» »

Ker trdi disk nej kupm!

Ker trdi disk nej kupm!

1
2
3

KandazaR ::

Da ne bo pomote to sem govoril za samsunge. Za wd-je nisem siguren (je pa znano da radi dajo v disk več plošč z manj kapacitete npr. seagate 250GB ima dve plati, wd pa tri).

kixs ::

beta1:

boljsi disk bos tezko dobil... je pa seveda odvisno od tvojih kriterijev, kaj ima vecjo tezo (hitrost, tisina, cena) ?

Najboljsi kompromis med temi tremi faktorji je ravno AAKS serija (to je izboljsana, novejsa serija od KS. KS tudi sam ne bi imel.)

Dokler ne pride F1 serija do nas, bo pac tako ;)


lp

Dr_M ::

verjetno sem tole ze omenil..
to velja za novejse serije diskov.
WD AAKS in AACS imata po 250GB na plosco, torej 4 plosce za 1TB, Hitachi T7K1000 ima 200GB na plosco in ima 5 plosc za 1TB, samsung ima okoli 333GB na plosco in ima 3 plosce za 1TB. za ostale kapacitete si zracunite sami. Ima pa samsung pri 7200rpm tak dostopni cas, kot ga ima WD GP pri ~5400rpm.
WD diski imajo eno slabo lastnost, zelo velik zagonski tok, to pomeni, da ce imas vec diskov not, je napajalnik izjemno obremenjen in se lahko zgodi, da ksni slabsi napajalniki nebi zmogli take obremenitve.
AAKS je dober samo zaradi cene, ki je dokaj ugodna, ce ne upostevamo cene, je med 7200rpm diski brezkompromisno najboljsi seagate 7200.11, ki ima najnizji dostopni cas in razen samsunga najvisji read speed.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dr_M ()

bluefish ::

kaj pa primerjava med omenjenima WD in Seagate-om v glasnosti delovanja med branjem?

hooger ::

Pismo poj nej pa človek z veseljem kupuje računalnik. Zdej sm že tolk zmeden da res ne vem kaj bi sploh kupil Na začetku sem bil za seagate, potem za samsung, nato WD, zdej sem pa čist zmeden kaj bi blo najbl fajn :D Čimprej nej se javi nekdo, ki bo ponudil še četrto opcijo :D

Dr_M ::

klik

zal so odstranil test seagatea 7200.11 in samsunga f1... :\
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

eVro ::

SSD. Saj si hotel še eno možnost. :)

btw: Ga že kdo res ima?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: eVro ()

beta1 ::

Eh, to je ze smesno. Zdaj že mene mika da se bom premislil.

Kupil bom Samsunga T166 500GB , pa konec debate. Poceni, ponuja dosti, edino življenska doba je samo 5 let, garancija 3. Pa tudi če bo 5 let zdržal bom pa tak ta PC komplet prodal pa novega kupil.

Dr_M ::

Jup, en dobr SSD stane toliko, kot vsi nasi racunalniki skupaj. ;) :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

dela ::

Crknila sta mi 2 WDja (WD menjal oba), tretji (2500JB) piska kot nor in me spravlja ob živce. Imam še Samsunga SP 1213N in sem zelo zadovoljen - je tih kot miš, nasploh so novejši samsungi vsi odlični. Če bi kupoval disk, bi gotovo kupil samsung T166 serijo, ker berem same dobre stvari o njej.

Čeprav pišejo, da so nekateri novejši WDji prekleto tihi, bi vseeno vzel samsunga T166.

kixs ::

Dr_M:
Na Storagereview se niso testirali F1 serije. 7200.11 pa je oznacen kot ES.2 (kao Enterprise, mehansko sta enaka)
Glede kapacitete na plosco ima AAKS serija 166GB, razen najvecji 750GB, ki ima okoli 200GB. GP serija (AACS in EACS) pa imajo res 250GB.

Samsung T166 in WD GreenPower sta enako tiha. Za Samsunga pa pravijo, da povzroca vec vibracij in se posledicno bolj prenasa to na ohisje.

