Forum » Loža » hmmm, (majhna) jeklena plošča??
hmmm, (majhna) jeklena plošča??
jishiri ::
Zdravo!
Zastavil sem si projekt, samo se je že na začetku ustavil.. namrec hočem narediti oz. bom poiskušal posnemati/duplicirati katano iz starejše dinastije.. problem nastane, da nikjer noben nima jeklene plošče ki bi jo toplotno obdelal in oblikoval.. tako da vas lepo prosim, če vam kje leži kakšen kos jeklene plošče naj mi sporoči na forumu.
mere v mm: (dolžina x širina x debelina) 1000 x 65 x 3
dolžina in širina je lahko tudi več.
za poravnavo in prevzem se lahko zamenimo preko ZS
PS: mogoce kdo pozna kakšno trgovino ki se ukvarja s tovrstnim poslom?
Hvala, J.M.
Zastavil sem si projekt, samo se je že na začetku ustavil.. namrec hočem narediti oz. bom poiskušal posnemati/duplicirati katano iz starejše dinastije.. problem nastane, da nikjer noben nima jeklene plošče ki bi jo toplotno obdelal in oblikoval.. tako da vas lepo prosim, če vam kje leži kakšen kos jeklene plošče naj mi sporoči na forumu.
mere v mm: (dolžina x širina x debelina) 1000 x 65 x 3
dolžina in širina je lahko tudi več.
za poravnavo in prevzem se lahko zamenimo preko ZS
PS: mogoce kdo pozna kakšno trgovino ki se ukvarja s tovrstnim poslom?
Hvala, J.M.
Loki ::
merkur. oz. alcu firma, samo ne vem, ce imajo tudi jeklo
a kladivo pa imas? :)
a kladivo pa imas? :)
I left my wallet in El Segundo
heh ja kladivo mam.. manka mi samo jeklo.. ki ga doma nimamo.. mamo pa vec drugih kovin ki mi pri meču ne pridejo v poštev
w00tnes ::
Lahko bi sel tudi vprasati na kako firmo (ki kopuje tiste kolute jekla - so glih pravih dimenzij ce se ne motim), ce ti podarijo/prodajo za male pare tisti meter jekla :)
Nekateri pa delajo svoja rezila iz vzmetnega jekla (precej dobre katane nastanejo - cheness cutlery npr. dela marsikero rezilo iz vzmetnega jekla pa imajo najvisje ocene v rangu "poceni kopij" - rezila so mocna, ostra dovolj da odsekajo se kaj vec od glave pa se zlomijo se ne kar tako) tako da bi mogoce lahko sel na odpad po kako vzmet (tiste listne)
Nekateri pa delajo svoja rezila iz vzmetnega jekla (precej dobre katane nastanejo - cheness cutlery npr. dela marsikero rezilo iz vzmetnega jekla pa imajo najvisje ocene v rangu "poceni kopij" - rezila so mocna, ostra dovolj da odsekajo se kaj vec od glave pa se zlomijo se ne kar tako) tako da bi mogoce lahko sel na odpad po kako vzmet (tiste listne)
sloxl8 ::
Pa drugače veš, da je katana narejena tako, da se med dve plasti trdega jekla vstavi ena plast mehkejšega jekla (avstenitnega), nato pa se to segreje na temperaturo in kuje, prepogne (da se plasti podvojijo), spet segreje, kuje, prepogne in tako naprej, dokler nimaš približno 200 plasti. Če se nameravaš tega lotiti, svaka čast.
#000000 ::
Pejt na kako žago kjer delajo razrez hlodovine in vprašaj če imajo kak počen list žage primerne dolžine, tega sicer ne boš mogel kovat ali kako drugače klepat po njem, lahko pa ga zbrusiš in na koncu spoliraš mogoče celo pokromaš. Za uporabo ne vem kako je ampak davno nazaj je nek znanec nardu dva komada zelo lepih okrasnih katan.
vem kako je narejana, na žalost nimam primerne delavnice za tako obdelavo.. namrec nameravam narediti rezilo iz mocnega jekla nato bom nesel v livarno blizu doma kjer imajo topljeno mehkejšo kovino, meč bom potopil vanj, pol pa pobrusil in spoliral. ce ne drugega bo imel mec dva odtenka
ta katana je bolj namenjena za zbirateljstvo in ne za sekat glave
pripomba na "da se med dve plasti trdega jekla vstavi ena plast mehkejšega jekla"
med dva mehkejša kosa jekla se da trdnejše jeklo saj na koncu tista dva mehkejsa preprecujeta da bi se trdejše jeklo pocilo.
