Forum » Znanost in tehnologija » Bela, zelena in modra soba
Bela, zelena in modra soba
nevone ::
Original in kopija sta (bi bili) ločeni osebi, tako kot sva ločeni osebi jaz in ti.
Potem sta ločeni tudi osebi ti pred 1 sekundo ali manj, od tebe sedaj? Dojemanje jaza se s tem zreducira na trenutni občutek, ki se en trenutek pojavi, naslednji trenutek pa že s tistim iz prejšnjega trenutka, nima nič skupnega?
o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.
gani-med ::
Dejansko zdaj nisem več enak, kot sem bil še trenutek pred tem.
Še vedno sem pa del kompleksnega procesa, znotraj katerega se med drugim pretaka in izmenjuje velikanska količina informacij.
Tista kopija in original bi bila pa od trentka "stvarjenja" kopije dalje temeljito ločena na dva neodvisna procesa, ki bi od tistega trenutka dalje tekla vsak zase. Komunikacija (ki je tvorec zavesti entitete) bi potekala samo znotraj obeh, ne pa tudi med obema.
Še vedno sem pa del kompleksnega procesa, znotraj katerega se med drugim pretaka in izmenjuje velikanska količina informacij.
Tista kopija in original bi bila pa od trentka "stvarjenja" kopije dalje temeljito ločena na dva neodvisna procesa, ki bi od tistega trenutka dalje tekla vsak zase. Komunikacija (ki je tvorec zavesti entitete) bi potekala samo znotraj obeh, ne pa tudi med obema.
CO2 is the elixir of life.
Tudi tvoja kopija je del takega kompleksnega procesa.
Ampak po isti logiki ti nisi ti eno sekundo prej in sedaj. Kaj te torej definira?
Seveda bosta zavesti ločeni, če med njima ne bo povezave, a vseeno težko rečeš, da tisto nisi ti. Razen če pojem jaza popolnoma razvrednotiš.
o+ nevone
Zavest ni (trenutno) stanje, zavest je proces, zato ni pomembno ali sem zdaj v drugačnem stanju kot sem bil še trenutek pred tem. Definiran sem s procesom, ki za sabo ruši in pred sabo gradi nova stanja. Sem proces.
Kopija in original sta dva ločena proccesa in dve ločeni zavesti.
Če je bilo začetno stanje v nekem trenutku za oba procesa (slučajno) identično, ne igra nobene vloge (tudi to se lahko zgodi), saj že naslednji trenurtek procesa divergirata in sta ločena.
Šteje le to, da sta to ločena procesa - ločeni zavesti.
Prvi zato ne bo gledal ali se zavedal skozi oči drugega.
Kopija in original sta dva ločena proccesa in dve ločeni zavesti.
Če je bilo začetno stanje v nekem trenutku za oba procesa (slučajno) identično, ne igra nobene vloge (tudi to se lahko zgodi), saj že naslednji trenurtek procesa divergirata in sta ločena.
Šteje le to, da sta to ločena procesa - ločeni zavesti.
Prvi zato ne bo gledal ali se zavedal skozi oči drugega.
Hja, divergenca v tvojem primeru ne igra nobene vloge. Ti konsistentno zagovarjaš zgolj nepovezanost dveh zavesti. Tudi če ne bi divergirali, sta za tvoje razumevanje to dva različna jaza.
o+ nevone
Dve različni zavesti.
Ne izključujem možnosti, da jih je občasno celo več, vendar tega ne vemo, ker se je ne zavedamo.
Paralelo lahko povlečemo z dvema možganskima poloblama.
Dokler sta združeni in predstavljata skupen proces skupen tok
imamo občutek enotne zavesti "čez" obe polobli.
Ko se komunikacija med poloblama prekine, postane vsaka zase dovolj avtonomna, da postaneta to dva ločena procesa in ločeni zavesti. Prihaja lahko tudi do konfliktnih situacij pri uveljavljanju volje med obema poloblama.
Ne izključujem možnosti, da jih je občasno celo več, vendar tega ne vemo, ker se je ne zavedamo.
Paralelo lahko povlečemo z dvema možganskima poloblama.
Dokler sta združeni in predstavljata skupen proces skupen tok
imamo občutek enotne zavesti "čez" obe polobli.
Ko se komunikacija med poloblama prekine, postane vsaka zase dovolj avtonomna, da postaneta to dva ločena procesa in ločeni zavesti. Prihaja lahko tudi do konfliktnih situacij pri uveljavljanju volje med obema poloblama.
Dve različni zavesti.
Zakaj različni?
Se bojim, da je jezik pri definiciji različnosti premalo natančen.
Ali potem za vsak "objekt" ki je na različnih lokacijah trdiš, da je različen? Ali nista za praktične namene dva stola, izdelana po enakem postopku iz enakih materialov, enaka? Ali pa katerakoli druga oblika? Po tvoje enakost ne obstaja. Niti v praktičnem smislu? Ali pa se ti zgolj zavedanje zdi oblika, za katero veljajo neki drugi principi?
o+ nevone
Lokacija se mi ne zdi tako pomembna. Važno je, da gre za isti povezan proces, ki se pa lahko razteza tudi veliko dlje, kot je premer človeške glave.
