Forum » Znanost in tehnologija » Bela, zelena in modra soba
Bela, zelena in modra soba
nevone ::
Počasi bo človeštvo zevoluiralo v Happy people. Vsaj trudimo se v tej smeri. To je bistveno. Lahko bomo ohranili sebe in tudi svojo "kontinuiteto". Jaz verjamem da bo to možno, po istem principu, kot danes ohranjamo "kontinuiteto" s samim seboj včeraj, ali pa s samim seboj izpred enega trenutka.
o+ nevone
o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.
.:noir:. ::
Easy. 100%.
Ne Ti kot tvoji spomini, tvoja dozivetja, tvoj nos ali pa barva las, ampak TI kot tisti del tvojega JAZa, ki ima občutek JAZa in ki je glavni vzrok za to, da nekaterim (še) ni ravno jasno, kaj se tukalje debatira.
Predstavljaj si vse žive organizme na nekem tekočem traku, od osnovnih, do bolj kompleksnih..ne raje si predstavljaj vse atome in molekule v temu vesolju, ki se po tekočem traku evolvirajo v kompleksnejše strukture, od nastanka pa do danes. Ko so dovolj kompleksne, tako kompleksne, da se pojavi samozavedanje, se pojavi "JAZ", nek proces samozavedanja. In ta pojav je pač pojav, proces, ki je identičen vsem, ki so zadostno kompleksno strukturirani. Ni odpiranja flaše pira brez pira ali brez odpirača. Če nekaj manjka, tega procesa odpiranja enostavno ni. Je pa to še vedno odpiranje flaše pira in pri tebi doma ali na drugem koncu vesolja. Pa naj bo laško ali union, karlovačko ali bilo kero...in naj bo odpirač ali fajrcajg, zobje, druga flaša...nima veze. Še vedno bo "odpiranje flaše pira".
Trenutno najbolj trdna razlaga vseh pojavov povezanih z našim umom, zavestjo in zavedanjem. Stoji in nič ni videti da bi jo kaj podrlo..IMHO..
Počasi bo človeštvo zevoluiralo v Happy people. Vsaj trudimo se v tej smeri. To je bistveno. Lahko bomo ohranili sebe in tudi svojo "kontinuiteto". Jaz verjamem da bo to možno, po istem principu, kot danes ohranjamo "kontinuiteto" s samim seboj včeraj, ali pa s samim seboj izpred enega trenutka.
o+ nevone
The problem is..there is no People. It is only one..being happy. Trenutno se trudi po svojih močeh, biti happy v vseh svojih instancah tega vesolja...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: .:noir:. ()
The problem is..there is no People. It is only one..being happy. Trenutno se trudi po svojih močeh, biti happy v vseh svojih instancah tega vesolja...
He he ... :)
o+ nevone
Kljub vsemu mislim da razčlovečenje ni nujno.
Na poti v Happy people se bomo glede tega lahko še odločili. Ni nam potrebno povsem poznati cilja. Kot bi šli na potovanje nekam v tople južne kraje, kam točno, bi se pa odločali na poti sami, ko bi recimo spremljali vremensko napoved in se odločali recimo na podlagi nje.
o+ nevone
Na poti v Happy people se bomo glede tega lahko še odločili. Ni nam potrebno povsem poznati cilja. Kot bi šli na potovanje nekam v tople južne kraje, kam točno, bi se pa odločali na poti sami, ko bi recimo spremljali vremensko napoved in se odločali recimo na podlagi nje.
o+ nevone
.:noir:. ::
we will do an artificial multiple personalities. Se mi zdi da ne bomo za to :)...ampak ja..se bomo na sami poti "odločal"...možnost vsekakor je vidna...
Pegaz ::
BTW, jutri bo o transhumanizmu predavanje v Celici:
http://www.airbeletrina.si/novice/napov...
