» »

Cene goriv

Cene goriv

Temo vidijo: vsi
««
5 / 17
»»

zee ::

Madzarska je en malck dalec...

Sicer pa ko grem nasledjic na Hrvasko na morje, bom se tankal spotoma.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zee ()

mtosev ::

nam ni. kakih 60km :D
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mtosev ()

kmetek ::

Baje se zgubljajo teški milioni € dnevno.....

Slovenske vlade od 1991 bi morale napisati spomine "kako zafukati državo v samo 18 letih" ;((

Ziga Dolhar ::

Baje se zgubljajo teški milioni € dnevno.....

Slovenske vlade od 1991 bi morale napisati spomine "kako zafukati državo v samo 18 letih" ;((

Milijono, dnevno... Cesa?
https://dolhar.si/

d0rK ::

Ne dramatiziraj prevec, kmetek.

borchi ::

> Milijono, dnevno... Cesa?

evrov, seveda.

en tepec je naračunal, da slovenija dnevno izgublja težke miljone, potencialno ca. 20 mld evrov na leto. sedaj ko imamo nekaj dražji bencin.

vprašanje, ki mi ga še vedno ni nihče odgovoril. ko smo imeli mi najcenejši bencin, bi potemtakem morali letno samo od bencina pobrati za dva letna proračuna slovenije.

pa smo?
l'jga

jype ::

borchi> pa smo?

Smo, smo, sam so tajkuni pobral!

Pa prosim da nehate že enkrat argumentirat pa limat linke, ker potem zgleda kot da sta kmetek pa Valvoline tepca, ki sploh ne vesta, o čem govorita.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

imagodei ::

borchi> "to kar ti razlagaš nima veze s cenovno elastičnostjo... "

Aja, ne? Če znaten delež populacije noče plačevat in si poišče alternativo, to ne pade pod elastičnost?

Whatever, nima veze a je elastičnost al ni, meni bo elastika kmal počila in bom začel v Borovlje hodit. Pahor, Bogomir Kovač in kajjazvemkdoše, naj pa kar razpravljajo o tem, kako je trošarina v teh temnih časih nujno potrebna za polnjenje proračuna.

Prihajajo časi počitnic. Z osebnim avtomobilom brez problema prevoziš Slovenijo, pa niti blizu meje ti ni treba tankat. Kaj šele s tovornjakom. Elastičnost povpraševanja? Ne, kje pa.
- Hoc est qui sumus -

> Aja, ne?

ja, ne!

> Elastičnost povpraševanja?

oddaljenostna elastičnost povpraševanja?! that's a new one...
l'jga

Ziga Dolhar ::

Elastičnost povpraševanja po teritorialnem kriteriju, namesto po stvarnem [produktnem] :)
https://dolhar.si/

borchi,

lej, vem da elastičnost pač pove, a sem še pripravljen kupovat nekaj ali ne, če se cena dvigne. In ja, očitno sem še pripravljen plačevat, ker moj avto pač gre na bencin. Ob enem pa elastičnost posredno pove tudi, kdaj bom začel iskat alternative. Če se mal igramo z izrazi in rečemo da imamo dve vrsti bencina, slovenskega in avstrijskega - jah, lej, pol slovenskega kmal ne bom več pripravljen plačevat. Kako zdaj to ni elastičnost? Saj imam alternative...
- Hoc est qui sumus -

Karaya 52 ::

Mrkaič pred časom v Financah:

Povprečnemu državljanu Slovenije se zagotovo zdi, da je ena najbolj koristnih posledic globalnega gospodarskega ohlajanja zniževanje cene goriv, s katerimi naliva svoj avtomobil. Slovenci se radi podijo naokoli v svojih, pogosto skorajda pristradanih avtomobilih in v svetem prepričanju o tem, da je poceni gorivo kar nekakšna človekova pravica, so zelo podobni Američanom - le da si tega nikoli ne bodo priznali.

Malo trditev je dlje od resnice kot trditve o domnevnih koristi pocenitve goriv, zato smo lahko izjemno veseli, da se bodo trošarine začele dvigovati in da bo vožnja postala dražja, žal premalo. Samo po sebi pa le povečevanje trošarin ni dovolj za to, da se Slovenija začne postavljati na bolj racionalno gospodarsko pot, treba je tudi korenito znižati davke in prispevke in z dvigom trošarin ter drugih davkov na potrošnjo nadomestiti izpad na strani davkov na dohodek ter tako narediti našo davčno strukturo bolj učinkovito in tudi bolj civilizirano ter prijazno do okolja. O tem bomo razmišljali danes.

