Forum » Zvok in slika » Rabim razlago nekaterih pojmov.
Rabim razlago nekaterih pojmov.
pure00 ::
LP
Mene zanimajo razlage nekaterih pojmov, pri izhodni moči ojačevalca.
zanima me, kaj pomeni sledeče:
Rated Output Power (IEC)
7 ch x 140 W at 6 ohms, 1 kHz, 1 ch
driven
Maximum Output Power (JEITA)
7 ch x 175 W at 6 ohms, 1 kHz, 1 ch
driven
Dynamic Power 210 W + 210 W (3 Ohms, Front)
180 W + 180 W (4 Ohms, Front)
110 W + 110 W (8 Ohms, Front)
Rated Output Power to naj bi po vsej logiki morala biti pač normalna izhodna moč na 6 Ohm ?
Zanima me torej, kaj pomeni potem tista Maximum Output Power(Kaj ni 140w najvecja?Ali pa je 175W najvecja?), in kaj pomeni Dynamic Power?
Zanima me tudi to, ali bi prislo do clippinga, če bi priklopil zvočnike moči 140W rms(1 zvocnik 140w rms)?
Zahvaljujem se vam ze vnaprej za odgovore.
Mene zanimajo razlage nekaterih pojmov, pri izhodni moči ojačevalca.
Rated Output Power (IEC)
driven
driven
Rated Output Power to naj bi po vsej logiki morala biti pač normalna izhodna moč na 6 Ohm ?
Zanima me torej, kaj pomeni potem tista Maximum Output Power(Kaj ni 140w najvecja?Ali pa je 175W najvecja?), in kaj pomeni Dynamic Power?
Zanima me tudi to, ali bi prislo do clippinga, če bi priklopil zvočnike moči 140W rms(1 zvocnik 140w rms)?
Zahvaljujem se vam ze vnaprej za odgovore.
...
dba ::
Definicije moči so postale toliko ohlapne, da je sam podatek o moči že skoraj brezpredmeten:( Pa tudi če bi moč bila definirana nedvoumno, še vedno ne pove ničesar o kakovosti, frekvenčnem območju... Skratka, še vedno ne veš kako bo sistem igral...
Edini načein je torej poslušanje sitema kot si si ga zamislil: vir zvoka, ojačevalnik, zvočniki, povezovalni kabli, postavitev... Poslušaš, in veš ali ti odgovarja, ali ti ne...
Edini načein je torej poslušanje sitema kot si si ga zamislil: vir zvoka, ojačevalnik, zvočniki, povezovalni kabli, postavitev... Poslušaš, in veš ali ti odgovarja, ali ti ne...
R-S-LoVe ::
RMA podatek je ponavadi (pri resnih izdelovalcih) točen. Je pa res tukaj še veliko drugih vplivov (okolje, kvaliteta predojačevalca...)
Fear Is The Path To The Dark Side, Fear Leads To Anger,
Anger Leads To Hate, Hate Leads To Suffering!
Anger Leads To Hate, Hate Leads To Suffering!
pingo76 ::
Rated Output Power (IEC)
driven
To pomeni da je ojačevalec sposoben gnat 1 kanal pri moči 140W (RMS? DIN? PMPO?) na 6Ohmski zvočnik, kar pomeni da če gledaš film maš ponavadi ene 3 zvočnike poganjane na enkrat in je načeloma moč primerno bolj švoh (razen pri izjemno kakovostnih modelih a tale zagotovo ne saj bi bil podatek za all channels driven by...)
driven
Isti k.
Evo tu pa je dinamična moč, to je peak poer kar je daleč najmanj uporabna od vseh. Dinamično moč dobivamo radi na škatlah pc zvočnikov ki nam iz kinder jajčkastih škatlah obljubljajo 10.000W :/
Še najboljše je dobiti podatek RMS ki pa spet ne pomeni nič kaj exstra saj je potem odvisno kakšen izkoristek imajo zvočniki. Zvočniki z izkoristkom 91dB se slišijo še enkrat glasneje kot kaki ceneni z 88dB.
Upam da ti je zdaj bolj jasno. Sicer če pa te to fejst zanima imaš še mnogo za prebrat po hi-fi straneh le ne zablodi preveč v detajle ker nekateri takoimenovani high end audiofili stvari zamistificirajo do novih razsežnosti gluposti (ne vsi).