"Nova pošast hodi po svetu, Transhumanizem s podnaslovom Nočne more, kakršnih še nismo imeli, in najdrznejše utopije doslej."
Tole je pa must see, moram prit tudi jaz.
whatever ::
Easy. 100%.
Ne Ti kot tvoji spomini, tvoja dozivetja, tvoj nos ali pa barva las, ampak TI kot tisti del tvojega JAZa, ki ima občutek JAZa in ki je glavni vzrok za to, da nekaterim (še) ni ravno jasno, kaj se tukalje debatira.
Je spet en problemček. Namreč, zavesti NI brez spominov. Brez česa je še ni? Brez čustev. Brez podzavesti. Brez senzoričnega inputa. Brez biološkega substrata. Ko daš vse variable, ki sestavljajo zavest, skupaj, je nemogoče da bi bila ta zavest enaka pri vseh, še manj pa ista. "Data", ki jo izmenjujemo preko čutil, pa ni nikoli 100% objektivna data, ampak ima vedno subjektivno konotacijo. Kdo to subjektivno konotacijo doda, če ne UNIKATNA (pod)zavest?
Glede verjetnosti ... o njej lahko govoriš le o osebah, ki se še niso rodile. Za vsakega od nas pa je verjetnost, da se je rodil točno takrat kot se je in točno tak kot se je 100%. Če govorimo, kakšna je verjetnost, da se bo jutri rodil še en identičen noir, je to 0%. Kakšna je verjetnost, da se je rodil whatever 14.8.1983 ob 7:19? 100%. Kakšna je verjetnost, da se bo rodil pojutrišnjem nek nov človek, ki bo takšen in takšen? Ga žal ne moremo dovolj detajlno opisat, da bi lahko sploh o kakšni verjetnosti govorili.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.
Ko daš vse variable, ki sestavljajo zavest, skupaj, je nemogoče da bi bila ta zavest enaka pri vseh, še manj pa ista.
Tako kot lahko belo barvo vidiva oba enako, se lahko tudi zavedava enako. Belo je belo pa če je to krožnik, list papirja ali pa avto. Zavedanje je pri naju obeh enako ne glede na to, česa se zavedava.
o+ nevone
Belo lahko mene spomne na sneg, tebe na (belo) raso. Ali kaj drugega. Bela barva je lahko meni lepa, tebi odurna (na primer). Bungee jumping je za nekoga ulitmate thrill, ni lepše stvari na svetu, za drugega predstavlja nevarno situacijo, katere si ne želi izkusiti. Vici o blondinkah so nekomu smešni, drugemu ne. Denar je nekomu najpomembnejše vodilo življenja, drugemu ne pomeni nič. Nekdo je goreče vernik, drugi ateist, tretji satanist. Človek pod vplivom heroina bo v belem krožniku videl morečo prikazen, keramičar priložnost za zaslužek, aborigin se bo zadevi čudil in ne bo imel pojma, čemu služi in kako je narejena. Korejec bo zaklal psa, Evropejec prašiča, Indijec se krave ne bo niti dotaknil, Turek ne bo jedel svinjskega. Slovenec se bo napil do mrtvega, Japoncu bo dovolj 3dcl vina da bo koma, Iranec se ne bo vina niti dotaknil.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: whatever ()

WarpedGone ::
Vse kar si naštel je stvar telesa in funkcioniranja možgan. Stvar vsebine katero gledaš al pa ne gledaš, ko greš spat/ v nezavest/ v komo.
Zbogom in hvala za vse ribe
Tako je, stvar vsebine. A zavest morda JE brez VSEBINE?
A se lahko zavedaš, brez MISLI? Ki so seveda povezane s čustvi, te pa s podzavestjo.
Triletni otrok bo lahen udarec po roki doživel kot travmatično izkušnjo, za odraslega bo lahko zadeva prijetna (odvisno od konteksta in subjektivne interpretacije).
A se lahko zavedaš, brez MISLI? Ki so seveda povezane s čustvi, te pa s podzavestjo.