...

Čeprav bi bil osebno zelo zadovoljen, če bi trošarino dvignili za najmanj 30 centov, pa je zaradi možnosti čezmejne konkurence treba biti realist. Zato, da preprečimo državljanom Slovenije cenejši nakup v sosednjih državah, je pametno goriva podražiti toliko, da bodo pri nas nekaj centov dražja od tistih v soseščini. Razlika v ceni mora biti ravno pravšnja, da se ljudstvu (ki mu baje denar ne pomeni nič in zato ne bo problematiziralo dviga trošarin) ne bo splačalo voziti v tujino po gorivo.

...

Ekonomski laiki bodo seveda skušali ugovarjati, češ da se bi zaradi podražitve goriv zmanjšalo povpraševanje in da se zato morda povečanje trošarin ne splača. Na srečo nimajo prav, povpraševanje po gorivih je zelo neelastično (kar dokazuje tudi to, da se poleti, ko so bila goriva precej dražja, kot so danes ljudje niso vozili veliko manj, kot se vozijo danes).

Ocene cenovne elastičnosti povpraševanja po gorivih se gibljejo med -0,2 in -0,1. To pomeni, da za vsak odstotek višja cena goriv zmanjša povpraševanje približno od 0,1 do 0,2 odstotka. Zaradi tega dvig trošarine na goriva pomeni hkrati tudi povečanje davčnega izplena, ceteris paribus; zmanjševanja povpraševanja zaradi zvišanja cene se ni treba bati. Goriva sodijo med tiste dobrine, ki jih je optimalno močno obdavčiti, kar sledi iz razmisleka velikega angleškega matematika, ekonomista in filozofa Franka Ramseyja.

To je tudi eden od razlogov, da tako močno navijam za zvišanje davkov na goriva - "neelastične" dobrine je treba močno obdavčiti in goriva so tukaj skorajda idealni kandidati.

...

Poleg koristi drastičnega dviga trošarin, s katerim se polni proračun in v povezavi s katerim se lahko razbremeni gospodarstvo, ima to tudi pomembne estetske vidike, v katerih zelo močno uživam - davki na porabo goriv so namreč regresivni, tako imenovani reveži plačujejo večji delež svojega dohodka za davke na potrošnjo kot tako imenovani bogataši.

Tako se vsaj delno izravnajo krivice, ki izhajajo iz progresivnega, se pravi roparskega, obdavčevanja dohodka. Tudi zato je treba dvig trošarin pozdraviti ter povsod in vedno navijati za njihovo povečanje na najvišjo možno raven. Kar se mene tiče, bi z veseljem gledal, če bi Slovenci za liter bencina ali dizla plačevali dva evra ali več, in če bom dočakal ta dan, si bom nazdravil s kozarcem najboljšega šampanjca.

Še link

še mrkaić je sposoben razumet... tile na slo-tech-u pa še kar ne.

eh...
l'jga

Šele po tem članku vidim kako neumen je Mrkaič.

borchi,

razsvetli me... Mrkaić ima le diplomo iz ekonomije, jaz pa ne. :) Kje ga lomim?
- Hoc est qui sumus -

> Kje ga lomim?

glej, resnično se mi ne da razlagati kaj je cenovna elastičnost. piše na sto in enem koncu... sem samo mimogrede pripomnil, da to kar si ti napisal nima veze s cenovno elastičnostjo.
l'jga

Aha, to je tisto, kar Mrkaić zastopi, jaz pa ne?

Če je samo to, pol pa OK. Ni treba nič razlagat. Še enkrat, če se bo trend nadaljeval, bom začel hodit tankat v Borovlje. Simple as that, pa naj bo to elastičnost, al pa čist simpl konkurenca.
- Hoc est qui sumus -

Tako je, folk jamra če je grafična kartica 10-15€ dražja kot v Avstriji, kupi jo pa enkrat na leto-dve? Ne jamra pa za bencin, ko se pozna mesečno lahko že nekaj 10€? Saj pravim, obmejno prebivalstvo ima sedaj lepe cene v tujini, tako na hitro sem pogledal zemljevid SLO in po moji skromni oceni je nekje 1/3, se motim?

