» »

Šentviški predor že zaprt!!!

Šentviški predor že zaprt!!!

1
2
3 4

gzibret ::

Aja, fosilni plaz... Sem pozabil razložit.

To je plaz, ki se je nekoč premikal, danes pa miruje. Takšni plazovi so zelo problematični, ker jih je težko videt, so pa "metastabilni". To pomeni, da samo čakajo, da se bodo lahko spet premaknili. Kaj pa sproži premik? Klimatske spremembe recimo (več dežja, hudi nalivi), ali pa še huje - gradbeni posegi. Če malo spodkoplješ peto plazu (dno), ali pa na njem dodaš neko dodatno obtežbo (recimo hišo, ali pa avtocesto ;) ), je velika verjetnost, da se bo reaktiviral in ponovno začel drseti.
Vse je za neki dobr!

globoko grlo ::

sem včeraj v delu na hitro prebral, da je ta predor koštal 238mioE, vrednost gradbenih del pa 130mioE, oz. tako nekako.
A je to kdo bolj natančno prebral in mi zna razložit v čem je fora.

tnx

gzibret ::

Predor je stal 130 mio e, cela trasa pa 238 mio e.
Vse je za neki dobr!

BigWhale ::

gzibret, hvala za razlago fosilnega plazu. Se mi je zdelo, da ne more biti to, kar se slisi. :)

Freezy ::

Bim bam... here we go again.

T0RN4D0 ::

Hehe, only in slovenia. :\

Proračun se je potrojil, tunel je zaprt že četrtič, ampak sem kr prepričan da bo naslednji podoben projekt zopet dobil SCT, namesto da bi vse pozaprli (folk, ne tunel)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Zeberdee ::

Koga pa boš pozaprl? Na podlagi česa?

Dejstvo je, da po mojem znanju z razpisov ni možno odstraniti podjetja. Na razpisu(ih) je izbrano podjetje, ki je najcenejše. Seveda lahko daš v razpis "takšne ali drugačne" izkušnje, toda SCT jih ima ogromno, veliko več kot tuja podjetja, ki sploh upajo konkurirati našim podjetjem.

Razpisno gradivo bi moralo biti s strani države (torej raznih funkcionarjev, uradnikov in ostalih strokovnjakov) sestavljeno tako, da bi se na začetku vedelo, kaj delo obsega in točen znesek, ki lahko končnega preseže za točno 10%. Državo bi moralo brigati, če ima podjetje višje stroške, kot jih je "napisalo". Če nekaj podpišeš, podpišeš.

T0RN4D0 ::

Ravno to želim reči. Jebeš takšne razpise kjer seveda zmaga SCT, s ponudbo ki jih očitno ne zavezuje k ničemur. Prvo bi blo treba budget ukinit pr 60M, firma naj se znajde in dokonča tunel kakor ve in zna. Če ji ne uspe, se pač zahteva dnar nazaj, ker ga nimajo se vse zarubi ozrioma firmo proda . Sej vem da to mal od oka to govorim, samo nekako v tem smilslu bi blo logično da se zadeve naredijo.

Tuja podjetja po mojem težko konkurirajo ker so najbrž vajena drugačnega obnašanja v svojih državah in se že na razpis prijavijo z dokaj realnimi ponudbami. (Za primer, tudi če se je X podjetje prijavilo na razpis z dvojno ceno kot jo je ponudil SCT, poleg tega pa še presegel limit za 10%, bi izgradnja stala 25M € manj.)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Ziga Dolhar ::

V zapor zaradi krsitve pogodbe? (In zakaj Zidarja, zakaj ne pristojnega in odgovornega nadzornika?)

Jojmene, cemu imamo sploh jamstvo za napake? A ce vam grafa crkne, tudi prodajalca posiljate v zapor?

Urejanje primerov visanja stroskov je urejeno z zakonom in predvsem s pogodbo. Enako takeli primeri napak. Ce ni zadostno urejeno s pogodbo - za nesposobnost drzave klicite odgovornega drzavnega usluzbenca. (No, pa tudi to ne gre tako preprosto.)
https://dolhar.si/

kmetek ::

Greš primerjat neko grafično s pomembno stvarjo, ki kvari med drugim ugled države, JAO JAO.

gzibret ::

Se strinjam. Primerjava z grafično ni ravno na mestu....

