» »

Šentviški predor že zaprt!!!

Šentviški predor že zaprt!!!

1 2
3
4

Karaya 52 ::

Kako ščiti objekte (ognjevarnost) pred požari je eden izmed glavnih dejavnikov ki vplivajo na projektiranje. Z raznimi penami, premazi in pa konstrukcijskimi rešitvami, v preteklosti pa z azbestom se ščiti armatura, ki jasno, pri visokih temperaturah zgubi vso nosilonost. Beton v tej fazi še ni problematičen, pravzaprav niti les ni tako kritičen kot jeklo.

Projektira se do te mere, da je še možna evakuacija. Omet ne dela tunela večnega in bulletproof.

P.S.: Standardi so vedno bolj natančni in strožji, oz. so praviloma premosorazmerni z BDP.

Pa še to, v tej državi na vsakem koraku šepa nadzor. Dokler bodo gradbeniki nadzirali gradbenike in si ustvarjali ceh, tako dolgo bodo stvari neurejene. Investitorju se tako vse zamolči, izvajalec špara pri vsakem žeblju, projektantje pa pustijo beležiti spremembe v dnevnik. Stvar je šla tako daleč, da si arhitekti na UE uredijo oz. zagotovijo uradna vabila na gradbišče/vpis v dnevnik.

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

Dogajanje v zvezi s tem predorom je samo odraz dela te vlade: hitenje, lepotni popravki, stroke se ne posluša, ustvarja se le videz, zadev pa se ne rešuje na temeljih, ker se to pač ne vidi in ne prinaša točk.

In med tem, ko se politiki vlečejo ven kdo je kriv in kdo ne, se vozniki vsak dan cijazijo tam v gneči.

Mene kot voznika ne zanima nič drugega kot to, kdaj se bom lahko vozil skozi predor! Jaz razumem, da se minister ne spozna na razne omete, itd. Tudi na finance ne. Za to ima svetovalce. Ampak naloga ministra (in vlade) je, da organizira delo tako, da bo predor zgrajen čimprej. Če tega ni sposoben, naj odstopi. Če ga pri nesposobnosti ščiti vlada, naj odstopi še vlada.
sudo poweroff

Utk ::

Potem bi malo imeli pri nas malo preživelih vlad in ministrov.
Res ne vem kaj je narobe, če minister vztraja, da se nekaj naredi do roka. Za to, da bo dobro narejeno, mora pa poskrbet tisti, ki je dobil posel. Je bilo prej bolje, ko se je vse zavleklo za trikrat, nazadnje je bilo pa glih tako zanič narejeno?

metalc ::

Ne da bi ta vlada bila kakšen biser od biserov, ampak glavni grehi so bili storjeni že prej

1. Zakaj hudiča sploh tunel???? Poglejte npr. na Geopedijo. Ne bi se moglo lepše videti, da bi šlo le nekaj metrov stran brez kakršnegakoli predora, da niti ne omenjamo možnosti, da se trasa takoj po priključku Brod obrne na jug in gre po "nikogaršnji" zemlji ob progi do obvoznice

2. Kolikor mi je znano, so pogodbo s SCT podpisali tik pred nastopom te vlade in to takrat, ko je že cca. 10 let bilo jasno, kako SCT nateguje z enormnimi podražitvami "najugodnejših" ponudb in kako je lep del v 90. letih zgrajenih odsekov bilo treba popravljati že nekaj let po dograditvi. Za nameček so ga nekaj let prej zasačili pri goljufanju na Trojanah (disketa v "zapečatenem" prostoru je "čudežno" spremenila barvo).

BigWhale ::

Ma, to ni problem te vlade. To je problem nase drzave in vseh vlad (in prakticno vseh drugih drzav tudi), posli se sklepajo pod mizo, s kuvertami in podobno.

