» »

Nanotehnologija

Nanotehnologija

«
1
2 3
...
5

whatson ::

Kdaj / zakaj / kaj prinaša? (po vašem mnenju)

Za tiste ki še niste na jasnem s pojmom ... (prevajal vam ne bom:) )
Nanotechnology is molecular manufacturing or, more simply, buildingthings one atom or molecule at a time with programmed nanoscopic robotarms. A nanometer is one billionth of a meter (3 - 4 atoms wide). Utilizingthe well understood chemical properties of atoms and molecules (how they"stick" together), nanotechnology proposes the construction ofnovel molecular devices possessing extraordinary properties. The trickis to manipulate atoms individually and place them exactly where neededto produce the desired structure. This ability is almost in our grasp.
Čas včlanitve v Slo-Tech - 6. nov 2000 ob 20:39

whatson ::

Še en zanimiv link. (za hitre linije)

Link 2 (za dial-up/isdn linije)
Čas včlanitve v Slo-Tech - 6. nov 2000 ob 20:39

boha ::

tale zadeva je zelo obetavna, ampak kaj pa negativne strani - črni scenariji, zlorabe ipd...

nanoroboti potrebujejo specifičen material za gradnjo specifičnih stvari?
se še vseeno soočamo s stroški izdelave?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: boha ()

Elemen_T ::

No, gremo, Thomas ...

Marjan ::

Sigurno je to tehnologija prihodnosti, o tem ni dvoma.

Pa se mi zdi da sploh ne tako daljne prihodnosti. Poglejte saj v računalištvu že zdaj uporabljamo predpono nano. 90nm tehnologija pri izdelavi tranzistorjev naprimer.

Samo(!) prava nanotehnologija se začne ko lahko poljubno molekulo ali celo atom pozicioniraš. Si sploh predstavljate kaj vse to za sabo potegne??!!!

Lahko bomo poljubno spreminjali snov.
Ravno zato bo tu potrebna izredna previdnost pri lansiranju le-te na trg... Do česar upam da bo nekoč prišlo.

ps: Thomasa sem že povabu, upam da bo!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Marjan ()

whatson ::

Boha:
nanoroboti potrebujejo specifičen material za gradnjo specifičnih stvari?
Hja, kakor je meni znano bodo uporabljani materiali z "nenormalnimi" lastnostmi. Omenjen je bil karbon pa še nekaj. Nevem. :\

se še vseeno soočamo s stroški izdelave?
Stroški izdelave-razvoja (development) bodo baje isti kot je to običajno. Stroški produkcije bodo pa baje mnogo nižji.
Čas včlanitve v Slo-Tech - 6. nov 2000 ob 20:39

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: whatson ()

Area_51 ::

:) Mene pa bi zanimal če so bo dalo bilo kdaj uporabiti piko tehnologijo. Recimo v računalništvu. Če bi to uporabili pri procesorjih, bi mislim da dosegali kar čez 100GHz na procesor minimaolno.
Area 51

nemesis ::

jst sem pred kakim mesecem to temo gledal na Discoveriju. Nekdo je predaval tudi o tem, da se bo z nanotehnologijo lahko spreminjalo obliko. Navedel je primer:
zenska, nezadovoljna s svojim fizičnim izgledom, ker ima nekaj čez 80 kil in je visoka le 1.60m, bo zjutraj pojedla jogurt, ki bo vseboval nano-robote. Nano-roboti bojo vplivali na njeno telesno zgradbo pri cemer bo doticna zenska lahko zrasla nekaj centimetrov, mascobne obloge pa se lahko spremenijo v misicna vlakna...

Si predstavljate?!

OmegaBlue ::

ja predstavljate si tole
zajebavaš enga zavaljenga tipa, un požre tist jogurt se spremeni u goro mišic in te prefu**.:D
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Kaiser ::

Mislis nekaj v tem stilu?
"Very funny, Scotty. Now beam down my clothes!"

Thomas ::

Nanotehnologija je ključ do raja. Nič manj. Toda šele t.i. full nano. S to tehnologijo bomo resnično lahko napravili dobesedno kar bomo hoteli. Šli v search and destroy misije za virusi HIV in vsemi ostalimi. Pomladitev celic (s tem tudi telesa) bo enostavna in rutinska zadeva. Babji mlin, v katerega mečeš stare (od 23 do 120 let) babe in dedce, na drugi strani pa letijo ven mladeniči in mladenke bo eden povprečnih čudežev. Tudi nanoproizvodnja bo naredila bogastvo splošno. Luno bomo lahko v mesecu dni spremenili v računalnik. No, vsaj njeno površino, za začetek. Diamantov bo kot peska.

