» »

Bela, zelena in modra soba

Bela, zelena in modra soba

««
61 / 87
»»

innerspace ::

Inn> Bi lahko rekli, da se 'jaz' ob vsakem dogodku, ki sprozi odlocanje yes/no razdvojim, prezivim pa le kot tista razlicica, ki sprejme ugodno odlocitev? Da sem 'teleportiran' na podlagi lastnih odlocitev? Get it?

WO> Ne, ti se vsak trenutek teleportiraš v naslednji trenutek. Vsakič si neka nova (in hkrati ena sama) zavest, ki se usede na spomine v nekem telesu in doživi tisti trenutek in takoj zopet izgine.

Hmm...pravis da ne, potem pa poves kar sem jaz povedal, samo malce drugace... Zabavno, ni kaj:)

Ne bom cakal odgovorov na druga vprasanja, ker tema tone v temo in ne bom pogreval stare zupce.

O> Many-minds @ Wikipedia...

Nekaj takega, ja...zanimivo, ena prvih misli ki se jih spomnim(kot otrok), je bila povezana s tem. Hmm...
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

Okapi ::

Če bi bil on res jaz, bi imela poleg vsega ostalega tudi isto zavedanje (zavedala bi se istih zadev).
Kje to piše? To si si ti izmislil kot pogoj, ker projeciraš svoje sedanje dojemanja JAZA na nekaj, o čemer nimaš v resnici nobenih izkušenj. Ko bo mogoče kopirati zavest, boš moral spremeniti svoj dotedanji pogled na JAZ.

O.

gani-med ::

Kakorkoli že interpretiraš napisano in dlakocepiš z besedami, dejstvo je, da on ne more biti jaz, že zaradi tega ne, ker se ne zavedava istih zadev.

Sva dva različna subjekta in tudi stpnja eventuelne podobnosti nima pri tem nobene vloge.
Lahko mi je čist podoben, da naju nihče ne bo ločil, ali sva si pa različna kot muha in žirafa, v vsakem primeru sva različna subjekta.
CO2 is the elixir of life.

Ko bo mogoče kopirati zavest, boš moral spremeniti svoj dotedanji pogled na JAZ.

Hihi,hoho!
Ko bo mogoce kopirat banano, jih ne bo treba vec vozit sem.
Tako bo, vam recem! :)

No, resno...
Ne morem vec sledit, ker je prevec balasta tukaj trenutno.
Ne vem zakaj(ali pa) kako ne morem dojet vasega pogleda? Dojamem ga, a kot totalen BS, sory...

Zgodovina sprememb…

WarpedGone ::

Napisal je še hujše, kot je le skupno zavedanje, napisal je, da sem jaz on (jaz = on).
Če bi bil on res jaz, bi imela poleg vsega ostalega tudi isto zavedanje (zavedala bi se istih zadev).

V vsaki glavi posebej se zavedaš le spominov/signalov katere hrani/dobiva tisto posamezno telo v tistem trenutku. Ti nisi ločen od telesa, si le pojav v delujočih možganih. Ker si le pojav, sam po sebi nimaš nobene vsebine (npr. "jazu lastnih" spominov) ali kakšne fizične povezave s sorodnimi pojavi v drugih možganih.

Tuki smo zopet pri zgodbi ločitve obeh možganskih polobel. Nenadoma se vsaka od njih zaveda le še svoje polovice signalov, spomini in "subjektivna identiteta" je pa v obeh zelo podobna in se s časom vse bolj razlikuje. Zelo podobno kot nimaš/nimam nobenega dostopa do doživljajev v prihodnosti, pa jih boš/bom kljub temu doživel.

Tole je zelo težek problem, ne da se ga razumet na hitro, še manj pa v enem kosu. Analogija z računalnikom je lahko zelo v pomoč, ker so na voljo operacije katerih v sedanjih telesih nismo vajeni - pavza, kopiranje.

Še prej pa se je treba odločit ali sprejmeš, da smo le elektrokemija ali pa verjameš v nek "duh", ki sedi v glavi in upravlja in doživlja to elektrokemijo.
Če to drugo, potem celoten problem zamenja še večji problem: kaj je ta "duh", od kje se je vzel, kakšna je njegova narava ipd.

