Forum » Znanost in tehnologija » Bela, zelena in modra soba
Bela, zelena in modra soba
Thomas ::
Ko umre tvoja zadnja instaca, prvoosebnega pogleda ni več.
Kot ga ni bilo pred rojstvom tvoje prve instance. Bolj njenim zavedanjem, kot rojstvom.
Kot ga ni bilo pred rojstvom tvoje prve instance. Bolj njenim zavedanjem, kot rojstvom.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
Prov. Potem imaš pač transsvetlobni signal, ki gre po vseh kotičkih Vesolja, da se je tukaj instanciral ... Mr. whatever ... in da je povsod drugje odslej Mr. whatever forbiden.
Fine with me. Samo da nič ne kaže na kakšen tak pojav.
Fine with me. Samo da nič ne kaže na kakšen tak pojav.
nevone ::
a potem lahko brez problema rečemo, da teleportacija oz. kopiranje človeka (ali pa kar problem Bele, zelene in modre sobe) != nesmrtnost?
Ne ni v tem primeru, da za nesmrtnost šteješ samo kontinuiran neprekinjen vase zaprt proces.
Drugače pa kopiranje praktično pomeni nesmrtnost. Ker kontinuitete že sedaj ni. So samo enote, ki se (občasno) zavedajo same sebe in (občasno) primerjajo sebe s svojo kopijo iz preteklosti. Če se ji zdi, da se je bistveno spremenila, potem reče, to nisem več jaz. Ampak s tem misli, da ni jaz iz preteklosti ne pa da sploh ni več tisti jaz. V bistvu se kar dobro zaveda, da je že vedno isti jaz.
o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.
innerspace ::
Ima me, da bi si omislil kopijo in jo posadil za racunalnik, naj sodeluje v tej temi, ker jaz nimam casa...pa bi bilo isto, kot ce bi jaz sedel in pisal...pocaki, pa saj jaz pisem na forum in hkrati nic ne vem o tem!
How can this be?
How can this be?
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4
Ima me, da bi si omislil kopijo in jo posadil za racunalnik, naj sodeluje v tej temi, ker jaz nimam casa...pa bi bilo isto, kot ce bi jaz sedel in pisal...pocaki, pa saj jaz pisem na forum in hkrati nic ne vem o tem!
How can this be?
Ti veš. Ne vesta pa oba vidva isto. Oba skupaj vesta vse, vsak posameznik pa smo tisto, kar doživlja. Potem nujno rabiš data flow iz enega v drugega, če hočeš, da imata oba enake informacije. Da bi se te prenašale avtomatsko, samo zato ker si skopiran, je absurd, prav takšen kot ta, da si neponovljiv. Te avtomatske evidence unikatov ni, kakor tudi ni avtomatske povezave med dvema kopijama, ker ni mehanizma, da bi ena za drugo vedele, katere instance so pravzaprav kopije.
o+ nevone
CoolBits ::
Ja potem pa to niso več kopije, če se začnejo podatki takoj po kopiranju razlikovat ne... oz so kopije samo do trenutka, ko se začnejo zavedat po teleportu/kopiranju.
Od kopiranja naprej pa tako original kot kopija dobiva različen input in je že tu razlika. Spomini pa ostanejo enaki ja...
Od kopiranja naprej pa tako original kot kopija dobiva različen input in je že tu razlika. Spomini pa ostanejo enaki ja...
če se začnejo podatki takoj po kopiranju razlikovat ne
Takoj ko prideš od kosila, se ti podatki začnejo razlikovati od tistih, ki si jih imel pred kosilom. Pa ni samo kosilo, je vsak trenutek vsakega dne tak, da "se ti podatki začenjajo razlikovati od dotedanjih".
In kaj potem?
Sej pri dveh instancah je tudi razlika v času.
What is your point?
What is your point?
@Nevone...
Ti veš. Ne vesta pa oba vidva isto.
Da, a recimo da sem jaz v trgovini. Kaj je jaz, ki oboje ve?
Oba skupaj vesta vse, vsak posameznik pa smo tisto, kar doživlja.
Of course, torej vsi ljudje vemo vse, le da vemo vsak za svoj del. Brez data flowa ni sharinga informacij. Ta flow so nasa cutila(+tech pripomocki), interpretacije pridejo kasneje.
Da bi se te prenašale avtomatsko, samo zato ker si skopiran, je absurd, prav takšen kot ta, da si neponovljiv.
Se strinjam s tabo, a to mogoce pomeni da je stroboskop iz trte izvit? Meni se ze dolgo zdi.
ni avtomatske povezave med dvema kopijama, ker ni mehanizma, da bi ena za drugo vedele, katere instance so pravzaprav kopije.
Se enkrat, kaj je tisti JAZ, ki ve oboje? Mi ne pomaga, ce sem zaprt v eni od dveh skatel, pa cetudi sta identicni.
Ti veš. Ne vesta pa oba vidva isto.
Da, a recimo da sem jaz v trgovini. Kaj je jaz, ki oboje ve?
Oba skupaj vesta vse, vsak posameznik pa smo tisto, kar doživlja.
