» »

osveževanje slike 100hz

osveževanje slike 100hz

sssaaxx ::

pozdrav!
imam grafično saphire ati radeon 3870. tv plazma z resolucijo 1920x1080. problem je v tem, da mi grafična ne pusti izbrati 100hz za to resolucijo (1080p) največ 60hz. je problem v kartici? če je, a kdo ve kera kartica lahko osvežuje to sliko na 100hz? a je lahko problem kje drugje??

KoMar- ::

Problem je v marketingu. Teh 100 Hz (in pri novih modelih celo 200 Hz :-O) umetno ustvari procesor v TVju, input je pa še vedno običajnih 60 Hz...

sssaaxx ::

hmm.. zakaj pa pri manjši sliki grafična dopušča izbor 100hz? potem je tudi input v tv 100 in ne 60?? kaj misliš?

blackbfm ::

A misliš da bi vidu razliko? Pomoje ne:D

sssaaxx ::

kaj pa vem... baje, da se opaz. večinoma gledam HD (mkv), in naj bi se razlika tu opazila. nisem pa preverjal drugje, čeprav je slika že sedaj odlična rad bi probal na 100hz, pa mi moja grafična na taki velikosti pusti samo 60.amisliš, da bi mi kakšna boljša grafična pustila, čeprav je že ta kao za HD narjena

Invictus ::

Pri plasma in LCDjih se večji osveževalni čas pozna samo pri hitrih igrah. Pri filmih, ki imajo 25 slikc/s se sigurno ne pozna in je to samo nategancija.

Prišlo pa je to iz klasičnih CRT ekranov, kjer je fosfor ugašal (ni imel stalnega napajanja za svetenje). PA še tukaj si moral imeti prekleto dober signal da je to dobro delalo (kabelska, pri antenah je bilo bolj švoh). Pri LCDjih in plasmah je točka vedno pod napetostjo in potrebe po 100 Hz ni, razen kot sem napisal, pri hiutrih igrah.

LP I.

Senitel ::

V osnovi je TV 50Hz prepleten. Torej 25x v sekundi obnovi sode in 25x v sekundi lihe vrstice. Potem so se spomnili 100Hz osveževanja na boljših CRT TV-jih.
Ko priklopiš na LCD/Plazmo grafično, bo ta izbrala progresiven način osveževanja (1080p) in ne prepletenega (1080i) in bo osveževala celotno sliko.
Če ti pri manjših resulucijah dopušča več kot 60Hz je to stvar TV-ja. Pač omejitev kako bps lahko TV prebavi in kakšne vragolije potem izvaja (upscaling na 1920x1080).

sssaaxx ::

se pravi, da grafična kartica nima nobene veze? a je poj fora u teveju? na kakšen način bi lahko potem lahko predvajal sliko1080p na 100hz. moja plazma p je panasonic pz80, stara je pol leta, in takrat, ko sem jo kupu, je bil ta model zunaj komaj mesec. se pravi, da če ta ne more predvajat 1080p na 100hz, pol pa res ne vem kera lahko...

ender ::

Težko boš našel TV, ki zmore prebavit 100Hz na vhodu - to pri tako visokih ločljivostih zmorejo le redki (dragi) CRT monitorji. 100/120Hz TVji pričakujejo 50 ali 60Hz vhod, kjer potem vsako sliko podvojijo.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Pyr0Beast ::

Hehe, ze 85Hz je bilo za nekatere CRT-je vrh glave.
To je samo frekvenca, kolikokrat bo elektronski snop preletel ekran, nic drugega. Pri plazmah tega ni ..
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Senitel ::

na kakšen način bi lahko potem lahko predvajal sliko1080p na 100hz.

Uz božjo pomoć. Zakaj sam 100Hz pol, a ne bi rajš kar 200Hz al pa 1000Hz? Ne si delat problemov tam ko jih ni.
Imaš izvor, ki ti je sposoben filat 100 frameov v sekundi? Nimaš, ker so vsi filmi pod posneti pod 30 fps, pa naj bo DVD ali pa Blu-ray. Kaj je torej fora, če ti TV prikaže isti frame 4x osvežitve, namesto samo 2?
100Hz je špilal tako kot je treba samo na CRT TV-jih, kjer so se pike pač ugašale. Na plazmah in LCD-jih, se ne ugašajo več. 100Hz pri nižjih resulucijah lahko kvečjemu pomaga upscalerju, da lepše raztegne sliko iz 640x480 (ali kolikor pač že) na 1920x1200.

sssaaxx ::

hvala, ker ste mi pomagali, ne bom si več delal problemov, tam kjer jih ni...