Buggy ::

kmetek: predvidevam da si profil cloveka ki ob napovedanih podrazitev bencina cakas v koloni na crpalki...ali se bolje se posebaj zapeljes par km od tvoje poti samo zato da "dotankas"

Daj ne pretiravaj no...se nikoli nisem sel na pot z namenom da bom sel tankati, vedno je to istocasno z mojimi rutinskimi posli. Da bi zapravljal cas in energijo in se obremenjeval s tem kje bom dobil par centov cenejsi bencin mi se na kraj pameti ne pride. Ce ze, so tukaj drugacni pristopi kot naprimer predelava avta na plin, pa ti ne bodo trosarine vec tako v nos skakale (samo 7 centov)...bos potem jokal pa zaradi cesa drugega, kako so ti komunajzarji zje*al zivljenje.

+1

dnevno naredim 130km, živim 40km od meje in mi na kraj pameti ne pride, da bi še eno dodatno uro zgubil v avtu, zato, da na koncu ne prišparam niti dva evra...
l'jga

Zgodovina sprememb…

• spremenil: borchi ()

Buggy: zelo wrong, v avstrijo grem na tri tedne, ker morem itaq it, tankam polno takrat. V slo ne tankam več (ko bo ceneje bom).

Če vam je 15 centov razlike malo (nekje celo 0,80€ diesel - takrat je razlika 26 centov!!!), potem naj vam bo, pri mojem 60l je to 9€. Računajte sedaj avtoprevoznike z 500-600l tanki :)

Ob sedanji situaciji: 52 tednov : na 3 tedne = 17x letno x 9 € = 155€ okvirno = stroški stanovanja za 1 mesec skoraj.

Zakaj ne bi ceneje izkoristil, saj vsi gledamo za svoj denar? Gledaš ti za mojega morda?

Še enkrat: jamrate nad cenami rač. komponent v Sloveniji, ki kupite enkrat na nekaj let. Pustite se pa jebat pri bencinu. Zanimivo moram rečt.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kmetek ()

kmetek> v slo ne tankam nikoli več.

Hihi.

kixs ::

+1

dnevno naredim 130km, živim 40km od meje in mi na kraj pameti ne pride, da bi še eno dodatno uro zgubil v avtu, zato, da na koncu ne prišparam niti dva evra...

Sej ravno zato pa si nas lahko privoscijo nategovat. Ceno enostavno dolocijo dovolj "nizko", da se ti ne splaca. Ce pa imas pot, potam pa kar.

Ampak kot so ze nekateri rekli, to velja samo za nas, tujec bo tankal tam kjer je ceneje. Npr. OMV in Petrol na Obrezju sta vec ali manj cisto prazna. Tako je odkar so povisal cene glede na Hrvate in noben ne more rect, da drzava ne izgublja denarja in da si ga fila samo na nas racun, ker smo patrioti in nocemo tankat zunaj 8-O

+1

Tebi se pač ne, ker maš 80km, (5-6litrov), kar je dejanski prihranek, ki ga s potjo izgubiš. splača se vsem v radiju nekje 30km od meje, takih je pa v Sloveniji ogromno (Štajerska velik del, Gorenjska dober del, skoraj cela Primorska, Dolenjska, Prekmurje itd itd.).

> Tako je odkar so povisal cene glede na Hrvate in noben ne more rect, da drzava ne izgublja denarja

zakaj ne more noben tega rečt? komot se zgodi, da 50% višja trošarina povzroči upad prometa z gorivi samo za 20%? sem že linkal, petrolu je upadla prodaja pogonskih goriv v prvem četrtletju za spektakularne 4%.

ni rečeno, da kdaj ne bo prišlo do večjega upada. takrat bo treba trošarine korigirat...
l'jga

zakaj ne more noben tega rečt? komot se zgodi, da 50% višja trošarina povzroči upad prometa z gorivi samo za 20%? sem že linkal, petrolu je upadla prodaja pogonskih goriv v prvem četrtletju za spektakularne 4%.

ni rečeno, da kdaj ne bo prišlo do večjega upada. takrat bo treba trošarine korigirat...

V primerjavi na kaj? Na prvo cetrtletje 2008? Ves koliksna je bila takrat cena litra? Verjetno je vsak pazil, da bo vozil cimbolj sparovno.

Ugotovit iz teh porocil kaksen je upad zaradi tankanja v tujini sploh ni mozno. Vendar pogled na prazne crpalke pove svoje!

lp

> V primerjavi na kaj? Na prvo cetrtletje 2008? Ves koliksna je bila takrat cena litra? Verjetno je vsak pazil, da bo vozil cimbolj sparovno.

ja, na 2008Q1. kaj, a zdej ko pa v sloveniji nimamo za kruh zaradi vrtoglavih trošarin, pa ni treba vozit šparovno?