Of course, torej vsi ljudje vemo vse, le da vemo vsak za svoj del. Brez data flowa ni sharinga informacij. Ta flow so nasa cutila(+tech pripomocki), interpretacije pridejo kasneje.
Da bi se te prenašale avtomatsko, samo zato ker si skopiran, je absurd, prav takšen kot ta, da si neponovljiv.
Se strinjam s tabo, a to mogoce pomeni da je stroboskop iz trte izvit? Meni se ze dolgo zdi.
ni avtomatske povezave med dvema kopijama, ker ni mehanizma, da bi ena za drugo vedele, katere instance so pravzaprav kopije.
Se enkrat, kaj je tisti JAZ, ki ve oboje? Mi ne pomaga, ce sem zaprt v eni od dveh skatel, pa cetudi sta identicni.
a to mogoce pomeni da je stroboskop iz trte izvit?
Seveda je. Tako kot deljenje Zemlje na majhne koščke ali pa ekvator. To je nekaj namišljenega, izumljenega za lažjo predstavo.
TAKO KOT da bi se stroboskopiral, tako si moraš predstavljati da je. Kar pa ne pomeni, da se ravno stroboskopiraš, tako kot ni nobene črte po tleh v ekvatorialnih deželah.
Kako je razlika v času kopije in originala, če je kopija samo skopirana ne pa tud poslana naprej al pa nazaj v čas?
Domnevam, da sva 300 km narazen, fizično. To pomeni milisekundo v času. Če si samo 30 km od mene, je to 0,1 milisekunde.
Kopija in original sta isto samo te 0,1 milisekunde
To je CoolBitsova konstanta?
Al čigava?
Seveda je. Tako kot deljenje Zemlje na majhne koščke ali pa ekvator. To je nekaj namišljenega, izumljenega za lažjo predstavo.
TAKO KOT da bi se stroboskopiral, tako si moraš predstavljati da je. Kar pa ne pomeni, da se ravno stroboskopiraš, tako kot ni nobene črte po tleh v ekvatorialnih deželah.
Vseeno se mi zdi napacna prispodoba, razen ce govoris v povezavi z refresh rate-om zavesti. Nevermind, stroboskop pozabljen, iz moje strani..One helpless tool less.
Se vedno cakam na odgovor Nevone...
Vseeno se mi zdi napacna prispodoba, razen ce govoris v povezavi z refresh rate-om zavesti. Nevermind, stroboskop pozabljen, iz moje strani..One helpless tool less.
Se vedno cakam na odgovor Nevone...
thramos ::
Domnevam, da sva 300 km narazen, fizično. To pomeni milisekundo v času. Če si samo 30 km od mene, je to 0,1 milisekunde.
Kopija in original sta isto samo te 0,1 milisekunde se pravi... ko se kopija zave pa se začneta razlikovat zaradi različnega inputa? Drugače ne gre po mojem...
Torej input določa zavedanje? Če do potankosti skopiramo input, se ohrani zavest?
Kopija in original sta isto samo te 0,1 milisekunde se pravi... ko se kopija zave pa se začneta razlikovat zaradi različnega inputa? Drugače ne gre po mojem...
Ne obstaja način za enolično identifikacijo kogarkoli, niti samega sebe. Ali občutiš, da si ti ti, ali pa ne občutiš. To je vse. In glede na to, da se on fly spreminjaš iz sekunde v sekundo, pa še vedno zase trdiš, da si ti, tako lahko obstaja tvoja kopija, ki občuti isti jaz.
Ampak imate pa prav, ko trdite, da če instantne povezave med kopijama ni, se s časom razlikujeta toliko bolj, kolikor bolj različne inpute dobivata in se tudi sicer ena druge ne zavedata, a samoidentificirata so kljub temu obe enako.
o+ nevone
Pegaz ::
Mi kot ljudje obstajamo le v fizičnem stanju. Ničesar ni za nami, noben alien iz druge dimenzije ne sedi za očesi in gleda ven. Na nič, razen telesa, se ne moremo sklicevati in reči: "To sem jaz." Prav tako tega ne more početi subjektivna zavest. Zavest laufa kjer pač je in če je ta zavest identična neki drugi, je to ista zavest.
Ampak kdo je pravzaprav "jaz". Kopija mene bi rekla, da je ona "jaz". Kopija čez 5 minut bi rekla, da je ona "jaz". Ampak med njim in mano se pojavi že neka razlika. Kako daleč gre ta razlika? Katerega koli človeka vprašaš kdo je "jaz", bo rekel, da je on.
IMHO sem jaz "jaz" le v tem trenutku. Naslednju trenutek moj jaz izgine in nastane novi jaz. Ali je ta jaz nameščen na istem mestu kot v prejšnjem trenutku je vseeno. Lahko me ubijejo in naredijo na luni. "Pomembno" iz mojega stališča ta trenutek je le, da bo nova oseba dovolj podobena meni.
Ampak kdo je pravzaprav "jaz". Kopija mene bi rekla, da je ona "jaz". Kopija čez 5 minut bi rekla, da je ona "jaz". Ampak med njim in mano se pojavi že neka razlika. Kako daleč gre ta razlika? Katerega koli človeka vprašaš kdo je "jaz", bo rekel, da je on.