Toda do tam imamo dve stopnici. Ena je izboljšati computing power zadosti, da bo mogoče računati "kvantno statiko". ASCI WHITE ali pa kaj podobnega, bi že moralo zadostovati, saj molekula N60 in njene lastnosti so že bili izračunani prav z njegovo pomočjo.

Čeprav v naravi pa takih molekul najbrž ni. Bodo pa, brž ko bo izračunan postopek njihove sinteze. Najkasneje takrat, bo pot v nanosvet odprta.

Druga stopnica pa ni stopnica. Je prepad v katerega lahko pademo. Imenuje se GOO. Poc, po naše.

Nanoassembler, kompleksna molekula, ki ne zna drugega kot razmnoževati se na račun okoliških, lahko uide. Potem pa je cela Zemlja do globine nekaj kilometrov kmalu poc, sestavljen iz teh molekul. Ne bi preživela niti bakterija.

Če bo šlo za nesrečo, bo to GRAY GOO. Če bo šlo za namerno sabotažo bo to BLACK GOO.

Površina Zemlje pa enako sivočrna v obeh primerih.

Ko pade "nerodnemu laborantu" "seme za GOO" na tla, se ta širi s kakšnih 20 centimetrov na sekundo navzven. Kot oljni madež, samo da se nikjer ne zaustavi. Dosti hitreje pa ne gre, ker bi se sicer sproščalo toliko toplote, da bi se nanoassembler sam uničil.

Kjerkoli bi se GOO že začel - tja bo treba vreči dovolj veliko atomsko (vodikovo bombo).

Torej kdaj se bo začela predstava, ki vodi ali v smrt ali v raj? Vprašajte me 2010 - če do takrat še ne bo nič.

8-)




Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

DixieFlatline ::

Zelo sem tud navdušen nad možnostjo, s katero bomo z boljšo razporeditvijo atomov stvari veliko veliko lažje, npr sedežno ki bo enako kakovostna in jo bo moč dvigniti z enim prstom. Drugače je pa ta tehnologija zelo zelo nevarna .

Thomas ::

Fire with fire! Strong AI bi lahko kontrolirala nanotehnologijo.

Zato bolje za nas, da imamo prej transhumano superinteligenco, kot full nano.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Simko ::

Thomas is back - to mi je vsec :)

Thomas
...mečeš stare (od 23 do 120 let) babe in dedce...

23 letni fant še pa res ni star dedec - da se še ne bom sekiral :)

Drugače pa se mi nanotehnologija zdi zelo zanimiva in zadnje čase kar dosti iščem po netu o podobnih temah.

Thomas ::

Simko!

> 23 letni fant še pa res ni star dedec

Z današnje perspektive ne. Toda zakaj si ne bi očistil žil, pljuč, mozoljev ... in si privoščil še ultra kozmetiko, če si lahko?

;)



Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

schurda ::

Jaz sem delal nanostrukture. 5-1000 nm plasti različnih materialov sem nanašal na substrat. Povem vam nekaj: to je tako ektremno težko, da si predstavljat ne moreš. Svaka jim čast, da so naredili 0.09 mikronski čip, res, svaka jim čast.

To ni tehnologija, ki bi jo kar z žlico namazal na kruh. Če nimaš ultravisokega vakuuma vsaj (10 ^ -5 Pa), se lahko greš slikat.

Aggressor ::

Oh, ali pri Thomasu opažam znake previdnosti? Joke.

Sicer se z njim kar strinjam, je pa zraven seveda še kup nejasnosti in pa tudi moralnih vprašanj. Denimo, ena glavnih je obljuba o vseprisotni dostopnosti in cenenosti nanotehnologije, kar pa je, glede na sedanjo prakso visokotehnoloških koncernov, zelo naivno gledanje. Jaz pričakujem, da bo zadeva zelo podobna današnjemu dogajanju v informatiki: centri kapitala si bodo storitve prisvajali, "outlaw osebki" pa bodo hekali v sisteme in dajali sredstva v javno sfero. Tako ne bi bil prav nič presenečen, če bom čez dvajset let na Kazaaju (verzija 53.2) DLjal izpopolnjen program za nanorazgrajevalec hišnih odpadkov. Seveda ilegalno, ker bo uraden imel licenco.:D Če to združimo z dejstvom, da bosta računalniško-podprto inženirstvo in nanotehnologija kritično povezana, je možnosti malo morje.

