» »

Seagate diski

Seagate diski

Swiwer ::

Tale thread bi verjetno lahko napisal pod "Pomoc in nasveti", "Strojna oprema" ali pa "Kaj kupiti". Odlocil sem se pac za to zadnjo (ce bi bolj pasala drugam pa naj moderator premakne). V iskalniku threada na to temo nisem zasledil in ne vem ce uporabniki Seagate diskov vedo o stvari, ki jo bom opisal.

Nekje decembra lani so se zaceli pojavljati posti po raznih forumih, kjer so lastniki Seagate diskov, predvsem 1 TB modelov ST31000340AS serije serija 7200.11, s firmware SD15, pripovedovali o tem, kako jim je disk, star komaj nekaj mesecev, cez noc odpovedal. V roku enega meseca, do sredine januarja, se je stevilo teh postov drasticno pomnozilo. Ocitno je nekaj definitivno narobe s temi diski. Diski so mnozicno crkovali en za drugim. Zgodilo naj bo se po izklopu racunalnika. Ob naslednjem vklopu BIOS diska ni vec zaznal, HDD lucka pa je gorela, skratka disk neuporaben. Najprej so opazili, da se to dogaja najpogosteje na diskih proizvedenih na Tajskem (Thailand, Site code: KRATSG) ceprav so bili kmalu na seznamu tudi diski iz Kitajske (Site code: WUXISG). Primerov tezav s 500 GB modeli ali manjsimi (ki jih je seveda bistveno vec na trgu) najprej ni bilo, kasneje pa se je naslo tudi nekaj teh. 500 GB model je ST3500320AS, isti firmware, SD15.

Vec dni Seagate ni uradno priznal, da gre za sirsi problem (dejansko se danes ne), ko pa so o tem zacele pisati razne novicarske spletne strani so pri Seagate na svoji spletni strani koncno napisali nov KB (Knowledge Base) clanek v in izdali brezplacni firmware SD1A za serijo Seagate Barracuda 7200.11 (Barracuda 7200.11, Barracuda ES.2 SATA, DiamondMax 22), torej za vse modele, 1TB, 500GB, 320 GB, itd, ki naj bi bili v nevarnosti, da odpovejo. Stari firmware SD15, ki je namescen na velikem stevilu diskov serije 7200.11 naj bi bil namrec kriv za odpoved le-teh. Prva verzija firmware-a, ki so jo postavili na stran se je izkazala za neuporabno, ker je zahtevala, da ima disk P/N (part number) oznako, ki se konca z oznako -300 med tem, ko imajo diski serije 7200.11 v veliki vecini oznako -303, -501, itd. Ta firmware so v dnevu ali dveh odstranili in postavili na stran drugo verizjo. Ta drugi firmware se je koncno dalo flashati na diske serije 7200.11. No ampak katastrofa ... v naslednjih 24-ih urah so lastniki 500GB modelov ST3500320AS zaceli sporocati, da jim je ta firmware "unicil" disk. Po nadgraditvi firmware-a diska niso mogli vec uporabljati. BIOS ga je sicer se zaznal, vendar pisanje nanj in branje z njega ni bilo mogoce. Seagate je firmware spet umaknil s strani in nekaj dni je tam pisalo sam "removed for validation". Okoli 22. januarja so potem izdali novo, tretjo verzijo firmware-a za serijo 7200.11, in sicer eno verzijo za 1TB modele (in se nekaj drugih) in drugo verzijo za 500GB modele (in se nekaj drugih). Ta firmware je zadnji ta trenutek in kot porocajo uporabniki, tezav s tem ni. Celo tisti, ki so z drugo verzijo firmware-a "unicili" svoj 500GB model so lahko s tem firmware-om zadevo popravili (disk so pac ponovono flashali z novo verzijo firmware-a).

