» »

Je možno mobilce/GSM uporabljati v privatnem omrežju(brez operaterja)

Je možno mobilce/GSM uporabljati v privatnem omrežju(brez operaterja)

«
1
2

Firebat ::

Doma se mi je nabralo več starejših GSM telefonov nokia(letnik2003), ki pa bi mi prav prišli kot CB postaje. Vem da nokia ponuja push to talk in bluetooth, ampak kako to izvesti v premeru enega kilometra? Torej rabil bi rešitev brez naročnin da bi klical soseda ali pa sorodnike v bližini prek teh telefonov.

Malce že spominja na radioamatersko delo ampak kako to storiti na navadnih mobilcih brez da bi moral na vsakega namestiti metersko anteno. Sim kartice vem da se da sprogramirat, ampak kako razširiti omrežje da bi doseglo vsaj kilometrski signal. Mogoče se to ne izplača, ker dandanes že vsi uporabljamo predvsem mobilne telefone in dajemo operaterju delež našega zasluženega kruha. Ampak še vseeno to ni zadnja možnost.

Torej če ima kdo idejo kako uporabit stare mobilce v privat omrežju, naprej z idejo v lepši dan.

Voip ::

Verjetno bi moral povečati sprejem in oddajanje aparatov - to boš težko naredil. Pa še če ti bo uspelo boš imel skozi težave.

Zato ti predlagam, da gsm telefone prodaš, če jih lahko in za ta denar oziroma še nekaj doložiš kupiš kakšno vokitoki varianto.

AtaStrudl ::

Na odpadu kupis staro bazno postajo in mobilno centralo. Bazno postavis na primeren hrib in na centrali porihtas SW - pa gremo!

Druge moznosti ni.

LP

bluefish ::

ja itak, ko pa se bazne postaje valjajo po blatu na vsakem vaškem odpadu.

b ::

In pravi operaterji bojo tudi z navdušenjem spremljali tvojo bazno postajo na njihovih frekvencah, za katere plačujejo mastno koncesijo, ne?

space_monkey ::

Lahko bi javno zbrali denar za bazne postaje in ustanovili skupnega operaterja. Vsi ki bi vlozili denar pa bi komunicirali zastonj. Recimo da bi za zacetek pokrili samo LJ, nekaj denarja pa bi vlozili sponzorji.

Ice-Heki ::

@space_monkey če se ne motim bo nekaj takega v Ameriki naredil Google. Baje postavlja svoje omrežje, kjer bo komunikacija brezplačna.
Ideja niti ni tako slaba, je pa res, da je potrebno ogromno financ (nakup in postavitev bazne postaje in pridobitev licence niso ravno mali stroški). Če bi bili pa zraven sponzorji - hm, kakšno korist bi imeli oni od tega? Verjeno ne bi sponzorirali stvari zato, ker bi se jim zdela kul.

space_monkey ::

V Angliji naj bi ustanovili operaterja, ki bi ponujal zastonj pogovore. Denar bi dobival od sponzorjev. Ti pa bi posiljali sms oglase ciljnim skupinam. Ciljne skupine bi pa dolocili s tem, da bi vsak nov uporabnik omrezja moral izpolniti vprasalnik.

space_monkey ::

Na ta nacin bi postavili omrezje, placali licence. Nato pa bi se pocasi znebili sponzorjev in reklam tako, da bi uporabnik nekaj malega placeval za vzdrzevanje in ne bi dobival reklam. (To ni ideja v Angliji, tam bi nadaljevali z reklamami, ker se gre operaterju za profit.)

Zgodovina sprememb…

space_monkey ::

Google pa je do sedaj samo kupil frekvencno obmocje in razvija odprtokoden GSM aparat. Je ze kaj novega s tem?

Ice-Heki ::

@space_monkey: Hvala za pojasnilo. Se mi je kar zdelo, kaj je cilj sponzorjev. No, načeloma bi bila taka ideja zanimiva.
Glede Googla pa ne vem ... mogoče kdo drug?

sloxl8 ::

space_monkey:
torej je cilj spraviti spam še na mobilne telefone. :)

space_monkey ::

Ce lahko zastonj klices je spam zakon. Bi hitro kaksen filter vklopil.

Koliko bi pa priblizno prislo, da pokrijes samo strogi center Ljubljane? Bi bila ena bazna postaja na gradu dovolj? In kako draga je licenca?

Se komu okvirno sanja?

BaRtMaN ::

Google pa je do sedaj samo kupil frekvencno obmocje in razvija odprtokoden GSM aparat. Je ze kaj novega s tem?

