» »

Masina za montazo videa (pomoc pri nakupu)

Masina za montazo videa (pomoc pri nakupu)

Nagi Bator ::

Ker sem kar malo zarjavel pri vsem danasnjem novem hardveru vas prosim za pomoc pri nakupu
racunalnika, namenjenega montiranju videa.
Recimo, da bo delo polprofesionalno, saj se oseba, ki bo to pocela sele uci, ima pa seveda tudi neke cilje.
Posnetki bodo narejeni s Sony DCR-SR290E, ki se priklopi preko USB vhoda.

Ker se sam nikoli nisem ukvarjal z videom, mi je jasno le to da bo potrebnega ogromno diskovja.
Ne sanja se mi kaksna graficna bi bila potrebna, ali je vseeno. Na zacetku bo priklopljen samo en 19" LCD. Kasneje verjetno se kaj.
Iger se ne bo igralo, tako da, ce ni potrebe po ultra dragi graficni, ta denar raje preusmerim drugam.
Sam sem si predstavljal nekako za zacetek vsaj 2 diska, eden povprecne velikosti za sistem in vsakodnevne stvari,
ter drugi, vecji namenjen izkljucno zajemu in montazi videa.
OS namerava biti XP!
Sam sem sicer sestavil precej masin, vendar ne v te namene in ne vem, ce bo potreben se kak dodaten hardver, katerega se zdaj ne spomnim.
Sicer bi pa najraje kupil ze sestavljeno masino, zato vas prosim za pomoc in par (ce se vam da - argumentiranih) predlogov.
Se ena lastnost je pomembna - masina mora biti tiha saj se bo uporabljala tudi za vsakodnevno delo.
Budget se goblje okoli 800€ (samo masina) lahko pa pogleda tudi nekoliko cez.
Hvala zaenkrat.

Nihce:|

No bom bolj jedernato vprasal.
A grem v nakup "najvec kar dobim" za omenjeno vsoto in ali moram biti na kaksen kos hardvera posebaj pozoren?
Predlogi sestavljenih sistemov se zmeraj dobrodosli.

dzinks63 ::

Npr:
1 X Ohišje LC Pro-907B, ATX/mATX, črn, brez napajalnika €29,80
1 X Napajalnik LC 600W LC6600GP V2.3 140mmFANv2.2(24pin) €50,20
1 X OP ASUS, AMD, AM2+, AMD780G (M3A-H/HDMI) €80,83
1 X AMD Phenom II X4 940 3.0GHz AM2+ BOX Black Edition €240,30
2 X PATRIOT DDR2 ram, (2x) 4GB Kit PC2-6400 800MHZ s hladilnikom EP €76,20
2 X HDD WD, (2x) 1TB, SATA2, 16MB (WD10EACS) €221,70
1x HD 3450 512M DDR2 PCIE DVI/TVO LITE (vežeš v Hybrid CrossFireX) €35,74
1 X DVD +/- RW SAMSUNG, SATA, LightScribe +Nero S223Q - Črn €23,18
nakupi.net, skupaj: €757,96

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dzinks63 ()

Nekako kolebam med tem, ce je resnicno potreben 4 jedernik, glede na to da se bo uporabljal XP kot sistem.
Skratka ne vem, ce programi za montazo sploh izkoriscajo vsa 4 jedra in kako se XP razume s stirimi jedri?
Gre se za to, da ce ga sestavim za recimo slabih 700e si lahko dokupim se nov wide LCD.
Ah, problem je, ko enkrat "pades ven" in ne ves vec kaj kupit, ko se nabavlja nova roba.

x45 ::

za video je definitivno dobro met 4 jedra. Xp jih lepo iskoristi.

Swiwer ::

Z drugega vidika bi jaz priporocal se kak EUR vec za redundanco podatkov. Gre namrec zato, da sem velikokrat poslusal ljudi, ki se ukvarjajo z video montazo, kako so izgubili ure in ure casa in gigabajte video podatkov ob sesutju diskov. Da je takih primerov veliko je mogoce deloma logicno zato, ker pri tem delu tudi diski delajo vec kot v povprecnem racunalniku.

Jaz bi vzel maticno plosco s podporo RAID (to ne bo tezko dobit pa tudi kaj dosti drazja verjetno ni) in bi vsaj en par diskov (na katerih delam) imel v RAID 1 nacinu. Arhiv bi pa morda lahko imel na kaksnih eksternih diskih ki jih lahko ugasnes in prizges samo ko jih rabis. Redundanca v obliki enega dodatnega 1 TB diska te pride samo okoli 100 EUR.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Swiwer ()

Z drugega vidika bi jaz priporocal se kak EUR vec za redundanco podatkov...

Vidis, nekaj podobnega sem tudi sam razmisljal.
Zunanji disk je tako ali tako v planu za backup. Vec kot dva diska pa vsaj zaenkrat ne bi sraufal not.
Sicer pa tudi ta dva lahko postavim v RAID. Kot sem ze omenil, stroj bo namenjen tudi vsakodnevni uporabi in verjetno prizgan 24/7.
Zelo pomembno je pa tudi tiho delovanje!
Zal z RAID poljem nimem nobenih izkusenj.

Ah zdaj prihajam v dilemo, glede na to, da se bo verjetno tudi kaj downloadalo in ne bi bilo dobro da p2p fragmentira disk z vaznim materijalom.
Kaksen predlog glede maticne plosce? Moram pa ostati v budgetu do okrog 800-850e

Zgodovina sprememb…

ReBi ::

ah, video montaža teče čisto ok tudi brez raida. Jaz naprimer, imam en disk za sistem, enega za nezmontirane posnetke, na tretjem pa je delovna mapa. Dva diska pa še za arhiv. Nimam potrebe po višji hitrosti, saj ne rabim nič čakat, razen pri eksportiranju... tu pa procesor NOBEN ni dovolj hiter:D

Mislim da se pogovarjamo o RAID 1, kolikor jaz razumem RAID.
No, jutri bom zacel malo iskat in upam da najdem ze kaj sestavljenega, cemur bo potrebno dodati samo se kak disk,
ker se mi nekako ne da sraufat za nekoga drugega. Lenuh pac :\

Zgodovina sprememb…

Zheegec ::

ReBi - RAID1 je bil mišljen za redudanco, ne pa samo hitrost. Definitivno priporočam 2 1TB diska v RAID1, tistih 100€ res ni tako veliko...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

2 diska SSD v raid

Oddelek: Strojna oprema
131362 (1178) sodnicaN
»

Pomoc pri sestavi streznika za shrambo, proxy in dns

Oddelek: Kaj kupiti
283157 (2721) Daedalus
»

Osebni racunalnik (obdelava video posnetkov. Do 1500€)

323218 (1797) AtaStrumf
»

Ocena sestavljenega racunalnika (pomoc prosim)

Oddelek: Pomoč in nasveti
221822 (1432) itak37
»

Računalnik za video montažo?

101904 (1645) Kibby

Več podobnih tem