Druga stvar pa je sama potrebnost raja. Če vzamemo za primer današnjo kulturo potrošnje, bo nanotehnologija vse samo potencirala (na katero potenco, si sploh ne upam pomisliti), kar pomeni totalno pobebljenost javnosti. Si res tega želimo? Storitev, ki se jim človek ne bo znal upreti? Recept za popolno nadvlado egoizma in oblasti velikih.

Seveda pa tudi ne smemo pozabiti, da je večina konkretnih stvari okoli nanotehnologije še nejasnih. Kdo pa pravi, da se bo vsak delec res dalo pobljubno premikati? Omejitve vsekakor bodo. Ampak gotovo ne tako velike, da bi to preprečilo tehnološko revolucijo.

Alec999 ::

Menim, da sta GRAY GOO in BLACK GOO neizogibna ... na zacetku bo prevladoval GRAY GOO pol k se bo pa zacel nano tehnologijo uporablat v vsakdanjem zivlenju bo pa prevladoval BLACK GOO. Ce nas nebo pokopla ze GRAY GOO. Ljudje smo zmozni najhujsih dejanj.

To je samo moje mislenje.

lp,
Alec999

nemesis ::

Kar se cene tehnologije tice - BO POCENI ali celo ZASTONJ. Teoreticno kupis eno sam nanoasembler in ta jih potem sestavi naslednjih 20 milijonov...


Mene bolj zanima, kako vidite, da bo takrat zivelo clovestvo. Predstavljajte si nanorobote, ki bojo vse izvajali namesto ljudi. Zazelel si bos pecenih jajck na oko. Nanorobotom bos nasul 10 dkg zemlje in cez pet minut bos imel vecerjo...

Ker torej ne bo potrebno vec nicesar kupovati ali delati, to pomeni stalno blaginjo, po drugi strani pa zlom sistema v katerem zivimo...

Gh0st ::

Mislim da ste vsi preveč zaslepljeni s pozitivnimi stranmi nanotehnologije... Predstavjajte si, da bi vsak imel doma svoj nano-asembler in bi iz njega naredil kar bi hotel... se pravi bi lahko ustvaril sebe-boljšega, ustvaril bi si denar, orožje, in na svetu bi vladal ogromen kaos.

Nihče več ne bi vedel kaj je in s kom se pogovarja. Kaj jé in kaj pije.

Nanotehnologija je sedja še preveč občutljivo vprašanje. Mi nismo sposobni živeti v blaginji. Prej ali slej se bo našel nekdo ki bo nekomu hotel slabo.
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

Alec999 ::

Jst sem preprican v to, da slej ko prej se bo zalomilo ... vedno bodo obstajali ljudje:
- ki bodo hoteli vladati nad drugimi
- ki hocejo imeti nadzor nad vsemi
- ki hocejo drugim skodovati
- ...

Ce mislte, da bo blaginja odpravila vojne, morilce in nasploh kriminalce se motite.

Nekaj v razmislek>>
Niso samo revni ljudje kriminalci!

Mercier ::

Že mogoče, ampak imajo nove tehnologije eno zoprno lasnost - ne da se jih preprečiti.

Ziga Dolhar ::

Alec: problem v tej hierarjihi je v stvari "free will", kot jo poznamo danes. Dano nam je misliti, da razmišljamo prosto -- če bi nam nekdo vladal, tega ne bi bilo, ker bi nam vcepil svoje misli. Itak pa: Matrix, da ne bom bluzil.

rasta ::

Tle se o nanotehnologiji govori kakor o perpetum mobile. Zanima me, kako je dejansko z energijo, saj ne bo nano-assembler delal kar sam od sebe?

Thomas ::

nemesis

> Kar se cene tehnologije tice - BO POCENI ali celo ZASTONJ. Teoreticno kupis eno sam nanoasembler in ta jih potem sestavi naslednjih 20 milijonov...

To je sila pomembna ugotovitev, ki jo jest s citiranjem skušam le poudariti.

> po drugi strani pa zlom sistema v katerem zivimo...

Absolutno!

Gh0st

> Nihče več ne bi vedel kaj je in s kom se pogovarja. Kaj jé in kaj pije.

Hja ... stari režim bo padel - pa kaj potem? Predstavljaj si da je obratno, da gremo v sedanje stanje iz zlate dobe - potem bi se pa lahko sekiral!

