» »

Spremljanje prometa na mreži

Spremljanje prometa na mreži

vrhncan ::

Naše vrlo vodstvo se je spomnilo, da bi bilo fejst gledat, kaj vse počno uporabniki na internetu, zlasti za neslužbene zadeve. Na net smo povezani z optiko in potem preko routerja in switchev do userjev. Kaj bi bila rešitev, postavitev kakega proxy serverja ali kaj drugega. Če proxy, katerega predlagate.

imagodei ::

Za začetek si lahko kupite izvod KZ. Je pa zastonj tudi na netu (hvala, Matthai):

Kazenski zakonik - Kršitev tajnosti občil, 139. člen

(1) Kdor neupravičeno odpre tuje pismo, tujo brzojavko ali kakšno drugo tuje zaprto pisanje ali pošiljko, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev.
(2) Z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta se kaznuje:
1) kdor se z uporabo tehničnih ali kemičnih sredstev, ne da bi odprl tuje pismo, tujo brzojavko ali kakšno drugo tujo zaprto pošiljko, neupravičeno seznani z njihovo vsebino;
2) kdor se z uporabo tehničnih sredstev neupravičeno seznani s sporočilom, ki se prenaša po telefonu ali s kakšnim drugim elektronskim komunikacijskim sredstvom;
3) kdor neupravičeno odpre zaprt predmet, ki varuje sporočilo, in se neupravičeno seznani s sporočilom v njem.
(3) Enako kot v prejšnjem odstavku se kaznuje, kdor s katerim od dejanj, ki so navedena v prvem in drugem odstavku tega člena, omogoči drugemu, da se neposredno seznani z vsebino sporočila ali pošiljke.
(4) Kdor neupravičeno obdrži, skrije, uniči ali komu drugemu izroči tuje pismo, brzojavko ali kakšno drugo pošiljko, preden se je prejemnik seznanil z njeno vsebino, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.
(5) Če stori dejanje iz prejšnjih odstavkov tega člena uradna oseba z zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, poštni ali drug delavec, ki mu je zaupano prevzemanje, prenos ali predaja tujih pisem, tujih brzojavk ali kakšnih drugih pisanj ali pošiljk, se kaznuje z zaporom od treh mesecev do petih let.
(6) Pregon za dejanja iz prvega do četrtega odstavka tega člena se začne na predlog.
- Hoc est qui sumus -

vrhncan ::

Lej, moja naloga je da pridem do rešitve. Z pravnimi zadevami se bodo ukvarjali pravniki. In ne gre za branje e-pošte, temveč za pogled kje se surfa med službenim časom. Pošta jih ne zanima.

imagodei ::

Zelo dvomim, da ti je uspelo spregledat tole temo...
- Hoc est qui sumus -

vrhncan ::

Sem pregledal to temo, vendar nisem našel kaj pametnega. Me zanima rešitev, kako spremljati promet na mreži, zlasti kaj se dogaja z internetom, kje se surfa ipd.

damjanj ::

Pa uporabi kako plačljivo rešitev ala SurfControl. Ko je treba plačat se vodstvo včasih premisli. Drugače pa je to najbolje ker maš lepo statistiko pa vse....

trnvpeti ::

transparent proxy squid
na routerju preusmeris ves http promet na squid
in potem naredis statistiko

solatko ::

imagodei - To velja za neupravičeno nadziranje, osebno kot lastnik firme, pa sem upravičen, do nadzora dela zaposlenih, tako da to ne pride v upoštev, pri nadzoru zaposlenih v delovnem času, za katerega so plačani.
Jaz te plačujem za projekt, ti pa v tem času šetaš po porno straneh - halo.

trnvpeti ::

izdas interni pravilnik
in se morajo tega drzati

Tomas 33 ::

Praksa je, da zaposlene raje omejuješ kot pa preverjaš.