Če pa ne verjameš v ta "duh", je pa samo stvar poguma kako daleč si dovoliš it v strogo logičnem sklepanju. Ko zavržeš očitno protislovne/napačne trditve, je kar ostane pač očitno res. Rabbit hole goes very deep.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

CoolBits ::

Niti približno še ne poznamo delovanja možganov, tako da je lahko pravilna ena al pa druga trditev... al pa nobena.
Pač eni zagovarjamo eno drugi drugo.
Ni pa nikakor za enačit "enako" in "isto".

Če js nism ti, potem ti nisti ti izpred ene sekunde.

Ok ti si jaz... torej veš kje sem bil pred minuto... kje?

>>kaj je ta "duh", od kje se je vzel, kakšna je njegova narava ipd.

Nobenega duha ni!
Kot ga ni pri pirueti, ki jo izvaja balerina.
(razen, če se je pozabila stuširati ..)

Pegaz ::

Raje si predstavljejte zavest kot nek exe program, ki laufa na računalniku. Napišemo program, ga skompajlamo in zaženemo. Recimo da je ta program Thomasov in nevonin Pack'n'Tile in ta trenutni program je za nas original. Nato ga skopiramo v nek temporary space, original zbrišemo in ga iz temporary space premaknemo nazaj, ker se je nahajal original. Je to isti program kot prej?

Tudi če s programom ne počnemo NIČ, obstaja nek najmanjši čas (clock), v katerem se program spremini (oz. njegov data).

Odgovoriti ne na to vprašanje je neumnost in verjetno nihče tega ne bo rekel. Zakaj potem tako silite z NE, ko govorimo o človeškem hardwaru in softwaru?

Vse zgornje stavke se da preurediti v človeka in njegovo zavest, da se POPOLNOMA sklada s znanstvenimi opazovanji in dognanji.

CoolBits:
Ok ti si jaz... torej veš kje sem bil pred minuto... kje?

Pogoj za smiselno debato je spomin daljši od treh sekund.
Beri že napisano.

Sem bral pa še vedno nisem ti in ti nisi jaz in nikoli ne bom.
Edino preveč če bereš znanstveno fantastiko al pa biblijo :)

Je imagodei lepo razložil že večkrat, innerspace pa postavil dobro vprašanje... vi pa kar eno in isto eh...

Aja? Izvoliš ponovit to "dobro vprašanje"?

innerspace je izjavil:

Torej Okapi in Valentin trdita, da dva nepovezana elementa vendarle druzi skupna zavest? Ste na strani transcendentalistov mogoce?

Kot je imagodei(pa jaz tudi, samo da nisem dobil odgovora) vprasal nevone...
Ali sta ti dve isti zavesti del neke kreature?
Kaj druzi dve nepovezani entiteti, razen istih lastnosti? Kaksna nova dimenzija, mogoce?

Explanation needed.

nevone ::

Odgovor je bil sicer dan.

Ampak, kar je zame pomembno, in v tem, kaj je meni pomembno in kaj vam, se bistevno razlikujemo, zato tudi na problem gledamo drugače.

Namreč, kot sem povedala, kopiranje in ohranjanje točno določenih jazov z mano na čelu je zame v drugem planu. V prvem planu je meni to, da zavesti, kjerkoli se že pojavljajo ne doživlajo bolečine. Morda še nihče od vas ni doživel zares peklenske bolečine, in vam to (zaenkrat) ne predstavlja nobenega problema. Ampak živemu človeku se primeri marsikaj. Obenem pa mislim, da ko bo zavest možno umetno sproducirati, da bo možno zagotoviti tudi kontinuiteto med kopijami istega osebka. Če to vse skupaj ni možno, nismo izgubili ničesar, če pa je, smo pridobili ogromno.

Zdej ne vem, kaj žene vas, ki ne verjamete v svojo ponovljivost, da se sploh s tem ukvarjate? Samo želja, da bi imeli prav, ali se za vsem skupaj skriva tudi kakšna dodana vrednost, nam nedoumljiva?

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Zgodovina sprememb…

• spremenila: nevone ()

@explanation needed

Ste na strani transcendentalistov mogoce?

Kakšna stran pa je to? Fensi etikete ne pomenijo ničesar, če ničesar ne pomenijo.

Ali sta ti dve isti zavesti del neke kreature?