Niso samo prenos in dostopni cas pomembna za hitrost delovanja diska, veliko pomeni notranja logika. V veliko testih je do nedavnega vodil Hitachi 1TB disk, ki ima samo 200GB na plosco, dostopni cas pa tudi ni med najhitrejsimi. Medtem ko Seagate je po teh podatkih res "najhitrejsi", vendar pa je v Real-World testih enostavno vedno bolj proti dnu lestvice.

Sicer pa ne vem zakaj se toliko obremenjujete z diski. Kupis tocno takega katerega potrebujes (hiter = WD AAKS ali Samsung F1, tih = Samsung T166 ali WD GP). Seagate diska ne bi kupoval pod nobenim pogojem, razen za ZELO ugodno ceno :P Hitachi so naceloma med najhitrejsimi in so tudi dober nakup, posebej, ce ti ni toliko pomembna tisina.

lp

Dr_M ::

kixs97: oba so ze mel, ampak teh testov ni vec gor. In kapacitete plosc so take, kot sm napisu. :)
WD nikoli ni biu med nahitrejsimi diski, sploh pa imajo izjemno slabe dostopne case. "notranja logika" je bila pa vedno pri IBMu delec najboljsa, ampak so mel pa na zalost druge probleme. :)
Bo pa WD rabil se neki casa, da bo ujel seagate, ki je tudi v real world hitrejsi, ne samo v sinteticnih testih. Edina svetla tocka WDja je raptor, ampak zal ne cenovno.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

kixs ::

Dr_M:
Ne vem v katerem svetu ti zivis, ampak navedel si NAPACNE kapacitete na plosco in pokazi mi en test, da je Seagate hitrejsi od WD v istem razredu, razen sinteticnega Random Access Time in morda kje Sequential Read (pustimo Green Power linijo, ki ni performance orientirana).

Pa SR se NI imel reviewja za F1 serijo! Tisti Seagate 7200.11 pa sem ti napisal, da je enak ES.2 - locenega testa NI bilo!

Res ne vem od kje ti jemljes te "napacne" podatke!?

lp

Dr_M ::

AAKS ima res mansje plisce, 4 za 750GB (torej 188GB na plosco, tudi tvoj podatek je biu napacen), ampak seagate ima 4 za 1TB. klik
je pa zanimiva ena stvar, WD ma za vsako kapaciteto drugacno velikost plosc. 500GB aaks ima 125GB... :\
pa se en test
mislm, da sm odbil poskus razzalitve dobrega imena. :)
Hvala.

edit: THG test, kjer je testiranih veliko diskov in v veliki vecini dokazujejo moje trditve.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dr_M ()

kixs ::

Dr_M:
sam tole bom rekel... navajas napacne podatke, potem se pa vleces ven, a cisto neuspesno. Sam nisem nikoli navajal tocne podatke za 750GB AAKS, ker nimam pojma ali ima 200GB ali 186GB ali 175GB per platter. Vem samo to, da nima 250GB - kot si sam navajal. Tudi tvoj podatek, da ima 500GB AAKS 125GB je napacen, ker ima 166GB na plosco, 125GB ima serija KS!

Dej si se enkrat preglej razne "real world" performanse Seagate : WD diskov in to iste generacije. Ne primerjaj najnovejsega 7200.11 z AAKS. Celo Green Power 1TB je v dosti testov hitrejsi od 7200.11. Kot sem rekel, NE gledat sinteticnih testov!