IMHO sem jaz "jaz" le v tem trenutku. Naslednju trenutek moj jaz izgine in nastane novi jaz. Ali je ta jaz nameščen na istem mestu kot v prejšnjem trenutku je vseeno. Lahko me ubijejo in naredijo na luni. "Pomembno" iz mojega stališča ta trenutek je le, da bo nova oseba dovolj podobena meni.
Valentin ::
Mi kot ljudje obstajamo le v fizičnem stanju. Ničesar ni za nami, noben alien iz druge dimenzije ne sedi za očesi in gleda ven. Na nič, razen telesa, se ne moremo sklicevati in reči: "To sem jaz." Prav tako tega ne more početi subjektivna zavest. Zavest laufa kjer pač je in če je ta zavest identična neki drugi, je to ista zavest.
Tako je.
Ampak dokler ne sprejmeš dejstva, da je kontinuiteta zavesti le iluzija, tega ne boš razumel...
imagodei ::
Dilema, ali sem jaz isti iz trenutka v trenutek, a sem isti, kot sem bil sekundo nazaj, minuto nazaj; a sem danes zjutraj isti kot včeraj zvečer, je s stališča izkušnje zgolj filozofska. Seveda se deloma spreminjam in če sem pesniško razpoložen, kamot lahko rečem, da sem iz sekunde v sekundo različen. Da sem danes drug človek, kot takrat, ko sem bil otrok.
Ampak, subjektivna izkušnja je zveznost obstoja. Jaz občutim, da sem v trenutku, ko pritisnem piko na koncu te povedi ista oseba, kot ko sem pritisnil črko "A" za začetek te iste povedi. Istočasno imam občutek prostorske omejenosti moje biti: jaz sem tisto, kar je omejeno na moje telo, na moje možgane. Sem tisto, kar izkuša in doživlja svet izza mojih oči. Torej, enovito in brez prekinitve doživljam svet okoli sebe, vendar sem v svojem obstoju prostorsko omejen.
Spomini tu nimajo nobene zveze. Kamot sprejmem predpostavko, da če bi mi zbrisali moje spomine in vgradili Okapijeve, da bi jaz deloval in funkcioniral kot Okapi. Ampak, še vedno bi bil tu individualni občutek obstoja. Pozor, ne da bi se kakorkoli zavedal moje prejšnje osebnosti (če za hip privzamemo, da je osebnost zgolj nabor izkušenj in spominov) - kar je pomembno je to, da bi zavedanje o svetu še vedno pripadalo isti zavesti, istemu občutku obstoja.
Spet - nimam nobene težave sprejeti, da to BIT, ta občutek obstoja z zamenjavo spominov v bistvu prevaraš, da misli, da je že od nekdaj neka druga oseba, in se tudi bo tako obnašala. Nobene težave nimam pri sprejemanju tega. Vendar pa trdim, da bo izkušnja življenja še vedno pripadala istemu občutku BITI.
Po mnenju zagovornikov je namreč vseeno, ali npr. Okapija kopirajo/teleportirajo oz. uploadajo; ali pa Okapiju samo 100% natančno skenirajo spomine in izkušnje, ter z njimi prepišejo moje lastne. Baje bom potem postal Okapi. IMO temu ni tako. Moja osebna izkušnja "zreti skozi moje lastne oči" se zaradi tega ne bo spremenila. Še vedno bo obstajalo to sebstvo, ki zre na ta svet. Res pa je, da se bom natančno spomnil vsega, kar ve Okapi, v 100% isti situaciji bom odreagiral tako kot on, še celo prepričan bom, da sem on.
Res pa je, da je tudi duševni bolnik lahko prepričan, da je Napoleon Bonaparte. Možno je, da se bo tudi jasno spominjal svojih vojaških zmag morda se bo celo v švicu zbujal sredi noči, ker ga bodo preganjali kriki ranjenih vojakov, ki jih "je poslušal" na bojišču.
Zato še vedno čakam na jasen opis tega, kar se zgodi, ko kopirana oseba umre. nevone in Thomas sta se do tega nekako opredelila, čeprav še bolj jasna razlaga ne bi bila odveč. Enako bi želel tudi od drugih zagovornikov. Ni skrivnost, da me v bistvu zanima, kaj profitiraš, če se kopiraš...
nevone> "Ampak imate pa prav, ko trdite, da če instantne povezave med kopijama ni, se s časom razlikujeta toliko bolj, kolikor bolj različne inpute dobivata in se tudi sicer ena druge ne zavedata, a samoidentificirata so kljub temu obe enako."
Kot pravi Pegaz, se v bistvu vsi ljudje samoidentificirajo kot "jaz". A je to potem že dovolj, da trdimo, da smo vsi eno in isto zavedanje, ki pa ni omnipotentno in ni vsevedno, ampak fragmentirano in omejeno? Edino to namreč približno razloži, kaj si vi predstavljate. Se pravi, da je vsakršna oblika samozavedanja v bistvu "del iste kreature", samo da se tega ne zaveda.
V nasprotnem primeru seveda (glede na tvojo citirano izjavo) ostaja vprašanje, kaj ima posameznik od uploada? Svoje kopije se ne zavedam (nevone: "Ne ni v tem primeru, da za nesmrtnost šteješ samo kontinuiran neprekinjen vase zaprt proces."), svojega teleporiranega obstoja se ne zavedam, svojega uploada se pa ravno tako ne...