Ne.
Dve isti zavesti == ena zavest == praktično neskončno mnogo zavesti, vsaka obstaja le en minimalen zamrznjen trenutek ko izkusi realnost tistega trenutka. Ta realnost vsebuje tudi spomine na prejšnje trenutke, ki so se shranili v posameznih možganih in zavesti da občutek zveznega obstoja v tistem telesu in okolju.

Če si vse pozabil, ne moreš vedet da si vse pozabu. Spomniš se lahko le tega, česar se spomniš. Zelo osnovno ja, ampak že tule se ljudje tega ne zavedajo.

Kaj druzi dve nepovezani entiteti, razen istih lastnosti? Kaksna nova dimenzija, mogoce?

Ne.

Na vsak način se trudite zavest predstavljat kot nekaj, kar fizikalno obstaja. Itak da je potem problem, ko je ta nekaj treba prekopirat in povedat kater del bo obdržal provoosebni original, kateri del pa ne. Duše se ne da kopirat.

Dejte si razpucat, kako bi dojemali svet če nebi imeli spomina. Od kje bi potegnili "zveznost lastnega obstoja"? Nemogoče.

Zatem se odločite al verjamete v nematerialen, nefizikalen duh, ki v vas porodi samozavedanje ali ne. In potem pri sebi razpucajte kakšne posledice ima ta odločitev na vaše poglede.

Kot pravi nevone, resni problem je trpljenje. Tu ni več samo, da si lahko predstavljam, kako hudo mora bit za nekoga, ki trpi ampak je kr zavedanje, da tisto bolečino pravzaprav doživljam jaz sam. Le tole telo je fizično ločeno od tistega in si zato z njim ne deli spominov (== skupnega zavedanja). V tem telesu me čutim bolečine tistega telesa, v tistem telesu pa jo čutim.

Sočutje tako postane precej močnejše, vrednost posameznega defektnega telesa pa močno pade. Ja, zelo nevarne misli. Zelo rad bi slišal kakšno LOGIČNO koherentno in z dejstvi ujemajočo se pojasnilo, zakaj temu NE MORE bit tako. Pojasnila, ki (magari implicitno) predvidevajo obstoj duše (== karkoli razen elektrokemije v možganih) me ne prepričajo.

>>Zdej ne vem, kaj žene vas, ki ne verjamete v svojo ponovljivost, da se sploh s tem ukvarjate?

Ljudi je potrebno pravočasno opozoriti pred lažnimi obeti, da ne bi kdo res zlezel v tisto mašino za kopiranje, v kateri bo nato ubit, v dobri veri, da se bo čudežno pojavil nekje drugje.

Nekako tako, kot opozarjanje pred blaznimi verskimi sektami, katerih člani so delali množične samomore, ker so verjeli svojemu guruju, da jim je podaril vozovnica za v nebesa in večno življenje.

Raje polno izkoristimo tisto, kar imamo in ne zapravljajmo še tega z lažnimi obeti.

Ker ni padel še pameten argument, da je ponovljivost možna in kako.
Dve isti zavesti pade že v štartu... enaki mogoče in tukaj se konča.
V trenutku kopiranja, se ustvari nova zavest z istimi podatki, ki se pa od tega trenutka dalje že razlikuje od originala.

Da se me skopira na mars ampak sem jaz še vedno tukaj mi nič ne pomaga... pomaga pa drugim, ki me hočejo tam recimo.
Prav tako, če se me skopira v različne sobe, sem jaz še vedno v originalni in nimam pojma kolikokrat se me je skopiralo in ne kam.
Da se me skopira na mars in sem potem tam in tukaj hkrati, pa ne gre.

Se ponavljamo ja...

Da se me skopira na mars ampak sem jaz še vedno tukaj mi nič ne pomaga...
Tebi, ki ostaneš tu, res ne pomaga (in zato ta izvod uničiš, da ne dela gužve), tebi, ki te sestavijo na Marsu, pa to zelo pomaga.

O.

Tistemu, ki ga sestavijo na marsu misliš... moji kopiji... jaz z njim nimam povezave in ne vem če je sploh res tam.
Zakaj bi se šel ubit?

Ne, mislim tistega, ki te sestavijo na Marsu. Poskusi se vživeti vanj. Kaj bi si tisti na Marsu mislil in spominjal, ko bi se zavedel v izstopni postaji na Marsu?