Mislim, da niso kupili ničesar, so le dosegli, da je ameriška federalna agencija za komunikacije odporodala določene valovne širine s pogojem odprtega dostopa - da se nanj priključi kdorkoli.

Google tudi ne razvija svojega GSM telefona, oni razvijajo operacijski sistem zanje (think Symbian, Windows Mobile, Linux na Neo FreeRunner-ju).

bluefish ::

@space_monkey: ena postaja verjetno ne bi bila dovolj. Že sedaj jih lahko vidiš po celotnem mestu.

AštiriL ::

ja kot vsi zdaj vemo je google razvil android. Mene pa zanima za kak android program, ki bi telefon spremenil v bazno postajo in centralo. Apk...
Ostani 127.0.0.1, ko si 0.0.0.0, nosi 255.255.255.255.

ZloTech ::

space_monkey je izjavil:

Lahko bi javno zbrali denar za bazne postaje in ustanovili skupnega operaterja. Vsi ki bi vlozili denar pa bi komunicirali zastonj. Recimo da bi za zacetek pokrili samo LJ, nekaj denarja pa bi vlozili sponzorji.


Mobitel 2100 MHz 35,00 MHz september 2001(do 27.11.2016) 91.804.373 €

Dolgo bi zbiral


https://www.mobilna-telefonija.com/info...

Cervantes ::

Dream on.
Tehnično izvedljivo, jasno.
V praksi, verjetnost izvedbe 0.001%.Bogata ocena.
Od oka.
Ma kupi si en vokitoki papejd med radioamaterje.
Imaš že komplet infrastrukturo postavljeno, pa še zastonj je.
Stari mobilci so pa za v smeti. Žal.

Brane22 ::

Nisem ziher.

Te stvari imajo rpecej dober modem. Čisto možno je,d a bi bile sicer sposobne P2P komunikacije.

Samo verjetno bi rabil ustrezen firmver za modem.

Kar se frekvenčnine tiče, je vprašanje, koliko bi bilo to problem.

S frekvenčnino se mora ukvarjati operater, ne toliko uporabnik. Za opreaterja je dovoljenje pomembno, saj ga rabi za široko pokrivanje terena. Sam uporabnik ima mini postajico z relativno majhnim dosegom.
On a journey of life I chose a psycho path...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()

Markus386 ::

Telefon ima dober doseg, tukaj ni problem. Problem je uporaba frekvence, ki je ne smeš (kar se zelo zelo zelo hitro opazi), pa še telefon ne more delovati brez bazne postaje.

Mimogrede, mali walkie-talkiji stanejo ranga 30eur.

Brane22 ::

Te zadeve ne pičijo veliko izven vidnih distanc.

Doseg mogoče ne bi bil problem izven naselij in recimo na ravnem. Izven tega je več ali manj do prve prepreke, sploh na višjih frekvenčnih pasovih.

Kar se uporabe frekvence tiče, ne verjamem da bi bila zelo opazna ali problematična.

Imaš v žepu napravo, ki je certificirana za delo na danih pasovih. Semtertja oddaš ali sprejmeš pakete na pasovih, ki so v osnovi temu namenjeni ( le da ne gredo čez bazne postaje).
On a journey of life I chose a psycho path...

Markus386 ::

Seveda se zazna, vsaka moderna bazna postaja zazna izvore šuma na njenih frekvencah, z malo analize pa se tudi hitro ugotovi kaj je to, in s kje prihaja.

Brane22 ::

Dobro, bazna postaja zazna in kaj s tem ?

Si pač oddajal neveljavne frejme na tem mikropodročju. Bogve zaradi česa.
Tudi če bi se točno vedelo da si bil to ti, takrat in tam, je vprašanje sankcij. Kakšno škodo si sploh povzročil ?

Sploh pa, če bi se stvar prijela, ne bi šlo več za šum na kanalih ampk za legitimen promet v javnem interesu, ki bi imel osnovo za prisotnost na istih teh kanalih kot jih ima sedanji promet.
On a journey of life I chose a psycho path...

Markus386 ::

Ja, na kanalu od (recimo) telekoma, se bo pojavil nek telefon, ki bo uporabljal drugačne parametre. Ker se to na tisti lokaciji ne sme zgodit, je to problem (predvsem ker motiš druge uporabnike, ki bi radi oddajali in sprejemali na tistih kanalih). Zadeva se na bazni postaji shrani v log, in če se ponavlja, telekom pokliče AKOS, ki pride s party-kombijem iskat kdo oddaja.

Se je že dogajalo, tako na področu mobilnih frekvenc, tudi na wifi področju, da o FM radijskem področju sploh ne govorim.

darkolord ::

ki bi imel osnovo za prisotnost na istih teh kanalih kot jih ima sedanji promet
Osnova je licenca.