rejven ::

nimašpravice vohlat za zaposlenimi, kje surfajo imaš pa vso pravico določene/vse strani, ki niso nujne za njihovo delo blokirat. uporabnik lahko surfa po netu med malico,kar se smatra za njegov osebni čas, ti pa še vedno spremljaš kje surfa. To je tako, kot da bi imel zaposleni privatni tel. pogovor med delovnim časom, ti bi pa od njega zahteval naj ti pove o čem se je pogovarjal.Imaš pa seveda pravico te pogovore/mobitele prepovedat.
Drugače pa je jasno,da se kvaliteta dela nadzoruje z drugimi mehanizmi, in v kolikor nekdo zadovolji kriterijem, ki jih je postavil delodajalec ni potrebe po takem nadzoru. Je pa v podjetjih,ki imajo strogo kontrolo kaj se sme in kaj ne produktivnost načeloma nižja,ker zaposleni rabi na kako urco tistih svojih 5 minut, da lahko potem dela hitreje in predvsem z manj napakami.

vrhncan ::

Se asolutno strinjam s teboj. Jaz sem dobil samo nalogo, da najdem kako rešitev. Vse ostalo in možne posledice so na strani vodstva.

solatko ::

rejven - Kot lastnik firme imaš vsekakor pravico nadzirat delo zaposlenih, zaposleni, ki večino dneva preživi za računalnikom, verjetno malico izkoristi za kaj drugega, ne pa za surfanje po internetu. Postane pa malo nerodno, če delaš samo 5 ur za firmo, ostalo pa se po računalniku igraš, pošiljaš privat pošto, iščeš ugodne cene....., plačam te pa za osem ali celo več ur dela. So firme, kjer je vse prosto, delaš kadar hočeš, kolikor hočeš, ni dnevne evidence, določene zadeve lahko narediš tudi doma, samo ne pri nas, kjer je delovna in delodajalska zavest na tako nizkem nivoju, kakor plače, zato ima vsak zaposleni psa čuvaja (šefa, vodjo, admina....), da se sploh kaj naredi.

jamiroq ::

mi uporabljamo sophosov ws1000 proxy appliance. logging imamo sicer izklopljen, ker (zaenkrat :/) nikogar ne briga kje kdo browsa, vendar ga pa omogoča.

Mr.B ::

Zelo enostavno, na ISA strežniku prefiltriraš vse kar res ne rabijo. Pošlješ ob plači vsem dopis, da od 1. Naslednji mesec računa podjetje od vsakega zaposlenega 25 centov na vsak preneseni megabajt, ki gre preko IE, Firefox, ali drugega brskalnika. Naslednje četrtletje pa 0,5€ na preneseni megabajt. Potem pa naj kar veselo srfajo po netu, zelo hitro bodo nehali srfati po raznih 24ur kur itd…
Sicer vse zapreti ne smeš, ker to vpliva na vzdušje v podjetju…..
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

#000000 ::

Kaj pa tole

sese12 ::

NE, NE. Najboljša rešitev je kot v SLO policiji. Postaviš intranet in policistom onemogočiš dostop do interneta. Saj ga butli ne rabijo, oz. kaj bi vohljali po morebitnih novostih v zakonodaji in drugje, ker "tega ne rabijo" !!!

OmegaBlue ::

Da ne bomo samo pametni pa še kaka realna rešitev.

Če imate pametne switche lahko narediš mirror port tiste vtičnice ki gre na gateway (še lažje če imate linux gateway). Lahko uporabite ntop in dobite lepo statistiko koliko prometa kak računalnik dela in kateri protokoli. Torej ločiš web browsing/email in boh ne daj če kdo fura p2p (ode njemu glava). Seveda pa stvar ne pove KJE in KAJ browsa tako, da recmo zakonsko si na suhem.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

#000000 ::

Ma tale unatangle in negov web filter je pomojem dokaj dobra-najlažja-zastonj rešitev


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

vohunjenje v službi (mreža) (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
9714416 (8204) neonX
»

Nadzor Tor izhodnih točk (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
7511471 (10007) poweroff
»

zloraba gesla za e-posto, znan IP naslov

Oddelek: Omrežja in internet
202609 (1832) MihaFirst
»

A je nelegalno??

Oddelek: Loža
343011 (2023) Dzonson
»

Branje mailov

Oddelek: Problemi človeštva
455266 (4291) poweroff

Več podobnih tem