» »

LCD vir svetlobe vprašanje

LCD vir svetlobe vprašanje

ChiefThunder ::

Pozdrav!

Tistega, ki ima nekoliko več pojma o zadevah, bi vprašal naslednje: če se ne motim je osnova delovanja lcd monitorja v tem, da je zadaj za kristali uv/flurescentna žarnica, ki osvetljuje in dela vidne kristale. je to res?

kakšna je žarnica pri nekem povprečnem projektorju? istotako flurescentna, tj žarnica, ki proizvaja tisto belo svetlobo?

moj problem z monitrji je namreč sledeč: po določenih zapletih z očmi, ne morem nikakor več biti pod uv žarnicami, crt ali lcd monitorji. po najboljši opažanjih sta zato kriva 1. flicker teh žarnic in 2. "barva" svetlobe, ki jo te žarnice tvorijo.

in še ključno vprašanje: ali obstaja tip žarnice, ki bi bil po svojih svetilnih lastnostih (ne flickering, topla svetloba) podoben klasični žarnici na nitko, le da bi se tovrstno žarnico dalo uporabiti za monitor?

hvala lepa za pomoč.
... po liniji najmanjšega odpora. ;)

Gjurisic ::

Moraš it na kak boj specializiran forum
ALI VPRAŠAJ V KAKI TRGOVINI, KI PRODAJA LCD MONITORJE MORDA ONI KAJ VEJO?

Highlag ::

LCD displeji imajo v glavnem vgrajene fluorescentne žarnice. (Neonke po domače čeprav niso prave neonke). Te žarnice napaja stikalni napajalnik in žarnice utripajo z frekvenco ki je precej višja kot jo detektirajo tvoje oči. od 360-50000Hz

Projektorji imajo vgrajene ksenonske ali metal halidne žarnice, ki nimajo dosti skupnega z fluorescentnimi. Razen tega, da so polnjene z plinom.

Danes ima veliko prenosnikov namesto fluorescentnih žarnic osvetlitev izvedeno s pomočjo belih LED diod. Če je takšna praksa pri namiznih zaslonih pa ne vem. Vsekakor pa iz LCD monitorja nimaš praktično nič UV sevanja.
Never trust a computer you can't throw out a window

ChiefThunder ::

hej;

hvala za odgovor.

Highlag, če mogoče veš: fluorescentne žarnice (crt) monitorji imajo flicker. kako je s flickerjem pri LED backlightu in pri ksenonskih ali metal halidnih žarnicah?

pa še nekaj; incanscendentna (tj sončna, ali svetloba klasične žarnice) ima bogat svetlobni spekter, enakomerno nasičen. kolikor mi je znano ima flourescentne žarnice močno poudarjene modro-zelene spektre, ki delajo velik delež tiste bele svetlobe. ali mogoče veš kako je svetlobnim spektrom pri ledih in ksenonskih ali metal halidnih žarnicah?

hvala še enkrat.
... po liniji najmanjšega odpora. ;)

Gapi ::

CRT nima žarnice not vgrajene. Ima pa z fosforno snovjo premazan ekran. Ta snov zasveti ko nanjo pade elektronski žarek ki ga tvori top na koncu ekrana. Ta žarek potuje od leve proti desni 25x na sekundo. pri televiziji se to ponovi 625x pri pal sistemu in 500 pa še nekaj pri ntsc sistemu.

Se opravičujem za rahli offtopic.

tony1 ::

Good point.

LED diode po moje NE utripajo. Preizkusiš pa to preprosto z gledanjem v enega od ta poceni prenosnikov (EEE itd.), ki imajo vsi LED osvetlitev LCDja.

Kako je s xenonkami pa ne vem, če imaš težave z očmi, bo po moje najboljša rešitev projektor, tudi zato, ker bo slika gromozanska, poleg tega pa ti ne bo svetloba svetila direktno v oči, ampak boš pač gledal platno...

ST-777 ::

Moj Mikro je nekaj pisal o tem pod naslovom: Zaslonske tehnologije - LED in OLED

ChiefThunder ::

tnx folk; :)

mogoče še eno vprašanje nekoliko praktične narave; da bi našel učinkovito rešitev bi najbrš moral sprobati (vsaj par dni dela) ene par monitorjev, projektorjev, laptopov... ali slučajno obstaja kakšna štacuna ali podobni servis kjer si lahko zadevo pred nakupom "sposodiš". seveda si ne morem privoščiti kupovanja vsepovprek in na pamet...
... po liniji najmanjšega odpora. ;)

tony1 ::

Monitorje in laptope si lahko ure in ure (vsaj kakšnih 10 komadov) ogleduješ v dveh bigbangovih štacunah v BTCju...

Kje bi imeli pa kak prikaz projektorjev, pa ne vem... (Razen cele dneve predavanj na faksu...)

bluefish ::

Za projektorje se lahko v nekaterih trgovinah dogovoriš, da ti dajo na voljo ene par modelov v neki temu namenjeni sobi in si potem vzameš nekaj časa za ogled. Seveda pa je to odvisno od trgovca.
Če se ne motim to omogoča Harvey Norman, morda tudi BB.

Mavrik ::

Zavedaj se, da imajo LED osvetlitev večinoma samo zaenkrat precej redki prenosniki in dražji monitorji... ostali uporabljajo še vedno CCFL "hladne katode" ki tehnično utripajo. Zato ti naključno ogledovanje stvari verjetno ne bo nevemkoliko pomagalo, saj naši prodajalci takih zaslonov načeloma nimajo na zalogi.
The truth is rarely pure and never simple.

Highlag ::

Pa da led diode ne utripajo sploh ni nujno. Lahko utripajo z parimi MHz. Vse je odvisno od njihovega napajalnika.
Never trust a computer you can't throw out a window


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katera LED namizna svetilka? (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5319500 (16372) negotiator
»

Žarnice s celotnim spektrom svetlobe? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9842389 (40235) jebiveter2
»

Predelava LCD monitorja

Oddelek: Loža
192282 (1610) Alen716
»

LED vs varčne vs navadne žarnice (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
8035211 (25312) Malajlo
»

Samsungova prototipna LCD televizija z nanocevkami

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
195169 (4188) MrStein

Več podobnih tem