Triletni otrok bo lahen udarec po roki doživel kot travmatično izkušnjo, za odraslega bo lahko zadeva prijetna (odvisno od konteksta in subjektivne interpretacije).
Zgodovina sprememb…
Ampak bela je bela, ne glede na to, na kaj jo apliciraš, ali katere druge lastnosti ji pripišeš.
Zavest potrebuje dato. Ta data je lahko različna, samo zavedanje te date je pa enako pri vseh, tako kot je bela barva enaka vsem, pa tudi če se enemu zdi lepa, drugemu pa grda.
Mislim, da ti misliš, da zavest kot taka ne obstaja, ker jo enačiš z dato, ki je lahko raznolika.
o+ nevone
Zavest potrebuje dato. Ta data je lahko različna, samo zavedanje te date je pa enako pri vseh, tako kot je bela barva enaka vsem, pa tudi če se enemu zdi lepa, drugemu pa grda.
Mislim, da ti misliš, da zavest kot taka ne obstaja, ker jo enačiš z dato, ki je lahko raznolika.
o+ nevone
Data pomeni podatek. Možgani ne znajo funkcionirati drugače, kot da podatek pretvorijo v informacijo. podatek!= informacija.
"samo zavedanje te date je pa enako pri vseh"
Ja, sure. Maš zgoraj dovolj primerov.
"samo zavedanje te date je pa enako pri vseh"
Zgodovina sprememb…
Možgani delujejo tudi, ko se ne zavedaš. In zavedanje se lahko prekine tudi v budnem stanju. Samozavedanje samo pomeni, da se je ta proces pojavil na dati, ki pravi, da obstajaš in da si ti ti. Večino časa se samih sebe sploh ne zavedamo, ker imamo opravek (proces zavedanja ima opravek) z drugo dato.
Ok. Vidim, da na zavest gledaš drugače.
o+ nevone
Ok. Vidim, da na zavest gledaš drugače.
o+ nevone
Zgodovina sprememb…
- spremenila: nevone ()
Moj point je ta, da je zavest NELOČLJIVO povezana z informacijo in obratno. Ne z dato, z informacijo.
Ne z dato, z informacijo.
Zakaj z dato ne?
o+ nevone
Data pomeni podatek. Možgani ne znajo funkcionirati drugače, kot da podatek pretvorijo v informacijo. podatek!= informacija.
Informacija je novo spoznanje, ki ga človek doda svojemu
poznavanju sveta.Informacija je pomen, ki ga človek pripiše podatkom s
pomočjo znanih konvencij, ki so uporabljene pri njihovi
predstavitvi.
Podatek je poljubna predstavitev s pomočjo simbolov ali
analognih veličin, ki ji je pripisan ali se ji lahko pripiše nek
pomen.
Informacija je novo spoznanje, ki ga človek doda svojemu
poznavanju sveta.Informacija je pomen, ki ga človek pripiše podatkom s
pomočjo znanih konvencij, ki so uporabljene pri njihovi
predstavitvi.
Podatek je poljubna predstavitev s pomočjo simbolov ali
analognih veličin, ki ji je pripisan ali se ji lahko pripiše nek
pomen.
Zgodovina sprememb…
Pegaz ::
BTW, jutri bo o transhumanizmu predavanje v Celici:
http://www.airbeletrina.si/novice/napov...
"Nova pošast hodi po svetu, Transhumanizem s podnaslovom Nočne more, kakršnih še nismo imeli, in najdrznejše utopije doslej."
Fajn predavanje. Škoda, da se ni snemalo.
Večino časa se samih sebe sploh ne zavedamo, ker imamo opravek (proces zavedanja ima opravek) z drugo dato.
True. Edino da jaz temu procesu ne bi rekel proces zavedanja, ker je ta proces ravno diametralno nasproten procesu zavedanja.
