drugi odgovor. Mislim tudi, da je prvi odgovor le oblika drugega. Za nas je ta label nepomemben, saj se ne manifestira in nima nobenega efekta. Če pa _se_ manifestira, pa to potem sploh ni del nadnaravnega sveta in ga lahko skopiramo. Ampak tega fizičnega manifestiranja duše ni videti nikjer, tako da lahko ta del ignoriramo, ker za nas ne obstaja.
Kar me določuje kot osebo A in ne kot osebo B so le spomini. Če te spomine skopiramo na nek drug substrat (biološki ali nebiološki), ki jih zna pravilno procesirat, potem sem to jaz.
Kako se določi, da sem jaz ravno jaz? Zakaj nisem jaz nekdo drug (milijonar po možnosti)? Zakaj sem se rodil ravno v tem telesu?
Lahko najdemo dva odgovora:
1.) za mano je nek label, ki me določuje in ni vezan na mojo fizično prisotnost (karkoli naj bi že to pomenilo, recimo duša)
2.) med mojo zavestjo in zavestjo nekoga drugega ni razlike
Jaz mislim, da je pravilen drugi odgovor. Mislim tudi, da je prvi odgovor le oblika drugega. Za nas je ta label nepomemben, saj se ne manifestira in nima nobenega efekta. Če pa _se_ manifestira, pa to potem sploh ni del nadnaravnega sveta in ga lahko skopiramo. Ampak tega fizičnega manifestiranja duše ni videti nikjer, tako da lahko ta del ignoriramo, ker za nas ne obstaja.
Kar me določuje kot osebo A in ne kot osebo B so le spomini. Če te spomine skopiramo na nek drug substrat (biološki ali nebiološki), ki jih zna pravilno procesirat, potem sem to jaz.
Čeprav se že dolgočasno ponavljamo, bi spomnil, da se ti zavedaš in doživljaš samo sebe tukaj in zdaj, ne pa tudi svojega dvojnika.
Kaj ni to dovolj velika razlika?
Kaj ni to dovolj velika razlika?
Potem pa ubij original, če ti dvojnost predstavlja težave.
Ali pa ubij dvojnika, ni pomembno. Sta identična.
Ali pa ubij dvojnika, ni pomembno. Sta identična.
Ne vem, zakaj bi ubil original. Od kje vam ta ideja?
Če sem jaz original, se zavedam le sebe, ne pa tudi dvojnika.
Kako da tega preprostega dejstva ne razumete, če je več kot očitno, da najina zavedanja zato pač nista ista zadeva.
Če sem jaz original, se zavedam le sebe, ne pa tudi dvojnika.
Kako da tega preprostega dejstva ne razumete, če je več kot očitno, da najina zavedanja zato pač nista ista zadeva.
>>Kako se določi, da sem jaz ravno jaz?
ker se zavedaš sebe, zato si to ti. S (samo)zavedanjem si se določil kot ti.
Negko drug se pa tebe ne zaveda in zato ni ti, ampak je on.
ker se zavedaš sebe, zato si to ti. S (samo)zavedanjem si se določil kot ti.
Negko drug se pa tebe ne zaveda in zato ni ti, ampak je on.
Ne. Vem, da se s samozavedanjem zavedam mene. Sprašujem te, zakaj mene. Zakaj se ne zavedam nekoga drugega?
Oz. na podlagi česa se je določilo mene.
Oz. na podlagi česa se je določilo mene.
dzinks63 ::
Če ti izbrišejo spomin, sploh ne boš vedel kdo si. Samo "nekdo-kdorkoli", dokler ne bo nekomu uspelo te prepričati, (z slikami, filmi,...) kdo si v resnici, lahko te bo celo nalagal in ti mu boš celo verjel, da je tudi to res. Samo samozavedanje ti ne poda podatka, kdo si v resnici ti in samo ti.
Tudi, če mi vse spomine zbrišejo in ne bom več vedel, kako se pišem, niti, kaj sem delal v preteklosti, se bom še vedno zavedal sebe (in ne tebe ali koga drugega).
In to subjektivno zavedanje sem jaz.
Ko tega zavedanja ne bo več, tudi mene več ne bo.
Nikakor se pa ne identificiram s suhoparnimi podatki, ki so zapisani v osebnih dokumentih ali v glavah drugih ljudi.
Ti podatki so pomembni kvečjemu za državne organe (pa tudi za druge soljudi), da se lažje znajdejo ...
In to subjektivno zavedanje sem jaz.
Ko tega zavedanja ne bo več, tudi mene več ne bo.
Nikakor se pa ne identificiram s suhoparnimi podatki, ki so zapisani v osebnih dokumentih ali v glavah drugih ljudi.
Ti podatki so pomembni kvečjemu za državne organe (pa tudi za druge soljudi), da se lažje znajdejo ...
Kaj je potem razlika med mano sedaj in mano, ki mi izbrišejo vse spomine TER mano (sedaj) in nekom drugim?
Ker se novi jaz ne zaveda prejšnjega tako kot se prejšnji jaz ni zavedal novega. In kot se nekdo drug ne zaveda nikogar od teh dveh.
Ni razlike.
Ker se novi jaz ne zaveda prejšnjega tako kot se prejšnji jaz ni zavedal novega. In kot se nekdo drug ne zaveda nikogar od teh dveh.
Ni razlike.
Tudi, če mi vse spomine zbrišejo in ne bom več vedel, kako se pišem, niti, kaj sem delal v preteklosti, se bom še vedno zavedal sebe (in ne tebe ali koga drugega).