Pegaz> "IMHO sem jaz "jaz" le v tem trenutku. Naslednju trenutek moj jaz izgine in nastane novi jaz. Ali je ta jaz nameščen na istem mestu kot v prejšnjem trenutku je vseeno. Lahko me ubijejo in naredijo na luni. "Pomembno" iz mojega stališča ta trenutek je le, da bo nova oseba dovolj podobena meni."
Valentin> "Tako je. Ampak dokler ne sprejmeš dejstva, da je kontinuiteta zavesti le iluzija, tega ne boš razumel..."
Kot rečeno, to je filozofska dilema, ki je še dolgo ne bomo mogli razrešit s kakšnim empiričnim eksperimentom. Moja individualna izkušnja je, da sem 5 sekund nazaj obstajal ravno tako, kot obstajam sedaj. In z gotovostjo lahko trdim, da bom čez minuto imel enak občutek za tale trenutek sedaj. Zelo upam, da v tem nisem preveč poseben in da tudi ostali tako doživljate svet.
Seveda pa je več kot možno, da mi je nekdo 3 sekunde nazaj zamenjal vse moje spomine z imagodeijevimi in sedaj samo mislim, da sem imagodei in da sem bil imagodei že eno minuto nazaj, čeprav sem v bistvu Okapi.
Ampak, subjektivna izkušnja je zveznost obstoja. Jaz občutim, da sem v trenutku, ko pritisnem piko na koncu te povedi ista oseba, kot ko sem pritisnil črko "A" za začetek te iste povedi. Istočasno imam občutek prostorske omejenosti moje biti: jaz sem tisto, kar je omejeno na moje telo, na moje možgane. Sem tisto, kar izkuša in doživlja svet izza mojih oči. Torej, enovito in brez prekinitve doživljam svet okoli sebe, vendar sem v svojem obstoju prostorsko omejen.
Spomini tu nimajo nobene zveze. Kamot sprejmem predpostavko, da če bi mi zbrisali moje spomine in vgradili Okapijeve, da bi jaz deloval in funkcioniral kot Okapi. Ampak, še vedno bi bil tu individualni občutek obstoja. Pozor, ne da bi se kakorkoli zavedal moje prejšnje osebnosti (če za hip privzamemo, da je osebnost zgolj nabor izkušenj in spominov) - kar je pomembno je to, da bi zavedanje o svetu še vedno pripadalo isti zavesti, istemu občutku obstoja.
Spet - nimam nobene težave sprejeti, da to BIT, ta občutek obstoja z zamenjavo spominov v bistvu prevaraš, da misli, da je že od nekdaj neka druga oseba, in se tudi bo tako obnašala. Nobene težave nimam pri sprejemanju tega. Vendar pa trdim, da bo izkušnja življenja še vedno pripadala istemu občutku BITI.
Po mnenju zagovornikov je namreč vseeno, ali npr. Okapija kopirajo/teleportirajo oz. uploadajo; ali pa Okapiju samo 100% natančno skenirajo spomine in izkušnje, ter z njimi prepišejo moje lastne. Baje bom potem postal Okapi. IMO temu ni tako. Moja osebna izkušnja "zreti skozi moje lastne oči" se zaradi tega ne bo spremenila. Še vedno bo obstajalo to sebstvo, ki zre na ta svet. Res pa je, da se bom natančno spomnil vsega, kar ve Okapi, v 100% isti situaciji bom odreagiral tako kot on, še celo prepričan bom, da sem on.
Res pa je, da je tudi duševni bolnik lahko prepričan, da je Napoleon Bonaparte. Možno je, da se bo tudi jasno spominjal svojih vojaških zmag morda se bo celo v švicu zbujal sredi noči, ker ga bodo preganjali kriki ranjenih vojakov, ki jih "je poslušal" na bojišču.
Zato še vedno čakam na jasen opis tega, kar se zgodi, ko kopirana oseba umre. nevone in Thomas sta se do tega nekako opredelila, čeprav še bolj jasna razlaga ne bi bila odveč. Enako bi želel tudi od drugih zagovornikov. Ni skrivnost, da me v bistvu zanima, kaj profitiraš, če se kopiraš...
nevone> "Ampak imate pa prav, ko trdite, da če instantne povezave med kopijama ni, se s časom razlikujeta toliko bolj, kolikor bolj različne inpute dobivata in se tudi sicer ena druge ne zavedata, a samoidentificirata so kljub temu obe enako."
Kot pravi Pegaz, se v bistvu vsi ljudje samoidentificirajo kot "jaz". A je to potem že dovolj, da trdimo, da smo vsi eno in isto zavedanje, ki pa ni omnipotentno in ni vsevedno, ampak fragmentirano in omejeno? Edino to namreč približno razloži, kaj si vi predstavljate. Se pravi, da je vsakršna oblika samozavedanja v bistvu "del iste kreature", samo da se tega ne zaveda.