Jaz imam pioneer reciever ki ima 7x1 kanal 110w din na 6 ohm in poganja lahko vse hkrati na 110w din 6 ohm. Uporabljam pa 8ohmske zvočnike. Sistem je glasnejši in kakovostnejši od yamahinega recieverja ki ponuja 145w na kanal 6ohm.
Te silne watte se lahko gleda z pošteno rezervo kot naprimer na številu megapikslov na kompaktnih digitalnih apartaih. Moj kompakt ima 12mpixlov pa ima slike zanič v primerjavi z 6mpix zrcalno refleksnega....
Če je roba dobra se vidi, ne kupuj na podlagi deklariranih W.
Rated Output Power (IEC)
driven
To pomeni da je ojačevalec sposoben gnat 1 kanal pri moči 140W (RMS? DIN? PMPO?) na 6Ohmski zvočnik, kar pomeni da če gledaš film maš ponavadi ene 3 zvočnike poganjane na enkrat in je načeloma moč primerno bolj švoh (razen pri izjemno kakovostnih modelih a tale zagotovo ne saj bi bil podatek za all channels driven by...)
driven
Isti k.
Evo tu pa je dinamična moč, to je peak poer kar je daleč najmanj uporabna od vseh. Dinamično moč dobivamo radi na škatlah pc zvočnikov ki nam iz kinder jajčkastih škatlah obljubljajo 10.000W :/
Še najboljše je dobiti podatek RMS ki pa spet ne pomeni nič kaj exstra saj je potem odvisno kakšen izkoristek imajo zvočniki. Zvočniki z izkoristkom 91dB se slišijo še enkrat glasneje kot kaki ceneni z 88dB.
Upam da ti je zdaj bolj jasno. Sicer če pa te to fejst zanima imaš še mnogo za prebrat po hi-fi straneh le ne zablodi preveč v detajle ker nekateri takoimenovani high end audiofili stvari zamistificirajo do novih razsežnosti gluposti (ne vsi).
Jaz imam pioneer reciever ki ima 7x1 kanal 110w din na 6 ohm in poganja lahko vse hkrati na 110w din 6 ohm. Uporabljam pa 8ohmske zvočnike. Sistem je glasnejši in kakovostnejši od yamahinega recieverja ki ponuja 145w na kanal 6ohm.
Te silne watte se lahko gleda z pošteno rezervo kot naprimer na številu megapikslov na kompaktnih digitalnih apartaih. Moj kompakt ima 12mpixlov pa ima slike zanič v primerjavi z 6mpix zrcalno refleksnega....
Če je roba dobra se vidi, ne kupuj na podlagi deklariranih W.
bili_39 ::
Rated Output Power (IEC)
nazivna moč, merjena pod pogoji, kot jih določajo standardi IEC (mednarodna komisija za elektrotehniko)
Zraven piše še, da so merili dovoljena popačenja pri 1 kHz. Bolj pomemben je podatek čez celotno slišno področje, ki ga zaslediš pri Hi-Fi napravah (THD).
JEITA je Japonsko združenje, katerega standardi se le malo razlikujejo od IEC.
Včasih so bili najbolj zanesljivi podatki merjeni po DIN, ker so bili takrat najbolj točno definirani. Danes je IEC praktično enak.
PMPO in dinamične obremenitve ne povedo nič pametnega.
OK?
Če že gledaš glede na moč, je super, če je zraven podan tudi THD (popačenje), namreč ojačevalec z 50w/kanal, pri 0,1%THD (zelo malo popačenja), bo dosti boljša izbira kot pa 200W/kanal, pri 10%THD (kar se pa že sliši obupno, tudi če nisi izbirčen).
Najlepsa hvala za odgovore, mam pa se eno dodatno vprasanje.
Lastim si namreč receiver Onkyo tx-sr 605. Zanima me, ali bi prišlo do clippinga, če bi priklopil na njega zvočnike, ki imajo 140w RMS(receiver naj bi dal "vn" 140w rms.Frekvence pod 100hz mam preusmerjene na subwoofer.) ?
Zdaj mam namreč na njega priklopljene zvočnike, ki naj bi imeli 100w RMS, rad bi pa priklopil gor zvočnike, ki jih imamo v dnevni(imajo 140w rms, znamke HECO).