> Ugotovit iz teh porocil kaksen je upad zaradi tankanja v tujini sploh ni mozno. Vendar pogled na prazne crpalke pove svoje!

ok. recimo, da ti verjamemo na besedo o praznih črpalkah. ampak vseeno, kdo hudiča potem tanka v sloveniji, da je petrolu upadla prodaja (kljub zelo hudi krizi) samo 4% (sicer ne razumem zakaj ta podatek pove manj svojega, kot pa prazne črpalke, ki jih videva kixs97, ampak ok...)?! kolker berem slo-tech sem jaz edini, ki še tankam v sloveniji.

(moram sčekirat porabo in peljat avto na servis)
l'jga

Govorim o razliki med lani in danes za TUJCE, ki gredo skozi Slovenijo. Lani je imela Slovenija cenejse gorivo kot nase sosede in pumpe ob meji na SLO strani so bile polne tranzitarjev, ki so napolnili svoje tanke. Danes gredo ti na naslednjo pumpo na HR strani.

Js pa tako lani kot danes tankam pri nas. Sicer redno na OMV in me Petrolova statistika ne zajame.

V Sloveniji tankamo v veliki vecini samo Slovenci, tujci pa samo tisti, ki so se zakalkulirali, pa seveda tisti, ki jim dol visi za cene :))

Ce je tujcev bilo za tiste 4%, potem je verjetno ta stevilka _samo_ 4%. Ceprav je prodaja manjsa _samo_ za 4%, je to dejansko _zelo_ veliko.

borchi> kolker berem slo-tech sem jaz edini, ki še tankam v sloveniji.

Jaz tut še tankam pri nas. Čeprov že dalj časa razmišljam, da bi hodu v Azerbajdžan, ker je ful ceneje.

šernk ::

borchi...se pa splača tankat nekaterim ki imajo do sosednje črpalke v tujini 4km več kot če grejo tankat pri nas... zaenkrat so obmenje črpalke v novi gorici še polne italijanov...bomo videli koliko časa še...recimo kadarkoli grem so vsaj 4 italijani na črpalki, povprečno recimo da poberejo od njih 4x30€ na vsakih 10min. to je 120€ vsakih 10 min prinesejo italijani na črpalko... če pomnožimo z 12 dobimo da je pritok črpalke 720€ na uro oz. pomnoženo z 24 urami 17.280€. vendar ta cifra je mnogo mnogo večja...ker na tisti črpalki sem reden gost ob vseh urah...podnevi imajo stalno vsaj 7-8 mest zasedenih, ponoči so pa ob vseh urah vsaj 3-4 mesta zasedena...torej v povprečju dobijo po mojem mnenju vsaj 2x več denarja dnevno če ne celo več. če se cena bencina še malce dvigne...bo na njihovih črpalkah ta slika, naše pa bodo cele dneve samevale. po teh izračunih recimo da pobere država le od italijanskih državljanov 10.000€ dnevno oz 3,6M € letno na eni črpalki! pa sam bi raje kot sem rekel to številko vsaj z 2 množil če ne celo s 3 ali več (verjetno lahko rečem da se menjajo na vsakih 5 min...vsak tanka v povprečju za več kot 30€...in dvomim da je kdaj manj kot 4 italijanskih avtov na črpalki, ker hodim na črpalko praktično ob vseh urah). plus vsi slovenci ki tam tankamo.

kje bo ves ta denar ko bo bencin predrag in se bo splačalo tako kot se že splača v avstriji tankat tistim ki so v bližini?
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

borchi,

nisi edini. Tudi jaz še tankam v Sloveniji. In tudi nimam namena trmasto hodit v 40 km oddaljene Borovlje kar tako, da bom zajebal Petrol pa državo. Ne - enostavno razmišljam, da bi se tja odpeljal po nakupih 1x na 14 dni, pa še tankal zraven. Tankam itak samo 4-5x mesečno, če nimam kakšne posebne poti. Če bi šel cca vsake 2 tedna tja in sproti še tankat, bi 2-3x na mesec tankal ceneje. Plus, ceneje bi nabavljal hrano pa cunje.
- Hoc est qui sumus -

Beli_Zajcek ::

borchi> kolker berem slo-tech sem jaz edini, ki še tankam v sloveniji.