Primer:
Greš prek prehoda za pešce. Zeber na tleh niti ne opaziš, če ni ravno zima in so spolzke in greš po njih kot po jajcih, da ne bi padla. Torej greš poleti preko prehoda za pešce in zeber ne opaziš, niti odstotka svojih misli jim ne posvetiš, samo avtomatsko podzavestno domnevaš, da so tam. Pol pa, ker se tako nerodno in počasi spravljaš preko prehoda ti en zatrobi in prekine tvoj tok misli in si misliš preklet cepec, kaj mi trobiš, počakaj malo.
Podzavest je bila fokusirana na zebre, tvoja ZAVEST pa je klela onega trobilca v avtomobilu. In zavest je pretvorila objektiven zvok hupe v negativno čustvo sovražnega razpoloženja zoper voznika avtomobila. Torej, ravno ZAVEST (FOKUS tvojega razmišljanja) je NELOČLJIVO povezana z informacijo in obratno. Zakaj bi posvečali v tej temi pozornost obstranskim zadevam, ki jih delamo podzavestno ali avtomatično, ne bi vedel. Morda je ravno to ključ, da je podzavestna avtomatika enaka pri vseh, za zavest pa niti slučajno tega ne moremo trditi. Če rabiš še kakšne primere, jih imaš zgoraj dovolj.
Podzavest je bila fokusirana na zebre, tvoja ZAVEST pa je klela onega trobilca v avtomobilu.
Komot bi bilo tudi obratno.
In zavest je pretvorila objektiven zvok hupe v negativno čustvo sovražnega razpoloženja zoper voznika avtomobila. Torej, ravno ZAVEST (FOKUS tvojega razmišljanja) je NELOČLJIVO povezana z informacijo in obratno.
Hja, če dato katere se zavedaš imenuješ informacija, ok.
Drugače pa data komot shaja brez zavesti, medtem ko zavest brez date ne more.
o+ nevone
Komot bi bilo tudi obratno.
Ja, lahko bi bilo obratno, a v tem primeru se misli ali čustva do voznika avtomobila ne bi vpletla. Bi se pa vpletla misli ali čustva do zebre in drugih iz zebre sledečih miselnih/čustvenih asociacij. Ampak to, da bi bilo lahko obratno je nepomembno. Važno je, da poznamo razliko med zavestjo in podzavestjo/avtomatizmom. Za zavest je ključna qualia.
Hja, če dato katere se zavedaš imenuješ informacija, ok.
Ja, razumevanje osnov informatike bi nekako pričakoval od človeka tvojega kova. Kako naj debatiramo, če vaša struja nima razčiščenih osnovnih pojmov?
o+ nevone
Mene zanima kateri proces povzroči zavedanje oziroma kaj je potrebno da se zavest pojavi. Zanima me, kaj moram z informacijami oziroma dato početi, da se vzpostavi zavedanje.
o+ nevone
o+ nevone
Mene tudi. Zaenkrat Francelj naskoči Micko in je to to. Zaenkrat je tako nekako.
Zgodovina sprememb…
donfilipo ::
Klinc naskoči:) Odgovor imaš pred nosom. Možgani s fotoni in valovanji zraka in pritiski muh in valjarjev, ne vedo direktno početi nič. Vse to morajo pretvoriti v signale, s katerimi vedo kaj početi. Ti signali morajo poleg kvalitete date (in neverjetno stisnjene in racionalne oblike z precashing guessom) zaradi ogromnih količin date, imeti tudi vsak zase informacijo, kje in kdaj je bil podatek zajet (to potrebuje ogromno kalkulacije) in seveda, ali to ogroža, ali razveseljuje skupnost človeškega telesa:). Če to kalkulacijo o izvoru, pomenu in lokaciji zunanje in notranje date izklopimo ali nekako prevaramo, lahko načeloma tudi vidimo s katerikolimi očmi, ki nam dato prevedejo v interne signale, bil bi pa seveda precejšen problem uporabnosti. Če namreč vidim kaj se dogaja v južni ameriki in ne morem nič, tu zdaj pa ne vidim do sekreta, smo usrali i šefa i stanicu:) Zato to funkcionira le preko kalkulacije 'jaza', ki nam jo zavest lepo razloži, da ne vedimo s svojimi očmi ampak tujo kamero....ali drugače rečeno, da oči ali kamera niso na pravem, operativno funkcionalnem mestu.
