» »

Najboljši programski jezik za dinamičen html

Najboljši programski jezik za dinamičen html

frenk ::

Men počitncam se mislm začet ukvarjat z dinamičnim html-jem pa me zanima kater jezik je najbolši. Najboljši je mišljeno najhitrejši in čimbolj simpl. Ubistvu me zanima kašne prednosti ma ker.:\

pivmik ::

PHP

Jazst sem se ga SAM navadil z raznimi tutoriali, je preprost in dober.
LP, Gregor GRE^

frenk ::

jest sm slišou da je php velik bol požrešn kot pa java...zanima me tud kašne so vaše izkušnje z asp.net:\

Ziga Dolhar ::

Dinamicni HTML?

Vsekakor naveza DHTML, JavaScripta in CSSa :-).
https://dolhar.si/

frenk ::

Ziggga:Kva je pa CSS??...kuko to mislš naveza DHTML, JavaScripta in CSSa??...al ni DHTML nadpomenka PHP, Jave in podobnega?:\

Ziga Dolhar ::

frenk: Ne.

Pojdi na www.w3schools.com in si malce preglej pomen pojmov.
https://dolhar.si/

frenk ::

Kr uredu tale www.w3schools.com zadeva. Zdej me pa zanima če je treba use na roko pisat al obstajajo kšna razvojna okolja kot je delphi in c++ builder...enkrat sm probou tud z webmatrix in se mi je zdel precej ql...pa še nekj...kolk os vredni tisti certifikati na tej strani...sm vidu da je 59$ en izpit...al je en certifikat=en izpit al je to kuko drgač??:\

OwcA ::

@frenk: PHP, Python ali pa kar C/C++ :D
Za PHP je razvojno orodje Zend Studio, ampak ne pričakovati RAD.
Certifikati, ki jih ponujajo različne spletne strani so povečini nateg.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

BigWhale ::

Banzai!

Najboljsi? Kateri avto je najboljsi za avtoceste? ;> Vprasanje istega ranga... :)


Nauci se PHP. Razvojni studio? Bleeh, ce ne znas 'na roke' pisat, potem ti tud razvojni studio ne bo pomagal...

frenk ::

hm...al je kdo že kj delou z asp.net??:\

kuko je pa z zahtevnostjo teh programskih jezikou?...ker najmn resorsou pokur?

[MYTiX] ::

Za PHP rabs sam manual in nobenga razvojnega okolja. Tle sam napises kodo kaj nej streznik nrdi ob tej in tej stvari. Za ASP.NET pa je fanj če maš M$ VS.NET.

frenk ::

ja sej vs.net bi že dobu:D...pa ne warez...sej veste warez je prepovedan:\...:D...kolkr sm delou z webmatrix se mi je zdel zlo simpl pa še webmatrix je zaston...sam ma velik pomankljivosti tko da bi blo nabol vs.net, ampak bi raj najprej od folka k ma to slišou kuko se obnese

Tody ::

Za php + manual je šit big time jest sem si to lepo dal in po ene 2 urah sem prišel do tega da sem mel ene 30 okn odprith in nisem več vedel kaj delam ker če greš čist iz začetka je met dobr kak vodnik sam ne bom povedal ker ker bo ziggga jezen :D

Ziga Dolhar ::

Za PHP -- Sams Publishing: PHP and MySQL Web Development [Thomson, Welling]. Zelo dobra knjiga, /me priporoča.

Za PHP manual pa menim, da se iz njega ne da "učit" oz. ne more nadomestit dobrih tutorialov (oz. prej navedene knjige). Ampak kot reference je pa več kot odličen in nepogrešljiv.

ampak to pol -- ko vsaj približno veš, za kaj gre :).
https://dolhar.si/

BigWhale ::

Tody: Ah, mal pretiravas... Jezik je tko lep, da to kar res ni... reference manual ki ga dobis online je pa prakticno vse kar nucas, potem nucas samo se mysql docs in html specs... :)

BigWhale ::

> jest sm slišou da je php velik bol požrešn kot pa java...zanima me tud kašne so vaše
> izkušnje z asp.net

Kej si pa to slisal?!?!

Primerjanje pozresnosti PHP in Jave, je vsaj kar se client side strani tice je popoln nonsense, ker je Java client side executable, php pa ni nic client side..... :)

Ce pa govoris o java servletih ali kaj podobnega, je pa vprasanje... :) Upal bi si podvomiti...

kopernik ::

server side Java je po mojih izkušnjah hitrejši kot PHP.
Res pa je, da imam z Javo precej več izkušenj kot
s PHP-jem. Možno je, da ne znam PHP pravilno uporabljati.