Če med procesoma ni povezave, sta različna. Mogoče bi bilo bolje rečeno ločena, saj sta si lahko tudi podobna, vendar še vedno ločena, ne izmenjujeta informacij in v tem smislu različna.
Če med procesoma ni povezave, sta različna. Mogoče bi bilo bolje rečeno ločena, saj sta si lahko tudi podobna, vendar še vedno ločena, ne izmenjujeta informacij in v tem smislu različna.
Okapi ::
Mogoče bi bilo bolje rečeno ločena,Pa saj ti že ves čas poskušamo razložiti, da sta ločena, ampak enaka (v trenutku kopiranja). Dlje časa kot mine od kopiranja, bolj sta različna. Tako kot boš ti čez tri dni veliko bolj drugačen, kot boš čez pet minut.
In ker sta enaka, lahko enega žrtvuješ, pa ne boš nič izgubil. Sedaj si eden, po kopiranju bosta dva, ko en izvod uničiš, si že spet eden. Če en svoj izvod uničiš takoj po kopiranju, je čisto vseeno, katerega boš uničil, ker sta oba enaka. Tako zelo enaka, da nikakor ne moreš ločit med njima. Ni teorije, da bi vedel, kateri je original in kateri kopija. V obeh si ti in po uničenju se boš nadaljeval v preživelem izvodu.
Če z uničenjem odlašaš, se pa stvari seveda ustrezno zakomplicirajo.
O.
Ti se zavedaš sebe, ne zavedaš se pa tistega, česar se zaveda tvoja kopija.
Enaki sta (morda) samo v času kopiranja in nikoli več.
Sta pa po kopiranji to definitivno dva ločena procesa in zato predstavljata vsak svojo zavest.
O identičnosti ni govora.
Neko veliko slo po ubijanju je čutiti v tej temi.
Kaj ti bi ubil tudi svojega brata dvojčka, če bi ti bil zelo podoben, češ, saj ni treba da obstajata dva tako podobna?
Zavest dvojčka je tudi različna od tvoje zavesti.
Enaki sta (morda) samo v času kopiranja in nikoli več.
Sta pa po kopiranji to definitivno dva ločena procesa in zato predstavljata vsak svojo zavest.
O identičnosti ni govora.
Kaj ti bi ubil tudi svojega brata dvojčka, če bi ti bil zelo podoben, češ, saj ni treba da obstajata dva tako podobna?
Zavest dvojčka je tudi različna od tvoje zavesti.
Torej ločena komunikacijsko in ne različna po svoji obliki? Torej procesi so po tvojem razumevanju različni, čim nimajo istega nosilca, ki jih (komunikacijsko) zaobjemajo?
Daleč od tega. Predvsem nam gre za to, da bi se bili zmožni skopirat in s tem preprečiti, da izginemo iz obličja Vesolja. To je vse prej kot sla po ubijanju.
o+ nevone
Zgodovina sprememb…
- spremenila: nevone ()
Thomas ::
Seri ga kr je prov!
Ne več.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
Zavest je proces.
Ločena procesa, med katerima ni komunikacije -> ločeni zavesti, ki nimata nič skupnega.
>>Če en svoj izvod uničiš takoj po kopiranju, je čisto vseeno, katerega boš uničil, ker sta oba enaka. Tako zelo enaka, da nikakor ne moreš ločit med njima. Ni teorije, da bi vedel, kateri je original in kateri kopija.
Uničenje kateregakoli izvoda je enako umoru unikata.
Za zunanjega opazovalca morda zgleda, da sta si podobna. Zunanji opazovalec niti ne more ugotoviti ali se sploh česa zavedata. če si pa ti eden od teh dveh, pa po tvojem uničenju ne boš več ničesar čutil skozi tvojega dvojčka.
To je samnoprevara o preseljevanju duš
Ločena procesa, med katerima ni komunikacije -> ločeni zavesti, ki nimata nič skupnega.
>>Če en svoj izvod uničiš takoj po kopiranju, je čisto vseeno, katerega boš uničil, ker sta oba enaka. Tako zelo enaka, da nikakor ne moreš ločit med njima. Ni teorije, da bi vedel, kateri je original in kateri kopija.
Za zunanjega opazovalca morda zgleda, da sta si podobna. Zunanji opazovalec niti ne more ugotoviti ali se sploh česa zavedata. če si pa ti eden od teh dveh, pa po tvojem uničenju ne boš več ničesar čutil skozi tvojega dvojčka.
To je samnoprevara o preseljevanju duš
ne zavedaš se pa tistega, česar se zaveda tvoja kopija.Nikakor ne uspeš razumeti, da tista kopija sem tudi jaz. Izvirnik se ne zaveda kopije, in kopija se ne zaveda izvirnika, ampak oba sta popolnoma enaka in oba sta jaz, z vsem mojim znanjem, spomini, čustvi ... Oba izvoda se zavedata, da sta povsem enaka, in zato se tudi zavedata, da lahko enega brez škode uničijo v vstopni postaji teleporterja.