V nasprotnem primeru seveda (glede na tvojo citirano izjavo) ostaja vprašanje, kaj ima posameznik od uploada? Svoje kopije se ne zavedam (nevone: "Ne ni v tem primeru, da za nesmrtnost šteješ samo kontinuiran neprekinjen vase zaprt proces."), svojega teleporiranega obstoja se ne zavedam, svojega uploada se pa ravno tako ne...
Pegaz> "IMHO sem jaz "jaz" le v tem trenutku. Naslednju trenutek moj jaz izgine in nastane novi jaz. Ali je ta jaz nameščen na istem mestu kot v prejšnjem trenutku je vseeno. Lahko me ubijejo in naredijo na luni. "Pomembno" iz mojega stališča ta trenutek je le, da bo nova oseba dovolj podobena meni."
Valentin> "Tako je. Ampak dokler ne sprejmeš dejstva, da je kontinuiteta zavesti le iluzija, tega ne boš razumel..."
Kot rečeno, to je filozofska dilema, ki je še dolgo ne bomo mogli razrešit s kakšnim empiričnim eksperimentom. Moja individualna izkušnja je, da sem 5 sekund nazaj obstajal ravno tako, kot obstajam sedaj. In z gotovostjo lahko trdim, da bom čez minuto imel enak občutek za tale trenutek sedaj. Zelo upam, da v tem nisem preveč poseben in da tudi ostali tako doživljate svet.
Seveda pa je več kot možno, da mi je nekdo 3 sekunde nazaj zamenjal vse moje spomine z imagodeijevimi in sedaj samo mislim, da sem imagodei in da sem bil imagodei že eno minuto nazaj, čeprav sem v bistvu Okapi.
- Hoc est qui sumus -
Moje stalisce(trenutno) je, da je zavest(obcutek za Jaz) produkt telesa.
Drugo(novo) telo pomeni drug(nov) obcutek za jaz. Nic drugega.
Drugo(novo) telo pomeni drug(nov) obcutek za jaz. Nic drugega.
Okapi ::
Zato še vedno čakam na jasen opis tega, kar se zgodi, ko kopirana oseba umre.Pa kolikokrat ti bomo morali še povedati, da umre natanko tako, kot umre že danes vsak človek, brez kopij? Umre, kot se pač umira, kaj ti pri tem ni jasno???? Edina razlika je, da se pri tem ne tolaži s posmrtnim življenjem v Valhali, Nebesih, Večinih loviščih ..., ampak s tem, da že na tem svetu obstaja v še enem izvodu.
Poskušaj si predstavljati takole. Če si ob eno ledvico, se ne sekiraš prav zelo, ker veš, da imaš še eno. Če si ob jetra, je stvar bisteno bolj zajebana.
S smrtjo je pa prav enako. Če si v dveh izvodih, se en ne bo prav zelo sekiral, če bo umrl, če si pa en sam, je zadeva malo bolj kritična.
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Torej nekje je moja kopija... samo ne vem kje... zdej sem miren in se lahko grem fentat.
Okapi ::
Seveda pa je več kot možno, da mi je nekdo 3 sekunde nazaj zamenjal vse moje spomine z imagodeijevimi in sedaj samo mislim, da sem imagodei in da sem bil imagodei že eno minuto nazaj, čeprav sem v bistvu OkapiNi mi čisto jasno, zakaj se tako zelo oklepaš te navidezne kontinuitete, pa čeprav sam priznavaš, da niti tega ne veš zanesljivo, kdo pravzaprav si. Morda si Okapi, morda si Imagodeijeva med spanjem narejena kopija ... A ne vidiš, da je potemtakem vse skupaj iluzija?
Torej nekje je moja kopijaPreden se greš fentat - nikjer ni tvoje kopije, ker je še ne znamo narediti. Razen v primeru, da obstaja neskončno število vzporednih vesolij (pa verjetno bi bilo tudi neskončno veliko eno vesolje dovolj). V tem primeru nekje obstaja naskončno veliko tvojih kopij.
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
> "A ne vidiš, da je potemtakem vse skupaj iluzija?"
Predvsem je moteče to, da se druga stran tako zelo zaganja in tako vehementno zatrjuje, ob enem pa uporablja retoriko ezoterikov in mistikov.
Ja, življenje je iluzija, je že Buda povedal. A lahko sedaj nekaj bolj oprijemljivega, prosim.
Hvala
Predvsem je moteče to, da se druga stran tako zelo zaganja in tako vehementno zatrjuje, ob enem pa uporablja retoriko ezoterikov in mistikov.
Ja, življenje je iluzija, je že Buda povedal. A lahko sedaj nekaj bolj oprijemljivega, prosim.
Hvala
- Hoc est qui sumus -
Ne, ni iluzija. Je pač to zavedanje samega sebe, katerega bi skoraj nazadnje dali proč.
Brez te "iluzije", ni nič. Ne slabega in ne dobrega.
Sem se bil trudil, ni ti blo všeč.
Brez te "iluzije", ni nič. Ne slabega in ne dobrega.
A lahko sedaj nekaj bolj oprijemljivega, prosim.
Sem se bil trudil, ni ti blo všeč.
Buda je ze prav povedal...in mi pod vplivom iluzije iscemo oprijemljive stvari, kot da obstajajo. Pa so samo iluzorne.
Zavedanje samega sebe je pa ego, prav tako iluzorni pojav.