Izi ::

Trenutno so LCD televizorji prilezli že na 200 Hz pri resoluciji 1080p.
Recimo Sonijeve Bravije in še nekatere firme naveliko oglašujejo teh 200 Hz kot nekaj revolucionarnega.
Tole je iz oglasa:
"Revolucionarna tehnologija Motionflow 200Hz z zmanjševanjem zamegljenosti slike omogoča najbolj tekoče in podrobno predvajanje hitro premikajočih se slik"

Pravijo, da pri 60 Hz so hitro premikajoči se deli slike močno megleni, pri 100 Hz je malo bolje, šele pri 200 Hz pa naj bi tudi hitro premikajoči deli postali povsem ostri.
To naj bi se poznalo samo pri Blu-Ray filmih, ki edini uporabljajo 1080p, pri TV programih, ki so na 1080i po moje razlike ne more biti.

Demonstracije, ki sem jih videl kažejo, da nekaj je na tem.
Sam ne morem probati, ker tudi moj TV podpira samo do 60 Hz. Moram reči, da sem jaz z Blu-Ray filmi na 60 Hz povsem zadovoljen in ne vidim nobene potrebe po 100 Hz kaj šele po 200 Hz.

Še odgovor za sssaaxx:
Grafična ti dopušča izbrati samo tisto, kar ti TV podpira. Grafični driverji dobijo podatke od ekrana, katere resolucije in katero osveževanje podpira ekran in samo ti se ti potem pojavijo na razpolago.
Izgleda, da tvoj TV, tako kot večina ne podpira več kot 60 Hz na najvišji resoluciji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

ender ::

Glede na to, da človeško oko loči nekje od 18 do 24 slik v sekundi, in da so filmi posneti pri 24 slikah v sekundi, močno dvomim, da se bo na LCDju videla razlika med 60 in 200Hz prikazom.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

blackbfm ::

Najbolj se bo vidlo v denarnici:D

mrdaco ::

Ma ne mešat jabolke z bučami. 200hz ki jih oglašuje Sony nima nobene veze z frekvenco ki jo nastaviš na grafiki. Tudi če sony prikazuje sliko v frekvenci 200hz še ne pomeni da mu na vhod lahko pripelješ 200hz signal.

Teh 200hz pomeni, da televizija PAL(NTSC, SECAM...) signal ki ga dobi na vhod, namesto 25 slik na sekundo, umetno pretvori v 100, 200 ali pa 1000 že želite, s to razliko da so vse slike ki se nahajajo med prvo in drugo sprecesirane z neko srednjo vrednostjo. To pomeni da si vmesne slike "izmisli" na tak način da si v gibanju sledijo v nekem logičnem redu. Rezultat tega je gladko predvajanje, in gladko premikanje objektov.

HDMI vhod pa vedno pričakuje na vhodu 50, 59, 60Hz pa bodisi je prikaz z prepletanjem ali progresivni (1080I ali 1080p).

Upam da ste dojeli bistvo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mrdaco ()

Azrael ::

Ne tako redko so razne "revolucionane" 100 in več Hz tehnologije, zadevo naredile negledljivo, slika se je zatikala pri hitrih premikih, sploh pri kakih čnga lunga proizvajalcih.

Sicer pa se ne tako redko 100Hz TVji l stalno delajo na 50Hz, samo, da se spredaj na piksni blešči tisti napis in so vsi srečni, saj ne znajo v menuju nastaviti na 100Hz, tudi če bi bila slika na taki nastavitvi celo OK.
Nekoč je bil Slo-tech.

pirpy ::

pravkar sem bil pri prijatelju ,kupil je plazmo panasonic 42FHD 100Hz in poglej ga zlomka ko gledas pal sd signal slika zares utripa na 50 hz kot pri crt televizorju??? ko pa prestavis na 100 pa ne utripa vec, in on mi pravi vidis zato sem pa vzel 100Hz .
Potem pa priključiva računalnik na hdmi in slika spet utripa le da se tu ne da prestavit na 100 Hz?.
in tip je ves zamorjen ker mu slika iz računalnika utripa kot na crt monitorju pri 60 Hz.
V čem je fora ?
LP
zehanje je nalezljivo

Pyr0Beast ::

Rukni izhod iz kompa na 50Hz in prepleteno :)

Kje je fora ? Navadna CRT-jka ima boljso sliko od te plazme :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Azrael ::

Spajky ima dober podpis.