(vecja je trdota - majsa je zilavost), manjsa zilavost pa vodi do porusitve materiala ob udarcu ali nenadn mocnem kontaktu
ta katana je bolj namenjena za zbirateljstvo in ne za sekat glave
pripomba na "da se med dve plasti trdega jekla vstavi ena plast mehkejšega jekla"
med dva mehkejša kosa jekla se da trdnejše jeklo saj na koncu tista dva mehkejsa preprecujeta da bi se trdejše jeklo pocilo.
(vecja je trdota - majsa je zilavost), manjsa zilavost pa vodi do porusitve materiala ob udarcu ali nenadn mocnem kontaktu
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jishiri ()
ToniT ::
@jishiri
Mehko jeklo se da med dve plast trdega jekla. Na sredini je žilavo, da ne poči, zunaj pa je trdo, da reže.
Meč boš v livarni potopil v kaj?
Misliš, da gre pri kovinah za isto stvar, kot da keks pomočiš v stopljeno čokolado?
Sicer pa se kosi jeklenih trakov dobijo v vsaki trgovini z železom.
Mehko jeklo se da med dve plast trdega jekla. Na sredini je žilavo, da ne poči, zunaj pa je trdo, da reže.
Meč boš v livarni potopil v kaj?
Misliš, da gre pri kovinah za isto stvar, kot da keks pomočiš v stopljeno čokolado?
Sicer pa se kosi jeklenih trakov dobijo v vsaki trgovini z železom.
w00tnes ::
Lahko pa probas kaliti z glino in potem (po moje) nebi rabil mehke sredice (navsezadnje ne bos sekal glav kot si rekel :P )
Pac samo rezilo (npr. 3mm) namazes z manjso kolicino gline kot preostali del - ker se bo debeleje namazani del dlje hladil bos dobil tudi drugacen odtenek barve samega zeleza
Ali pa se igras s kislino (primerno kovino vbijes v primarno podlago, ko zakalis zadevo pa polijes s kislino pa nastane vzorec)
Drugace pa za izdelavo katan (celoten postopek je seveda znan samo starim mojstrom s certifikati :P ) poglej na video.google.com "Making a katana" - imas dokumentarec na to temo, kjer je razlozeno vse od pridelave primernega jekla pa do koncnega poliranja rezila :)
Pac samo rezilo (npr. 3mm) namazes z manjso kolicino gline kot preostali del - ker se bo debeleje namazani del dlje hladil bos dobil tudi drugacen odtenek barve samega zeleza
Ali pa se igras s kislino (primerno kovino vbijes v primarno podlago, ko zakalis zadevo pa polijes s kislino pa nastane vzorec)
Drugace pa za izdelavo katan (celoten postopek je seveda znan samo starim mojstrom s certifikati :P ) poglej na video.google.com "Making a katana" - imas dokumentarec na to temo, kjer je razlozeno vse od pridelave primernega jekla pa do koncnega poliranja rezila :)
ToniT
glede kovina in njena obdelava mi je nadvse znana saj imamo doma podjetje ki se ukvarja z oblikovanjem inox-a in aluminija. zato ne nameravam prevec komplicerati... zdaj si predstavli samo rezilo na samem rezilnem predelu bi ti dal mehkejso kovino ki bi se zelo hitro obrabila za odrezilnega predela bi pa dal trdo jeklo ki ne bi nicemer sluzilo kot da poci.
trd del jekla je prevlecen z mehkejsim jeklom saj je zunanja stran rezila bolj obremenjena upogibanju in ker je mehkejsi del bol zilav kar pomeni da se lahko krci in razteza ne da bi pocil.. ob enem deluje kot blazilnik kot pri avtomobilu (saj veste da je avto brez blazilcev kot neka potresna cona, (Z) pa je bolj prijetna voznja z manj treslaji).