> Nanotehnologija je sedja še preveč občutljivo vprašanje. Mi nismo sposobni živeti v blaginji.

Nekateri res niste(?). Toda človek je prilagodljiva žival, ki se navadi celo na dobro. Kaj je problem dobitnikov na lotu? Da jim zmanjka nagrade. To se zdaj, ko bomo morda (vsi) dobili na nano lotu - ne bo zgodilo.

> Prej ali slej se bo našel nekdo ki bo nekomu hotel slabo.

Taki so se že našli. Zdavnaj. Z omejenim proračunom jih je precej težko brzdati. Z ultratehnologijo se jih pa da zdebagirat.

Alec999

> Ce mislte, da bo blaginja odpravila vojne, morilce in nasploh kriminalce se motite.

Blaginja sama po sebi vsekakor ne! Ampak nano tehnologiji "bratske" - (strong superintelligence) pa že.

Ziggga

> Alec: problem v tej hierarjihi je v stvari "free will", kot jo poznamo danes.

Free will ali volition - je iluzija.

> Dano nam je misliti, da razmišljamo prosto

Potem pa naredi SAMO ENO stvar čisto brez vzroka - tako po čisto svobodni volji. Če moreš.

> če bi nam nekdo vladal, tega ne bi bilo, ker bi nam vcepil svoje misli. Itak pa: Matrix, da ne bom bluzil.

Matrix je, če ga resno vzameš - neumnost na kvadrat. Podobno kot rudniki Nquadaha. Druga največja neumnost v SF. Prva je znameniti stavek: "Ponoči se lahko zelo ohladi. Tudi za čez 1000 stopinj!" - Zunaj pa zima.

rasta

> Tle se o nanotehnologiji govori kakor o perpetum mobile. Zanima me, kako je dejansko z energijo, saj ne bo nano-assembler delal kar sam od sebe?

No, tam kjer sem razlagal GOO, sem povedal, da se sprošča toplota. Odkod? Iz zalog biomolekul, ki so najboljša hrana takim nanoassemblerjem.

Seveda pa nanoassembler lahko vedno izkorišča sončne žarke. Molekula, ki pretvarja svetlobo direktno v mehansko delo, je že stvarnost. Ja, res!

8-)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Aggressor ::

Ker imam ravno dvanajst minut in pol časa, bom rade volje odločno ugovarjal.

Lahko prosim razložite, zakaj naj bi bila nanotehnologija poceni in širše dostopna? Kogarkoli sem o tem vprašal, ali pa o tem bral (vse od Drexlerja naprej), mi je natvezil kup zgodbic, ki nimajo nobene realne osnove. Sposobnost assemblerjev, da se hitro razmnožujejo, sama zase ne pove absolutno ničesar.

'Predstavljaj si da je obratno, da gremo v sedanje stanje iz zlate dobe'

Ah, Thomas, že kar predpostavljaš zlato dobo? Saj vsi vemo, kaj se zgodi, če pričakujemo preveč...

'Kaj je problem dobitnikov na lotu? Da jim zmanjka nagrade. To se zdaj, ko bomo morda (vsi) dobili na nano lotu - ne bo zgodilo.'

Kar si sedaj navedel, je padanje iz ene zasvojenosti v drugo, hujšo. Če dobitnikom zmanjka nagrade, je očitno ne znajo vnovčiti, ergo, z njo ravnajo neodgovorno. Da bi neodgovornost zdravili z možnostjo še večje zlorabe sredstev...

'Z ultratehnologijo se jih pa da zdebagirat.'

Pravljice o vsemogočnosti tehnologije naokoli razlagajo samo še najbolj zadrti demagogi. Pozabljajo namreč, da se raven tehnologije dviguje na vseh straneh, torej tudi pri tistih s slabimi načrti. Če bi hoteli preprečiti to, bi morali uvesti popolno globalno diktaturo. Ne le to, celo tisti, ki so danes dobri fantje, so lahko jutri najhujši sovražniki.

'Potem pa naredi SAMO ENO stvar čisto brez vzroka - tako po čisto svobodni volji. Če moreš.'

Ni problema. V eni od številk ŽITa je bil članek o dokazu, da je veliko možganskih reakcij posledica naključij.