Brane22 ::

darkolord je izjavil:

ki bi imel osnovo za prisotnost na istih teh kanalih kot jih ima sedanji promet
Osnova je licenca.

Saj na licenco mislim.

Ko bi se stvar pojavila, bi se pojavila tudi osnova za spremembo zakonodaje.
On a journey of life I chose a psycho path...

Markus386 ::

Saj imaš frekvence na voljo vsem uporabnikom, seveda z omejitvijo moči. Če narediš izpit za radioamaterja, so te omejitve precej precej visoko.

Na frekvencah, ki jih operaterji plačujejo, pa pač ne smeš oddajat.

Brane22 ::

Do ustrezne spremembe zakonodaje.
On a journey of life I chose a psycho path...

Markus386 ::

Ne bo sprememb zakonodaje. Zakaj bi bile?

Na x mhz smeš oddajat ti, na y mhz pa telekom. Kaj je tukaj za spreminjat?

Brane22 ::

Kar se nedovoljenih oddaj tiče, ej to bolj komično.

Sosed si je svojčas ( še preden je GSM postal tako poceni) navil daljinca toliko, da je dosegel od avtomehanične delavnice nekaj km do svojega stanovanja. Pa so ga klicali iz nekega studija da naj neha, ker jim skače v frekvenco. Toliko o AKOSu in nejgovi skrbi za spekter.

Prej bi reku, da državo gabi panika, da bi javnost imela vpogled v to kaj se dogaja v omenjenih omrežjih in da bi sploh imela monžnost iti skozi požegnane monopoliste. Stvar je super. Prihaja denar od frekvenc, pa posredno od prometa, obenem ji je pa vse na voljo, če koga kaj zanima. Vsi uprabniki nosijo s seboj male špiclje, ki jih spremljao vsepovsod, ti pdoatki se pa stekajo v praktično njeno omrežje.

Vsak premik, ki bi ji lahko podrl ta sladki raj, jasno povzroča paniko.

Operaterji dobijo dovoljenje za delo na danih frekvencah zaradi potrebe po komunikaciji.
Ampak če ta potreba v nekem času na nekem delu izgine ali se zmanjša ( recimo lokalna komunikacija), zakaj država ne bi omogočila tudi te vrste komunikacije na danih pasovih ?
On a journey of life I chose a psycho path...

Markus386 ::

Glej, telekom/simobil/kdorkoli plača ogromne denarje, da sme oddajat na določenih frekvencah. In tam ti pač ne smeš (brez direktnega dovoljenja za to).

Potem pa imaš razne ISM pasove (kjer oddaja tudi tvoj wifi), ki so zastonj.
Pa imaš radioamaterske pasove, kjer so relativno ogromne moči dovoljene, samo rabiš odpisat en izpit.
Potem imaš možnost sam zakupit določene frekvence in na njih oddajat, kar ti hočeš (telemetrija, govor, ipd, razni walkie talkiji, senzorji... svašta)

Daj mi povej, zakaj, od vseh teh pasov, hočeš komunicirat ravno na pasu od mobilnih operaterjev? Kaj je narobe z 443mhz? 446mhz? 2400mhz? 5ghz? 27mhz? 868mhz? Zakaj ravno 800,900,1800 in 2100mhz?

Brane22 ::

Plačajo $$$ za oddajo na danih frekvencah na velikem področju.

Posamezen uporabnik rabi samo soprisotnost na svojem mikropodročju.
On a journey of life I chose a psycho path...

Markus386 ::

Saj jo ima, na 446mhz. pa na 443mhz. Pa na 868mz. Ne rabi je na 900.

Brane22 ::

Markus386 je izjavil:


Daj mi povej, zakaj, od vseh teh pasov, hočeš komunicirat ravno na pasu od mobilnih operaterjev? Kaj je narobe z 443mhz? 446mhz? 2400mhz? 5ghz? 27mhz? 868mhz? Zakaj ravno 800,900,1800 in 2100mhz?


Ker komercialni off-the shelf produkti padejo točno tja.

Kupiš recimo telefonček za €150 in ta ima točno ta področja.

Markus386 je izjavil:

Saj jo ima, na 446mhz. pa na 443mhz. Pa na 868mz. Ne rabi je na 900.


Radioamaterska področja imajo svoje zahteve. Smeš jih uporabljat samo v radioamaterske namene.
On a journey of life I chose a psycho path...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()

Markus386 ::

Ja, ta telefonček ima tudi nalepko gor da podpira gsm standard, in mora poznat gsm (umts, lte,...) signalizacijo, in se mora podredit operaterju in bazni postaji.
Torej imaš telefonček, ampak z njim ne moreš, niti ne smeš počet tega, kar bi ti rad.