O.

>>Tebi, ki ostaneš tu, res ne pomaga (in zato ta izvod uničiš, da ne dela gužve) ..

no evo, točno to sem imel v mislih v prejšnjem postu, ko je govora o uničenju "izvoda"

stavek bi bilo pravilno nadaljevati takole:
, tistemu, ki ga sestavijo na Marsu, pa to zelo pomaga.

Zakaj ga pa ne bi sestavili brez ubijanja originala?
Ker ni v interesu korporacij, delodajalcev, .. ?

Ker ni padel še pameten argument, da je ponovljivost možna in kako.

A lahko na kocki večkrat pade ista cifra? Lahko. Kakšna je verjetnost? 1/6 za vsako cifro.

V možganih je recimo milijardo celic, različnih možnih kombinacij je recimo milijardo fakulteta kar da obupno veliko število vseh možnih kombinacij.
Ampak vse te kombinacije so možne in nobena kombinacija NE VE da je že kdaj padla in tako nima nobenega razloga razen zelo majhne verjetnosti, da nebi padla še enkrat.
V dovolj dolgem času bo tako NUJNO da se te kombinacije začno ponavljat. Voila.

Tut na lotu so bile že večkrat zaporedoma izžrebane iste številke (prevara je OT). Bistvo je, da je to MOŽNO. Evo ti argument za NUJNO ponovljivost.

Zdej pa prosim ti sproduciraj argument, kako bo vesolje vedelo katere kombinacije konfiguracije možganov so že ponucane in jih ne sme več ponovit, da ne bi zopet ustvarilo mene al pa tebe. Al pa morda celo hkrati več meni enakih kombinacij. In kaj bo storilo čez dovolj časa, ko ji zmanjka različnih kombinacij?
Ali pa pojasni logično pravilno zakaj v dveh identičnih možganih ne bo ista oseba, v tvojih možganih pa naj bi bila kar 70 let ena in ista zavest, pa se medtem možgani zelo močno spremenijo.

Zakaj bi se šel ubit

Strogo gledano je tole Syntax Error. Tebe/mene skorajda(*) ni možno ubit. Možno je le uničit določen primerek fizikalnega procesa (telesa) kjer tečem (in seveda vse spomine, izkušnje in znanje nabrane v tem primerku). In možno je telesu/zavesti povzročit trplenje. Večne muke v peklu so tako teoretično skorajda izvedljiva stvar. "Sreča je", da bi hkrati užival tudi večni užitek v nebesih.

(*) Jaz/ti/mi bom izginil šele, ko bo propadel zadnji dovolj kompleksen proces, ki je sposoben izvajat program Zavest. To bo pa šele nekje daleč v prihodnosti.

Okapi je izjavil:

Ne, mislim tistega, ki te sestavijo na Marsu. Poskusi se vživeti vanj. Kaj bi si tisti na Marsu mislil in spominjal, ko bi se zavedel v izstopni postaji na Marsu?

O.

Ah dej no... to si lahko predstavljam že brez kopiranja... eni, ki še kaj skadijo pa še bolje :)
Ampak zaradi tega še nisem tam.... zarad kopiranja pa tud ne... je sam kopija.

Da bi pa operaterju zaupal, da je kopiranje uspešno pa ne hvala.

Kaj pa če ni operaterja na marsu, kdo pol potrdi da je kopija res tam?

CoolBits je izjavil:

Tistemu, ki ga sestavijo na marsu misliš... moji kopiji... jaz z njim nimam povezave in ne vem če je sploh res tam.
Zakaj bi se šel ubit?

Ti tudi nimaš povezave s sabo čez 1ms in ne veš, če boš res tam.

Med tabo sedaj in čez 1s ter tabo sedaj in tvojo kopijo na marsu čez 1s NI RAZLIKE. Pa ne spet kaj trobit o zveznosti, ko smo že milijonkrat povedali, da zavest ni zvezna.

Dokler ne boste razumeli tega, tudi ne boste razumeli odgovora na vprašanja, ki naj ga ne bi dobili, ker zahteva še eno višjo stopnjo razumevanja kot tole napisano v tem postu.