Kot smo že imagodeiu razlagali, oba izvoda sta tako enaka, da ti nikakor ne moreš vedeti, ali si izvirnik ali kopija. In če ne veš, ali si izvirnik ali kopija, potem je tudi vseeno, ali si izvirnik ali kopija.
Je pa čisto jasno, da se bo takšno kopiranje (in uničevanje enega izvoda) dogajalo samo v določenih primerih, ko bo to zate (za preživeli izvod) koristno. Recimo pri teleportiranju. Z njim si boš prihranil dolgo pot, izvirnik boš pa uničil, ker z njim nimaš kaj početi.
Druga možnost je, da boš kopijo uporabil kot backup, za primer nesreče. Vsake toliko časa boš posnel svoj backup in če se boš smrtno ponesrečil, bodo iz njega naredili tvojo kopijo (ki se sicer ne bo spomnila ničesar od takrat, ko si naredil backup naprej), ki bo nadaljevala tvoje življenje.
Tretja možnost pa je, da boš naredil kopijo in ohranil oba izvoda. Tako boš dobil nekakšnega "brata dvojčka". Recimo uspešen poslovnež, ki zaradi velikosti ne bo več mogel obvladovati svojega poslovnega imperija, se bo kopiral in svoje premoženje delil s kopijo.
O.
Če se bomo kdaj kopirali, bo to na drug substrat. Biološki je za nas itak smrtonosen, če na na krajši, pa na daljši rok.
o+ nevone
Kljub zunanji podobnosti ni vseeno, če uničijo tebe ali tvojo kopijo.
Meni ni vseeno ali uničijo proces, ki predstavlja mojo malenkost in ki ga tudi doživljam kot svojo subjektivno izkušnjo
ali če uničijo nek drug proces, ki ga ne doživljam subjektivno kot svojega.
Če že nujno do tega pride, bi raje videl, da mene pustijo pri miru in naj raje z mojim dvojčkom storijo kar pač želijo. Tebi, kot zunanjemu opazovalcu, je pa seveda za naju dva lahko vseeno, saj se ti oba zdiva enaka in od nikogar ne doživljaš njegove izkušnje subjektivno.
Tvoja kopija pač nisi več ti, saj sta nastali dve ločeni in povsem samostojni ter neodvisni osebnosti, ki vsaka zase od tu dalje živi svoje življenje in se sveta bzaveda ločeno, tako kot ga različno doživljava jaz in ti.
>>Če se bomo kdaj kopirali, bo to na drug substrat.
Vsak substrat je mogoče uničiti in če se bo entiteta zavedala, je njeno uničenje zanjo enako usodno, ne glede na subtrat.
Meni ni vseeno ali uničijo proces, ki predstavlja mojo malenkost in ki ga tudi doživljam kot svojo subjektivno izkušnjo
ali če uničijo nek drug proces, ki ga ne doživljam subjektivno kot svojega.
Če že nujno do tega pride, bi raje videl, da mene pustijo pri miru in naj raje z mojim dvojčkom storijo kar pač želijo. Tebi, kot zunanjemu opazovalcu, je pa seveda za naju dva lahko vseeno, saj se ti oba zdiva enaka in od nikogar ne doživljaš njegove izkušnje subjektivno.
Tvoja kopija pač nisi več ti, saj sta nastali dve ločeni in povsem samostojni ter neodvisni osebnosti, ki vsaka zase od tu dalje živi svoje življenje in se sveta bzaveda ločeno, tako kot ga različno doživljava jaz in ti.
>>Če se bomo kdaj kopirali, bo to na drug substrat.
Vsak substrat je mogoče uničiti in če se bo entiteta zavedala, je njeno uničenje zanjo enako usodno, ne glede na subtrat.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gani-med ()
Double_J ::
V kakšni logični pasti si ti, prav svetovno.
Kaj pa, če bi še preden si bil spočet, naredili dve kopiji identičnega okolja v katerih bi nastal, kateri bi bil potem?
Kaj pa, če bi še preden si bil spočet, naredili dve kopiji identičnega okolja v katerih bi nastal, kateri bi bil potem?
Dve šivanki...
Kateri pa? Kako pa da noben? Kako se to določa, CoolBits, ti boš vedu?
CoolBits ::
Kateri od dveh, je vseeno...
Nimam pojma kako se to določa, prav tako kot ti ne.
Bistvo je, da nemoreš bit v obeh hkrati, ker potem če bi prvi drugega na gobec, bi prvega tud bolelo... torej bi sam sebe vžgal.... to pa vemo, da ne gre :)
Nimam pojma kako se to določa, prav tako kot ti ne.
Bistvo je, da nemoreš bit v obeh hkrati, ker potem če bi prvi drugega na gobec, bi prvega tud bolelo... torej bi sam sebe vžgal.... to pa vemo, da ne gre :)
Mi lahko kdo od "logikov" razloži, kako se lahko nahajaš na dveh mestih, med katerima ni nobene povezave, nobenega pretoka informacij.
imagodei ::
Meni je ideja všeč. Ampak, dajmo, naj vsak od zagovornikov napiše nadaljevanje tega miselnega poskusa:
Stopiš v teleporter, začne se postopek teleportacije, pri katerem originala ne bodo uničili. Čez nekaj trenutkov je končan in iz sosednje komore stopi tvoja identična kopija. Skupaj gresta na pir, se pomenkujeta ipd, nato pa kreneta vsak svojo pot - ti domov k ženi in otrokom, tvoj drugi jaz pa (saj je isti kot ti), uživat tisto, česar si si ti zaradi družine prikrajšal.