Na različnih forumih(na temo tega ojacevalca) sem iskal odgovore, vendar nisem našel nič glede clippinga pri maksimalni izhodni moči.
Lastim si namreč receiver Onkyo tx-sr 605. Zanima me, ali bi prišlo do clippinga, če bi priklopil na njega zvočnike, ki imajo 140w RMS(receiver naj bi dal "vn" 140w rms.Frekvence pod 100hz mam preusmerjene na subwoofer.) ?
Zdaj mam namreč na njega priklopljene zvočnike, ki naj bi imeli 100w RMS, rad bi pa priklopil gor zvočnike, ki jih imamo v dnevni(imajo 140w rms, znamke HECO).
Na različnih forumih(na temo tega ojacevalca) sem iskal odgovore, vendar nisem našel nič glede clippinga pri maksimalni izhodni moči.
...
Do klipinga bo zagotovo prišlo pri maksimalni nastavitvi glasnosti!
Vprašanje je, ali boš ti zadovoljen z nižjo glasnostjo, pri kateri še ne bo klipinga (ki je lahko pa že veliko previsoka za sosede)
kliping ni nekej, kar skoči izza vogala in te napade ;)
Do klipinga pride, če poskušaš ojačevalec "gonit" preko zmožnosti komponent v njemu (prevsem napajalnika), do tega bi recimo res prišlo, da bi poskušal "na pouno" poslušat ojačevalec z 100w, na 200w zvočnikih - ampak že spet - ker podatki o moči ne pomenijo praktično nič pametnega, boš moral poiskusit ;)
Ne poznam komponent ki jih omenjaš, ampak, pomojem, da lahko brez skrbi priklopiš in uživaš...
Vprašanje je, ali boš ti zadovoljen z nižjo glasnostjo, pri kateri še ne bo klipinga (ki je lahko pa že veliko previsoka za sosede)
kliping ni nekej, kar skoči izza vogala in te napade ;)
Do klipinga pride, če poskušaš ojačevalec "gonit" preko zmožnosti komponent v njemu (prevsem napajalnika), do tega bi recimo res prišlo, da bi poskušal "na pouno" poslušat ojačevalec z 100w, na 200w zvočnikih - ampak že spet - ker podatki o moči ne pomenijo praktično nič pametnega, boš moral poiskusit ;)
Ne poznam komponent ki jih omenjaš, ampak, pomojem, da lahko brez skrbi priklopiš in uživaš...
Ok, vzel si bom cas, ter malo eksperimentiral.
Drugače pa se vam še enkrat vsem skupaj zahvaljujem za odgovore na moja vprašanja :)
LP
Drugače pa se vam še enkrat vsem skupaj zahvaljujem za odgovore na moja vprašanja :)
LP
...
pingo76 ::
Če te je clippinga strah lahko nabaviši kak nad (tudi drugi proizvajalci) reciever ki ima zaščito proti clippingu (stikalo on off) in je tako nekako nemogoče preveč gnat ojačevalec. :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: pingo76 ()
Za zdaj bo že vredu tako kot je :)
Ko bo kaj več cekinov v mošnjičku, bom kupoval nove komponente :)
Ko bo kaj več cekinov v mošnjičku, bom kupoval nove komponente :)
...
Valvoline ::
Rated Output Power (IEC) je max moč pr katere je največ 3% popačenja in napak pr izhodnem signalu.
Maximum Output Power (JEITA) je totalna max moč ki je lahka ojačevalec ven stisne,brez upoštevanja popačenja siglana in napak,tle so napake že 20% in več odvisno dinamike vhodnega signala.
Maximum Output Power (JEITA) je totalna max moč ki je lahka ojačevalec ven stisne,brez upoštevanja popačenja siglana in napak,tle so napake že 20% in več odvisno dinamike vhodnega signala.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | AV receiver - ideo.siOddelek: Kaj kupiti | 6413 (2498) | krepki |
» | JBL zvočniki z Yamaha Receiverjev, pomoč!Oddelek: Zvok in slika | 1396 (947) | Scorpy84 |
» | Zvočniki za Yamaha receiverOddelek: Zvok in slika | 3323 (2881) | silver12 |
» | Hišni kino - do 300€Oddelek: Zvok in slika | 8288 (7805) | kozmy |
» | ojacevalcOddelek: Zvok in slika | 1913 (1651) | KamikazA |