Pegaz je izjavil:

Ti tudi nimaš povezave s sabo čez 1ms in ne veš, če boš res tam.

Žal točno vem kje bom čez pol urce in kje sem bil mal prej.

To ne veš ti ampak ti to govorijo spomini in izkušnje v tvoji glavi.
Nenadna izguba spomina to tvoje prepričanje vrže skozi okno.

Thomas ::

Tale hec je en 10 krat bolj težko razumet kot okroglost Zemlje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Sej ni kaj razumet... nekateri bi se pač radi uploadali pa razvijate teorije ;)
Jah staranje ti da marsikaj mislit...

To ne veš ti ampak ti to govorijo spomini in izkušnje v tvoji glavi.

Kako dobim spomine, ki jih kopija nabira od trenutka kopiranja naprej?
Kako vem če kopija zgubi spomin?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: CoolBits ()

Kaj si ti?

Težko je razumeti tudi "angelsko hierarhijo v nebesih", vendar se vedno najdejo dovolj "pametni", ki lahko tudi to razumejo in zagovarjajo celo v disertacijah.

Bo kdo razložil, kako vesolje ve, da mene ne sme več ustvarit?

Vesolje ustvari? Verjameš v boga?
Ko zaživiš se ustvari unikatna in samo tvoja zavest, ki se razvija s tabo in v tvojem telesu...
Fizično in v teoriji smo pa vsi enaki "stroji" pa vendar vsi različni... nekateri celo z več zavesti v enem... nikakor pa ena zavest v večih.

Nisi odgovoril.

Kako ne? Vesolje nič ne ustvarja zato sploh ni vprašanja če te sme al ne sme ponovno ustvarit.
To tvojo zavest pa nemore več ustvarit, ker je unikatna... ko umreš ti umre tudi ona, v vsaki instanci je svoja zavest. Spomini in podatki so lahko enaki ja ampak to je to...

Zapikaš se v "pesniško izražanje", izogibaš pa se bistvu: Zakaj nebi "smeli" nikoli več nikjer nastat identični možgani kot jih mam jaz v tem mojem telesu sedaj? Kombinatorika to namreč ZAHTEVA.

Zavest praviš da je unikatna. Dva identična procesa v identičnih možganih naj bi nekako "porodila" dve unikatni zadevi? Od kje se vzame ta unikatnost? Kam gre ko je procesa konec? Kako ta unikatnost "ve", da ne sme bit ista kot je že kakšna druga? Kaj definira unikatnost te zavesti? To, da je različna od vseh drugih? Zakaj je različna, po kateri lastnosti si določil to različnost/unikatnost?

Beseda "unikaten" je splošen le opis, da je samo en tak nabor nekih lastnosti. Nič pa ne povem o tem, kakšen točno je in kakšne/katere so te lastnosti. Zopet si se vpel v rojstvo in smrt, kot da sta to jasno začrtana mejnika. Ko te mahnem po glavi in padeš v nezavest se ti lahko možgani za kratek čas povsem ustavijo. Kam gre tačas ta unikatna zavest, da je potem ko prideš spet k sebi to še kr ista zavest od prej in ne ena druga? Kaj se dogaja s to unikatnostjo če ti v glavi menjam en atom za drugega? Kaj pa če vsak atom zamenjam z dvema? In potem počasi vse te pare razdružim na dve ločeni glavi. Je v obeh glavah še kr ena sama unikatna zavest ali je nekje tekom tega procesa nastala ena nova? Kaj se zgodi če se prekine povezava med levo in desno pooblo? A gre ta unikatna zavest na polovico al v eni polovici nastane nova? In kaj če se te poloble zatem zopet povežejo? Katera unikatna bo izginila?

Razmisli o pojmih, katere uporabljaš. V njih je polno privzetih idej, ki niso usklajene z znanimi dejstvi.

Zgodovina sprememb…

Težko je razumeti tudi "angelsko hierarhijo v nebesih", vendar se vedno najdejo dovolj "pametni", ki lahko tudi to razumejo in zagovarjajo celo v disertacijah.

Najdejo se tudi takšni, ki pravijo, da je zemlja ploščata in da na noben način ne more biti okrogla, taisti (enaki po pogledih) potem trdijo tudi, da evolucije ni in da je takšna teorija hudičevo delo, tisti tudi zatrjujejo, da leteti ni možno ... vse dokler ni zadeva res možna. Potem obrnejo ploščo. Ampak pionirji pa pač nočejo (ne zmorejo) biti.