In ta ego bi se rad mnozil, tako kot se poskusa od nekdaj...
Just have some kids already.
Zavedanje samega sebe je pa ego, prav tako iluzorni pojav.
In ta ego bi se rad mnozil, tako kot se poskusa od nekdaj...
Just have some kids already.
Okapi> "Ni mi čisto jasno, zakaj se tako zelo oklepaš te navidezne kontinuitete, pa čeprav sam priznavaš, da niti tega ne veš zanesljivo, kdo pravzaprav si."
Saj se v bistvu ne gre za kontinuiteto. Oziroma ne v tem smislu, kot si jo predstavljaš ti. Kamot imaš kontinuiteto obstoja nekega procesa, recimo mu BIT, obstoj, karkoli - in kamot temu zveznemu občutku obstoja zamenjaš vse spomine. V enem hipu se bo počutil kot imagodei, v drugem kot Okapi. Valjda je kontinuiteta IDENTITETE prekinjena (torej zveznost osebnosti, s katero se identificira moja BIT).
Vendar pa s tem ni bil prekinjen individualni občutek obstoja.
Dajmo to dvoje ločit, no. Mojo izkušnjo življenja določata dve zadevi: eno so spomini in izkušnje, drugo pa individualna BIT. Četudi izgubim vse spomine (popolna amnezija), bom na svet še vedno gledal jaz v smislu moje BITI. Zaradi izgube spomina ne bom umrl in namesto mene ne bo zaživela druga BIT. Povsem možno pa, da se bo iz tega Tabula Rasa stanja razvila drugačna osebnost.
Ja, postal bom drug človek, drugačna identiteta. Tisti najosnovnejši občutek gledanja na svet skozi lastne oči pa bo še vedno isti.
Thomas> "Ne, ni iluzija."
Saj je vseskozi jasno, da ima Okapi nek tretji pogled - niti vašega (Thomas, nevone, W1, Valentin...) in niti našega (gani-med, CoolBits, innerspace, imagodei...)
Thomas> "Sem se bil trudil, ni ti blo všeč."
Nič si gnat k srcu.
Tvoji pogledi so mi všeč in dejansko imajo največ smisla, če postavljaš tak framework. Definitivno. Dejstvo, da jih (še) ne kupim, te lahko kvečjemu motivira, da poskušaš še bolj približat razlago. (Razen, če misliš, da je worldview pogojen z inteligenco, pa vam je potem po uploadu škoda trošit resource za neinteligentne ljudi
)
Saj se v bistvu ne gre za kontinuiteto. Oziroma ne v tem smislu, kot si jo predstavljaš ti. Kamot imaš kontinuiteto obstoja nekega procesa, recimo mu BIT, obstoj, karkoli - in kamot temu zveznemu občutku obstoja zamenjaš vse spomine. V enem hipu se bo počutil kot imagodei, v drugem kot Okapi. Valjda je kontinuiteta IDENTITETE prekinjena (torej zveznost osebnosti, s katero se identificira moja BIT).
Vendar pa s tem ni bil prekinjen individualni občutek obstoja.
Dajmo to dvoje ločit, no. Mojo izkušnjo življenja določata dve zadevi: eno so spomini in izkušnje, drugo pa individualna BIT. Četudi izgubim vse spomine (popolna amnezija), bom na svet še vedno gledal jaz v smislu moje BITI. Zaradi izgube spomina ne bom umrl in namesto mene ne bo zaživela druga BIT. Povsem možno pa, da se bo iz tega Tabula Rasa stanja razvila drugačna osebnost.
Ja, postal bom drug človek, drugačna identiteta. Tisti najosnovnejši občutek gledanja na svet skozi lastne oči pa bo še vedno isti.
Thomas> "Ne, ni iluzija."
Saj je vseskozi jasno, da ima Okapi nek tretji pogled - niti vašega (Thomas, nevone, W1, Valentin...) in niti našega (gani-med, CoolBits, innerspace, imagodei...)
Thomas> "Sem se bil trudil, ni ti blo všeč."
Nič si gnat k srcu.
- Hoc est qui sumus -
Ni skrivnost, da me v bistvu zanima, kaj profitiraš, če se kopiraš...
Da se v bistvu samo kopiraš, niti ni ne vem kakšna prednost. Prednost je, da postaneš editibilen in prenosljiv. Kot sem že rekla, prednost je v tem, da potem zavesti lahko dobavljaš samo ugodna stanja ali pa, da samo na ugodna stanja naklopiš zavest.
Če in ko boš enkrat prenosljiv, verjetno ne bo problem vzpostaviti tudi data pretoka med tabo in kopijo. In kar vi sedaj pogrešate, bo morda celo izvedljivo. Namreč, da bo zagotovljena kontinueteta. Z uploadom se boš povezal za toliko časa, da bosta prepričana, da sta ena oseba, in ko bosta v to prepričana, vama ene instance, ki je podvržena večjim nevarnostim kot druga, ne bo žal sploh. Tvoja kopija bo samo spomin, ki se nekje ne bo ohranil, bo pa tvoj spomin (na jaz in vse ostalo) tekel dalje. Lahko boš boleče spomine izbrisal, lahko jih boš samo naredil neboleče, po želji, recimo. Ni ta scenarij edini možen, a tudi ni slab.