Npr.:
http://www.hartware.de/review_771_5.html
http://www.storagereview.com/1000.sr?page=0%2C3

Kot sem ze napisal... Seagate diski, tudi 7200.11, nikjer NE iztopajo, zato jih NIKOLI ne bom priporocal. NISO hitri in NISO tihi. Torej so ravno nekje vmes - samo za shranjevanje podatkov. Ce Seagata ravno ne dobis za ZELO dobro ceno, raje poglej drugam - predvsem glede na svoje potrebe! Sam imam sicer Seagate 750GB 7200.10 ES disk, vendar samo zato, ker sem ga res dobil po ZELO ugodni ceni. Imam tudi WD 500GB AAKS, ki sem ga tudi takrat dobil po dobri ceni, pa ti povem, da je AAKS povsod boljsi - in to sta diska iste generacije, ceprav ima ES vecjo gostoto zapisa in kao boljsi Access Time. Da niti ne omenjam 7200.8 serije, ki je cisti pod'n (ga tudi imam, za shranjevanej podatkov je cisto OK - sicer pa pocaaaaaaaaaasen)

Na kratko... dejansko je nobrainer... Seagate je cisti povprecnez - upam vsaj, da ima res dobro zanesljivost ;)

Ajd

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kixs ()

miranpozar ::

beta1: imam WD 500 YS RE2 in mi dela ko urca že pol leta! Ni glasen, hitrosti na Core2Duo z 2GB RAMa pa tudi ne pogrešam. Zaenkrat same dobre izkušnje z WDjem (tudi ostale diske vedno imel WD).
Miran Požar, Portorož, http://sites.google.com/site/miranpozar/

eVro ::

Mene pa zanima, kateri disk priporočate za shranjevanje podatkov (download, snemanje, kodiranje, slike, glasba...) - WD AAKS ali WD AACS. Govorim za 500 GB disk. Res da delam tihi PC, ampak če je razlika v hitrosti med 5400 (WD GP) in 7200 res tako velika, potem grem z AAKS. Bojo pa diski v Antec Sonata Solo ohišju (ja, na gumicah).

Bug ::

ellow

Trenutno so Samsungovi SpinPoint T166 500GB (HD501LJ) absolutni BestBuy. So prav tako eni najtisjih diskov na trziscu.

Splaca se pogledat tudi 1 TB diske... cene teh se tudi spuscajo...

Ce hoces najnovejsi hype posezi po Hitachi-ju (7K1000 1 TB) ali pa WD-ju (WD Caviar GP 1 TB)... Osebno bi vzel raje WD-ja, ki je dosti dosti tisji - ce ne en najtisjih nasploh (5400 rpm ampak performanse v samem vrhu), ima tehnologijo vertikalnega zapisa podatkov....

lp,
bug
It's a basic truth of the human condition that everybody lies.
The only variable is about what.

kixs ::

Bug: to si zdej same nove zadeve povedal :P

eVr0: ce mislis imeti samo za podatke in ne za sistemski disk, potem se ti absolutno bolj splaca WD GP (AACS) - lahko tudi Samsung T166 ali F1 serija (ko pride).

Ko bom "velik", bom verjetno vse diske zamenjel z GP. (Pa samo, da zobe postimam, ker po stirih obiskih sem tocno ob 503€ ;(( )

miranpozar ::

Jaz pa bi rad ob vsej tej strašni tehnični debati podkrepljeni s super linki na teste, ipd. dodal, da je dandanes izibra diska pravzaprav precej lažja kot nekoč, saj so kvaliteta, kapaciteta in razmerje GB/€ danes na zelo visoki ravni. Se pravi, danes kupi dober disk za 120€ in ga čez tričetrt leta prodaj za pol, dodaj 60€ za takrat še večjega, hitrejšega, tišjega, in sploh in oh. Pa še problemu okvare zaradi iztrošenosti se s tem izogneš, saj ti novi diski brez najmanjših težavic delajo tudi dve leti in še dlje!

Vsaj jaz sem tako v točno enem letu, od kadar sem kupil novo mašino (C2D E6400,...) s postopno zamenjavo prilezel s 250 GB na 1.5 TB. V več diskih, seveda; WD. Ghostal stari disk na novega, et voila!