Zajem operativnih podatkov, pa je seveda začetek. To v večji ali manjši meri premore vse kar leze in gre. Ko pa se omogoči simbolično operiranje in manipulacija (enostavno se skušamo 'vživeti' v pozicijo nasprotnika, ali partnerja in to izkoristiti bodisi dolgoročno ali kratkoročno, ali se celo žrtvovati in ko preidemo na koristno operiranje s simboli (črke, znaki slike, besede in misli skritih in direktnih pomenov, logiko.....) potem imamo pa že mlinček ki sicer ne izračuna kar tako brez pomagal v stotinki koliko je 23,541876455654258 * 23,154256987456511, pač pa zato bolj kot vsako računalo ve, kaj s tako kalulacijo početi:)
Če bo računalnik ločil katero čutilo, ali tipalo in kdaj zajema enormno dato in bo neprestano preračunaval kako to izboljšuje njegovo preskrbo z elektriko in kalkulacijo:) in kaj mora narediti, da bi izboljšal oboje, skupaj z znanjem in skrbjo za bodisi izboljšave z potomci, bodisi večnost s transformacijo, potem imamo atomček zavesti, potencialno nevaren. Do takrat je zabit ko štanga, v klasičnem pomenu ega in zavesti, po drugi strani pa vendarle presenetljivo inteligenten za ločene taske, ki gredo predvsem v korist izdelovalca.
Zajem operativnih podatkov, pa je seveda začetek. To v večji ali manjši meri premore vse kar leze in gre. Ko pa se omogoči simbolično operiranje in manipulacija (enostavno se skušamo 'vživeti' v pozicijo nasprotnika, ali partnerja in to izkoristiti bodisi dolgoročno ali kratkoročno, ali se celo žrtvovati in ko preidemo na koristno operiranje s simboli (črke, znaki slike, besede in misli skritih in direktnih pomenov, logiko.....) potem imamo pa že mlinček ki sicer ne izračuna kar tako brez pomagal v stotinki koliko je 23,541876455654258 * 23,154256987456511, pač pa zato bolj kot vsako računalo ve, kaj s tako kalulacijo početi:)
Če bo računalnik ločil katero čutilo, ali tipalo in kdaj zajema enormno dato in bo neprestano preračunaval kako to izboljšuje njegovo preskrbo z elektriko in kalkulacijo:) in kaj mora narediti, da bi izboljšal oboje, skupaj z znanjem in skrbjo za bodisi izboljšave z potomci, bodisi večnost s transformacijo, potem imamo atomček zavesti, potencialno nevaren. Do takrat je zabit ko štanga, v klasičnem pomenu ega in zavesti, po drugi strani pa vendarle presenetljivo inteligenten za ločene taske, ki gredo predvsem v korist izdelovalca.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: donfilipo ()
donfilipo, vse kar si napisal, in s tem potrdil moje domneve, je zajeto v temle zgoraj:
Se pa strinjam, da je zelo pesniško napisano.
Se pa strinjam, da je zelo pesniško napisano.
Thomas ::
Ne, podatek==informacija. Nobene dihtomije tukaj ni.
A ko se mar nehaš zavedati neke informacije, ko recimo pijan omahneš pod mizo pa postane samo podatek, informacija da te goni policija?
Ko pa prideš k sebi, pa se podatek, da te bodo priprli čez noč, ker sediš pijan za volanom, spet spremeni v informacijo?
A tko to dela?