Zavedal se boš, da si v nekem telesu, vendar ti ne bo jasno nič, tema, zero. To da si ti , ti ne pove nič, ker ne moreš s tem nič povezati. Nimaš pojma, kdo v resnici si, samo da si "nekdo"
Razlika je v tem, da se zavedaš samo sebe, tukaj in sedaj, ne pa tudi kogarkoli drugega.
Preteklosti se ne zavedaš, lahko se je le spominjaš, kar pa ni več zanesljivo.
Zavedanje deluje v sedanjosti in ta te določa kot tebe.
Ne veš ali si skopiran in to niti ni pomembno.
Če so te kopirali, si zdaj to ti, vendar ne več tisti, ki je bil za mušter.
Zavedaš se le sebe, ne pa tudi drugih, tudi morebitnega originala ne.
Preteklosti se ne zavedaš, lahko se je le spominjaš, kar pa ni več zanesljivo.
Zavedanje deluje v sedanjosti in ta te določa kot tebe.
Ne veš ali si skopiran in to niti ni pomembno.
Če so te kopirali, si zdaj to ti, vendar ne več tisti, ki je bil za mušter.
Zavedaš se le sebe, ne pa tudi drugih, tudi morebitnega originala ne.
Okapi ::
Se zavedaš kopije, si ti kopija?To je ključno vprašanje. Če ne moreš vedeti, ali si kopija, potem morda si kopija. To pa pomeni, da kopiranje očitno deluje. Bi si upal dati ukaz, naj kopijo uničijo?
O.
Ne jaz sem še vedno original, kopija pa tud misli, da je original ja... ampak en za drugega NE VEŠ, dokler ti nekdo ne pove.
Zakaj se spet vrtimo v krogu? :)
Zakaj se spet vrtimo v krogu? :)
Je pomemnbo seveda... ker to pomeni, da se kopije ne zavedaš in nimaš nič z njo... torej tisto nisi ti.
ampak en za drugega NE VEŠ, dokler ti nekdo ne pove.In? Saj ni cilj kopiranja, da bi bila kopija in izvirnik telepatsko povezana.
O.
Kopiranje se mi v načelu zdi čisto možno.
Pa kaj, če sem kopija, zdaj sem to jaz in nihče drug ni več jaz, saj z mano ne deli mojega zavedanja.
Zaradi mene lahko kopijo tudi uničijo, vendart sam ne bi bil za to, saj je to zdaj od mene ločen subjekt, ki ima ravno tako "pravico" do obstoja, tako kot ti ali jaz.
Original bi verjetno enako razmišljal o meni. Pač dve ločeni osebnosti, vsaka s svojim in ločenim zavedanjem.
Pa kaj, če sem kopija, zdaj sem to jaz in nihče drug ni več jaz, saj z mano ne deli mojega zavedanja.
Zaradi mene lahko kopijo tudi uničijo, vendart sam ne bi bil za to, saj je to zdaj od mene ločen subjekt, ki ima ravno tako "pravico" do obstoja, tako kot ti ali jaz.
Original bi verjetno enako razmišljal o meni. Pač dve ločeni osebnosti, vsaka s svojim in ločenim zavedanjem.
Je pomemnbo seveda... ker to pomeni, da se kopije ne zavedaš in nimaš nič z njo... torej tisto nisi ti
Izvirnik se kopije ne zaveda, torej tisto nisi ti. Kopija meni natanko isto, izvirnika se ne zaveda, torej tudi tisto nisi ti. Po tvoji logiki s kopiranje izgineš.
O.
>>Saj ni cilj kopiranja, da bi bila kopija in izvirnik telepatsko povezana.
Kaj pa bi bil cilj kopiranja?
Cilji so marginalni, važno je česa se TI zavedaš.
S kopiranjem nastaneta dve osebnosti, ki se vsaka zase zaveda sebe in samo sebe.
Kaj pa bi bil cilj kopiranja?
Cilji so marginalni, važno je česa se TI zavedaš.
S kopiranjem nastaneta dve osebnosti, ki se vsaka zase zaveda sebe in samo sebe.
S kopiranjem nastaneta dve osebnosti, ki se vsaka zase zaveda sebe in samo sebe.Ja, in obe (vsaka zase) se zavedata, da sta TI. TI torej prideš na drugi strani iz teleporta in to je tisto, kar hočeš doseči. Ker v tem primeru nočeš doseči, da sta na svetu dva TI, tistega, ki ni prišel nikamor, uničiš.
O.
>>Ja, in obe (vsaka zase) se zavedata, da sta TI
Narobe.
Vsak se zaveda samo sebe, ne pa onega drugega
Narobe.
Vsak se zaveda samo sebe, ne pa onega drugega
Ja, in obe (vsaka zase) se zavedata, da sta TI.
Ne vsaka zase se zavedata, da sta "nekdo". Zavest nima pojma kdo je, to določa le spomin.
Ni važno, "kdo sem",
Sem jaz, ker se zavedam sebe in to mi zadostuje.
Sem jaz, ker se zavedam sebe in to mi zadostuje.
ja kopija lahko reče isto, ni problema
samo, če pa zato trdiš, da sva jaz in kopija isto, bi bilo pa treba zraven napisati "syntax error"
samo, če pa zato trdiš, da sva jaz in kopija isto, bi bilo pa treba zraven napisati "syntax error"
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Teleportacija-prihodnost (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 35435 (32048) | energetik |
| » | 2045: Avatar project (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 33870 (31140) | guest #44 |
| » | subjektivna izkusnja in umetna inteligencaOddelek: Znanost in tehnologija | 2711 (2168) | OwcA |
| » | Blue Brain (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 15045 (12417) | BBB |
| » | Thomas, pomagaj mi pri širjenju "krive vere" (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 8402 (7069) | Thomas |