Naj se povrnem k še eni od temeljnih obljub: "vedno bo dovolj energije, prostora in materiala za nanobote." Tale trditev ne upoštva možnosti res množične uporabe assemblerjev, do katere pa bi po drugi strani moralo nujno priti, v kolikor bi bila tehnologija širše dostopna. Brez problema si lahko predstavljam pobezljane ljudi (ne nanobote), ki se ne bodo mogli upreti možnostim. Rezultati so lahko katastrofalni. Da bi to preprečili, potrebujemo strog nadzor, od nadzorovalne umetne inteligence do zakonodajne plati. To pa že v osnovi preprečuje, da bi bila tehnologija širše dostopna.

Gh0st ::

Veš Agressor, ljudje razmišljajo, da bi ustvarili umetno inteligenco, ki bi nadomestila človeško vladanje svetu. To pomeni da bi sprejemala odločitve neodvisno in po najboljši poti, ne pa da si bodo nekateri ljudje delili slavo in moč. Samo kako boš ti nadzoroval umetno inteligenco, če ne moreš nadzorovati še svojih čustev (ne govorim o tebi, o komerkoli, goovrim nasplošno -- da ne bo spet nesporazuma)? že ime Umetna inteligenca ti pove, da bi nas računalnik z lahkoto prehitel v mišljenju, razumevanju, in potem bi mi slepo sledili neki kishti. Kam bi šel torej razvoj?

Skratka do sedaj ni mogoče nič reči, ker se prihodsnosti ne da napovedat, lahko pa sklepamo na podlagi nekih dejstev.
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

Odin ::

Naša sebičnost, egoizem, čustva... so pomembna za človekovo preživetje, so posledica evolucije. Dvomim, da bi imel te lastnosti tudi AI, razen če bi ji človek predpisal takšen program. Zato se ne rabimo bat, da bi nas AI uničila.

d-mon ::

Cool. Jaz bi bil tudi borg :)
[D-mon]

Thomas ::

Začetnik

Res je, neumno je misliti, da bo superinteligenca imela človeške motive, kateri so nastali z evolucijo. To je kot bi se bali igre "polaganje rok" z bagerjem. Deplasirano.

Nikakršnih drugih motivov AI ne more imeti, kot dopuščenih. Kot tudi človek ne more imeti nobenih drugih, kot nasledenih po evoluciji.

Zato bomo sprogramirali nekaj takega: Yudkowsky.

8-)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Ziga Dolhar ::

Thomas:

"free will", kot jo poznamo danes. Kar poznamo danes, mi imenujemo free will, ne glede na to, kaj to morebiti dejansko je: ne vemo. Pač prosto razmišljamo oz. tako mislimo. Z ostalim se ne ukvarjava. Vsled tega mi je Matrix beden zgolj kot film. Kot morebitno resničnost pa je ne obravnavam, ker poznam "free will" (ki sva ga, upam, razčistila).

Thomas ::

Ziga - (Slycer po domače, kajne?)

Nisem se pripravljen pogovarjati o "svobodni volji", dokler nekdo ne naredi nekaj "absolutno nemotiviranega".

To, da imamo vgrajen (še) random generator - naše "volition" ne zvečuje niti malo. Bi bil raje podrejen samo svojim evolucijsko narejenim motivacijam, kot pa še enemu neumnemu randomu zraven.

Da bi mi ta dajal "svobodno voljo" - je le še ena (čista) samoprevara.


:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

Ziga Dolhar ::

Ne, Ziggga kot LordNinja.

Thomas, malce si trd. Ne govorim o "svobodni volji", ampak o "svobodni volji kot jo poznamo danes". Torej stvari, ki JO IMENUJEMO svobodna volja in "vemo" kaj je -- tega ne moreš zanikat. Kaj je pa nad tem pa pač ne vemo.

nevone ::

Konstrukt svobodna volja in podobni so že zgoraj. Ničesar ni NAD tem. Vse se dogaja spodaj, fizika (kemija) pač.
Tale NAD je pa malo božji. Bogovi so zgoraj. Realnost je pa spodaj, kot so spodaj temelji pri zgradbah.