Poleg cest sta tukaj se vsaj pediatricna in onkoloska klinika. Dva dolgoletna zajeba.

kmetek ::

globoko grlo ::

Glede na vse pripetije tegale predora se mi dozdeva, da so ga odprli čisto prezgodaj. Če bi še ene pol leta betoniral in šraufal, bi mogoče ne bilo teh kalvarij.
In če so ga resnično prekmalu dali v uporabo, kdo je za to odgovoren? Politični pritiski?

AndrejS ::

Če bi dali tunel pozneje v uporabo, bi plačeli penale !!!

Azrael ::

Tudi če bi ta tunel odprli čez n let, IMHO ne bi bil nič boljši, prej slabši zaradi staranja materiala.

Kar poglej kako zagnano radniki delajo na drugih deloviščih po SLO. Če slučajno seveda, kje koga vidiš.
Nekoč je bil Slo-tech.

Saircor ::

 Nove table pred Šentviškim predorom :)

Nove table pred Šentviškim predorom :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Saircor ()

poweroff ::

Minister Žerjav je predsedniku vlade ponudil odstop in okrcal Zidarja. Odstopa tudi vrh Dars-a

Minister Žerjav je predsedniku vlade ponudil odstop in okrcal Zidarja. Odstopa tudi vrh Dars-a


Mogoče bomo pa le postali normalna država...
sudo poweroff

Utk ::

Prav. Naj odstopi še Zidar.

Ziga Dolhar ::

Prav. Naj odstopi še Zidar.


Podvprasanje: komu naj ponudi svoj odstop?
https://dolhar.si/

PaX_MaN ::

Nadzornemu svetu? Upravi? Upravnemu odboru? <vstavi poljubno> Aja, ne more, ker jih ni.

Ziga Dolhar ::

Spielverderber.

No, Zidarjev stolcek je vprasanje volje druzbe, ne pa 'volilcev' ali kaksne druge splosne publike, se manj Omiljenega Vodje.
https://dolhar.si/

Utk ::

Seveda, ampak Zidar je zapravil še to malo ugleda kot ga je imel, on in SCT. Če bi imel SCT pametne lastnike, ga bi zamenjali. Ker od zdej naprej pa res nobenga državnega posla SCT več ne rabi pričakovat.

PaX_MaN ::

Kake 'volje družbe', a se ni takrat, ko so ga aretiral, drl (parafraziram) "Spust'te me, brez mene ni SCT-ja!"

šernk ::

Seveda, ampak Zidar je zapravil še to malo ugleda kot ga je imel, on in SCT. Če bi imel SCT pametne lastnike, ga bi zamenjali. Ker od zdej naprej pa res nobenga državnega posla SCT več ne rabi pričakovat.


pa kljub temu znajo dobiti naslednji večji posel...
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Keyser Soze ::

Zakaj odstopil Žerjav?

O_o

Prvi ki csaj kurca tiste, ki so za en kurc. Zdej bo pa odstopil? Svašta.
Kar naj odstopi Zidar, pol naj pa kandidira za prometnega ministra. LOL.
OM, F, G!

Ted ::

Dogajanje v zvezi s tem predorom je samo odraz dela te vlade: hitenje, lepotni popravki, stroke se ne posluša, ustvarja se le videz, zadev pa se ne rešuje na temeljih, ker se to pač ne vidi in ne prinaša točk.

S tem se ne morem strinjat. Če kdo potem je tukaj odpovedala prav stroka. Vse strokovne službe, nadzorniki, inšpektorji, skratka cel birokratski arzenal države (ki ima s trenutno vlado opraviti ravno toliko kot s prejšnjo) je odpovedal tukaj in odpoveduje vsepovsod pri podobnih projektih. Na koncu se človek vpraša kako naj nekdo (minister, šef uprave, kdorkoli) vsaj poskusi karkoli narediti. Očitno je, da se DARS-a ne obvladuje, DARS očitno ima svoje načine delovanja, ki so verjetno le odločanje od danes na jutri in sprotno reševanje težav. Vprašanje je, če je to mogoče (ob obstoječi organizacijski kulturi) spremeniti z novim vodstvom. Rekel bi da ne.
O SCT-ju pa ne bi izgubljal besed. Bi pa sam na položaju ministra poskrbel, da SCT v državi več ne bi dobil posla. Kako? Preprosto, spremeni se zakon o javnih naročilih, doda se člen, ki prepoveduje kandidaturo na razpisih podjetjem, ki imajo z državo odprte odškodninske oz. kake druge spore iz delovnega področja razpisa. Verjamem, da bi marsikdo zagnal vik in krik ampak očitno je to edini način, da se pristriže peruti.