Vprašanje je torej, vam geekom, ali zdrži disk z vami celo leto? Ker po enem letu, to kar je danes kul izgleda patetično (moj 200GB WD JB danes, naprimer). To velja tudi za hitrosti, dostopne čase, bla, bla... To ali en disk bere 70MB/s ali 75MB/s in ali piše s 55MB/s ali 56MB/s je v praksi neopazno, zato vzami kateregakoli si iz te debate uspel razumeti, da je dober.

In ga zamenjaj prej kot v enem letu!
Miran Požar, Portorož, http://sites.google.com/site/miranpozar/

Big_Al ::

Spet berem na forumu "ko bo Samsung F1 dobavljiv...". Kaj Samsung HD103UJ ni F1 serija? Sam sem pripravil že dve konfiguraciji s tem diskom. Dobil sem ga na Lancom-u, ki je uvoznik tudi za Samsung HDD in ODD, ne samo monitorje in tiskalnike.

bluefish ::

pravzaprav imam že vse tri diske kar dolgo časa. V nekaj mesecih bom morda zamenjal enega izmed njih. Drugače pa je najmlajši star okoli leto, drugi okoli 2, tretji pa je še P-ATA 80GB od WD-ja in ima za sabo že okoli 5+ let delovanja. Zaenkrat pa je še brez slabih sektorjev in drugih slabosti + je izredno tih.

kixs ::

Big_Al: HVALA, da poves :D Kje majo kaksen cenik?

mpozar: js sem se sele pred kratkim odlocil zreducirat stevilo diskov. Naceloma sem kupil novega in ga samo dodal v sistem, najmanjsega sem potem naceloma prodal. Tako sem imel nazadnje not 6 diskov - skupna kapaciteta 1.5TB (ki je zadoscala slabe pol leta).

Zgodovina moje nadgradnje HDD:
2001: -> 80GB WD (dal takratnih 54.000 SIT, kupil pa v Italiji, ker so bili pri nas cca 90K) -> 2003: +180GB IBM, +120GB Hitachi -> 2004: -WD80GB, -120GB Hitachi, +250GB Maxtor -> 2005: +400GB Seagate -> 2006: +250GB Hitachi -> 2007: +500GB WD, +750GB Seagate, -40GB Maxtor, -250GB Hitachi

Najdrazji disk sem kupil WD80GB. Danes ima ze kar nekaj BadSektorjev, je pa v moji drugi Win98 mashini - se vedno deluje ;) V zadnjih dveh letih nisem dal za nobenega novega vec kot 100€ in se tudi drzim te meje.

Cene so danes zelo v redu in proizvajalci imajo prakticno iste, ponujajo pa razlicne kvalitete. Zato vedno poudarjam, da je pomembno najprej kaj si zelis, kaj ti je pomembno. Sele potem lahko pametno svetujes ali pametno kupis. Ce nimas kaksnih pogojev, bo najcenejsi dovolj dober.

lp

zile ::

Ali kdo uporablja funkcijo S.M.A.R.T pri teh velikih diskih ?
Kakšen je pravilen postopek inštalacije in potem samega spremljanja oz. dogajanja v zvezi s trenutnim stanjem in kondicijo diska.
Ma kdo bilokakšne izkušnje in mu je recimo opcija smart že rešila oz opozorila, da gre disk v kratkem rakom žvižgat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zile ()

Bug ::

ellow

Prodajat trde diske... hmmm, kaj te vem, ne prakticiram lih tega... imam dovolj serverjev katere raje nadgradim z diski, ki mi ostanejo... Nekako sem mnenja, da se ti lahko zgodi, da ti placa zmanjka...
Danes ljudje raje kupimo nove zadeve, ze zaradi garancije in same varnosti podatkov (ceprav nisce ne garantira, da cisto novi disk ne more crknit). Ampak novo je le novo :D

Heh, se vedno hranim stare diske, mam enega oldtajmerja Maxtor 7040A, z gromozansko kapaciteto 40 MB :D In disk se dandanes nima bad sectorja. Pa se mam par diskov kapacitet 150 MB do 15 GB...
Gerijatrija skratka :D

lp,
bug
It's a basic truth of the human condition that everybody lies.
The only variable is about what.

bluefish ::

SMART preprosto vklopiš v BIOS-u. Spremljaš pa ga z bilokaterim diagnostičnim programom. Ponavadi pa tudi proizvajalec na voljo ponudi tak program na svoji strani.
Sicer me na morebitno okvaro še ni opozarjal in nimam izkušen s tem. Se pa da lepo videti, kateri disk bo prvi šel v franže.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

kixs ::

SMART vklopis v BIOSu samo, ce zelis, da ti BIOS javlja SMART napake.