Mercier ::

Thomas:

Kot sem te nekje razumel je v planu simulacija vetvera in ne nujno (vsaj za začetek ne) tudi razumevanje le-tega. Kako se bo "očistilo dušo" nizkotnih motivov?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mercier ()

slycer ::

Eh, če mene vprašate je tale nanotehnologija trenutno bolj futurizem, okoli katerega so ljudje spletli kup raznoraznih teorij. Ampak, da bi nam bilo vse to dano že leta 2010 - nemogoče. Če bi hoteli, da bi nam neke molekule preoblikovale snov v neku drugo snov, bi potrebovali "inteligentne" (izraz je malce zgrešen, ampak naj bo) molekule, če pa predpostavimo, da bodo atome preoblikovali roboti, pa se bomo morali prekleto potruditi in izboljšati današnje okorne robote, ki prav nič ne spominjajo na tiste, o katerih je govora v tej temi. Poleg tega pa bi morala robote goniti zelo napredna umetna inteligenca, saj lahko brez nje kar pozabimo na vse skupaj. Poleg vseh teh dobrot, ki naj bi jih prinašala nanotehnologija, se ne smemo spraševati, kaj nam bo nudila, ampak predvsem kdaj nam bo vse to nudeno.
Sicer ne dvomim v to, da bomo nekoč res predelovali planete na veliko in se imeli sploh fino, ko bomo lahko iz zemlje izdelovali sendviče in hrano iz gnojnice pa limonado, vendar ob danes znanih dejstvih lahko izrazim svoje skromno mnenje, da nam nanotehnologija še kar precej časa ne bo dostopna (vsaj kar se tiče teh robotkov, ki bodo lahko preoblikovali snov, saj nanotehnologija pri izdelovanju raznih vezij danes ni nič posebnega).
Pa še ena offtopic zadeva: morda bomo nekoč res lahko delali svetove, ki bodo pravi raji, vendar pa vsi skupaj pozavljate na nekaj. Človeku je všeč, če ima vsega na pretek, vendar pa ni dobro, če ima vsega preveč. Zato se moramo zamisliti, če je nanotehnologija v vseh pogledih res tak raj, kot si ga trenutno predstavljamo. Če bo nanotehnologija namesto ljudi opravila vse, se bomo vsi po vrsti polenili, življenje bo izgubilo smisel (človek je navsezadnje že po naravi sprogramiran tako, da mu ob presežkih brezdelja postane dolgčas) in ujeti bomo v obdobje navidezne blaginje iz katerega ne bomo našli izhoda. Prav lahko se zgodi, da nam nanotehnologija, ki je trnutno oh in sploh obetavna že počasi izdeluje pekel na Zemlji.

Double_J ::

Taisti ljudje, ki nanotehnologijo napovedujejo do leta 2015, so pred časom trdili, da bo dostopna vsakemu že leta 2000.
Torej njihove ocene niti približno ne gre jemati za dejstva.
Zgolj nepreverjena predvidevanja, ki so pogojena s kopico hipotez.
Se pa strinjam, da bo do zadeve prišlo, samo treba je uzeti v obzir, da lahko traja še par desetletij več.
Pa tudi še ni dokazano, da bo nanotehnologija lahko izpolnjevala vse, kar se od nje pričakuje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

rasta ::

> No, tam kjer sem razlagal GOO, sem povedal, da se sprošča toplota. Odkod? Iz zalog biomolekul, ki so najboljša hrana takim nanoassemblerjem.
Biomolekul? Torej lahko GOO poteka samo v enih snoveh, ki vsebujejo biomolekule? GOO in vsi ti nanoassemblerji torej pri svojem delu (energijsko) osiromašijo snov? (gre za nekakšen radioaktivni razpad) Nastajajo pri tem tudi stranski produkti in kako bi lahko z sintetizriali na ta način (zelo) zapletene molekule npr. iz zemlje sendvič (niti atomi elementov niso v enakem razmerju kot pri obeh snoveh)?
Meni se zdi tole hudo futuristična in vprašljiva stvar. Vprašanje je, kaj se bo sploh dejansko dalo narediti, ko bo (če) bomo imeli nanotehnologijo.
> Seveda pa nanoassembler lahko vedno izkorišča sončne žarke.
Tu je pa tudi problem gostota toka sončne energije in izkoristek.

Thomas ::

Hemoglobin ni nič drugega kakor z evolucijo nastali nanostrojček. Zna zgrabiti molekulo ogljikovega dioksida kjer jih je mnogo in spusti kisikovo. In obratno. Na ATP pogon. To je tak nanokanister.

Nič drugega ne zna ta nano stroj.

Klorofil je drug tak nano stroj, razvit v divjini. Ta je izključno na sončni pogon.

Edino, kar nas ločuje od nano dobe je - computing power. Statika in dinamika teh strojčkov je milijardokrat zapletenejša od tiste od mostu čez reko.