Namesto Žerjava pa bi morali odstopiti vsi inšpektorji, nadzorne službe in ostala "stroka", ki je nadzorovala gradnjo. Kako to, da ni nihče od vseh gradbenih "strokovnjakov" videl, da so protipožarni omet nanašali brez veziva pa mi tudi ni jasno. Vsak, ki je gradil/obnavljal bajto ve, da nanašanja ometov ni brez "špricanja" stene z mešanico betona.

Pri tem predoru je padla na izpitu tako politika, še bolj pa gradbena stroka. In taki "strokovnjaki" se veselo napajajo iz javnih sredstev davkoplačevalcev.
Mah...

KandazaR ::

Po darsu in ministrstvu za promet je očitno treba rezati še malo nižje ne samo glavo (razni nadzorniki, razpisne komisije). Menjava samo uprave in ministra ne bo prineslo nič novega. Zaposliti morajo tudi kake nove pravnike da bodo znali sploh napisati razpis in pa pogodbo. Treba je tudi ugotoviti kdo je DRŽAVNI SCT prodal zidarju.
Aja pa pravniki naj najdejo način kako legalno onemogočiti dajanje državnih del sct-ju (in vsem družbam povezanim z zidarjem).

jype ::

Keyser Soze> Zakaj odstopil Žerjav?

Ker se je zgodilo "on his watch".

Edino pravilno, za kulturnega politika. Lahko mu izrečem le spoštovanje.

Zidar je pa lastnik in šef SCTja. Njega bodo, če ga bodo, vrgli ostali lastniki. Nihče drug ga ne more.

KandazaR ::

Zidar je več kot 70% lastnik sct-ja tako da njega sigurno ne bo nihče zamenjal.

Keyser Soze ::

Keyser Soze> Zakaj odstopil Žerjav?

Ker se je zgodilo "on his watch"....

Perfektno, Slabi nastavijo eno hudo zajebano situacijo, ki se lomi, lomi, lomi. Pride gor en sposoben. Hoče uredit, a ker je zadeva že tak zajeb, da ni kaj storit in gre vse v kurc, mi od njega pričakujemo odstop.

Ej, jaka logika. Važno, da je "moralno" nesporno. Jebeš sposobne in resnično odgovorne.

O_o
OM, F, G!

poweroff ::

Ted: če je vlada pokazala, da je sposobna brez krivde zamenjati vse kadre zgolj zato, ker niso prave barve... če je bila sposobna razsuti RTV zgolj zato, da bi se polastil amedijev - potem me čudi, da ni sposobna narediti reda med inšpektorji.

V tem je krivda sedanje vlade. Žerjavu pa vsaka čast.

Kar se pa SCT tiče: v naslednjih nekaj letih ne bi smel dobiti enega posla z državo več.
sudo poweroff

Utk ::

Ja sej jaz že skoz pravim, da je še premalo golazni počistla ta vlada.

djordjevic ::