Takle mamo. :)

o+ nevone

To tvojo zavest pa nemore več ustvarit, ker je unikatna... ko umreš ti umre tudi ona, v vsaki instanci je svoja zavest. Spomini in podatki so lahko enaki ja ampak to je to...

Zavest je pojav na informacijskem pretoku (in je hkrati tudi sama informacija). Ta pojav je kot pojav in kot občutek enaka pri vseh, daleč od tega, da bi bila z doživljajskega stališča drugačna. Je pojav, ki povzroči zavedanje pri nas vseh enako. (To je moja teorija, ki je ni treba sprejeti, dajem jo samo v razmislek.)

Tudi val je za nas val, ne glede na to kje se pojavi. Val ni medij, ki je lahko katerikoli ampak oblika nosilca, na katerem se pojavi in ki ga imenujemo in doživljamo kot val. Pojav zavesti na informacijskem pretoku je kot val na površini tekočine. (Spet moj pogled na zadevo, ki ga komot takoj zavržete, če želite.)

o+ nevone

Kaj pa če ni operaterja na marsu, kdo pol potrdi da je kopija res tam?
Če te skrbi, se lahko kopija in izvirnik prej po telefonu pomenita, ali je prenos uspel in se izvirnik šele potem fenta.

Aja, zakaj se mora izvirnik fentat? Da ne dela gužve. Imaš eno samo stanovanje, eno službo, eno ženo ... in če bi to moral deliti z x kopijami, ne bi daleč prišel. Smo pa že tudi omenili, da bi se lahko podvojil in obdržal oba izvoda, ali vseh enajst, če bi hotel sam sestaviti fuzbalsko moštvo, recimo.

Obstaja tudi možnost, da fentaš kopijo, ko opravi določeno nalogo na Marsu. Moraš recimo podpisati pomembno pogodbo z Marsovci, ki vztrajajo na osebnem stiku, zato tja teleportiraš kopijo, da se vse zmeni, podpiše pogodbo, te pokliče domov, da je vse OK in naredi samomor. Tako prihraniš stroške za povratni teleport (slaba stran je, da se ne boš spominjal, kako je bilo na Marsu, ampak če ti je važen samo poslovni del potovanja, je to v redu).

O.

dzinks63 ::

Zavest je pojav na informacijskem pretoku (in je hkrati tudi sama informacija). Ta pojav je kot pojav in kot občutek enaka pri vseh, daleč od tega, da bi bila z doživljajskega stališča drugačna. Je pojav, ki povzroči zavedanje pri nas vseh enako. (To je moja teorija, ki je ni treba sprejeti, dajem jo samo v razmislek.)

Se popolnoma strinjam s tvojo teorijo.

Zavest ima vsako živo bitje. Med sabo se razlikujejo po stopnji razvitosti. Vsako bitje se bo borilo za svoj obstoj, če ga napade predator ali samo pade v jamo in se bo poskušalo rešiti. Vse to je bolj kot ne na ravni nagona. Nekatere višje razvite živali, pa imajo danost, da prepoznajo samega sebe kot takega. To je potem samozavest kot samozavedanje, da veš, da si to res ti.

Samozavest se vzpostavi popolnoma spontano (in je le ena in enaka pri vseh ljudeh), vsaj pri večini, so primeri ko se jim sploh ne. Tako da govoriti o prenosljivosti neke zavesti ne gre, prenosni so lahko le spomini. Ne moreš nekomu rečt, tvoja samozavest je drugačna od moje, ne ni, ampak popolnoma enaka (seveda če sta oba "zdrava")

WO> Bo kdo razložil, kako vesolje ve, da mene ne sme več ustvarit?

Simple, vsak dogodek je neponovljiv, vsak premik po planckovem casu je unikaten, ce upostevas, da obstaja cas seveda:)
Transformacija stanj in relativnih pozicij ti lahko da v vsaki casovni enoti nek presek stanja materije v vesolju, in guess...niti dva taka preseka nista enaka.
Ampak to ze ves.