Istočasno pa imaš v bigbangu walkie talki, na "zastonj" frekvenčnem pasu, za 20 eur, popolnoma legalno. In namesto, da kupiš nekaj takega, ti tukaj kompliciraš z napravo, ki niti ne omogoča tega, kar bi ti rad.

Ja, radioamaterji se lahko pogovarjajo na svojih pasovih. Saj si rekel, da bi se rad pogovarjal?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Markus386 ()

Brane22 ::

Markus386 je izjavil:

Ja, ta telefonček ima tudi nalepko gor da podpira gsm standard, in mora poznat gsm (umts, lte,...) signalizacijo, in se mora podredit operaterju in bazni postaji.
Torej imaš telefonček, ampak z njim ne moreš, niti ne smeš počet tega, kar bi ti rad.


Kako ti veš, kaj bi jaz rad ?

Jaz samo pravim, da so te zadeve videti sposobne veliko več od tega, kar seddaj počnejo in da bi bilo pametno razmisliti o spremembi zaknodaje v ta namen.


Istočasno pa imaš v bigbangu walkie talki, na "zastonj" frekvenčnem pasu, za 20 eur, popolnoma legalno.


V istem smislu kot ti ne rabiš avta, ker imaš čevlje.


Ja, radioamaterji se lahko pogovarjajo na svojih pasovih. Saj si rekel, da bi se rad pogovarjal?


V okvirih svojih zakonskih omejitev. Tehnično gledano tam en moreš imeti recimo osebnih, zaupnih pogovorov, niti enkripcije, pa tudi v okvirih javnih prenosov lahko prenašaš samo podatke javnega ali radioamaterskega značaja.

Prej omenjeni pasovi ( in naprave) so pa namenjeni točno tej vrsti komunikacije, kjer lahko upravičeno pričakuješ zasebnost.
On a journey of life I chose a psycho path...

Markus386 ::

> V istem smislu kot ti ne rabiš avta, ker imaš čevlje.
Ja, tudi za avto rabiš imet homologacijo, in moraš spoštovat CPP. Sicer ga ne smeš vozit po javnih cestah. Je pa seveda možno predelati lokomotivo tako, da daš gume na kovinska kolesa, in bi jo lahko vozil od doma do šihta, kar na elektriko, ane?

> V okvirih svojih zakonskih omejitev. Tehnično gledano tam en moreš imeti recimo osebnih, zaupnih pogovorov, niti enkripcije, pa tudi v okvirih javnih prenosov lahko prenašaš samo podatke javnega ali radioamaterskega značaja.
Seveda. Ampak pogovarjaš se pa lahko.

Lahko greš pa na akos, in si zakupiš svoj frekvenčni pas (tako, kot so to storile vse taksi službe, avtošole, lpp, razni varnostniki, ipd., in tam oddajaš, kar ti paše.

> Prej omenjeni pasovi ( in naprave) so pa namenjeni točno tej vrsti komunikacije, kjer lahko upravičeno pričakuješ zasebnost.
Ne, te pasove so operaterji plačali precej drago, in tam pričakujejo, da smejo oddajati samo oni (in z njihove strani požegnane naprave).

Mimogede, lahko postaneš tudi mobilni operater, pa si zakupiš tudi pas na tebi zanimivih frekvečnih področjih. Samo potem rabiš še gsm/3g/lte bazne postaje, cel core, itd.

Brane22 ::

Markus386 je izjavil:


Ja, tudi za avto rabiš imet homologacijo, in moraš spoštovat CPP. Sicer ga ne smeš vozit po javnih cestah. Je pa seveda možno predelati lokomotivo tako, da daš gume na kovinska kolesa, in bi jo lahko vozil od doma do šihta, kar na elektriko, ane?


In seveda ob omejitvi hitrosti na 5km/h in obveznim tipom, ki hodi 100m pred teboj s prižgano lanterno in opozarja folk, da sledi avto.

Oziroma do ene od mnogih sprememb zakonodaje, ki se je prilagodila novim razmeram in potrebam.
On a journey of life I chose a psycho path...

darkolord ::

Mimogrede, to, da je področje zelo regulirano in ne more vsak kmet oddajati na njem, je tudi razlog, da zadeva dela tako dobro.

Wifi, DSL in podobne zadeve npr. večinoma nimajo za burek proti LTE-ju.