Čez dva dni ti kot original ležiš v postelji in razmišljaš, kaj počne tvoja kopija. Vprašanje: Ti in tvoja kopija sta menda eno in isto - ali obstaja med vama kakšna "telepatska povezava"? IOW, ali veš, kaj počne?
Nekaj trenutkov za tem te nekam "pritisne". Vstaneš iz postelje in se v temi napotiš na WC. Pri tem se spotakneš čez otroško igračo, padeš po stopnicah in si zlomiš vrat. Prosim, opišite, kako doživite smrt ter česa (če sploh) se zavedate po trenutku smrti (torej po trenutku, ko bi za navadnega, nekopiranega človeka nastopila fizična smrt)?
Stopiš v teleporter, začne se postopek teleportacije, pri katerem originala ne bodo uničili. Čez nekaj trenutkov je končan in iz sosednje komore stopi tvoja identična kopija. Skupaj gresta na pir, se pomenkujeta ipd, nato pa kreneta vsak svojo pot - ti domov k ženi in otrokom, tvoj drugi jaz pa (saj je isti kot ti), uživat tisto, česar si si ti zaradi družine prikrajšal.
Čez dva dni ti kot original ležiš v postelji in razmišljaš, kaj počne tvoja kopija. Vprašanje: Ti in tvoja kopija sta menda eno in isto - ali obstaja med vama kakšna "telepatska povezava"? IOW, ali veš, kaj počne?
Nekaj trenutkov za tem te nekam "pritisne". Vstaneš iz postelje in se v temi napotiš na WC. Pri tem se spotakneš čez otroško igračo, padeš po stopnicah in si zlomiš vrat. Prosim, opišite, kako doživite smrt ter česa (če sploh) se zavedate po trenutku smrti (torej po trenutku, ko bi za navadnega, nekopiranega človeka nastopila fizična smrt)?
- Hoc est qui sumus -
Pošteno vprašanje zahteva pošten odgovor.
Ko si takole "razdeliš življenje", ko poleg družinskega življenja, tvoj alter ego uresniči tvojo davno željo, da bi se zamenišil na sveti gori Atos, kako to izgleda iz prvoosebnega pogleda?
Kot da si recimo preživel družinsko epizodo nekje v 20. stoletju, umrl, se ponovno rodil (reinkarniral) in 21. stoletje prebil med menihi v kloštru.
Tko IZGLEDA iz prvoosebnega pogleda, kar je še čisto lahko razumljivo.
Kaj pa če se mau overlapa zadnjih 10 družinskega in prvih 10 meniškega življenja? No harm done. Kaj pa če se overlapa vse?
No harm done.
Ko si takole "razdeliš življenje", ko poleg družinskega življenja, tvoj alter ego uresniči tvojo davno željo, da bi se zamenišil na sveti gori Atos, kako to izgleda iz prvoosebnega pogleda?
Kot da si recimo preživel družinsko epizodo nekje v 20. stoletju, umrl, se ponovno rodil (reinkarniral) in 21. stoletje prebil med menihi v kloštru.
Tko IZGLEDA iz prvoosebnega pogleda, kar je še čisto lahko razumljivo.
Kaj pa če se mau overlapa zadnjih 10 družinskega in prvih 10 meniškega življenja? No harm done. Kaj pa če se overlapa vse?
No harm done.
Re-inkarnacija? Ni dokazano, kupim pa tudi ne.
Inkarnacija da, reinkarnacija - no way!
Inkarnacija da, reinkarnacija - no way!
Ti si reikarnacija od unga, ki je včerej pisal v to temo. Pa če ti je všeč ali ne.
Edino praviš, da če te - bog ne zadeni - pokončajo biki v Pamploni, ali pa kaj temu podobnega, se ne boš več reinkarniral. Tko se pa, vsak moment.
Ne moreš reči, da v reinkarnacijo ne verjameš, ne verjameš samo v reinkarnacijo po kakršnemkoli smrtnem dogodku. Z izjemo morda klinične, iz katere te pa vrli dohtarji in sestre morda spravijo ven.
Razen tega ... nisem niti rekel, da "bom razkosal Zemljo". Rekel sem, da "če bi jo, na čisto majhne koščke, bi se ohladila (vsa njena magma) v minuti".
Tko da ... moj odgovor imagodeiu ostane kot je bil.
Mislim ... še dobro da Slotech nima vgrajenega downvota. Bi mi bilo že prepovedano postat!
Hehe ...
Edino praviš, da če te - bog ne zadeni - pokončajo biki v Pamploni, ali pa kaj temu podobnega, se ne boš več reinkarniral. Tko se pa, vsak moment.