Seveda ko in če.
o+ nevone
Razen, če misliš, da je worldview pogojen z inteligenco, pa vam je potem po uploadu škoda trošit resource za neinteligentne ljudi
Hja, za tole je bistveno, kako močno se kdo oklepa tistega, kar govorijo branjevke na tržnici - Hja gospa, tko je, enkrat se živi, sem si pa Francla prvošla, sej veste. - Prav gotovo gospa, še nihče ni od tam prišel, da bi povedal kako je, zato mislim da ni nič, pa si bom tudi jaz prvošla Franclna nocoj, če nimate nič proti. - Ne, ne gospa, vi kar, ćez 100 milijonov let bova že skoraj 100 milijonov let mrtvi in kr izvolite!
Ali pa kar govorijo nasledniki tistih kozjih pastirjev, ki so se prigrebli v Svete knjige.
Če si privržen kakorkoli tem "zdavorazumskim" ali "poduhovljenim" pogledom, potem je težje. Če nisi, je lažje. Razumeti.
imagodei, citira sebe>
Na tole bi tud rad odgovor.
- Hoc est qui sumus -
Je pa tole za večino zaenkrat še vedno samo SF. Vsaj dotlej, dokler nam procesa zavedanja ne uspe umetno sproducirati.
V bistvu ja.
o+ nevone
imagodei, citira sebe>
V bistvu ja.
o+ nevone
Zgodovina sprememb…
- spremenila: nevone ()
T> Če si privržen kakorkoli tem "zdavorazumskim" ali "poduhovljenim" pogledom, potem je težje. Če nisi, je lažje. Razumeti.
Naj bo jasno, ni tezko razumeti. Sploh ne.
Privrzen sem zgolj izkustvu in inteligenci, drugega ni treba...razumes lahko karkoli. Tudi ko kdo govori neumnosti:)
N> dokler nam procesa zavedanja ne uspe umetno sproducirati.
To bo pa se zabavno, ko in ce.
Sej za to se gre, da je singularnost zelo verjetno lazje izvedljiva(in 'moralno' manj sporna) kot pa tale 'teleport'(+eksekucija).
Naj bo jasno, ni tezko razumeti. Sploh ne.
Privrzen sem zgolj izkustvu in inteligenci, drugega ni treba...razumes lahko karkoli. Tudi ko kdo govori neumnosti:)
N> dokler nam procesa zavedanja ne uspe umetno sproducirati.
To bo pa se zabavno, ko in ce.
Sej za to se gre, da je singularnost zelo verjetno lazje izvedljiva(in 'moralno' manj sporna) kot pa tale 'teleport'(+eksekucija).
'teleport'(+eksekucija).
Ob vsakem peš koraku je teleport in eksekucija. "Zadaj hodečemu" "spredaj hodeči" vzame večino atomov in večino spominov in praktično vse funkcije, telesne in duševne.
Ob vsakem koraku. Ob vsakem minimalnem premiku.
Teleport je nekaj vsakdanjega, samo ne na zelo mnogo Planckovih razdalj. Samo to bi advanced teleport spremenil. Prehojeno razdaljo, na eno teleportiranje.
Ob vsakem minimalnem premiku.
Ob vsaki enoti planckovega casa hoces rect?
Da, to je jasno, a kontinuiteta vseeno je, kot je zemlja se vedno 'ista' zemlja kot miljone let nazaj. Ne razpade in se ne spet sestavi vsak trenutek na poti po vesolju.
Ce pa stroboskopiras s planckovim casom, pa komot vidis situacijo kot jo opisujes.
Ob vsaki enoti planckovega casa hoces rect?
Da, to je jasno, a kontinuiteta vseeno je, kot je zemlja se vedno 'ista' zemlja kot miljone let nazaj. Ne razpade in se ne spet sestavi vsak trenutek na poti po vesolju.
Ce pa stroboskopiras s planckovim casom, pa komot vidis situacijo kot jo opisujes.
Ja ampak premik je eno, kopiranje pa drugo.
Move=Copy+Delete
Pegaz ::
imagodei, citira sebe>
IMO ja, kot je rekla že nevone. Če mi dodaš ali odvzameš nekaj spominov, bom še vedno rekel, da sem jaz. Koliko mi lahko največ vzameš/dodaš/spremeniš, da ne bom več jaz (poleg smrti ipd.)?
Ene par premislekov:
Case 1:
Zamrznejo me v neki zadevi, ki ne poškoduje celic za milijardo let in me nato zbudijo. Sem takrat še vedno jaz? Verjetno bi se večina vas strinjala, da sem.
Case 2:
Zamrznejo me za milijardo let toda vsakih 100 let mi zamenjajo nekaj celic, tako da sem na koncu sestavljen iz popolnoma drugih sestavnih delov kot original vendar njemu identičen. Sem še vedno jaz?
Case 3:
Namesto, da me zamrznejo, si shranijo dovolj natančno informacijo sestave mojega telesa, me ubijejo in počakajo milijardo let. Nato me sestavijo. Sem takrat jaz?
