» »

Kolikšen je nujni delež?

Kolikšen je nujni delež?

reeves ::

Pozdrav. Zadeva je sledeča:
Moja babica je imela 2 hčerki. Mojo mami in mojo teto. Teta ima 3 otroke, mami pa je imela samo mene. Mami in dedek sta že mrtva. Babica ima 5 parcel v skupni izmeri nekaj manj kot 5000m2 in hišo. Jaz sicer že nekaj let ne živim več v tej hiši, vendar sem že celo življenje prijavljen na tem naslovu.
Babica se je odločila, da bo svoje premoženje razdelila med mene in mojo teto še preden umre.

Sedaj pa vprašanje:
Kolikšen je moj nujni delež, ki bi ga lahko iztožil na sodišču, v primeru, če bi se babica odločila vse prepisati na teto? Sicer nismo še tako daleč, vendar imam neke slabe občutke, da se bo zadeva še zapletla.

Hvala in lp

equinox ::

Pol zakonitega deleža ... v tem primeru četrtino. Če boš podpisal soglasje k temu, da ne dobiš nič, ne boš dobil nič.

reeves ::

Se pravi polovico od mamine polovice? Nekje sem zasledil, da mi poleg mojega nujnega deleža (za katerega ne vem kolikšen je), pripada še ena tretjina od mamine polovice.
S tem, da ne dobim nič se seveda ne bom strinjal, nočem pa veliko. Sobico za vsak slučaj in neka zemlje (1000 do 1500m2).

Ted ::

Napamet bi rekel,da mora tvoja mama dobiti vsaj 25% premoženja tudi če ji babica v oporoki ne zapusti ničesar. So pa ti spori glede dediščin komplicirana zadeva, družinski odnosi se znajo popolnoma pokvariti, teh primerov se po sodiščih valja ogromno.
Mah...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Ted ()

reeves ::

Moji mami bi pripadala polovica, polovica pa njeni sestri (moji teti), vendar je moja mami mrtva zato po njej dedujem jaz. Zanima me koliko pripada meni.
Glede prepirov vem, da se pri denarju vse konča. Zaenkrat smo v dobrih odnosih, ampak mi nekaj smrdi. Sumim, da bi teta rada imela vse razen kake sobice, ki mi pa že itak pripada.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: reeves ()

imagodei ::

Hmmm. IANAL, ampak se mi zdi, da če bi babica za časa svojega življenja želela prepisati hišo na tvojo teto, se lahko za kak nujni delež TA TRENUTEK obrišeš pod nosom. Kolikor mi je jasno, je nujni delež stvar dedovanja, tako da bi po babičini smrti lahko zahteval nujni delež. V kolikšnem procentu, pa mi ni znano.
- Hoc est qui sumus -

reeves ::

Je tudi že omenila (babica), da bi vse prepisala na teto, potem pa se naj jaz z njo menim naprej kako in kaj.

Ziga Dolhar ::

I second equinox :-).

Res je, nujni delež v tvojem primeru znese 1/2 intestatnega, ki tudi znaša 1/2, torej 1/4.

Če babica za življenje premoženje "podari" teti, se bo tudi to premoženje upoštevalo pri obračunu dediščine. Če bo zaradi teh razpolaganj tvoj nujni delež prikrajšan, boš lahko zahteval vračanje daril [do dopolnitve nujnega deleža].

Sicer pa - dobi si odvetnika. Je verjetno precej cenejši od tistega, kar lahko [potencialni] izgubiš.

p.s.: upam pa, da ne gre pri tistih "parcelah" za kakšne zaščitene kmetije, se zna zakomplicirat. Sploh, ker verjetno nisi kmet :P.
https://dolhar.si/

Ziga Dolhar ::

Če ne gre za zakomplicirane odnose, ne razumem, zakaj bi sploh pisala oporoko. Itak bo šla 1/2 tvoji mami in po vstopni pravici tebi, druga polovica pa teti. Z oporoko bo predvsem zakomplicirala življenje tebi in teti, se bojim.
https://dolhar.si/

Beli_Zajcek ::

Če je dedek že mrtev, je potem tvoja mama dedovala po dedku ( delilo se je polovico premoženja oz. dedkov del in sicer med babico, tvojo mamo in pa teto ). Ti si edinec, se pravi, da je mamin del potem prešel nate. Torej ne more prepisati cele hiše na teto, razen seveda, če je tvoja mama kaj podpisala.

reeves ::

Upam, da ne bo prišlo tako daleč, da bi rabil odvetnika. Zaenkrat me samo zanima na čem sem, da bom lahko nekako argumentiral kaj mi dejansko pripada in kaj bi jaz hotel. Ne bom zahteval veliko, ker bo teta skrbela (in že skrbi) za babico in zato je po mojem fer, da dobi nekaj več.
Parcele niso zaščitene. Ena je zazidljiva (na njej je hiša), potem pa so še sadovnjak in travniki.