Sicer pa lahko SMART status spremljas npr. z Aida32, Everest, HDDlife, HD Tune ...

Najveckrat ti SMART cisto nic ne pomaga. Lahko pa vidis koliko BadSektorjev je bilo realociranih, stevilo zagonov, temperaturo diska...

LP

Dr_M ::

Torej, da ne bo kdo prevec pametn o kvaliteti WD diskov.
V cetrtek sem dobil 2 500GH AAKS. HD tach enega sploh ni mogu testirat, je test prekinl zaradi napak. Vseeno sem skopiral podatke gor, potem pa oba diska uzel vn. Zdele sm dau oba not in za enga ze SMART opozarja da crkuje. Kopiram podatke dol, kar se bo dal.
In na enmu blog sm najdu v mesecu decembru skoraj 400 upisov lastnikov raznih WD diskov, ki so blili ze pokvarjeni, ko so jih prinesli iz stacune oz so crknili po najvec enmu mescu. Tko da ja, mi je ze zal, da se kupil to sranje.
Pa se en mi nej rece da so WDji dobri, pa ga bom...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Urc ::

Eno vprašanje imam:





Everest pravi:
Reallocated Sector Count 140 117 117 661
Pred-napaka: Napovedana je pomembna izguba podatkov!

Torej se mi disk počasi poslavlja ? ;(

bond007 ::

Pa se en mi nej rece da so WDji dobri, pa ga bom...


No vsaj gretje pa glasnost so znižali od starih serij. Meni so sicer crknali že trije WD 80GB jb 8MB cache (sicer vsi zamenjani v 3 letni garanciji). Sicer sedaj delata že kake 2 leti brez problemov, ampak slab občutek vseeno ostaja. Sedaj kupim disk in gledam, da ima čimveč garanicje. Zato sem vzel seagae 500GB (5 let garancije)), čeprav glede hitrosti in glasnosti ni bohve kaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bond007 ()

kmetek ::

mah Dr_M to se samo tebi dogaja.

Dr_M ::

Ja itak... Samo jest naletim na tak crap ane.
Stvar je jasna zdej, WD diski so zanic, kar sm ze prej trdil, zdej pa lahko samo dokazem. Pa tudi hitri niso kej prevec, nekako v rangu starig seagateov 7200.10, edino malenkost boljsi dostopni cas imajo.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

bluefish ::

zmeraj se čudim takim in drugačnim trditvam o masovnem odpovedovanju določenih komponent. Le zakaj meni deluje vse brez najmanjših težav :D ?

Dr_M ::

sej tut za hitacije trdijo, da crkujejo, meni pa delajo.
neki je, ce ti crkne po letu ali dveh stalnega delovanja, ampak da prneses iz stacune, pa da ze serje, to pa ni ql. in vem, da bom usakmu odsvetoval wd.

da boste mel neki za glodat. klik
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dr_M ()

eVro ::

Eh mainstream diskov (7200 rpm, 16 MB cache, 320-750 GB) je kar nekaj in noben ni najboljši v vseh kategorijah. Zato se splača pogledat po ostalih serijah (sam bom v računalniku ki ga kupujem imel kombinacijo 74GB Raptor za sistem in 500GB Caviar GP za podatke).

kixs ::

eVr0: ce se prav spomnem, si ti hotel imeti tihe diske? Raptor to ni!

lp

kmetek ::

ma tisti blog naj kar bo...WD so čisto dobri diski.

mihajlo carr ::

se strinjam. v računalniku imam enega 6 let starega 40gb in enega 3 leta starega 160gb, OBA BREZHIBNA.