E, fantje, tule pa se mi zdi, da ste malo zabluzili. SCT to, SCT ono. Saj je povsem preprosto. Ob nesposobnih uradnikih, ki očitno sestavijo javne predpise tako, da so pisani na kožo samo in le izvajalcu, ne pa da bi poskrbeli za ustrezne varovalke in pri tem zaščito naročnika, ni kriv SCT. Če ne bi bilo SCT-ja, bi bil pa BGT ali TTV (fictional podjetja). Dokler se v pogodbe zapisujejo členi, po katerih se dovoljujejo doplačila in aneksi ob morebitnih 'nepredvidenih' stroških, je ja vsakemu debilu jasno, da bo podjetje cuzalo denar. V popolnem svetu, jasno, tega ne bi bilo, ampak živimo v Sloveniji. ****** reality check, anyone? Prvo popravit zakonodajo, ki bo jasno opredeljevala, kako se pripravljajo javni razpisi, kdo jih bo pripravljal in nenazadnje kdo odgovarja, če se ugotovi, da je izvirni greh slabo speljanega projekta neumno zastavljen razpis. Ampak ne moreš pa v demokratični državi, ki ima menda tržno gospodarstvo reči: Tako, vi, gospodje, pa dela ne dobite več. Zakaj? Ker mi tako pravimo. E, žal mi je, to je vrnitev v neke druge, baje ne tako rožnate čase. Zato previdno, ko opletate s takimi idejami.

Utk ::

Ne ni čist tako, takšni zakoni že obstajajo, črne liste itd. Samo da ni nikogar na tej listi. Po moje smo dobili prvega kandidata.

bozjak ::

Mene bolj kot odstopi zanima, kako je lahko komisija, ki je po prvem incidentu predor zaprla in preverila stanje tunela, ugotovila, da je tunel varen za vožnjo, če je biu le ta od takrat zaprt še par krat? Kaj pa odgovornost te komisije?

Mislim, glede na to kaj se dogaja in kakšno je stanje lahko sklepam, da si komisija tunela sploh ni ogledala (čeprav je bil zaprt prav v ta namen) in je le izdala sklep, da je predor varen. Zakaj torej sploh upoštevamo mnenja komisij, če je več kot očitno da le te niso zaupanja vredne? In če niso zaupanja vredne, zakaj so sploh ustanovljene in pooblaščene za tako delo?

Lp
http://upor.blogec.si
http://bozjak.deviantart.com

PaX_MaN ::

Menda so izvajalcu na besedo verjeli (en Dnevnik zadnjih dni). Zakaj niso kakega strokovnjaka poklicali, recimo koga s tiste univerze, kjer so analizirali asfalt v enem od predorov.

Matev ::

>Kaj dela voda v suhem betonu ?

voda verjemi je tudi v tvojem telesu

ne samo v vlažnem betonu nekje pod zemljo

KandazaR ::

Določeno % vrednost vode ima beton tudi po 100 letih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KandazaR ()

Pyr0Beast ::

Določeno % vrednost vode ima beton tudi po 100 letih.
Pa ne 20%. Mogoče kakšen %, 2 teže, ne pa 10 ..
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

dzinks63 ::

Beton vsebuje vodo, saj jo (cement) pri strjevanju kemično veže (hidratizira).
Nekaj o betonu: Tomaž Vuk, dr., Salonit Anhovo, gradbeni materiali, d. d.

Med hidratacijo cementa v betonu njegove mineralne sestavine kemijsko reagirajo z vodo in tako nastajajo hidratacijski produkti, ki dajejo betonu končne lastnosti. Ta proces je povezan najprej z vezanjem, nato pa s strjevanjem betona. Prostornina hidratacijskih produktov je vedno manjša od prostornine cementa in vode, ki reagirata.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dzinks63 ()

Ted ::

če je vlada pokazala, da je sposobna brez krivde zamenjati vse kadre zgolj zato, ker niso prave barve... če je bila sposobna razsuti RTV zgolj zato, da bi se polastil amedijev - potem me čudi, da ni sposobna narediti reda med inšpektorji.