Ne moreš reči, da v reinkarnacijo ne verjameš, ne verjameš samo v reinkarnacijo po kakršnemkoli smrtnem dogodku. Z izjemo morda klinične, iz katere te pa vrli dohtarji in sestre morda spravijo ven.
Razen tega ... nisem niti rekel, da "bom razkosal Zemljo". Rekel sem, da "če bi jo, na čisto majhne koščke, bi se ohladila (vsa njena magma) v minuti".
Tko da ... moj odgovor imagodeiu ostane kot je bil.
Mislim ... še dobro da Slotech nima vgrajenega downvota. Bi mi bilo že prepovedano postat!
Hehe ...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Thomas ()
Prosim, opišite, kako doživite smrt ter česa (če sploh) se zavedate po trenutku smrti (torej po trenutku, ko bi za navadnega, nekopiranega človeka nastopila fizična smrt)?Preden umreš, na čisto klasičen način, kot pač vsi umremo, si rečeš - uf, kakšno olajšanje, da imam še kopijo. Malo ti sicer utegne biti žal, da se nisi kopiral včeraj, ker bi bila tako izguba podatkov manjša, ampak vseeno se ne sekiraš, da bodo tvoji otroci ostali brez očeta, ali da ne boš mogel dokončati vikenda, ki ga gradiš na morju, ali da ne boš mogel dokončati velikega raziskovalnega projekta, na katerem delaš že nekaj let. Veš, da v resnici smrt ni dokončna in se ne sekiraš.
Ti kot kopija, ki si dotlej užival na počitnicah, dobiš od žene telegram, in si rečeš - jebiga, konec počitnic, oni štor od izvirnika se je fental in bo treba iti nazaj v službo.
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
>>Ti si reikarnacija od unga, ki je včerej pisal v to temo. Pa če ti je všeč ali ne.
To ni čisto tako, drži le, da proces pomeni spreminjanje, da sem torej vsak trenutek (ne samo od včeraj) v drugačnem stanju, vendar je to zaporedje stanj še vedno del celovitega procesa, ki definira mojo subjektivno zavest.
Če se pa nekje drugje odvija kak podoben proces, je to čisto njegova stvar, ki z mano in z mojo subjektivnostjo nima nobene veze.
>>Ti kot kopija, ki si dotlej užival na počitnicah, dobiš od žene telegram, in si rečeš - jebiga, konec počitnic, oni štor od izvirnika se je fental in bo treba iti nazaj v službo
To isto velja tudi, če bi se fental tvoj brat dvojček, ki pa prav tako ni isto kot ti.
To ni čisto tako, drži le, da proces pomeni spreminjanje, da sem torej vsak trenutek (ne samo od včeraj) v drugačnem stanju, vendar je to zaporedje stanj še vedno del celovitega procesa, ki definira mojo subjektivno zavest.
Če se pa nekje drugje odvija kak podoben proces, je to čisto njegova stvar, ki z mano in z mojo subjektivnostjo nima nobene veze.
>>Ti kot kopija, ki si dotlej užival na počitnicah, dobiš od žene telegram, in si rečeš - jebiga, konec počitnic, oni štor od izvirnika se je fental in bo treba iti nazaj v službo
To isto velja tudi, če bi se fental tvoj brat dvojček, ki pa prav tako ni isto kot ti.
thramos ::
Spet nujnost zveznosti. Zakaj?
In kaj če se en proces zvezno razcepi v dva?
še vedno del celovitega procesa
Kaj pa je to zaeno čudo, "celovit proces"?
Katero je pa "necelovit proces"?
.. nepovezan proces, tisti, ki s tem procesom, ki definira mojo zavest, ne komunicira, ni povezan z mano.
kakšno čudo je pa reinkarnacija?
>>In kaj če se en proces zvezno razcepi v dva?
Simpl, dobiš pač dva ločena procesa, ki vsak zase definira svojo zavest in njemu lastno subjektivnost.
Če med njima ni komunikacije, če nista povezana, vsak proces deluje od tu dalje po svojein neodvisno od drugega.
>>In kaj če se en proces zvezno razcepi v dva?
Simpl, dobiš pač dva ločena procesa, ki vsak zase definira svojo zavest in njemu lastno subjektivnost.
Če med njima ni komunikacije, če nista povezana, vsak proces deluje od tu dalje po svojein neodvisno od drugega.
To isto velja tudi, če bi se fental tvoj brat dvojček, ki pa prav tako ni isto kot ti.Kaj je s tabo? Tvoj brat dvojček se ne more in ne sme izdajat za tebe, hodit v "tvojo" službo, prevzeti tvojega stanovanja, žene, nadaljevati tvojih projektov ... Nekaj od tega mu preprečuje zakon, nekaj pa to, da nima tvojega znanja in ne ve, kaj si ti načrtoval. Tvoja kopija ima vse to in lahko nadaljuje tam, kjer je tebi spodrsnilo. Resda se ne bo spominjal tistega, kar se je zgodilo izvirniku od časa kopiranja dalje, ampak to je natanko tako, kot da bi tebi spodrsnilo in se ne bi ubil, ampak bi samo izgubil spomin na zadnji teden dni recimo.