Že od nekdaj je vse napisano na babico, tako, da dedkova smrt ni ničesar spremenila.
Je pa moja mami imela 3 parcele, katere sva si po njeni smrti razdelila s teto.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: reeves ()

equinox ::

Potem bo pač podpisala pogodbo o dosmrtnem preživljanju v zameno za premoženje ... in razen, če tvoji babici ne uspe umreti zelo hitro, ti ne dobiš čisto nič. Ne izsiljuj in se probaj kaj zmenit. In odvetnika rabiš takoj zdej (saj ga ni treba kazat teti ... samo na obisk pojdi in pač vloži tistih 50-100 eur kot te bo to stalo)

reeves ::

Ničesar ne izsiljujem. Beri zgornje poste. To, da mi ne pripada nič ni res. Ker praktično celo življenje živim v tej hiši sem upravičen do nujnega deleža.
Zaenkrat se moramo zmenit, kdaj se bomo dobili in pogovorili o tem. O odvetniku bom razmišljal po tem pogovoru, če bo potrebno.

TESKAn ::

Samo iz radovednosti, zakaj sta si z teto delila premoženje tvoje mame? IMHO bi moglo it vse tebi, ker imajo otroci vendarle prednost pred ostalim sorodstvom?

In moje mnenje je, da se ne odrekaj premoženju zaradi "višjih ciljev". Kar ti pripada ti pripada. Če boš tiho in priden te bodo vsi trepljali po rami, kako si prijazen, imel ne boš pa nič.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

opeter ::

Ni nujdno, da je dedek imel delež v hiši. Pri nas je bilo tako, da je hišo v celoti imel dedek, katera se je potem delila pol-pol na mojo babico in mamo. Mama je svoj delež prepustila meni, tako, da je sedaj 50% hiše in parcele moje, polovica pa od babice.

Ker če je hiša/parcela v Reevesovem primeru bila v celoti na babici, potem se dejansko lahko Reeves obriše pod nosom, če bo babica naredila oporoko o dedovanju oz. prepisu na Reevesovo teto.

EDIT: to sem spregledal:
Že od nekdaj je vse napisano na babico, tako, da dedkova smrt ni ničesar spremenila.


To pa je zanimivo:
Je pa moja mami imela 3 parcele, katere sva si po njeni smrti razdelila s teto.


Ne razumem, zakaj si moral te tri parcele razdeliti s teto. Kolikor vem, bi moral kot prvo ti dedovati, teta je šele v drugem krogu.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

reeves ::

V bistvu ne vem. Takrat sem bil še mlad in nisem imel pojma o pravnih stvareh (ga še sedaj nimam). Mogoče so me nategnil mogoče ne, ampak to me niti ne zanima. Jaz se ne maram prepirati o raznih prcelah in hišah, ampak tukaj se mi pa gre za 2 manjši paceli, samo zato, ker je to moje izhodišče, da si nekoč ustvarim nekaj svojega. Lahko spremenim namembnost in zgradim svojo hišo, ali pa prodam in kupim stanovanje. Rad bi nekoč imel nekaj svojega, ker ne morem bit podnajemnik celo življenje.
Vse je na babici že od pamtiveka, ampak jaz še vedno mislim, da nekaj mi pa pripada.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: reeves ()

TESKAn ::

Jaz se ne maram prepirati o raznih prcelah in hišah

Lej, da se ne boš kdaj kasneje tolkel po glavi, zakaj nisi zahteval, kar ti pripada. Klinc gleda dobre odnose, ko si ustvarjaš življenje, je več vredna parcela.

Vse je na babici že od pamtiveka, ampak jaz še vedno mislim, da nekaj mi pa pripada.

Seveda ti. In naj se ti ne smili teta, ki skrbi za babico - tvoja babica ima nemara kaj pokojnine? Vprašanje, če jo porabi za plačat račune in ostanek shrani. Lahko na koncu ugotoviš, da ima stroškov za pol pokojnine, na računu pa nulo. In niti ni rečeno, da babičina odločitev ni bila na podlagi kakih "namigov" te tete.