Meizu ::

Dr_M, verjetno se to samo tebi dogaja - začuda, pri meni vseh 8WDjev deluje normalno že več let nekateri, moj stric ima tudi že enih 5 let WDja 40GB in dela BP. Nevem, kaj tebi sere...

Urc ::

No, a mogoče kdo ve odgovor na moje vprašanje? Da začnem šparat za nov disk... :)

trnvpeti ::

a lahko kdo prilima gor hdtach od wd aaks
da vidimo, kako je hiter ta disk

jan01 ::

@urch
itro skopiraj pomembne podatke na varno in stestiraj s proizvajalčevim programom za diagnozo diska. Traja kar nekaj časa. Skoraj 100% je disk zanič->nakup novega...

Dr_M ::



pa se za primerjavo... 3x seagate 7200.10 320GB v raid0 (prvih 139GB) >:D
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

kixs ::

Testi skoraj vseh diskov, ki sem jih kdaj imel:

http://www.email.si/apps/es_gallery/a.php?id=45604&view=album

So narejeni samo z HD Tach 2.61 verzijo. Sortirani po kapaciteti.

Trnvpeti:
WD 500GB AAKS

LP

DominusSLO ::

Dr_M
Lepi tisti raid graf :)) Na katerem kontrolerju maš to postavljeno in koliko cajta?
cpu&nb watercooled, gpu on air at the moment

Dr_M ::

Intel ICH9R. Postavil pa dons zjutri :)
Ostala kapaciteta je sla v raid5 (cca 510GB). Kr uredu kontroler, ker omogoca raid0 in raid5 na istih diskih. :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

trnvpeti ::

wd5000aaks, average 63-64M
to kaksen hitachi 320G doseze
torej ta disk sploh ni hiter!!

kixs ::

Ce te zanima samo AVG read, potem je zate najhitrejsi recimo Samsung T166 500GB... ce ze govorimo o 500GB. :\

HD Tach ti o dejanski hitrosti diska bore malo pove.

Pa se to, upam da ves kako so diski sestavljeni in ista generacija diskov razlicnih kapacitet imajo enake performanse!

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kixs ()

bluefish ::

heh, dve strani debate samo zaradi nabave enega diska. Razumem, da je v današnjih časih ogromna izbira in je v nekaterih primerih potrebno ločiti zrno od plevela, vendar pa se boš [avtor teme] slej ko prej moral za nekaj odločiti. Tukaj namreč lahko še v nedogled limamo in razpravljamo o rezultatih določenih modelov, nazadnje pa boš kupil čisto nek tretji disk zaradi morebitne zelo ugodne ponudbe. Sicer pa je v veliki večini primerov vseeno, katerega vzameš. Sploh pa to velja v primeru, ko se gre le za igranje iger. Če pa bi potreboval disk v pro namene bi že vedel, katerega vzeti. Prav tako tudi v primeru, ko ti je pomembna tišina.

trnvpeti ::

hdtach cist lepo prikaze read od diska.
in najnovejsi 500 aaks ni cist nic hitrejsi od starejsega 320 hitachi (vecji diski bi morali biti hitrejsi)
torej ta wd ni med najhitrejsimi kot nekateri oglasujete
a lahko se kdo prilima 500 F1 samsung hdtach
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri 1TB disk kupiti? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Kaj kupiti
29533855 (14005) xyxyxyxy
»

Tih in zanesljiv trdi disk

Oddelek: Kaj kupiti
101425 (1067) McMallar
»

Trdi disk 500GB

Oddelek: Kaj kupiti
493677 (1904) Deflector
»

Nakup 500 gb diska

Oddelek: Kaj kupiti
171596 (1125) Kibby
»

Kater disk 500GB?

Oddelek: Kaj kupiti
272098 (1417) urosh

Več podobnih tem