Pri Javi je pa še ena pomembna stvar: zadaj imaš celo
arhitekturo Jave, milijon classov, itd..

lp

david ::

@jankoFer
to mislis na JSP? mas kaksn dober link, tutorial, karkoli, da si malo pogeldam kako zadeva zgleda ... malo sem ze iskal pa ni bilo nicesar pametnega ... z javo se zdej ukvarjam ze skoraj eno leto in mi je vedno bolj pri srcu, ceprav na zacetku nism hotel slisat zanjo ... zdej, ko pa vidim kako se kej dela, je pa prav fletna :) rad bi pa probal se kej z JSP delat, ker v bistvu delam vec ali manj samo za web, ASP in PHP sta mi ze domaca, ASP sploh, PHP rabim se vedno pogledat malo po manualu, JSP pa se nikoli nism probal ...
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
splet01.net

kopernik ::

davidka:
huh, gremo po vrsti...
zelo dobre knjige so:
- More Servlets and JSP
- Advanced JSP
- Proffessional JSP

Kvaliteta teh knjig je v istem vrstnem redu. Vem, da tega ne bi smel omenjati,
ampak jaz sem si vse dl-jal v pdf formatu.

En primer tutoriala (sicer jih je ogromno, poglej Google):
en simple JSP tutorial

Stvari, ki jih boš potreboval:
- Java sdk, po možnosti najnovejši (1.4.1)
- Eclipse IDE - open source razvojno okolje
- Tomcat servlet engine : ena open source zadevica, ki ti poganja servlete in JSP-je, hkrati pa je še web server. Lahko ga pa seveda povežeš z Apache-jem. Ampak za testiranje je dovolj le Tomcat.
- Struts framework : ko boš že nekaj znal, se pa lahko lotiš tega frameworka...

Pot je dolga in težka :)

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

david ::

"Comparing JSP with ASP" :D likeable :D :D

najlepsa ti dala za tele informacije ... kot vidm, je zadevo mozno vpeljat tut v IIS ... se ena stvar za igrat :)
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
splet01.net

alesrosina ::

glede asp.net: je definitivno bl advanced kt php/asp/jsp/bla bla, bolj preprost in skratka oh in sploh. Ampak ce delas v web matrixu zgubis ene 90% prednosti asp.neta, ki je Code Behind. Se pravi, da v ozadju pejdza pises VB (C#, pa mislm da tud java) kot da bi pisal exe program. V samem pejđu pa potem to kod klices z dolocenim tagom (npr. <asp:label ..> -> ki ti ga potem v htmlju spremeni v <span>). Skratka, asp.net se ti definitivno splaca. Mors pa za zakup uzet, da rabs kr dost dnarja, ce hoces asp.net ornk laufat (vs.net, windows server). Tle ma php 100% prednost, ker laufa na linuxu, ki je free. Obstaja sicer en projekt, ki naj bi spravil asp.net na lunux (go-mono.org), bomo videli kolk bo to kej ratal (se vedno pa rabis vs.net za kompajlat cde behind).

Pri primerjavi asp/php/jsp pa pravzaprav ni razlike. Asp je od MS (laufa na winsih; mas pa tud neke dodatke, ki naj bi zadevo spravili v delovanje tud na apache serverju - torej linuxu), php je free (laufa povsod - win, linux); za jsp pa ne vem. Kulkr pa sledim tem clankom kaj je bols, ponavad pise tist k porogramira u php, da je php bols, tist k pise u asp da je asp bols in tko naprej.

kopernik ::

ASPmaster:
tle si malo falil. Pravilna primerjava je JSP vs ASP.NET, ker je šele
z .NET microsoft prišel do nivoja Jave.

lp

david ::

ASPmaster, vecinoma je res tako, da PHPjas bo zagovarjal PHP, ASPjas pa ASP ... logicno ... ne bos kupoval bureka cez cesto, ce imas doma burekđinico :D

kar se mene tice, ASP, PHP, isti smorn ... vsak ima svoje prednosti, vsak pomankljivosti ... pri ASP-ju me mot to, da ne mores direktno delat naprimer z uploadom, ampak rabis imet za to doloceno komponento na serverju, pri PHP-ju sm pa cisto siv ratal pri sessnih ... zdej mi je oboje jasno kako in kaj, samo na zacetku pa star ratas ...

jankoFer, se cisto strinjam ... z .NETom so prisli na nivo Jave ... se bolj zanimivo bo pa vidt zdele kako bo prihod J2EE-ja vplival na vse skupaj :)
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
splet01.net

kopernik ::

davidka:
kako to misliš? J2EE je že nekaj let zunaj. JSP, Servleti, EJB, JMS,itd.. to vse spada
v okvir J2EE (Java 2 Enterprise Edition). Ali si mislil novo verzijo? Ta bo zunaj
enkrat jeseni...najbrž :) Beta verzije so pa že na razpolago.

lp

david ::

novo verzijo ja ... ker kolikor sm ujel po raznih forumih so v bistvu cakal na .NET da vidjo kaksne so se pomankljivosti in kaj bi blo dobr dodat, odstranit, obdrzat itd ...
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
splet01.net

alesrosina ::

ok, tole o jsp je verjetno res, ker o javi ne vem nič. je pa asp.net vsekakor bl advanced kt php. Dokler ne pride nova verzija phpja.

frenk ::

kdaj pa pride nova verzija php-ja?

pa kolk stane visual studio.net pa kolk server za asp.net

frenk ::

Zdej sem se odloču za php+mysql...stvar je zastonj in "lahka"...to bo za začetek dost če se bom pa kj več začeu s tem ukvarjat bom pa vrjetn še kj druzga probou...pa seveda hvala vsem za nasvete:)

zanima me sam še tale knjiga...