A ko se mar nehaš zavedati neke informacije, ko recimo pijan omahneš pod mizo pa postane samo podatek, informacija da te goni policija?
Ko pa prideš k sebi, pa se podatek, da te bodo priprli čez noč, ker sediš pijan za volanom, spet spremeni v informacijo?
A tko to dela?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
Data o podmizju = fotoni in vibracije vonj in pritiski, je lahko informacija. Ampak če nezavesten padeš pod mizo, ne boš do obuditve zavesti o podmizju vedel nič! Boš brez informacije o podmizju. Lahko pa bodo sklepali in vedeli drugi, če imajo dato!
Policija brez date ali infomacije gleda nogometno prvenstvo v košarki:)
Policija brez date ali infomacije gleda nogometno prvenstvo v košarki:)
Ja, zavestnega opazovalca rabiš, da "data" postane informacija. Ki je celovita in enovita, unikatna glede na instanco tega opazovalca. Ali še bolje rečeno, glede na qualio instance tega opazovalca. Data lahko obstaja brez zavesti, zavest pa niti brez date niti brez informacije in obratno. Mimogrede, niste nekaj časa nazaj na ves glas tulili, kako vesolje brez zavestnega opazovalca nima smisla. To zdej ni več aktualno al kako?
Zgodovina sprememb…

Spet cel kup preklanja, ko nekdo postavi svojo lastno definicijo neki besedi in se pol prereka, ker drugi majo pač mal drugačno definicijo. Takšna komunikacija pač ni hudo produktivna.
@whatever:
Beri moj povzetek
In ja informacija = data. Tisto razločevanje, katerega se greš, ne koristi ničemur razen dodatni zmedi.
@whatever:
Beri moj povzetek
In ja informacija = data. Tisto razločevanje, katerega se greš, ne koristi ničemur razen dodatni zmedi.
Ja to je problem jezika.
Informacija ima več pomenov. Ampak ko govorimo o zavesti, je pametno ločiti raw input, ki ga zaznamo , od interpretiranega, ki ga prevedemo bodisi v enice in nule, ali v kaj drugega navidez bolj kompleksnega, a za ljudi lažje dojemljivega. (Ti zagotovo ne veš vseh enic in nul, ki so zadnje pol ure tekle na tvoj ram:) 'Informacija' pri ljudeh, vključuje ne samo ničle in enice, pač pa zaradi človeške simplifikacije tudi simbole, logiko, in še kup drugih reči. In v tem je ključna zavest! Lahko pa se definira drugače. Da ne bo zmede. Energiji, materiji in gravitaciji okolja, rečemo raw input... ostalo pa pustimo.
Informacija ima več pomenov. Ampak ko govorimo o zavesti, je pametno ločiti raw input, ki ga zaznamo , od interpretiranega, ki ga prevedemo bodisi v enice in nule, ali v kaj drugega navidez bolj kompleksnega, a za ljudi lažje dojemljivega. (Ti zagotovo ne veš vseh enic in nul, ki so zadnje pol ure tekle na tvoj ram:) 'Informacija' pri ljudeh, vključuje ne samo ničle in enice, pač pa zaradi človeške simplifikacije tudi simbole, logiko, in še kup drugih reči. In v tem je ključna zavest! Lahko pa se definira drugače. Da ne bo zmede. Energiji, materiji in gravitaciji okolja, rečemo raw input... ostalo pa pustimo.
Kaj če termin "proces" zamenjamo s terminom "duša"? Nobene razlike ne bo, nič se bati terminologije. Warpedone, v svojem povzetku zamenjaj termin "proces" s terminom "duša" pa še enkrat preberi. V bistvu lahko to naredimo za celotno tole temo, pač replacamo "proces" z "duša" pa bo enako. Zato boste lahko videli, da v bistvu ponujate vero.