To je največja ovira, ki nam še stoji na poti do full nano.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tomi ::

Vsekakor je večina fizioloških procesov, ki potekajo v telesu, nanotehnologija. Encimi, receptorji, prenašalci, da naprej niti ne govorim.
Ena od zadev nanotehnologije, ki bo najprej dostopna, bo target odmerjanje učinkovin, saj se na tem veliko dela, in ko bo v eni od oblik za ven, bo to olajšalo delo industriji, pa tudi kvaliteto življenja. Da ne omenjam, da gre v farmaciji vse na nano, od nosilcev, kot so ciklodekstrini, do nanodelcev (fosfolipidov), mikroniziranja učinkovin ter izboljšanje učinkovistosti (topnost) in tako naprej. In v tem je prihodnost..
metrodusa.blogspot.com

Ikarus ::

In obratno. Na ATP pogon. To je tak nanokanister.


ATP nima pri tem nič zraven...

nevone ::

Slycer

Ni se ti treba bati da bo vsega PREVEČ. Ko imaš enkrat pod kontrolo vsak atom imaš pod kontrolo tudi pojem PREVEČ.
Vsi ti strahovi izvirajo iz človekovega zavedanja, da vsega ne moreš imeti pod kontrolo (in človeška inteligenca tega vsekakor nima).
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Thomas ::

Ikarus

> ATP - nima nič zraven?

A to misliš, da sprehajanje teh hemoglobinskih nanobotov po telesu je pa free ride?

Mora eden poganjati kri po telesu. Da nima elektrarna Krško in atomi urana tan nič zraven, ko greš v Nami v četrto nadstropje, po tekočih sponicah?

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

.:joco:. ::

Hemoglobin, ATP, encimi, uff, kje je moj izpit iz biokemije...:\ :D

Ja stvar je taka, da sam ATP nima neposredne povezave z prenašanjem kisika in CO2-ja. Kisik se v pljučnih kapilarah veže na hemoglobin (natančneje na hem), zato, ker je parcialni tlak kisika zunaj kapilar večji od tlaka znotraj. Ravno tako se zgodi potem prehod iz kapilar v celice. Tam je tlak kisika v celicah manjši od tistega v kapilarah in obratno pri ogljikovem dioksidu.

Seveda pa brez ATP-ja ne bi šlo, ker če ne bi se enkrat vsi tlaki izenačili in bi bilo povsod enako kisika in povsod enako ogljikovega dioksida in izmenjava bi se ustavila. Vendar atp sam deluje pri razgradnji glukoze (glikolizi) in opravilih kot so gibanje,... Tam se porablja kisik, kot stranski produkt pa nastane ogljikov dioksid. Tako nastaja razlika v tlakih in tako pridemo spet na mesto, kjer smo govorili o izmenjavi.
BTW, velik del ogljikovega dioksida se ne prenaša z hemoglobinom ampak kar po sami krvni plazmi.

Kar se pa tiče nanoassemblerjev. Tukej je treba ločit, da ko gre za kemijske reakcije (CO2 -> O2 +C, iz glukoze alkohol...) smo že sedaj zelo daleč. Uporabljajo se popolnoma naravni encimi, ki to počnejo. Znanstveniki (biokemiki) so zmožni pretvarjat skoraj vse možne varijante in to samo z encimi. Seveda ti encimi in reakcije potekajo samo pod določenimi pogoji...
Vendar tukaj je treba ločit kemijske in jedrske reakcije. Če ti hočeš dobit iz vodika helij ali iz zemlje zlato, je treba poseči po jedrskih reakcijah. Tukaj smo pa še telo daleč. Edino kar znamo je razstavit plutonij ali uran, kar ni tako težko, saj je potrebno samo preseči kritično maso.
Poleg tega je to zelo nevarno, saj vsak čas lahko poteče verižna reakcija, ostajali bodo radioaktivni odpadki...

Skratka, kar se tiče nanorobotov, to ne bo nič drugega kot neki sintetični encimi, ki bodo sposobni sodelovati le pri eni vrsti reakcije. Pravzaprav take stvari že obstajajo. Insulin. Sladkorna bolezen je to da ti manjka encim, ki razgrajuje sladkor in to je inzulin. Ker ga lahko proizvajajo na tone in ti ga vbrizgajo v kri, lahko ti ljudje živijo popolnoma normalno, čeprav pred nekaj stoletji ne bi preživeli. Tako bo možno imeti encim, ki razgrajuje maščobe...

Kar se pa tiče iz zemlje->zlato, uff, smo pa še daleč!

;)
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Ikarus ::

Ja, Thomas, to si zdaj tko razložil, kot da za vsem skupaj stoji sonce. Ta podatek lahko dodaš kamorkoli.

