» »

zvok šumi v primeru uporabe 2 kanalov

zvok šumi v primeru uporabe 2 kanalov

DejaVu ::

Ker imam TV, ki nima analognega audio izhoda, rad bi pa priključil eksterne zvočnike, sem se lotil projekta napeljave analognega audio izhoda iz TV do zvočnikov. Notranje zvočnike TV sem izklopil in napeljal kable ven.

Fora je pa zdaj ta, da kadar imam priključen 1 kanal dela vse OK (vendar je slišen samo 1 seveda), ko pa priključim še drug kanal pa šumi. Kabli so OK, ker lahko probam na drugem kanalu in je OK.

TV ima v servisnem meniju en kup možnih nastavitev glede zvoka, samo se ne spoznam na to. Verjetno je treba kaj nastavit.

Mogoče kak audio expert ve v čem je fora?

Thx.

zagi123 ::

Sigurno ni nobenega drugega načina, da dobiš ven zvok? Ima TV kakšen prost SCART?

DejaVu ::

ima, vendar fora s scartom deluje le za tv kanale, ce pa hocem poslusat zvok iz media playerja (usb kljucek) ali pa iz hdmija, pa ga na scartu ni.

razmisljal sem, da tv daje ven previsoko napetost (prikljucene slusalke so zelo glasne, kljub temu da imam na tv nastavljeno stopnjo 1/100). ali bi bilo smiselno vezat kak upor zaporedno. bi to resilo problem?

DejaVu ::

Ok malo sem dalje iskal po netu in razmišljal.... Fora je verjetno v impedanci.

Zvočniki v TVju imajo nizko impedanco (do 10 ohm?), medtem ko eksterni sistem zvočnikov zahteva visoko impedanco (okoli 100 ohmov). Torej bi moral na vsakem kanalu vzporedno vezat kak 10 ohmski upor, da bi zadeva delala ok?

Ali se motim?

DejaVu ::

Berem dalje in piše da je treba vzpostavit "bridging" impedance = izvor ima nižjo impedanco kot cilj. To je že izpolnjeno v mojem primeru. Zdaj sem še bolj zmeden :|

Zvezdica27 ::

lp,

torej ti si samo kable od TV zvočnikov direkt vezal na zunanje zvočnike, nobenega ojačevala ni vmes?

Možno je, seveda, da ojačevalo od TV ne zmore goniti zunanjih zvočnikov (dvomim glede na visoke ohme, če drži da je 100 ohmov, to ne vleče skoraj nič). Glede na opis je bolj verjetno, da je signal premočen za en sam zvočnik na kanal, ko pa daš dva na en kanal pa je OK (spet dokaj neverjetno, ker to je še zmeri "samo" 50 ohmov oz. pravilneje, včeta dvakrat več amperov, še vedno zelo malo). V tem primeru pazi, ker oba zvočnika iz TV vlečeta dvakrat več toka, ampere... pri 100 ohmih je to zanemarljivo. mal je zakomplicirano. težava je v 100 ohmskih zvočnikih, ki so "prešvoh"

100 ohmska impedanca zvočnika - to je redko, samo za kake speakerje, skor ne verjamem. Zvočniki imajo običajno impedance od 4 - 16 ohmov. Razen če imaš res res res 100 ohm, potem ti zdajle povem, da pač kupi nekaj 4 (vleče največ, največja obremenitev za ojačevalo) ali 8 omskega in bo vse OK (poglej output od TV ojačevala)

Jaz bi poizkusil še vmes speljati signal še v zunanji ojačevalec in na oreng zvočnike, a pazi, ker dva ojačvalca.... lahko zlahka skuriš zunanji ojačevalec ali zvočnike. Previdno z glasnostjo. On your own risk! Prej ko slej boš nekaj skuril in strošek bo nakup nove robe, najbrž novvega TV, ker ojačevalci v TV so bolj šibki, trazistorski ojačevalci pa na overloade precej občutljivi, sploh v cheap elektroniki.

Prava rešitev je seveda nakup ojačevala z digitalnim vhodom, rabljeni so đabe. In pa azunanji zvočniki naj bodo dovolj kvalitetni/močni.

Aja: še enkrat: prej ko slej bo nekaj šlo. tvoj riziko.

zz

Zgodovina sprememb…

DejaVu ::

Imam zunanji ojačevalec, ker so zvočniki Logitech X-230.

Torej, še vedno mi ni nič jasno. Poizkusil sem tudi z zaporedno vezavo upora, da bi zmanjšal moč, vendar je pri visoki upornosti še slabše (šum ostaja, glasnost nižja).

Aja, hecno je še to, da ko priklopim 1 kanal samo, dela zadeva popolnoma isto če imam + na + in - na -, in pa isto če zvežem narobe + na - in - na +.

zolja ::

Ti si že ojačan signal peljal na nizkonapetostni vhod na ojačevalcu?