Markus386 ::

Brane22 je izjavil:

Markus386 je izjavil:


Ja, tudi za avto rabiš imet homologacijo, in moraš spoštovat CPP. Sicer ga ne smeš vozit po javnih cestah. Je pa seveda možno predelati lokomotivo tako, da daš gume na kovinska kolesa, in bi jo lahko vozil od doma do šihta, kar na elektriko, ane?


In seveda ob omejitvi hitrosti na 5km/h in obveznim tipom, ki hodi 100m pred teboj s prižgano lanterno in opozarja folk, da sledi avto.

Oziroma do ene od mnogih sprememb zakonodaje, ki se je prilagodila novim razmeram in potrebam.


Ja, regulacija je pustila višje hitrosti. Ne pusti ti, pa da voziš, kar ti hočeš tam.

Isto tako, regulacija pusti višje hitrosti, nova omrežja, ne pusti ti pa, da ti tam oddajaš.

popolnoma isti scenarij.

Brane22 ::

darkolord je izjavil:

Mimogrede, to, da je področje zelo regulirano in ne more vsak kmet oddajati na njem, je tudi razlog, da zadeva dela tako dobro.

Wifi, DSL in podobne zadeve npr. večinoma nimajo za burek proti LTE-ju.



Ravno obratno. Danes oddaja vsak kmet na njem. Običajno v sklpu kojekakvih Mega paketov, ki so šli s telefončkom.

Kar se P2P tiče, kdo pravi da bi bil nereguliran ?
On a journey of life I chose a psycho path...

Markus386 ::

Vsak kmet oddaja z reguliranim telefonom. Tudi ti. In vsaka bazna lahko tega kmeta vrže dol, in mu omeji prenos. Tudi tebi.

Brane22 ::

Markus386 je izjavil:

Vsak kmet oddaja z reguliranim telefonom.


Saj bi tudi pri P2P. Imel bi naprave, ki ustrezajo novim standardom.


Tudi ti. In vsaka bazna lahko tega kmeta vrže dol, in mu omeji prenos. Tudi tebi.


Od kdaj to ? A nisi prej nekaj razlagal o AKOS-ovih kombijih ?
On a journey of life I chose a psycho path...

Markus386 ::

Pa postavi svoj p2p standard na svojih frekvencah. Trenutni gsm/3g/lte standardi tega ne podpirajo, tako bazne ne, kot naprave. Naredi svoje bazne (če jih potebuješ), svoje naprave, plačaj akosu, in imaš standard. Država to že dovoljuje.

Mobilni telefon rabi sim kartico, da se poveže na omrežje. Šele, ko je povezan, lahko začne oddajat in zahtevat sprejem megabitov raznih vsebin.

AKOS kombi rabiš šele, ko nekdo oddaja z neregulirano napravo.

Brane22 ::

V bistvu rabiš Qualcomove specse za modem pred vsem ostalim.

V praksi bi bile verjetno zanimive dve verzije:

1. Lokalna bazna postaja brez povezave naprej ali pa mogoče sklop postaj ( več strani odročnega hriba itd)

2. Čisti P2P del na nezasedenih območjih.

Se pravi, prideš z ekipo v nepokrito območje in takrat bi bilo zanimivo, če imaš telefončke, ki se znajo postaviti v walkie-talkie način dela.

BTW, kot sem jaz videl specse za ta gear, je videti da gre za hudo porgramabilno robo, ki bi zmogla še marsikaj, pa ni tako programirana.
On a journey of life I chose a psycho path...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()

darkolord ::

Ali pa se enostavno priključiš na obstoječe omrežje in tam čvekaš?

Klici so ponekod že smešno poceni, tako da prišparal zagotovo ne bi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Brane22 ::

NO in tam, kjer so že smešno poceni, kakšno škodo bi prinesel P2P ?
On a journey of life I chose a psycho path...

Miha 333 ::

Markus386 ::

Ne, rabiš izpolnjevat kopico 3gpp standardov. Qualcomm še zdaleč ni edini, ki to zna.

To, kar si ti opisal znajo walkie talkiji in repetitor. Na svoji zakupljeni frekvenci seveda. Telefončki tega z razlogom ne podpirajo.

Brane22 ::

Ampak znajo.
On a journey of life I chose a psycho path...
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup PMR walkie-talkija? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
16723717 (621) hipertija
»

Walkie talkie ('dovoljenje') (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5420751 (809) Nesho
»

GSM intercom za privatno uporabo.

Oddelek: Mobilne tehnologije
181687 (1155) brez-imenko
»

Komuniciranje brez komunikacijske infrastrukture

Oddelek: Novice / Zasebnost
4712557 (6428) matijadmin
»

Simobil: slab signal v stanovanju (strani: 1 2 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
6114514 (12881) car100

Več podobnih tem