To so politične igrice, za to ne rabiš sposobnosti, rabiš interes, izplen od RTV-ja pa je za vlado vsaj po mojem mnenju majhen oz. ničen če že tako gledam - še vedno je RTV še najbolj kredibilen medij, kot je bila že prej.
Kako narediti red med inšpektorji? Osebno sem mel izkušnjo z inšpektorico za delo. Ne samo da ni poznala delovnega področja, ni poznala zakonodaje, od mene je zahtevala pravne podlage in na koncu sem ji sam razlagal terminologijo, ki bi jo kot inšpektorica za delo morala znati napamet ob vsaki uri. Kdo zaposluje take ljudi? Ti ljudje so prisesani na držane jasli, njihove službe pa so same sebi namen. Tej vladi in vsaki prejšnji in kot kaže tudi vsaki bodoči lahko zamerim predvsem dejstvo, da ni sposobna oz. si zaradi socialnega mira ne upa poseči v rigorozne ukrepe preverjanja znanja, delovne uspešnosti in v končni fazi ko je to potrebno tudi odpuščanja. Največja žalost pa je, da ga v Sloveniji ni politika, ki bi si kaj takega upal storiti, saj bo takoj napaden, bodisi iz nasprotnega pola politike bodisi iz strani sindikatov.
Mah...

Pyr0Beast ::

Ja, samo kemično vezana (kristalna) voda ni enaka prosti vodi, katera v večini izhlapi.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

McHusch ::

In točna ta ista kristalna voda lepo odhlapi pri visokih temperaturah, posledično pa sesuje kemično zgradbo.

Thomas ::

Če kdo potem je tukaj odpovedala prav stroka. Vse strokovne službe, nadzorniki, inšpektorji, skratka cel birokratski arzenal države (ki ima s trenutno vlado opraviti ravno toliko kot s prejšnjo) je odpovedal tukaj in odpoveduje vsepovsod pri podobnih projektih.


Seveda. Jasno. Država jim ni kos. Očitno pa so jim kos privatni lastniki, ki istim podjetejem dajejo graditi trgovinski center. Tega zgradijo hitro in v roku, ali pa ne dobijo več posla.

Javna naročila so pa preveč komplicirana.

Še en argument za privatizacijo vsega (in uničenje sindikatov, ki bodo "močno nasprotovali").
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gzibret ::

No, nekaj o vodi.

Poznamo porno vodo, ki se nahaja v luknjicah oz. porah. Ta izhlapi pri 100 stopinjah. Pol imamo fizikalno vezano vodo na polarne molekule v zrnih. Ta voda izhlapi pri cca 150 stopinjah. Pol imamo pa še kemijsko vezano vodo v obliki OH- molekul. Ta voda pa izhlapi pri cca 250 stopinjah. In če izhlapi ta voda, poruši strukturo cementa in ta ni več trden.

Z dodatki uspejo zvišati to zadnjo temperaturo za kakšnih 100 stopinj, več pa ne gre.

Glede trdnosti tunela. V oddelku Z&T poiščite temo z naslovom geotehnična sidra. Tam sem prilimal nekaj fotk tega dotičnega tunela med gradnjo. Gradnja je zasnovana tako, da trdnost zagotavlja sama hribina ob pomoči geotehničnih sider, ki so napikana zelo na gosto (glej ono temo). Sam beton v tem tunelu je zgolj za okras. Protipožarna zaščita pa ščiti beton IN SIDRA. Če sidra popustijo, je velika verjetnost zruškov. Ker je sama hribina že zaradi gradnje poškodovana, bi tile zruški zelo verjetno šli do površine. Če se to zgodi, pa nimamo več tunela, ampak vkop.

Torej - če se tam sedaj kaj zruši, se bo verjetno zrušilo do konca. IMO.

Podobna scena je bila na Trojanah, kjer je en, hvalabogu omejen zrušek, šel čisto do površine. No, ono luknjo so potem zasuli, samo vseeno. Kamnina pa je ista tako tukaj, kot na Trojanah in na JV delu LJ obvoznice.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

gzibret ::

Kar se pa stroke (gradbincev) tiče, pa svaka jim čast, da so uspeli skopati tunel oz. tako velike kaverne v takšnem "dreku" brez smrtnih žrtev. Vsaj zaenkrat - priključki se še gradijo.

Sem že rekel, pa bom še enkrat....

1) kateri butelj si je izmislil priključke na AC v tunelu
2) kateri butelj si je zamislil takšno traso iz Gorenjske, ko je na tone drugih variant

Sicer to s protipožarnim ometom nima veze, samo vseeno.... Pa ne zagovarjam gradbincev, saj bi res lahko poskrbeli, da beton nebi odpadal, pa tudi jih ne zagovarjam, ker so prekoračili ceno za 200%.