Spet spreminjaš definicije. "Duša", kot je splošno razumljena, ne paše v koncept bele barve.
innerspace ::
ne paše v koncept bele barve
Cisto na brzino...kako definiras belo(barvo)?
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4
Zato boste lahko videli, da v bistvu ponujate vero.
Vse novitete lahko strpaš pod pojem vere, ampak s tem nisi naredil nič, zero.
Tukaj pač poskušam razumet pojem zavesti na podlagi katere se vsak identificira, ker se nam zdi, da zavest ni nekaj v kar ne bi mogli posegat, ampak je to povsem oprijemljiva stvar tega sveta. Vprašanje samo, kako jo zagrabit.
o+ nevone
dzinks63 ::
Mene zanima kateri proces povzroči zavedanje oziroma kaj je potrebno da se zavest pojavi. Zanima me, kaj moram z informacijami oziroma dato početi, da se vzpostavi zavedanje.
Da se pojavi zavest mora biti osebek dovolj inteligenten. Kje točno je ta preskok, vprašanje? Kakšen enočeličar sigurno nima zavesti, še tiste zelo nisko razvite živali najbrž ne. Še pri kakšnem človeku se narava poigra in nima razvite samozavesti. Vse se mora poklopiti in zadeva steče povsem avtomatsko.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dzinks63 ()
Okapi ::
Da se pojavi zavest mora biti osebek dovolj inteligenten.In sicer zakaj? To, da sta zavest in pamet povezani, se nam morda samo zdi, ker smo mi pač oboje. Kako je z zavestjo pri živalih tako ali tako samo ugibamo. Sem skoraj prepričan, da imajo vsaj vretenčarji nek občutek sebe in niso zgolj nezavedni avtomati.
O.
Bela barva je tisto, kar oba zaznava kot bela barva.
o+ nevone
Zametek zavesti ima tudi enoceličar:) Sicer ne bi lovil primerne žrtve ampak vse po vrsti in samega sebe:)
Spet pa je zavest pojem s tisoč pomeni in razlagami.
Kot že rečeno, ko možgani zadovoljivo povežejo izvor raw date, njihov potencialen pomen, skalkulirajo še za naprej in za nazaj koristnost in po možnosti prenesene pomene, smo zavestni. Sicer smo pod mizo, dihamo, prdimo, živimo, a zavesti pa ni:) Ker imamo pač pretežke naloge, ki bi jih znali opraviti mali mravlji možgani.
Kot je rekel nekje sosed Miha (bivši), možgani kurijo energijo, in če se vse zdi da nekaj ne štima pride do redukcije:)
Spet pa je zavest pojem s tisoč pomeni in razlagami.
Kot že rečeno, ko možgani zadovoljivo povežejo izvor raw date, njihov potencialen pomen, skalkulirajo še za naprej in za nazaj koristnost in po možnosti prenesene pomene, smo zavestni. Sicer smo pod mizo, dihamo, prdimo, živimo, a zavesti pa ni:) Ker imamo pač pretežke naloge, ki bi jih znali opraviti mali mravlji možgani.
Kot je rekel nekje sosed Miha (bivši), možgani kurijo energijo, in če se vse zdi da nekaj ne štima pride do redukcije:)
Zgodovina sprememb…

Now you got me, you can't really.
Bela barva, kot je relevantna v tej primeri, je kvalija in obstaja le, ko jo zavest zazna.
Izkustveno in skozi komunikacijo smo nekako dosegli "objektivizacijo" tega subjektivnega občutenja na določeno mešanico valovnih dolžin svetlobe, ki pride v "pravilno" delujoče oko. Tako lahko "prvoosebno" razumemo na kaj kdo misli ko reče Bela.
Ampak zavest ne zazna bele barve direkt ampak otipa le njeno interpretacijo v možganih. Zelo verjetno pa ta interpretacija ni unikatna ampak precej enaka pri vsakemu izmed nas. Verjetno bo nekoč mogoče to interpretacijo, ki je zakodirana v določen vzorec možganskih valov nekako posnet in jo razglasit za objektivno definicijo bele barve - tak pa tak možganski vzorec/del vzorca.
