» »

zloraba gesla za e-posto, znan IP naslov

zloraba gesla za e-posto, znan IP naslov

egolob ::

Ukradli so mi geslo, ki je bilo enako na 4 racunih za e-posto, tako da tudi ne morem poslati zahteve za novo geslo, ker nimam dostopa do dodatne poste. Zanima me nekaj:
Ce sem pripravljen vloziti nekaj denarja in casa, da dobim osebo, ki je to naredila, ker je ta oseba iz Makedonije. V primeru, da preko googla dobim IP zadnje prijave in IP osebe, ki je spremenila geslo. Menite, da je kaka moznost, da to osebo tozim s pomocjo dobrega odvetnika? Ali pa je povsem nemogoce, ker se lahko ta oseba zgovarja, da ji je nekdo udru v racunalnik in z njegovim IP naslovom meni ukradel geslo?

hvala

Ndrej ::

V Makedoniji imajo internet? :P

AndrejS ::

Pa ne samo Internet tudi heckerje

poweroff ::

Gre za kršitev tajnosti občil.

Kršitev tajnosti občil

150. člen

(1) Kdor neupravičeno odpre tuje pismo, tujo brzojavko ali kakšno drugo tuje zaprto pisanje ali pošiljko, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do šestih mesecev.

(2) Z denarno kaznijo ali z zaporom do enega leta se kaznuje:
1) kdor se z uporabo tehničnih ali kemičnih sredstev, ne da bi odprl tuje pismo, tujo brzojavko ali kakšno drugo tujo zaprto pošiljko, neupravičeno seznani z njihovo vsebino;
2) kdor se z uporabo tehničnih sredstev neupravičeno seznani s sporočilom, ki se prenaša po telefonu ali s kakšnim drugim telekomunikacijskim sredstvom;
3) kdor neupravičeno odpre zaprt predmet, ki varuje sporočilo, in se neupravičeno seznani s sporočilom v njem.

(3) Enako se kaznuje, kdor s katerim izmed dejanj, ki so navedena v prvem in drugem odstavku tega člena, omogoči drugemu, da se neposredno seznani z vsebino sporočila ali pošiljke.

(4) Kdor neupravičeno obdrži, skrije, uniči ali komu drugemu izroči tuje pismo, brzojavko ali kakšno drugo pošiljko, preden se je prejemnik seznanil z njeno vsebino, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do enega leta.

(5) Če stori dejanje iz prejšnjih odstavkov tega člena uradna oseba z zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, poštni ali drug delavec, ki mu je zaupano prevzemanje, prenos ali predaja tujih pisem, tujih brzojavk ali kakšnih drugih pisanj ali pošiljk, se kaznuje z zaporom od treh mesecev do petih let.

(6) Pregon za dejanja iz prvega do četrtega odstavka tega člena se začne na predlog.

Torej... v takem primeru greš na policijo, oni grejo do upravitelja mail strežnika, dobijo loge, ugotovijo IP in lastnika IPja in ga obiščejo. Če je zadeva v tujini gre prijava na Interpol.

In baje je Interpol kar hiter. Recimo enega Moldavca so priprli 14 dni po prijavi iz strani naše policije...
sudo poweroff

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: poweroff ()

mkonci ::

Jah tole je res sranje, oprostite izrazu.
Naj bo ta zgodba v poduk ostalim, ne imet enako geslo za več mailov!!!

kklemenss ::

tudi ce ga dobis nebos mogu nic dokazat... on se lahko naredi butastega itd... makedonija je makedonija, ti povem na lastnih izkusanh, kjer je nek makedonec udrl v nek server in kaj je bilo od tega.. nic..

poweroff ::

Ne vem, no. Jaz imam drugačne podatke. Niso naši kriminalisti tako nesposobni.
sudo poweroff

MihaFirst ::

pa tut, tole z IP-jem...če že najdeš IP pol je tut vprašanje, če je to on doma delau, če si ni mogoč spremenil IP-ja, kar ni tako zelo težko, če ni to delal preko kakega drugega računalnika ipd.
težko, da bi ti kej iz tega še dobiu...0:)

btw - kak pa veš, da je iz makedonije?
www.gamma.si

Zgodovina sprememb…

egolob ::

vem kdo je bil, ker je samo ta oseba vedela za geslo, ki sva ga skupaj uporabljala za nekaj drugega. Nato, ko sva ze nehala sodelovati, je pomislil, da imam geslo enako tudi za e-posto, kar je bilo res, in mi tako vse spremenil. jaz sem se naredil nevednega in ga vprasal, ce je nekdo udrl v racunalnik in ukradel geslo in on sploh ne ve, da ze od zacetka sumim na njega, oziroma vem da je bil to on. Uspel sem dobiti geslo enega od racunov nazaj in tako dobil IP naslov, s katerega je bilo geslo spremenjeno.
na strani http://www.ripe.net/whois sem vtipkal ta IP (212.110.77.143) in prikazala so se mi tri imena, med drugimi tudi da oseba. Torej jasno je, da je to delal od doma in je amater.