O.
>>Kaj je s tabo? Tvoj brat dvojček se ne more in ne sme izdajat za tebe, hodit v "tvojo" službo, prevzeti tvojega stanovanja, žene, nadaljevati tvojih projektov
Zakaj ne, če mi je pa ful podoben, saj ne bo nihče opazil razlike.
Ne vpletat še zakonodaje zraven .. potem pa res ne bomo nikoli prišli temu do konca
>>In kateri od njih si ti?
Jaz vem kateri sem jaz, saj imam svojo subjektivno zavest.
Ti pa seveda tega za mene ne moreš vedeti, saj niti ne moreš vedeti, če imam res zavest ali samo blefiram.
Zakaj ne, če mi je pa ful podoben, saj ne bo nihče opazil razlike.
Ne vpletat še zakonodaje zraven .. potem pa res ne bomo nikoli prišli temu do konca
>>In kateri od njih si ti?
Jaz vem kateri sem jaz, saj imam svojo subjektivno zavest.
Ti pa seveda tega za mene ne moreš vedeti, saj niti ne moreš vedeti, če imam res zavest ali samo blefiram.
Zgodovina sprememb…
>>Ja ok, ampak zakaj si "ti" samo eden izmed dveh skupkov atomov, zvezno razcepljenih iz enega?
pojma nimam in tudi nihče od vas ne.
Vem le, da sem to jaz.
Sem, ki sem!
(če še mal biblijo citiram, kjer se najde kar nekaj odličnih verzov)
Vem le, da sem to jaz.
Sem, ki sem!
Zakaj ne, če mi je pa ful podoben, saj ne bo nihče opazil razlike.OK, a to se zdaj delaš neumnega, ali res ne razumeš?
Tvoj brat dvojček ne pozna tvojega gesla za računalnik, pina tvoje kreditne kartice, šifre tvojega domačega trezorja, ne ve, kje skrivaš ključ od avta, ne ve, kateri položaj pri seksu ima tvoja žena najraje, ne ve, kaj si otroku obljubil za rojstni dan ... Tvoja kopija to vse ve.
O.
OK, a to se zdaj delaš neumnega, ali res ne razumeš?
Tvoj brat dvojček ne pozna tvojega gesla za računalnik, pina tvoje kreditne kartice, šifre tvojega domačega trezorja, ne ve, kje skrivaš ključ od avta, ne ve, kateri položaj pri seksu ima tvoja žena najraje, ne ve, kaj si otroku obljubil za rojstni dan ... Tvoja kopija to vse ve.
O.
Dvojčku pač vse to poveš... a je on pol ti?
>> Tvoj brat dvojček ne pozna tvojega gesla za računalnik, pina tvoje kreditne kartice, šifre tvojega domačega trezorja, ne ve, ..
Moj takozvani duplikat tudi ne, je imal zadnjič eno nesrečo in je vse pozabil.
Dvojčka sem pa pred dopustom dobro poučil o vsem kar bo rabil ..
Moj takozvani duplikat tudi ne, je imal zadnjič eno nesrečo in je vse pozabil.
Dvojčka sem pa pred dopustom dobro poučil o vsem kar bo rabil ..
Dvojčku pač vse to poveš... a je on pol ti?Nikoli mu ne moreš vsega povedati, predvsem pa nanj ne moreš prenesti svojih čustev, znanja, izkušenj, spominov ...
Jaz vem kateri sem jaz, saj imam svojo subjektivno zavest.Natanko to bi trdila oba izvoda - vsak bi trdil, da je on jaz, ker ima svojo subjektivno zavest.
Moj takozvani duplikat tudi ne, je imal zadnjič eno nesrečo in je vse pozabil.OK, na tem mestu si začel trollat, torej se jaz umikam.
O.
Nikoli mu ne moreš vsega povedati, predvsem pa nanj ne moreš prenesti svojih čustev, znanja, izkušenj, spominov ...
Prav tako ne kopji, ker je od trenutka kopiranja naprej ločena zavest... kot dvojnik v filmu.
>>Nikoli mu ne moreš vsega povedati,
Vem da ne, ampak tudi duplikat je lahko bolj revež, ker je že vse pozabil. Kaj pa pol?
Dajte že razumeti, da imava z duplikatom vsak svojo subjektivnost (ločena procesa, ki nista več povezanai itd ..)in da morebitni skupni spomini nimajo pri subjektivnosti zavesti nobene teže.
Nenazadnje si lahko predpostavljamo, da bo s tehnologijo mogoče spomine tudi vgrajevati v možgane. Pa zato jaz še vedno ne bom ti, če mi bodo vtaknili poleg mojih tudi tvoje spomine.
Vem da ne, ampak tudi duplikat je lahko bolj revež, ker je že vse pozabil. Kaj pa pol?
Dajte že razumeti, da imava z duplikatom vsak svojo subjektivnost (ločena procesa, ki nista več povezanai itd ..)in da morebitni skupni spomini nimajo pri subjektivnosti zavesti nobene teže.