Še enkrat. NIHČE ne bo skrbel zate. NIHČE ti ne bo rekel "evo ti, kolikor ti pripada", če tega ne boš sam zahteval. In na koncu, če se sedaj ne "zbuniš" in dobiš, kar ti pripada, boš od babice imel kvečjemu kak dobrohoten pogled, kako si prijazen. To ti pa ne bo kupilo ne stanovanja, ne parcele in na koncu še ugotoviš, da ni čudno, da se ti teta smehlja - ko pa ima na tvoj račun zemljo. Tako na koncu izpadeš osel ti, ker si prostovoljno prepustil, kar ti pripada.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Ziga Dolhar ::

Ločiti moramo med [staro] "mamo" in "mami". Kakor sem razumel, ima še živo "mamo", ne pa tudi "mami". Njegova "teta" je bila sestra od "mami", torej sta obe [ter iure repraesentationibus tudi reeves] v 1. dednem redu, in dedujeta enak delež, torej vsaka po 1/2.

Zakaj sta si s teto razdelila one 3 parcele, ne vemo. Če je mami napravila oporoko ter z njo razdelila tako, da je on dobil VSAJ 1/2 [torej 1/2 od intestatnega deleža 1/1 == 1/2], nič narobe. Če sta se s teto sama tako dogovorila - tudi njuna stvar.

Reeves, "nujni delež" ti gre že po zakonu. To pomeni, da se lahko babi ter teta zmenita svašta, pa ti ga ne bosta mogli odtegnit. Drugo vprašanje je pogodba o dosmrtnem preživljanju, s katero babi da vse svoje premoženje teti, ta pa jo je zavezana preživljat do konca življenja. Ker v tem primeru od "dediščine" ostane kaj malo ... hja ...

A zdej razumeš, zakaj so kvalificirani odvetniki [== not me] boljši od forumašov [== me me me!]?
https://dolhar.si/

reeves ::

Sej ravno zato me pa zanima kaj mi pripada, ampak bom najprej to povedal na lep način (brez kakih odvetnikov). V bistvu je bilo vse ok, dokler mi ni babica pavedala, da ji je teta rekla: "Kaj bo pa počel s tistima dvema parcelama? Prodal jih bo, jaz pa nočem imet še enga Bosanca za soseda."
Jaz sem to vzel kot nagovarjanje babice naj vse dobi ona.
Ziga: prav si razumel. Na forumu sem pa vprašal zato, ker vem, da je tukaj kar nekaj zelo brihtnih glav in upan, da katera tudi na tem področju. Zaenkrat me zanima samo neuradno mnenje. Odvetnik sledi po potrebi.

Aja, še nekaj sem se spomnil. Že prej sta bili lastnici tistih treh parcel teta in mami, tako, da sem jaz dedoval 100% mamin delež oz. 50% parcel. Se pravi kle štima. Ampak to itak nima veze s sedanjo situacijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: reeves ()

TESKAn ::

"Kaj bo pa počel s tistima dvema parcelama? Prodal jih bo, jaz pa nočem imet še enga Bosanca za soseda."
Jaz sem to vzel kot nagovarjanje babice naj vse dobi ona.


Potem teti lepo povej, da ima lahko vse - če ti izplača vrednost tvojega deleža. Je pa to IMO vsaj pokazatelj, da ideja ni zrasla na babičinem zeljniku. Tako da ne se dat, delež ti pripada, pa če teta še tako govori, "da nimaš kaj za počet s tistima parcelama". Včasih so rekli "dobrota je sirota" in to še dandanes velja.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Icematxyz ::

Ti reči da si Čeferine najel, da rešite zdaj to črno na belem. Pa boš takoj dobil feedback kaj si kdo misli in kaj namerava. ;)

reeves ::

E, vidiš tega pa nočem. Tisti 2 parceli, ki bi jih jaz želel sta njiva in sadovnjak in nista vredni praktično nič. Če pa jim spremenim namembnost (to je mogoče), da bosti zazidljivi se jima pa cena pošteno dvigne in potem bi mogoče imel zadosti za neko majhno stanovanje v bližnji okolici Lj. Ali bi si pa postavil hišo gor.

Icematxyz ::

Potem pa idi do tete pa ji povej da bi to rad. Pa če se strinja. Druga ti ne preostane. Glede na to da veš kaj bi rad.

reeves ::

Ja sej. To bom itak naredil, ko se bomo dobili, ampak moram bit pripravljen tudi na to, da bo teta zakomplicirala zadevo. Takrat moram vedeti kaj mi pripada, kakšne so moje možnosti, če ne bo šlo zlepa in rabim nekaj, da bom lahko demantiral njene izjave.