Toda sedaj sem danes ponovno pregledoval in vtipkal na tisti strani isti IP. Zacudoma vidim, da sta sedaj samo se dve imeni. Kako je lahko nekdo zbrisal taksen podatek? So ti podatki shranjeni se kje drugje in se jih ne da zbrisati? Kaj pa ce mu je na pomoc priskocil kak dober hacker?

Hvala

MihaFirst ::

No ja, eto ti zdej :D btw, kot sem že omenil se da lasten IP spremeniti in verjetno se tiste podatke obnavlja. če je človek zamenjal svoj IP, je čisto mogoče, da ga ni več na seznamu. btw- ne rabiš profesionalca da zgineš s take spletne strani :D
www.gamma.si

Ndrej ::

Mkonci, lahko imaš gesla enaka za vse emaile.

NE pa dajat tega potem okoli drugim ljudem, ane Egolob!

MihaFirst ::

Vombat:

zelo prav imaš... če pa že, pol pa obstaja funkcija "Spremeni geslo" ali "Change password" :D

Je pa res, da je vse zlo relativno... men bedaki pošiljajo passworde zarad unga tutoriala na moji web strani, pa sm jim sam povedou, da so kmeti, se pravi nism nobenmu zlorabu maila...

:D :D :D
www.gamma.si

egolob ::

toda še vedno so neje podatki shranjeni, a ne? Naprimer o tem kdo je bil ob tej in tej uri imetnik tega IP-ja. Menda ni res tako enostavno, da zamenjaš svoj IP in že te ne morejo dobit. Tudi če bi bil profesionalec, bi moral to v času logiranja paziti, da zakrije sledi, če takrat ni pazil se da osebo na enostaven način dobit, je tko?

poweroff ::

Hm, hekerski forum pa niti osnovnega zavedanja o informacijski varnosti... :\
sudo poweroff

Ndrej ::

So shranjeni...Njegov ponudnik interneta v Makedoniji jih ima. Za par 100€ bi ti sigurno povedali kdo je to :=)

MihaFirst ::

:D :D :D

Matthai, kaj natančno si hotel povedat?
www.gamma.si

poweroff ::

Pardon, sem se zmotil. Sem mislil, da si ti odprl temo.

Drugače se pa IPja ne da kar tako spreminjati - so pač neke omejitve.
sudo poweroff

leonius ::

samo lol
IMHO

MihaFirst ::

matthai:

Seveda so neke omejitve (celo nekateri ponudniki te hecajo) ampak, tudi pri vdorih v https so omejitve, pa se le ti še vedno dogajajo...
www.gamma.si

poweroff ::

No, če smo natančni se da IP spreminjati samo znotraj ranga, ki ti je na voljo, pa še to ne vedno. IPja od enega brazilskega ponudnika pač ne morem vzeti. Spoofing je seveda povsem druga stvar.

Kaj pa si mislil s https? Eno je pač standarden vdor in httpS tukaj nima nobene veze, drugo je pa razbijanje kriptograma (no, tukaj bi te pa rad videl, hehehe).
sudo poweroff

MihaFirst ::

Ja, sej je dovol, če maš IP od svojga soseda >:D glede vdorov v varno omrežje (https) pa nisem niti trdil, da bi jst to lahk nardiu. sicer vam bom pa posebej sporočil, če bom nudil kake tovrstne usluge>:D >:D >:D
www.gamma.si


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

vohunjenje v službi (mreža) (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
9714416 (8204) neonX
»

Spremljanje prometa na mreži

Oddelek: Pomoč in nasveti
182064 (1819) #000000
»

Nadzor Tor izhodnih točk (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
7511469 (10005) poweroff
»

A je nelegalno??

Oddelek: Loža
343011 (2023) Dzonson
»

Branje mailov

Oddelek: Problemi človeštva
455266 (4291) poweroff

Več podobnih tem