LP Zolja

DejaVu ::

Nekako tako ja.

zolja ::

Nisem elektronik, ma sem siguren da eno v drugo ne paše :). TV nima stereo jack izhoda za slušalke?

LP Zolja

All ::

zolja ::

Ali še bolje če ima ojačevalec več vhodov..Ala TV, CD, DVD, AUX... Pripelji zvok iz TV-ja preko SCARTA na ojačevalec za poslušanje TV-ja. Potem pa iz media playerja posebaj spet na drugi vhod na ojačevalcu. Potem pa na ojačevalcu samo preklapljaš izvor zvoka. Seveda pod pogojem da ojačevalec ima več vhodov.

LP Zolja

DejaVu ::

TV nima izhoda za slušalke. Ima LE digitalni TOSLINK.

Naročil sem že TOSLINK -> analog audio converter, vendar ne bom mogel nastavljat glasnosti na tak način, zato mi ta ideja ni najbolj všeč - razen če potem sestavim še en IR receiver, ki zna prebrat kode iz daljinca in nastavljat glasnost glede na to (kar pa je ogromno dela, ker dvomim da že obstajajo za model TVja, ki ga imam).

DejaVu ::

All je izjavil:

neki tazga nucaš

http://www.ms-line.co.jp/original_hi_lo...


sem že naročil nekaj podobnega - da vidimo, če bo delalo ok ;)

zolja ::

Komplicirata. Zakaj bi vlekel čreva iz TV-ja če obstaja toliko AV razdelilcev, preklopnikov, adapterjev itd... Jaz na tvojem mestu nabavim tole http://shop.conrad.si/websale7/AV-prekl... . Upravljaš iz kavča, iz TV-ja in media player-ja pripelješ zvok, potem pa določaš kateri vir pošilja naprej na ojačevalec. Zvočniške kable od TV-ja pa lepo pospraviš nazaj kamor spadajo.

Zvezdica27 ::

lp,

aha, torej imaš še zunanji ojačevalec (v tem primeru gotovo ni 100 ohmski zvočnik). edina prava rešitev je digitalni vhod na ojačevalcu, ker imaš očitno komplet to ni opcija, če ne misliš menjati vsega.

Šum je, ker drugi ojačevalec ni posebej kvaliteten (prvi tud najbrž ne) in ojača v stereo načinu šum. Pač interferenca je velika ker si not prinesel že ojačan signal in se šum še bolj ojača (saj se zvok tudi). Nisem elektro-tehnik, a to je 100% to.

Ena opcija je, da bi iz TV pred končno stopnjo (pred power-ampom) signal ven dobil iz pred-ojačevalca. Če se to da pri TV ne vem, pri namenskih zadevah se vedno da oz. je to dvoje strogo ločeno).

Druga opcija je to kar zolja pravi, samo to je meni stran denarja + še eno škatlo imaš.

Tretja opcija: Lej, gotovo imaš tudi DVB-T ali ADSL TV, od tam lahko spelješ ven zvok za TV kanale. Iz media playerja pa posebej ločna drug vhod (oboje če imaš na ojačevalu samo analogne vhod). Alternativa tej opciji je ali iz Scarta ali druega analognega izhoda vlečt. Tam pride ven neojačanop.

Prava opcija: nov komplet home cinema ali stereo/5.1 receiver, sodoben, digitalen.

Tudi sam imam isto foro, jaz pač preklapljam med viri, za TV iz Amisovega komunikatorja, iz Računala itak, iz media playerja 3 vhod. In potem na starem, a predobrem stereo ojačevalcu preklapljam.

zz

DejaVu ::

Imam od siola kabelsko, tak da ni šanš, da bi dobil zvok ven prej ;) (poleg tega bi v tem primeru zvok delal samo za TV kanale - kar pa mi že omogoča, če ga vzamem iz scarta - jaz pa rabim tudi za media player).

Bomo vidli kaj bo, ko dobim tisti high-low converter. Mogoče bo pa to naredilo magijo :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri ojacevalec za klipsch r-51m zvocnike

Oddelek: Zvok in slika
151864 (1491) T743
»

pomoč - ojačevalec

Oddelek: Zvok in slika
222938 (2078) Primoz16
»

Genius 5.1 + hitachi zvočniki

Oddelek: Zvok in slika
214239 (3825) Mattithyahu
»

Hi-Fi(stolp) in zvocniki-kot da zmanjkuje moci

Oddelek: Zvok in slika
111360 (1275) Dr_M
»

Aktivni SubWoofer - made at home

Oddelek: Pomoč in nasveti
255132 (4593) [DrAc0]

Več podobnih tem