Da obstajajo vzorci, po katerih se dolocene funkcije izvajajo, je tudi jasno.
No, zavest je en tak vzorec, ki laufa na vsakem telesu.
Ce ti zelis podvojiti zavest, moras zanjo podvojit telo, logicno. No, in ker se vse spreminja po nekih vzorcih(recimo vzorec staranja telesa), sklepam, da se tudi zavest temu prilagojeno spreminja...dokler je njen nosilec pri zivljenju(ohranjanju vitalnih procesov).

Ce jaz zdaj ni jaz pred casovno enoto-> jaz(copy) ni jaz zdaj(ali kadarkoli)

V trenutku sestave, telo zivi svoj jaz.
Eni pa smo morali skozi otroske muke in ucenje... :)

@nevone
Vsec mi je, da opozarjas na smisel v tej debati, ker ni smiselno pametovat kdo ima prav in kdo ne. Se en dokaz, da zivi vsak v svoji singularnosti.
Sicer pravis da gre pri tem za izogibanje pred bolecino, meni pa se zdi da bi(ce bi) taka tehnologija pomenila mnogo drugega kot le izogibanje bolecini. Gre za utilitarnost zaradi nje same. 'Zacaran' krog delovanja, samsara:)
Morda pa nisem razumel kaj natanko mislis...

Se ena malenkost...za tiste ki ste za eksekucijo originala...zakaj pa ne fentamo vseh starsev? Saj so se 'samo' hoteli razmnozit...

za tiste ki ste za eksekucijo originala...zakaj pa ne fentamo vseh starsev? Saj so se 'samo' hoteli razmnozit...
Če boš hotel, da te kdo v debati resno jemlje, se boš že moral malo bolj potrudit. Ker tole je že čisto navadno trolanje.

O.

Resnost naj vsak najde v sebi in jo prilagodi trenutnemu razpolozenju.
A ti ni skoda sploh napisat tak post? Meni ga je.
Resno mislim.

Sicer pravis da gre pri tem za izogibanje pred bolecino, meni pa se zdi da bi(ce bi) taka tehnologija pomenila mnogo drugega kot le izogibanje bolecini. Gre za utilitarnost zaradi nje same. 'Zacaran' krog delovanja, samsara:)

Bolečina se mi pač zdi nedopustna situacija, kaj ti pa takšna tehnologija potem lahko še prinese je pa seveda še odprto, a nedopuščanje bolečine naj bi bil eden od vrhovnih postulatov.

o+ nevone

Bolečina je IMHO non-issue. Za preprečevanje bolečine ne potrebuješ uploada, ampak dovolj močno zdravilo.

Bolečina je poleg tega tudi koristna.

Problematične so kvečje najrazličnejše oblike trpljenja, od revščine in osamljenosti do zatiranja in izkoriščanja, kar pa z bolečino nima nič skupnega.

O.

Bolečina se mi pač zdi nedopustna situacija, kaj ti pa takšna tehnologija potem lahko še prinese je pa seveda še odprto, a nedopuščanje bolečine naj bi bil eden od vrhovnih postulatov.

Nedopuscanje bolecine se mi zdi malo pregrob ukrep. Namrec bolecina je lahko zelo koristen obcutek, recimo skozi otrokovo ucenje...takrat se uci kako se ji izogibat, tako se razvija. Ce izlocis bolecino, onemogocis eno vrsto napredovanja.
Sicer pa ce eliminiras cute, se resis se mnogih drugih drazljajev...pa smo clean.

Ne vem, zame ni point v bolecini.

(slaba stran je, da se ne boš spominjal, kako je bilo na Marsu, ampak če ti je važen samo poslovni del potovanja, je to v redu).

Tole je čist virtualni zaplet. V momentu ko znamo delat teleport, bomo že dolgo prej znal presajat spomine. Pač se spomini in doživetje mene z marsa skopirajo v "mojo" glavo osebka tu na zemlji "pa je".

Povzetek:

Prvoosebna zavest je ena sama in praktično večna - ima neomejen rok trajanja. Po svoji naravi ne obstaja sama po sebi ampak se porodi v dovolj kompleksnih fizikalnih procesih. Zavest sama ne hrani nobene informacije, ta se hrani v posameznih fizikalnih procesih v posameznih telesih. Zavest je sposobna "prvoosebno doživljat" realnost posameznega telesa, ni pa sposobna ta doživetja prenašat med posameznimi telesi (ker v sebi ničesar ne hrani, saj ni materialna). Ker je ena sama, se hkrati pojavlja v vsakem delujočem procesu, če se proces skopira, se pač pojavi še v kopiji in doživlja realnost tiste kopije. Če se proces pavzira, se v njem pač ne pojavi.