TESKAn ::

Po moje v vsakem primeru je fer, da se deli pol-pol. Pa pozanimaj se, kam gre kaj babičina penzija. Da ne plača ob svojih računih še tetinih, ali pa gresta po nakupih in plača babica za obe. Ker ti v takem primeru nima kaj z "jaz skrbim zanjo" ipd. Še eno vprašanje iz radovednosti - v kakšnem "stanju" je babica? Ker se skrb kar konkretno razlikuje, če imaš invalida na postelji ali pa staro ženico, ki lahko gre sama po drva in zraven še vsak dan skuha kosilo. In še enkrat si zapomni, da tebi pripada toliko, kot teti - če hočemo bit fer. In da tudi tebi prav pride kak ekstra "dodatek", da si lahko bolje urediš življenje. In če na koncu ne gre zlepa - stopi do odvetnika in naj ti on pove, kako in kaj.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

MadMicka ::

Lepo se obnaši do tete, še lepše do babice, pa verjetno ne bo nobenih problemov. Moram pa priznati, da mi gre močno na jetra, ko se ljudje grebejo za premoženje ostarelih ljudi. Se dogaja, da se sklene pogodba o dosmrtnem preživljanju, sorodniki dobijo premoženje, potem pa tistega, ki jim ga je dal, niti ne pogledajo več.

reeves ::

TESKAn:
Babica ima borih 370€ penzije tako, da ji ne ostane veliko ko plača položnice. V kakšnem stanju je? Hja, za 84 let staro ženico se dobro drži. Živi sama tako, da si tudi kuha, skrbi za kokoši, mačke, psa. Ima tudi njivo kjer ima krompir, koruzo, zelje,... ter velik vrt na katerem ima vse vrste zelenjave kar je jaz poznam. Seveda pa potrebuje pomoč pri marsičem.

MadMicka:
Teto vidim oz. govorim z njo 1-2 krat na leto. Nismo skregani, kaki hudi kolegi pa tud ne. Pri "prilizovanju" sem pa itak pogorel, saj je bila teta od nekdaj babičina najljubša hčerka, moja mami in potem tudi jaz sva bila zmeraj malo bolj zadaj.

GregiB ::

Reeves...

Kolikor vem, je nujni delež polovica dedne mase, ki bi ti pripadala, če ne bi bilo drugih dogodkov (oprorka). Res je tudi, da če babica sklene dogovor z nekom in mu premoženje ponudi v zameno za kakšno storitev (skrbništvo ipd.), delež iz dogovora ne gre v dedno maso. Z teto sta oba dediča 1. dednega reda, z tega vidika enakopravna.
Kako pa zadevo regulirati.... Hja, poraja se vprašanje, ali si pripravljen zaupati v babico, da ve, kaj dela do te mere, da boš njeno odločitev sprejel ali pa sumiš, da jo teta nagovarja. Namreč, vedeti moraš nekaj. Babica je tista, ki razpolaga s sredstvi, ti pa si tisti, ki zdaj delaš kalkulacije. Resno misliš, da si moralno "upravičen" do dediščine, ki ti jo nekdo noče nameniti?
Na tvojem mestu bi se z babico pač pogovoril v smislu, da te zanima, kje te ona vidi in da bi rad imel določen plan za svojo prihodnost in da bi rad vedel, kako se zadeve lotiti. Če bo rekla, da bo vse prepisala na teto, seveda lahko vprašaš zakaj, a PMSM moraš to odločitev pač sprejeti. Babica je namreč tista, ki je premoženje zakumulirala.... Nemara ima ona pravico z njim tudi razpolagati...?!
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Karaya 52 ::

Naredi to kar dela tvoja teta. Lobiraj pri babici. Starejši ljudje raje tako čez palec ugotavljajo kaj kdo potrebuje. Omeni ji svoje življenske načrte (ustvariti družino (vnuki!!!) in na parceli postaviti hišo), predvidevam da si v slabšem materialnem položaju od tete. Če vse to propade pa odvenika.

opeter ::

kakšni vnuki... to bodo že pravnuki...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dedovanje nujnega deleža (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7621430 (18681) Ziga Dolhar
»

Dediščina in izkoriščevalski dedek (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17734469 (29583) erkgheoruugh
»

Odpoved dedovanju (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9331386 (29546) Okapi
»

dedovanje - nujni delež

Oddelek: Loža
4210416 (9370) MadMicka

Več podobnih tem