Bo pač folku počasi na dražji način potegnilo, da novejše, še zdaleč ni nujno boljše.
Nekoč je bil Slo-tech.

KoMar- ::

pirpy: Slika nima kaj utripat - naj kar lepo nese na servis.

pirpy ::

Saj ne utripa pretirano le toliko ,da ko prides na 1 m in gledas malo mimo ekrana na katerem je bela slika iz računalnika opaziš utripanje.
Pri kaksnem filmu ali slikah jpeg ne opaziš utripanja le če hočeš uporabit tv namesto monitorja ,je utripanje moteče.
Ali ima kdo podobne izkušnje?
LP
zehanje je nalezljivo

telexdell ::

Se spomnim pred leti, ko sem kupoval svoj prvi sistem za domači kino. Med ostalim je v specifikaciji pisalo, da znaša glasbena moč 2800W. Ko sem potem primerjal jakost z malce starejšim 5W glasbenim stolpom sem se zamislil nad reklamnimi potezami (glasbeni stolp je na 60% glasnosti preglasil domači kino). Pa se proizvajalec ni lagal, navedel je le seštevek koničnih (peak) moči vseh kanalov, dočim je glasbeni stolp navajal sinusno moč.
Pred časom je kontrast LCD TV znašal tam nekje 1:500, plazma TV pa nekje 1:10000. Dandanes pa segajo kontrasti pri obeh vrstah TV tja proti 1:50000. Podobno so se zbližali ob ustreznem povečanju številk tudi ostali parametri.
Pa, da ne nakladam. Ob takšni poplavi primerljivih izdelkov različnih proizvajalcev je pač za pričakovati, da nas poskušajo premamiti s takšnimi ali drugačnimi reklamnimi triki. Samo na potrošniku pa je, kako bo porabil svoj denar. Bo verjel firmam, gromozanskim številkam, raznim ful in oh in sploh ipd ali pa bo uporabil raje lastno pamet.

Echelon ::

Jaz imam ta problem, moti me, ko gledam filme prek HDMI na 60hz. Drugače preko antene pa teče z 600hz...kje tu logika? To me pa res zanima.
MSI Z87-G43 GAMING, Intel Core i5 4670K @ 3.40GHz,
16GB Dual-Channel DDR3 @ 666MHz, Sapphire 4096MB ATI AMD Radeon R9 380
1GB WD Blue, 232GB Samsung SSD 850 EVO 250GB, 2GB WD Green

Dr_M ::

Preberi od zacetka tole temu, pa bos vse zvedel. Je senitel lepo razlozil, kako poteka osvezevanje slike.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Echelon ::

Sem vse prebral, ampak še vedno ni smisleno, zakaj tako nizko osveževanje. Mislim pa saj nismo v devetnajstem stoletju, da bi nam slika utripala. Pa kdor reče, da se to ne opazi, se močno moti. Jaz opazim razliko med 60 in 75hz. Če bi to vedel pred nakupom, se verjetno ne bi odločil za plazmo, ker večinoma gledam prek HDMI.
MSI Z87-G43 GAMING, Intel Core i5 4670K @ 3.40GHz,
16GB Dual-Channel DDR3 @ 666MHz, Sapphire 4096MB ATI AMD Radeon R9 380
1GB WD Blue, 232GB Samsung SSD 850 EVO 250GB, 2GB WD Green

ABX ::

Noben LCD ne gre čez 60Hz.

Vsak ki gre več to doseže z post-processing. Nič napačnega za filme, ampak popolnoma neuporabno za konzole/PC ker grozno poveča input lag.
In edini problem tukaj je screen tearing v primeru da imaš več kot 60FPS. Edina rešitev za to je plasma z boljšim internim osveževanjem.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

LCD TV kontrast, osveževanje ?? (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
6312521 (11849) hojnikb
»

TVji in Herzi

Oddelek: Zvok in slika
71335 (1172) janezJ
»

100Hz pri LCD TVjih - brezveze? (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
669269 (7912) neres
»

'FPS-ji' so pomembni (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Igre
15013935 (10797) MrStein
»

Se splača kupit 200Hz lcd tv ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
637643 (6198) Invictus

Več podobnih tem