Zavest "nastane" ko nastane prvi tak primeren proces, in izgine šele, ko izgine zadnji primeren proces. Če se kdaj kasneje zopet pojavi, se pojavi tudi ta zavest. A je to ista ali druga je Syntax Error, ker pojem zavest ne zapade pod takšno razlikovanje. Za zavest lahko rečeš da je ena sama skoraj večna ali pa da se v vsakem procesu v vsakem trenutku pojavlja neka druga, oboje je ekvivalent.

Bela barva je pač bela barva. Tako kot je danes bela bela, bo tut jutri še vedno bela in bo bela dokler bo karkoli belega v tem vesolju. Ko bo izginila zadnja bela stvar, bo izginil tudi "koncept" bele barve, ko pa se zopet pojavi kaj belega pa se zopet pojavi ta koncept. Vprašanje "A je to ista al druga bela barva" ni relevantno. Za dlakocepce: govorim o identičnem odtenku bele barve.

Bolečina je IMHO non-issue. Za preprečevanje bolečine ne potrebuješ uploada, ampak dovolj močno zdravilo. Bolečina je poleg tega tudi koristna.

Evolucijsko pogojeno. V dovolj drugačni/predelani realnosti ni potrebe, da bi obstajala. Že sedaj je pogosto zelo odveč. Lahko je tudi bolezensko stanje sama po sebi.

Problematične so kvečje najrazličnejše oblike trpljenja, od revščine in osamljenosti do zatiranja in izkoriščanja, kar pa z bolečino nima nič skupnega.

Ne bomo se zapletali v sintaktične razlike besed, OK? Bolečina je lahko medicinski pojem, lahko pa tut najširše trplenje. Vem, da si razumel zgoraj napisano.

@Warped
Koncno imam obcutek da se razumemo.
A me zanima nekaj detajlov:
Prvoosebna zavest je ena sama in praktično večna - ima neomejen rok trajanja

Kako mislis prakticno vecna? Za materialno vesolje ne vemo ce je vecno...a je ta zavest nekaksna vzporednica materialnega obstoja, kot dodatna moznost ob primerni formi?

Kako lahko drugace oznacis zavest, ce ne kot prvoosebno izkustvo?

I'm glad to finally see a parallel.

Bolečina je pa offtopic TBH.

>>Simple, vsak dogodek je neponovljiv

Ponovljivost z neko določeno natančnostjo. Ne moreš me popolnoma natančno skopirati. A če so napake še vedno pod neko mejo, ki na nas več ne vpliva, je to nepomembno, ker na nas pač ne vplivajo!

>>Ce jaz zdaj ni jaz pred casovno enoto-> jaz(copy) ni jaz zdaj(ali kadarkoli)

Če to razumeš, zakaj potem vsa ta težava z razumevanjem kopij?

Če to razumeš, zakaj potem vsa ta težava z razumevanjem kopij?

Ni tezava v mojem(ali tvojem ali njegovem)razumevanju, tezava je oblikovanje besedila, kjer vsaka malenkost lahko zmoti dojemanje.
Sem ze omenil, da se ne razumemo zaradi besed, ne zaradi nesposobnosti razumevanja.

Glede natancnosti...vemo, da identicnost(istost) ni mozna in da nima vpliva na realizacijo(odstopanja v omejenem obsegu)...in ni nek kriterij zaradi katerega bi rekel, to pa ne bo slo.

Kar se mene tice, sem dokaj zadovoljen z dosedajsnjim potekom debate:)
««
61 / 87
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Teleportacija-prihodnost (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16635434 (32047) energetik
»

2045: Avatar project (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
16033866 (31136) guest #44
»

subjektivna izkusnja in umetna inteligenca

252711 (2168) OwcA
»

Blue Brain (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
18715044 (12416) BBB
»

Thomas, pomagaj mi pri širjenju "krive vere" (strani: 1 2 )

678402 (7069) Thomas

Več podobnih tem