Sams Publishing: PHP and MySQL Web Development [Thomson, Welling]

,ki jo je priporočil ziggga...ali je to dosegljivo v knjižnici ali morda kj drugje??:\

darh ::

frenk, tudi "drugje" ;)

Drugače se pa iz samega manuala da OGROMNO naučit. Veliko večino funkcij imaš lepo dokumentiranih tudi z raznimi primeri, potem so tukaj še komentarji userjev... idp..


@ASPmaster - na kaj ciljaš?
OO?

Z PHP5 bo definitivno zapihal svež veter v tej smeri.


Drugače pa ne vidim kaj bi ASP.NET znal, ker PHP ne zna... (je pa tudi res, da najbrž poznam ASP.NET precej manj kot ti PHP)
Excuses are useless! Results are priceless!

alesrosina ::

hja, ciljal sm na php5.

hm, zdej fora asp.net je to, da pises kodo tko kt da bi pisou exe program, pa mas recimo kt u VB formo, mas tle tage <asp:label> recimo. Pol pa to kodo zakompajlas in mas za vsakim asp.net fajlom en dll fajl - kar ce jst kej prou vem pomen, da hitrej laufa, ker je zadeva ze skompjalana. Anyway, to mors videt, jst tud nism kapiru, dokler nism odpru VS.net in zacel delat.

kopernik ::

ASPMaster:
točno tko, stvar se skompajla. To je pri JSP-jih že od samega začetka.
Ne smeš pozabiti tudi tega, kar sem že napisal: to je, da imaš na razpolago
cel .NET framework/Java okolje, kar pomeni ogromen API.

lp

alesrosina ::

no vidis, tega nisem vedel za jsp.

frenk ::

zdej mam inštaliran php, apache in mysql sam ne vem kako stvari uporabt...kako jih povezat in kako sploh pridt do nastaviteu:\

frenk ::

zdej mi apache dela, sam php-ja mi ne prevaja...delou sm tko kot piše na 3delavnice pa mi ni delal...al je tist člank mau zastarel?:\

frenk ::



al mogoče kdo ve kva je tale error oz. kako se ga znebit:\

frenk ::

anyone??:\

darh ::

najbrž imaš že kaj parkirano na port 80.
Če nam pokažeš konfiguracijo apacha...
Excuses are useless! Results are priceless!

frenk ::

ja ftp mi dela sam to je na 25:\...al prpopam config datoteko gor al kako:\

Gejmer ::

En tutorial kako postavit streznik APAČI z PHP in MySQL. Na winsih seveda.

URL: http://www.slo-filesharing.com/vodici/vodici.php?v=2
Nanda yo?

frenk ::

no ja sej takih tutorailov je velik sam jest bi rabu za apache2:\

frenk ::

gejmer:al bom pa presedlou na apache...je pa kr fajn tale tutorial:) tnx;)

frenk ::

hvala vsem, zdej dela:D...sicer ne bi smel ampak dela:)...mysql pa še nism probou:\...zaenkrat je važn da php dela:)

frenk ::

zdej vidm da nujn rabm tud mysql:)

vn mi pa tole vrže

Warning: mysql_connect(): Access denied for user: 'root@127.0.0.1' (Using password: YES) in C:\www\index.php on line 2
Could not connect to database

s clientom mi sql dela, z apache in php pa ne


mysql_connect("193.77.150.40", "username","password") or
die ("Could not connect to database");
mysql_select_db(“guestbook”) or
die ("Could not select database");


:\...;(...;((

Gejmer ::

mysql_connect("localhost", "root","tvoje_geslo") or die ("Could not connect to database");
mysql_select_db("guestbook") or die ("Could not select database");
Nanda yo?

frenk ::

zdej mi je ratal da dela ampak bo treba še nekj poštimat...thanx folk;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PHP vs. ASP.NET vs. $OTHER (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Programiranje
1639962 (7317) Spura
»

PHP ali ASP

Oddelek: Programiranje
252695 (2064) DavidJ
»

Rolan d.o.o. spletna trgovina hack

Oddelek: Omrežja in internet
181964 (1569) Tr0n
»

ASP.net in Visual Studio 2003 .net

Oddelek: Programiranje
201796 (1417) alesrosina
»

ASP.NET(jezik C#) vs. PHP (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
778102 (6746) Nerdor

Več podobnih tem