Samo država jim to omogoča. In zakaj se nebi oni lepo imeli, če se lahko lepo imajo? In zakaj se nebi oni lepo imeli, če uresničujejo sanje enega urbanista, ki ne o gradnji ne o geologiji nima pojma.

ČVse kar nam manjka je le še en butelj, ki si bo izmislil nebotičnik s panoramsko teraso na barju. Na veliko veselje gradbincev, ki se bodo spet lahko veselo sklicevali na dodatne stroške zaradi neugodne geologije. Pri nas je namreč vse možno.
Vse je za neki dobr!

PaX_MaN ::

IMO bi ceneje prišli skozi, če bi enostavno celoten hrib odkrili.

Tear_DR0P ::

ki istim podjetejem dajejo graditi trgovinski center

thomas v bistvu je isto sranje, samo da zasebniki težav ne vlečejo v cajtnge ampak jih skrijejo - da jim ne upade promet. tako recimo ne veš, da ko so v celju postavili prvo izvedenko trgovskega centra, se je kakšen teden po otvoritvi sesedel strop nad trgovino - hvala bogu v jutranjih urah, ko ni bilo nikogar med policami. ne veš tudi, da ko so v LJ do konca postavili nadgradnjo city parka jim je še kar nekaj časa teklo skozi vse odprtine, tudi po elektriki in podobno - ko sem enkrat prišel v trgovino sem najprej naglas rekel kako so fensi ratal, ker so si fontano omislili, šele potem sem ugotovil, da imajo po trgovinah postavljene lavorje - šumenje pa prihaja od nešteto curkov s stropa
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Double_J ::

Kitajci bi verjetno takega Zidarja dejansko usmrtili.

poweroff ::

Na stadionu.

Pa ne samo njega. Tudi DoubleJ-ja, ki širi reakcionarne ideje in omalovažuje komunistično revolucijo.

Še sreča, da nismo na Kitajskem, ne?
sudo poweroff

PaX_MaN ::

Tam bi se uradnik na podobnem položaju prej fental kar sam. Sramota, pa to.

Thomas ::

Kaj bi bilo na Kitajskem z Matthaijem?

Bi bil disident ali partijski funkcionar?

Dopuščam oboje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Utk ::

V Novem mestu so za Adrio postavili tovarno, s katero je imelo gradbeno podjetje milijardo sit izgube (pri približni ceni 5 milijard). Pa se je zato Adria kaj sekirala, so podpisali kakšen aneks? Ne. Popušili so, jebiga, drugič več ne bojo. Me zanima kolkrat je imel SCT izgubo pri poslih z državo in pri drugih (če ima sploh kakšne druge).

Zheegec ::

Na gorenjski AC blizu Kranja je nek viadukt v dolžini 400m (pozabil, kako se imenuje), katerega je zgradil SCT in ga sedaj že po 5 letih popravljajo, saj je bil zelo slabo postavljen.
Spet en podoben primer, samo se ga dosti manj opazi v časopisih.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

jype ::

Thomas> Dopuščam oboje.

Hkrati, ker samo taki dejansko kaj naredijo, da se reči premikajo naprej.

Azrael ::

@ALIEn3001;

To je viadukt Tržiška Bistrica ex tako imenovani Kacinov klanec. Link o tej polomiji sem prilepil malo višje.
Nekoč je bil Slo-tech.
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Musk naposled ponudil pokuk v svoj prvi tunel (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
13022186 (8074) Meizu
»

Klobasa je zgagar

Oddelek: Problemi človeštva
313503 (2575) der_Alte
»

Pediatrična klinika - zapleti, zarote in afere

Oddelek: Loža
342718 (2054) Ziga Dolhar
»

geotehnična sidra

Oddelek: Znanost in tehnologija
425743 (4655) matusk
»

Hrvaske avtoceste (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
696753 (5169) barbarpapa1

Več podobnih tem