Nenazadnje si lahko predpostavljamo, da bo s tehnologijo mogoče spomine tudi vgrajevati v možgane. Pa zato jaz še vedno ne bom ti, če mi bodo vtaknili poleg mojih tudi tvoje spomine.
>>Ja ok, ampak zakaj si "ti" samo eden izmed dveh skupkov atomov, zvezno razcepljenih iz enega?
Vem le, da sem to jaz.
Sem, ki sem!
Vemo res ne, se pa trudimo približat resnici z logičnim sklepanjem.
Eni pa majo resnico zapisano v starih knjigah ja ...
Enako kot inkarnacija, glede katere se strinjamo.
Zanima me, zakaj je inkarnacija nujno enkraten proces, da ko se enkrat zgodi nekje v Vesolju, se spet nikakor ne more nikjer?
Katera fizika to regulira? Te superluminalne signale po tvoje?
Kot pravi thramos ... stare knjige že pravijo tako. Pa naj bodo krščanske ali muslimanske ali naivno ateistične.
Ampak jaz bi raje fizikalno razlago tega "signaliziranja", ki ga predpostavljaš.
>>Eni pa majo resnico zapisano v starih knjigah ja ...
Seveda, tudi knjige je pametno prebirati.
Samo, da me ne bi zdaj obtožil še kakšnega pobožnjakarstva, ker to pa res nisem.
Biblija mi je zanimiva le kot zgodovisnki primerek zapisa starih ljudstev, tako kot vse druge knjige... svete ali manj svete
>>Zanima me, zakaj je inkarnacija nujno enkraten proces, da ko se enkrat zgodi nekje v Vesolju, se spet nikakor ne more nikjer?
Jaz se sebe zavedam samo tukaj, nikjer drugje.
Če bo kdaj možno vzpostaviti povezavo večih možganov (magari brezžično)
potem se bom pa morda sebe zavedal tudi na več mestih hkrati.
Te variante ne izključujem.
Seveda, tudi knjige je pametno prebirati.
Samo, da me ne bi zdaj obtožil še kakšnega pobožnjakarstva, ker to pa res nisem.
Biblija mi je zanimiva le kot zgodovisnki primerek zapisa starih ljudstev, tako kot vse druge knjige... svete ali manj svete
>>Zanima me, zakaj je inkarnacija nujno enkraten proces, da ko se enkrat zgodi nekje v Vesolju, se spet nikakor ne more nikjer?
Jaz se sebe zavedam samo tukaj, nikjer drugje.
Če bo kdaj možno vzpostaviti povezavo večih možganov (magari brezžično)
potem se bom pa morda sebe zavedal tudi na več mestih hkrati.
Te variante ne izključujem.
Zgodovina sprememb…
Okapi> "Preden umreš, na čisto klasičen način, kot pač vsi umremo, si rečeš - uf, kakšno olajšanje, da imam še kopijo. Malo ti sicer utegne biti žal, da se nisi kopiral včeraj, ker bi bila tako izguba podatkov manjša, ampak vseeno se ne sekiraš, da bodo tvoji otroci ostali brez očeta, ali da ne boš mogel dokončati vikenda, ki ga gradiš na morju, ali da ne boš mogel dokončati velikega raziskovalnega projekta, na katerem delaš že nekaj let. Veš, da v resnici smrt ni dokončna in se ne sekiraš.
Ti kot kopija, ki si dotlej užival na počitnicah, dobiš od žene telegram, in si rečeš - jebiga, konec počitnic, oni štor od izvirnika se je fental in bo treba iti nazaj v službo."
Ti in Thomas sta se sicer nekaj potrudila, ampak bi prosil za še malo več, pa še od koga drugega. Se mi zdi, da vsi čakate na nekoga drugega, da bo povedal, da boste videli, če si prav predstavljate (pa da ne bo kakšna avtoriteta potem rekla, da čeprav že 5 let trdite, da vam je jasno, v bistvu nič ne razumete
)
Skratka: kako izgleda smrt skozi oči umirajočega originala? Če rečemo, da se samozavedanje in s tem "uporabniška" oz. življenjska izkušnja navadnega posameznika, ki nima dvojnika, konča in postane void, torej se posameznik prehena zavedati vsega, kako izgleda taista smrt skozi oči nekoga, ki vendarle ima dvojnika?
Če sem pa doživetje smrti (torej konec zavedanja in vsega) opisal narobe, pa je najprej treba definirat, kaj se zgodi po smrti
Okapi> "Natanko to bi trdila oba izvoda - vsak bi trdil, da je on jaz, ker ima svojo subjektivno zavest."
A to, da oseba A trdi, da je v resnici oseba B, je že zadosten in veljaven argument? Pa ne mislim trolat - imam še eno zanimivo vprašanje: Če mojo zavet skopiramo v telo, ki je sicer na las podobno Okapijevemu; kako lahko sedaj ta kopija celemu svetu dokaže, da je v bistvu JAZ in ne Okapi oz. nek tretji impostor, ki je zgolj izredno podoben Okapiju?
Ti kot kopija, ki si dotlej užival na počitnicah, dobiš od žene telegram, in si rečeš - jebiga, konec počitnic, oni štor od izvirnika se je fental in bo treba iti nazaj v službo."