Ta firmware pa je zal le nadgradnja firmware-a SD15 in naj bi preprecil le, da bi se disk nenadno pokvaril. Tistih diskov, ki so odpovedali ze prej zaradi napake v firmware SD15 se s tem ne da resiti. Podatki na njih so sicer se celi vendar jih lahko resi le kaksen specialni servis ki se s tem ukvarja (cena vec tisoc EUR). Govorilo se je, da bo Seagate ponudil brezplacno resevanje podatkov za lastnike omenjenih modelov Barracuda 7200.11 diskov. Koliko to drzi v tem trenutku ne vem.

Jaz osebno sem svoj 500GB model Seagate Barracuda 7200.11 ST3500320AS tudi preventivno flashal s tem novim firmware-om, ker ne bi rad tvegal, da bom en lep dan prizgal racunalnik in ugotovil da se disk ne odziva. Zaenkrat disk se naprej dela normalno. Priporocal bi vsem, ki imajo ta (ali sorodni) model Seagate diska, da to storijo. Za tiste z 1 TB modelom ST31000340AS je pa to sploh nujno !

Jaz sem za ta problem izvedel ravno ko sem kupoval 1TB disk. Zelel sem ravno Seagate pa sem potem vzel WD. Med tem je na mimovrste.com nekdo ze oddal komentar za ta model diska, ki opozarja na morebitne tezave. V tem trenutku resitev za to sicer obstaja vendar so diski, ki so ta trenutek naprodaj zagotovo opremljeni s firmware verzijo SD15, ki bi jo bilo potrebno nadgraditi na SD1A, cesar pa vecina povprecnih uporabnikov ravno ne zna ali pa iz kakrsnihkoli razlogov ne zeli poceti.

Mimogrede, 1 TB Western Digital, ki sem ga kupil namesto Seagate diska sem odprl iz embalaze, vstavil v racunalnik in takoj zaslisal "ropotanje", t.i. click of death, kar je tipicno za WD diske. Seveda sem ga takoj poslal nazaj k prodajalcu. To je ze tretji WD ki je crknil na ta nacin. Resevanje podatkov v takem primeru doma ni mogoce. Najvec kar sem dozivel pri ostalih diskih kot so Seagate ali IBM/Hitachi je bil samo bad sector ali pa cudni zvoki, tako da sem podatke lahko se pravocasno resil. WD nikoli ne opozori ampak takoj crkne. Sploh ne vem zakaj sem ga kupil. :-) Danes ko je zunaj novi firmware, bi raje spet vzel 1TB Seagate. Meni pac ne bi bil problem nadgraditi firmware-a. Pa se to ne upliva na garancijo, pravi Seagate.

Se nekaj linkov na to temo:
http://www.theinquirer.net/inquirer/new...
http://www.engadget.com/2009/01/16/seag...
http://forums.seagate.com/stx/board/mes...
http://forums.seagate.com/stx/board/mes...

http://seagate.custkb.com/seagate/crm/s...
  • spremenil: Swiwer ()

Han ::

To smo obdelali že tukaj... V kolikor ne gre za dejansko defekten disk, le ta lahko odpove zaradi napake v firmwaru, ko se v LOG datoteko zapiše "kritično" število znakov oziroma vrstic...

Swiwer ::

Hvala za info/link.

allex ::

meni je serviser v treh tednih zamenjal 3 diske 7200.10 sicer

kaj pa samsung so kaj bolj zanesljivi?
struggling with abundancy of computer power

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Disk Seagate st31000340as 1TB barracuda

Oddelek: Pomoč in nasveti
423608 (1846) KTr1sk
»

Seagate naprodaj

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
83499 (2937) RuskiSnajper
»

Crknil disk

Oddelek: Strojna oprema
152161 (1365) Hrenowsky
»

Seagate 1,5TB Da ali Ne?

Oddelek: Kaj kupiti
132644 (2146) Blazod
»

Ker trdi disk nej kupm! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
14910586 (6759) kmetek

Več podobnih tem