Jaz tut še tankam pri nas. Čeprov že dalj časa razmišljam, da bi hodu v Azerbajdžan, ker je ful ceneje.

V Iranu je bilo že pred volitvami izjemno poceni, zdaj bo moral pa Ahmed navreči malce povolilnih bonbončkov. Bi bilo za razmislit ne?

/On-topic Zdajle se je po dolgem času podražil tudi LPG. Razlika v ceni med litrom bencina in litrom LPG-ja pa se je kljub podražitvi še povečala. Meni se smeje ko tankam. :)) Pa ne rabim hodit v Azerbajdžan na pumpo.

LPG?

ok. da bo še mal konstruktivno vse skupaj.

kje, predlagate, naj dobi slo ca. pol miljarde eur, ki jih pobere s povečanimi trošarinami in zaradi tega tudi nekaj več ddv-ja?

če odpustimo CELOTNO javno upravo (ja, tudi policijo, vojsko, sodnijo) verjetno še ni dovolj.

kaj še?
l'jga

ti resno?

-davčne utaje (GG-ULTRA itd itd.) - KDAJ UVEDBA FINANČNE POLICIJE po stilu Italijanske, ki se je bojijo ko boga.
-tajkuni (BAVČAR, KORDEŽ, ŠROT itd itd.)- TUKAJ SE OBRAČAJO TEŠKE MILIARDE €
-znižati plače v gospodarstvu (delavec v Mercatorju/Tušu/Šparu itd ima 400-450€ neto, poslovodja trgovine pa takoj duplo, da ne omenim kok gre progresivno lestvica potem navzgor, kakšni regijski vodje itd...) Tukaj boste spet lapali, da se motim. OK se pač motim.

ZADOVOLJEN DELAVEC=DOBRO PODJETJE, to sem opazil samo pri Jocu Pecečniku in MIP podjetju....delavci delajo z nasmehom(a garajo).

> KDAJ UVEDBA FINANČNE POLICIJE po stilu Italijanske, ki se je bojijo ko boga

baje se dela na tem. škoda, da se ni že prej. ni pa za pričakovat, da bo finančna policija ulovila veliko polmirljardnih lopovov. z golobiči in ostalimi tajkuni pa že tudi davno nisi niti smešen več...

> -znižati plače v gospodarstvu (delavec v Mercatorju/Tušu/Šparu itd ima 400-450€ neto, poslovodja trgovine pa takoj duplo, da ne omenim kok gre progresivno lestvica potem navzgor, kakšni regijski vodje itd...)

ok. predam se. kmetek bi, da bi rešil proračun, znižal plače tistim, ki procentualno plačajo več davkov...

rajši se drži krompirja, saj veš kako gre tista o kmetu in debelem krompirju?
l'jga

Zheegec ::

Kmetek, a grejo plače zaposlenim v Mercatorju iz proračuna po tvojem?
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Brane2 ::

Če se je država "ufurala" davkoplačevalcem s tem kako da jih socializem in grdi Milošević tako zelo izkorišča in jim obljubljala boljše čase, zakaj ne. Naj dobavi obljubljeno.

Če so znali pobrati "provizijo" naj sedaj dostavijo še robo( končno).
On the journey of life, I chose the psycho path.

borchi: jaz tebe nisem žalil, ti mene žališ.

Moderatorji pa nič, kot ponavadi.

Končal sem s to temo, itak ste vsi doktorji.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kmetek ()

Beli_Zajcek ::

LPG?

Avtoplin

-davčne utaje (GG-ULTRA itd itd.) - KDAJ UVEDBA FINANČNE POLICIJE po stilu Italijanske, ki se je bojijo ko boga.

Ja zdej bomo pa zamahnili z magično palčko finančne policije (po vzoru italijanske) in vse bo v najlepšem redu. To, da celo bajeslovovno neverjetno učinkovita italijanska finančna policija ni zaustavila ogromnih malverzacij v italijanskih družbah (Parmalat, davčne utaje Berlusconija) to nič ne pomeni. V stilu radia Erevan lahko rečemo, da šele njena neučinkovitost v teh primerih kaže kako nadpovprečni so pri preganjanju tega kriminala. :))

Brane2 ::

Pa je kaka varianta, da imaš doma cisterno in ti dizel dostavijo ?