Ti in Thomas sta se sicer nekaj potrudila, ampak bi prosil za še malo več, pa še od koga drugega. Se mi zdi, da vsi čakate na nekoga drugega, da bo povedal, da boste videli, če si prav predstavljate (pa da ne bo kakšna avtoriteta potem rekla, da čeprav že 5 let trdite, da vam je jasno, v bistvu nič ne razumete
Skratka: kako izgleda smrt skozi oči umirajočega originala? Če rečemo, da se samozavedanje in s tem "uporabniška" oz. življenjska izkušnja navadnega posameznika, ki nima dvojnika, konča in postane void, torej se posameznik prehena zavedati vsega, kako izgleda taista smrt skozi oči nekoga, ki vendarle ima dvojnika?
Če sem pa doživetje smrti (torej konec zavedanja in vsega) opisal narobe, pa je najprej treba definirat, kaj se zgodi po smrti
Okapi> "Natanko to bi trdila oba izvoda - vsak bi trdil, da je on jaz, ker ima svojo subjektivno zavest."
A to, da oseba A trdi, da je v resnici oseba B, je že zadosten in veljaven argument? Pa ne mislim trolat - imam še eno zanimivo vprašanje: Če mojo zavet skopiramo v telo, ki je sicer na las podobno Okapijevemu; kako lahko sedaj ta kopija celemu svetu dokaže, da je v bistvu JAZ in ne Okapi oz. nek tretji impostor, ki je zgolj izredno podoben Okapiju?
- Hoc est qui sumus -
kako lahko sedaj ta kopija celemu svetu dokaže, da je v bistvu JAZ in ne OkapiTežko, ampak če boš vedel dovolj takšnih podrobnosti o sebi, ki jih jaz ne bi nikakor mogel vedeti, in bo to mogoče tudi preveriti, bo jasno, da smo na sledi nečemu nenavadnemu.
Če se boš znal potem še napovedano preseliti v naključno izbranega človeka, ki bo nato prav tako vedel vse o tebi, boš prepričal tudi skeptične znanstvenike.
Spiritualisti poznajo cel kup primerov, ko nekdo (duša umrlega, vesoljec, obiskovalec iz neznane dimenzije ...) govori skozi usta nekega človeka (ali piše z njegovo roko), ampak seveda še noben ni poznal takšnih podrobnosti, ki bi jih bilo mogoče tudi preveriti, da bi v to prepričal resne znanstvenike. Pa se je nekaj znanstvenikov s takšnimi primeri resno ukvarjalo.
Če bi se ti res lahko naselil v meni, bi ti skoraj zanesljivo v to uspelo prepričati tudi druge, seveda pa ti kar na besedo ne bi verjeli, ampak bi se moral pošteno potruditi.
O.
Zavest lahko obstaja tudi brez spominov.
Obstaja lahko tudi spomin brez zavesti.
Ne mešati tega dvojega.
Obstaja lahko tudi spomin brez zavesti.
Ne mešati tega dvojega.
Seveda ima gani-med do te mere prav, ko trdi, da se vsaka instanca jaza zaveda samo same sebe, dokler ni med njima komunikacijske povezave.
Kako pa izgleda smrt dvojnika, ki z originalom nima povezave? Dvojnik pač umre. Druga kopija pa o tem lahko ne ve nič.
Ko umremo se vse doživljanje neha. V primeru dveh kopij je pač ena umrla, isto kot če umre sočlovek.
Če pa komunikacija med dvojnikoma obstaja, potem je kopija, ki preživi pač prikrajšana za inpute, ki jih je dobivala preko druge kopije.
Ampak smrt ni najhujša stvar, ki se lahko zgodi človeku. Je sicer najbolj fatalna, a ne najhujša. Hujše so slaba doživetja za časa življenja. In te imamo na piki, da jih odstranimo, če pa zraven pridelamo še nesmrtnost (kar je po moje itak nuja), pa sploh fino.
o+ nevone
>>In te imamo na piki, da jih odstranimo, če pa zraven pridelamo še nesmrtnost (kar je po moje itak nuja), pa sploh fino.
Jaz sem takoj za, če komu rata
Jaz sem takoj za, če komu rata
@nevone,
a potem lahko brez problema rečemo, da teleportacija oz. kopiranje človeka (ali pa kar problem Bele, zelene in modre sobe) != nesmrtnost?
torej nesmrtnost skozi podvajanje?
a potem lahko brez problema rečemo, da teleportacija oz. kopiranje človeka (ali pa kar problem Bele, zelene in modre sobe) != nesmrtnost?
torej nesmrtnost skozi podvajanje?
- Hoc est qui sumus -
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Teleportacija-prihodnost (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 35435 (32048) | energetik |
| » | 2045: Avatar project (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 33870 (31140) | guest #44 |
| » | subjektivna izkusnja in umetna inteligencaOddelek: Znanost in tehnologija | 2711 (2168) | OwcA |
| » | Blue Brain (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 15045 (12417) | BBB |
| » | Thomas, pomagaj mi pri širjenju "krive vere" (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 8402 (7069) | Thomas |