Sem mislil, da govoriš o konkretnem dogodku sprejemanja/oddajanja kisika. Je pa res, prej se mora nekaj zgoditi, da je konc. kisika dovoljšna (dihanje) in da hemoglobin šiba po telesu (krvni obtok), za kar je potrebna energija.

Eschelon ::

Da ne boste napačno obveščeni o inzulinu:
How Insulin Works
Inzulin je hormon. itd.:))

Thomas ::

Vleči črto med "resničnimi" nanostrojčki in "zgolj molekulami", kot so hormoni, je čisto nepotrebno početje.

Prav tako med "umetnimi" in "naravnimi" nanoboti.

Koalicija molekul, ki ena brez druge ne morejo obstati sestavlja "živa" bitja. Nekaj (mnogo, zelo mnogo) dodatnih molekul bomo pa še naredili.

Se da - očitno - in verjetno se da še precej več, kot je nastalo z dosedanjo evolucijo.

Vsa semantična vprašanja - so pa kot vedno - nesmiselna.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

.:joco:. ::

Inzulin je hormon, ja:). Biokemijo bom sigurno padel:'(

samo hotel sem povedat, da nismo tako daleč tem malim robotom, ki sploh ne bojo roboti, ampak bojo navadni encimi/hormoni, le da bojo imeli eno in edino funkcijo, potem pa se bodo razgradili in jih bomo izločili z urinom.

Če pa govorite o kakšnih drugih robotih, potem pa ne vem:)
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Aggressor ::

Najprej o svobodni volji: zakaj bi sam random generator ne pomenil moje svobodne volje? Tako ali tako gre vedno za odločanje med več možnostmi (ko smo zavestno pri stvari) in tedaj je ravno nepopolna determiniranost mojega odziva tisto, kar definira mene kot svobodni subjekt. Tu pa imajo naključne odločitve očigledno večjo vlogo, kot si predstavljamo.

Drugič, lahko vprašam, kaj naj bi pomenilo tole: 'Nikakršnih drugih motivov AI ne more imeti, kot dopuščenih.'

Tudi ne vidim zagotovila, da napredna AI ne bi mogla imeti človeških motivov (seveda to ne pomeni, da bi jih zagotovo imela). Navsezadnje ji bo lahko človek vsaj na začetku po določenih smernicah vtisnil svoj pečat, pa čeprav se bo kasneje razvijala neodvisno.

In pa, zakaj naj bi AI preprečevala tisti "preveč"?

Thomas ::

Čaki malo ... maš na izbiro A, B ali C. Sam se nagibaš k naprimer C, ker misliš, da ti bo to prineslo največ dobrega. (No ja, mogoče tudi še kakšnemu drugemu, toda to itak meriš po tem, koliko je tebi to njegovo veselje všeč).

Potem bi pa že rekel C, ko random useka z B, ki si ga prisiljen sprejeti.

In ti temu praviš svobodna volja? Hvala lepa zanjo!

:)

Motiv AI ... ali pa naš motiv. Če ti je vrhovni motiv iskanje zlatih jabolk ... boš to počel, ne glede na višino svoje inteligence. Če pogruntaš, da je to nemara trapasto, se bo kvečjemu izkazalo, da si v resnici že skozi imel en drugačen motiv. Da so bila zlata jabolka le submotiv pri uresničevanju motiva: "čimveč hoje po deželi".

Vrhovnega motiva ne moreš zamenjati. Tudi ga nočeš.

Mi smo našli svoje motive, ko jih je evolucija random metala okoli.

A maš motiv jih spremeniti? Kakšni nagibi te silijo v to?

Isto velja za AI. Če je njen motiv šteti zvezde ... bo štela zvezde, dokler je močnejša inteligenca ne ustavi pri tem.

Spet pa mora ta imeti motiv za to.

NIČ nihče ni še nikoli storil mimo svojih želja. Četudi se jih ni zavedal.

To je navadna tautologija.

8-)


:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
«
1
2 3
...
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nanoavto (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
598951 (6648) Feanor
»

Nanotehnologija: se bodo dogovorili?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
72410 (2410) Thomas
»

Narejen prvi nano-motorček...

Oddelek: Znanost in tehnologija
271530 (1058) Thomas
»

Nanotechnology (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
565006 (4371) Vesoljc
»

kamen namesto srca

Oddelek: Znanost in tehnologija
432367 (1401) Daedalus

Več podobnih tem