Za par ton dizla bi se najbrž kak avstrijec ali madžar pa le prikolovratil sem...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Daniel ::

Jaz lahko povem, ker pač živim ob meji, da dokler je bilo gorivo pri nas cenejše kot na hrvaškem, sem vsakič, ko sem prišel na črpalko tam videl vsaj dva hrvaška avtomobila. Teh časov sedaj ni več, črpalka sameva, tankamo samo še lokalci, še tovornjakov ni več...bomo pač slovenci polnili to vrečo brez dna.

borchi> "kje, predlagate, naj dobi slo ca. pol miljarde eur, ki jih pobere s povečanimi trošarinami in zaradi tega tudi nekaj več ddv-ja?"

Kje smo jih pa dobili lani? Ob takem času, ko o gospodarski krizi še ni bilo ne duha ne sluha (vsaj pri nas)?
- Hoc est qui sumus -

Tear_DR0P ::

Računajte sedaj avtoprevoznike z 500-600l tanki :)

večina si jih najde druge vire kot petrol, tko da ne skrbi preveč
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

koyotee ::

Dokler bo tako drago, tankam kurilca, mi je ravno, če je nafta po 2€/l, banda jehovska! Pri cca 1000l prišparam za morebitno kazen.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

djordjevic ::

Za zasego avtomobila tudi?
No grave is deep enough to keep us in chains.

username ::

Za zasego avtomobila tudi?
Bi rekel da ja, če upošteva omejitve uporabe kurilca. Kajti kurilca lahko (brez posledic za motor) točiš le v starejše motorje (recimo golf 2 dizel), pri modernejših turbodizlih se lahko naredi škoda...
Če mu zasežejo kak zmahan star avto, pa iz tega naslova ne bo utrpel večjih finančnih posledic...
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

T0RN4D0 ::

Poznam primer, relativno nov bemfo 5, 400k km izključno na kurilca. To je sicer iz druge roke, iz prve lahko potrdim še za enga TDja (sicer starejšega) da tudi lepo prebavlja kurilca. To, da lahko škoduješ novejšim mašinam, da senzorji serjejo in nevem kaj je mit.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

> Kje smo jih pa dobili lani? Ob takem času, ko o gospodarski krizi še ni bilo ne duha ne sluha (vsaj pri nas)?

od davkov na dohodek in dobiček, davka na plačilno listo? ta dva verjetno pokažeta največjo razliko med 2008 in 2009 na prihodkovni strani. sicer pa primerjaj zadnja rebalansa proračuna za 2008 in 2009...

potem je pa tu še za miljardo višja odhodkovna stran...
l'jga

Hm, OK...

Se pravi jaz, ko je kriza, začnem šparat. Ko pa država nima denarja, ji pa šparanje ne pade na pamet?

Če nimam denarja, ga ne trošim. Ali pa ga poskušam več zaslužit. Ker je kriza, z dvigom svoje cene najbrž ne bom najbolj priljubljen, tako da tale možnost ni ravno terna. Se pravi, manj trošit.

Pustimo sedaj socialne transferje, ki morajo bit... Kaj pa kakšni drugi izredni šparalni ukrepi? Takojšnja zaustavitev izplačevanja "plače" bivšim poslancem, ki so zaposleni? Ostalim pijavkam? Sprejme se zakon zaradi izrednih razmer, pa se nekaj nabere.

Drastično zmanjšanje sejnin, dnevnic, poslanskih in ministrskih plač? Omejitev računov za GSM? Plačamo do zneska npr. 500 EUR za poslance, 1000 EUR za ministre (za tiste, katerih delo je vezano bolj na tujino, pač nekoliko več; zneski so itak potegnjeni iz riti) - kar je več, plačate iz svojega žepa?

Verjamem, da je to pljunec v morje proti temu, kar lahko doprinesejo trošarine. Ampak, zakaj bi narod trpel, medtem ko nekateri živijo izven stika z realnostjo? Ko se bo rejenim prašičkom, ki vodijo državo, začela tanjšati zaloga sala, bo tudi narod lažje sprejel podražitve.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

• spremenil: imagodei ()
««
5 / 17
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Avtoplin poskočil na 73 centov

Oddelek: Na cesti
455342 (2226) RED_line
»

Zakaj je dizel (še vedno) cenejši od bencina?

387249 (5597) LeQuack
»

Cena nafte (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13319743 (13338) krneki0001

avto na plin (strani: 1 2 )

7929511 (18510) WarpedGone
»

Še malo pa bomo peš hodil (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13311923 (8262) jype

Več podobnih tem