Case 4:
Shranijo si informacijo sestave mojega telesa in me ubijejo, pošljejo to informacijo na luno in me tam sestavijo. Sem to še vedno jaz?
Case 5:
Shranijo informacijo mojega telesa, me pustijo živeti in sestavijo novega človeka. Sem to še vedno jaz?
Vsak primer je le malo drugačen od prejšnjega. Kje se zgodi preskok, da nekateri iz DA pridete na NE?
Ja v informatiki in filozofiji :) Kaj pa real life?
Baje je tudi diskreten.
o+ nevone
Baje je tudi diskreten.
QM ze pravi tako. Bom se malo razmislil o vasem pogledu, je sicer dosti ZF, a zato zelo zanimiv:)
Vseeno mislim, da so fizikalne prepreke premocne za kopiranje telesa in/ali zavesti...kot pravim, simulirani jaz na tech substratu je zame izvedljiv, moj jaz pa laufa lahko le na meni(ce se ga hocem zavedati).
QM ze pravi tako. Bom se malo razmislil o vasem pogledu, je sicer dosti ZF, a zato zelo zanimiv:)
Vseeno mislim, da so fizikalne prepreke premocne za kopiranje telesa in/ali zavesti...kot pravim, simulirani jaz na tech substratu je zame izvedljiv, moj jaz pa laufa lahko le na meni(ce se ga hocem zavedati).

WarpedGone ::
Praviš, da sprejemaš da se te da skopirat na mašino ampak bo tist nek drug jaz. OK. Kaj se bo zgodilo s tistim jazom ko stisneš pavzo? In ko pavzo spustiš? Kaj če me med pavzo nardiš 5 drugih kopij?
Ne pozabi: v dušo menda ne verjameš :)
Ne pozabi: v dušo menda ne verjameš :)
Zbogom in hvala za vse ribe
Praviš, da sprejemaš da se te da skopirat na mašino ampak bo tist nek drug jaz
Da, a ne me narobe razumet. Kopiras vzorce mojega obnasanja, ne preneses(razdelis) mojega samozavedanja. Sej je imagodei na dolgo pisal o tem.
Jaz sem ujet(sem del) v to telo, ki sedaj tipka. Ce se en jaz nekje tipka, ne vem. Lahko bi to bil tudi ti, recimo.
Kopij lahko naredis kolikorkoli, menda jih imas za backup v primeru smrti ali zgolj nezadovoljstva. Ask protokol.
Prvoosebno bom do smrti le Jaz, innerspace.
v dušo menda ne verjameš
Nebi vedel, sigurno ne v duso kot jo opisujejo tisti, ki vanjo verjamejo.
Da, a ne me narobe razumet. Kopiras vzorce mojega obnasanja, ne preneses(razdelis) mojega samozavedanja. Sej je imagodei na dolgo pisal o tem.
Jaz sem ujet(sem del) v to telo, ki sedaj tipka. Ce se en jaz nekje tipka, ne vem. Lahko bi to bil tudi ti, recimo.
Kopij lahko naredis kolikorkoli, menda jih imas za backup v primeru smrti ali zgolj nezadovoljstva. Ask protokol.
Prvoosebno bom do smrti le Jaz, innerspace.
v dušo menda ne verjameš
Nebi vedel, sigurno ne v duso kot jo opisujejo tisti, ki vanjo verjamejo.

Izognil si se bistvu: kaj se zgodi, ko tvojo kopijo na mašini pavziraš? Ko jo odpavziraš jo tisto še vedno ista oseba al ne več? Pa če jo vmes skopiraš?
A to si mislil?
Da ne bo pomote. Ko odpavziras masino, stecejo procesi dalje, kot da nic ni bilo...torej recimo ji ista oseba.
Ob predpostavki, da imas gor singularnost. A to je zgodba za masine, ki jih sama sestava bistveno loci od bio organizmov.
Samo se mi dozdeva, da nekateri ne najdete razlike.
Da ne bo pomote. Ko odpavziras masino, stecejo procesi dalje, kot da nic ni bilo...torej recimo ji ista oseba.
Ob predpostavki, da imas gor singularnost. A to je zgodba za masine, ki jih sama sestava bistveno loci od bio organizmov.
Samo se mi dozdeva, da nekateri ne najdete razlike.

Kaj pa če med pavzo nardiš še 3 kopije? "Originalna" bo ista oseba, une tri kopije pa druge osebe? Če odgovoriš z Da - pomeni, da verjameš v nefizikalno dušo, ki sedi na fizikalnih procesih in zna identificirat svoj prvotni proces in se na njega nazaj naselit, ko ta zopet steče. Pa lahko zanikaš kolikor hočeš.
>> Samo se mi dozdeva, da nekateri ne najdete razlike.
Razlika je le, al verjameš v dušo al ne.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WarpedGone ()
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Teleportacija-prihodnost (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 35434 (32047) | energetik |
| » | 2045: Avatar project (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 33866 (31136) | guest #44 |
| » | subjektivna izkusnja in umetna inteligencaOddelek: Znanost in tehnologija | 2711 (2168) | OwcA |
| » | Blue Brain (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 15044 (12416) | BBB |
| » | Thomas, pomagaj mi pri širjenju "krive vere" (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 8402 (7069) | Thomas |