w00tnes
ja s kislino bi slo ja postane bolj mat barva ja... z glino se pa ravno ne bi igral
na koncu bom pa uporabil inox pa bo glih tako dobro za prah naberat
glede kovina in njena obdelava mi je nadvse znana saj imamo doma podjetje ki se ukvarja z oblikovanjem inox-a in aluminija. zato ne nameravam prevec komplicerati... zdaj si predstavli samo rezilo na samem rezilnem predelu bi ti dal mehkejso kovino ki bi se zelo hitro obrabila za odrezilnega predela bi pa dal trdo jeklo ki ne bi nicemer sluzilo kot da poci.
trd del jekla je prevlecen z mehkejsim jeklom saj je zunanja stran rezila bolj obremenjena upogibanju in ker je mehkejsi del bol zilav kar pomeni da se lahko krci in razteza ne da bi pocil.. ob enem deluje kot blazilnik kot pri avtomobilu (saj veste da je avto brez blazilcev kot neka potresna cona, (Z) pa je bolj prijetna voznja z manj treslaji).
w00tnes
ja s kislino bi slo ja postane bolj mat barva ja... z glino se pa ravno ne bi igral
na koncu bom pa uporabil inox pa bo glih tako dobro za prah naberat
Highlag ::
Hecno tole, ukvarjate se z obdelavo kovin, pa ne veš kje bi kupil kos železa?
Merkur na Viču ima sigurno pa še odrežejo na mero. Ploščate valjance. Cena zanemrljiva.
Merkur na Viču ima sigurno pa še odrežejo na mero. Ploščate valjance. Cena zanemrljiva.
Never trust a computer you can't throw out a window
Highlag.
zanimivo. ocitno si par besed spustil med branjem... imamo stalne dobavitelje materiala in sicer. Inox center in aluc, saj kot sem napisal se ukvarjamo z inoxom in aluminijem... za sama cista jekla se nikoli nismo poglablali.
ToniT
am sem malo brskal po wikiju in nasel same plasti kaksno je zaporedje trdot.. tako da imas ocitno prav.. zato bi se moral obrniti na solo in jih malo pouciti
za samo teorijo sredice trda okolica mehka mi je dokaj logicna.. ocitno so si japonci zadali drugacno logiko
PS: verjetno bom naredil kar iz inoxa kar tud ni tako slabo.. sej dobr ga bom spoleral
LP
zanimivo. ocitno si par besed spustil med branjem... imamo stalne dobavitelje materiala in sicer. Inox center in aluc, saj kot sem napisal se ukvarjamo z inoxom in aluminijem... za sama cista jekla se nikoli nismo poglablali.
ToniT
am sem malo brskal po wikiju in nasel same plasti kaksno je zaporedje trdot.. tako da imas ocitno prav.. zato bi se moral obrniti na solo in jih malo pouciti
za samo teorijo sredice trda okolica mehka mi je dokaj logicna.. ocitno so si japonci zadali drugacno logiko
PS: verjetno bom naredil kar iz inoxa kar tud ni tako slabo.. sej dobr ga bom spoleral
LP
ToniT ::
@jishiri
"za samo teorijo sredice trda okolica mehka mi je dokaj logicna.. ocitno so si japonci zadali drugacno logiko"
Tu ni nobene drugačne logike. Vse stvari so narejene na tak način: zobniki, svedri itd... - zunaj trdi, znotraj mehki.
Inox je težko kovati...
"za samo teorijo sredice trda okolica mehka mi je dokaj logicna.. ocitno so si japonci zadali drugacno logiko"
Tu ni nobene drugačne logike. Vse stvari so narejene na tak način: zobniki, svedri itd... - zunaj trdi, znotraj mehki.
Inox je težko kovati...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Noži (kuhinjski, ne katane) (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 20306 (1827) | Rias Gremory |
» | Kuhinjski noz iz Kitajske Ali...Oddelek: Loža | 5497 (2668) | AgiZ |
» | Kakšno posodo, teflon, emajl, litoželezna, jeklena, ... ?Oddelek: Loža | 11972 (9473) | lonewolf_ |
» | Kvalitetni noži (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 25874 (19075) | krneki0001 |
» | Solingen noži (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 31077 (17628) | Okapi |