Zanimivost: Obstajajo ljudje, ki imajo ravno tapravo kombinacijo genetskih "napak", da vidijo zamenjano rdečo in zeleno barvo. Vidijo rdečo travo in zeleno kri. Stvar je relativno redka a skoraj nujno obstaja. Te ljudi je brez natančnih genetskih preiskav praktično nemogoče odkrit. Funkcionirajo povsem enako a svet subjektivno vidijo zelo drugače.
Okapi doktoru naš. Razsvetli nam na kratko kemijo narkoze. Valjda se jo da uporabiti tudi na živalih?
Dobro če po tvoje niso vsi ljudje samozavestni, drugi spet so, in ima to po možnosti visoko korelacijo z določenimi hormoni, oziroma kombinacijo teh, to ni nek težak princip:)

Samozavest je tuki čist iz druge zgodbe. Spada zraven časa teka na 100m in telesne teže.
Kdaj v evoluciji se je prižgala zavest je pa resno vprašanje. Poskus z zrcalom me ne prepriča.
Kdaj v evoluciji se je prižgala zavest je pa resno vprašanje. Poskus z zrcalom me ne prepriča.
Valentin ::
Okapi ::
Poskus z zrcalom me ne prepriča.Poskus z zrcalom meri en vidik pameti. Da pač poštekaš, da tisto ni en drug, ampak ti. Z zavestjo kot tako to IMHO nima nič skupnega.
O.
samozavest:
prepričanost o svoji sposobnosti, znanju, moči
Definicija iz Slovarja slovenskega knjižnega jezika.
Tle smo mal mim usekal z definicijo. Angleščina loči med self confidence in self consciousness.
Pri nas izraz samozavest uradno pomeni nekaj drugega kot samozavedanje.
o+ nevone

self consciousness.
Dej pojasni razliko med "self consciousness" in "consciousness".
Si ne predstavljam zavesti brez samozavedanja, ki je njen glavni atribut.
Valentin ::
Samozavedanje in podoba v zrcalu je verjetno v korelaciji z nekakšnim IQ. Če bi priredili določene iq teste za sesalce, ki prestanejo test z zrcalom in tiste, ki ga ne, bi dobili korelacije...a ne tako enostavne kot si predstavljamo v današnjih terminih IQ-ja.
Da znamo projecirati in identificirati svojo podobo, v določenih pogledih nudi samoizboljšavo, in projekcijo, če ne drugega. Ni pa ravno ogledalo potrebno. Gre to tudi brez. Potrebna je določena možganska kapaciteta.
Da znamo projecirati in identificirati svojo podobo, v določenih pogledih nudi samoizboljšavo, in projekcijo, če ne drugega. Ni pa ravno ogledalo potrebno. Gre to tudi brez. Potrebna je določena možganska kapaciteta.
Zgodovina sprememb…
Pa še nekaj. Kot sem že namignil Okapiju se kot stranski produkt določenega selektivne geneze možgan pojavijo tudi nove možnosti in potrebe. Opicam lahko damo in ogledala in mačete. Pa bo v glavnem ležalo IMO:)
Aja, s tem da za šimpanze in bonobe nisem čisto siguren, da niso prva rezerva:)
Aja, s tem da za šimpanze in bonobe nisem čisto siguren, da niso prva rezerva:)
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Teleportacija-prihodnost (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 35426 (32039) | energetik |
| » | 2045: Avatar project (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 33859 (31129) | guest #44 |
| » | subjektivna izkusnja in umetna inteligencaOddelek: Znanost in tehnologija | 2711 (2168) | OwcA |
| » | Blue Brain (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 15041 (12413) | BBB |
| » | Thomas, pomagaj mi pri širjenju "krive vere" (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 8398 (7065) | Thomas |