Kupim grafično za 10e. Potem jo hočem dat v moj PC in ne gre, ker nimam pravega slota. Proizvajalec mi zaračuna 20e za adapter. Grafo vtaknem not in nimam drajverja. Plačam dodatnih 10e. Pol ugotovim, da se miška ne odziva več ok. Za popravek driverja plačam 30e zaradi nepredvidljivih zapletov itd itd....

No, le tako bi lahko potegnil primerjave. Samo, a bom plačal toliko. Nazivna cena grafe je 10e, na koncu plačam 100+e?!? Grafo pa začnem uporabljat čez 2 leti, ko je na trgu že OS, ki te grafe sploh ne podpira več.
Vse je za neki dobr!

Thomas ::

Kaj je to grafa?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zheegec ::

Nekdo pri razpisni komisiji je podpisal takšno slabo pogodbo (iz takšnih ali drugačnih razlogov - je že bil podkupljen s strani SCT, kar je najbolj pogosto, ali pa preprosto neumen), ki je predvidevala razne anekse za "nepredvidena dodatna dela" in je imela slabo določene penale za zamude. Sem pridejo še odlične veze vodilnih v SCT in krog je sklenjen.

Najbrž tudi sam SCT nima dovolj sposobnih inžinirjev, da bi lahko točno vnaprej predvidel stroške izgradnje in pa stroške "nepredvidenih dodatnih del", zato grejo na to varijanto in država jim pri tem pomaga - kot že prej rečeno, iz takšnih ali drugačnih pogojev. Tuja podjetja pa že v štartu predvidijo realno ceno in več dodatnih del, in zato izgubijo.

V prvi vrsti je torej kriva razpisna komisija, da to dovoljuje, potem pa korupcija in šele nazadnje SCT.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

urban99 ::

offtopic: kdo je Thomasu račun ukradel?

Senitel ::

Se da izvedet kdo je bil v taki razpisni komisiji recimo?

gzibret ::

> Kaj je to grafa?

Grafična kartica (računalniška komponenta).
Vse je za neki dobr!

Ziga Dolhar ::

Thomas: 'grafa' je graficna kartica. Nekaj, na kar je tipicen gamer zelo obcutljiv in je nanjo lahko tako zelo custveno navezan, kot politiki na svoje stolcke in pet-projecte.

Zakaj je primerjava na mestu?

Zato, ker vam lahko izrocijo kartico, ki ima napake. 'Ne dela'. Ne zato, ker bi ne bila kompatibilna z vasim sistemom, ampak ker je pac cip defekten, ali bo par urah pregori. Ali, ker ste prodajalcu povedali, kaksno plosco imate, pa vam je vseeno prodal kartico z drugacnim prikljuckom. In proti njemu boste uveljavljali zahtevke iz naslova jamcevanja iz garancije ali stvarne napake oz. izpolnitve pogodbe. V kaksnem primeru celo odskodnino.

In podobno kot pri prodajni pogodbi je tudi pri gradbeni - za druzinsko hiso ali najlepsi predor, s katerim bodo volivci custveno povezani, saj vendar visa ugled drzave - graditelj in narocnik skleneta pogodbo, v kateri opredelita medsebojno razmerje in predvidita morebitne tezave (nesolidnost gradbe, visanje cen inputov, zamude ipd.).

Ce to storita - super. Graditelj ne bo sel v zapor, ampak bo odgovoren (torej opravil popravila, placal morebitno odskodnino ipd.), v naslabsem primeru po odlocitvi sodisca. Ce ne opredelita, morda odgovornost ureja zakon.

Ampak v zapor pa zaradi krsitve pogodbe (praviloma) ne bo sel.

In custva o 'pomembnosti projekta' so tu odvec. Graficna kartica ali predor - prodajna ali gradbena pogodba - jamcevanje oz. odgovornost. Prodajalec ali graditelj.
https://dolhar.si/

Thomas ::

No, še nekej me zanima. Kaj hudiča počne protipožarni omet na betonskih stenah tunela? Koga ali kaj ščiti pred požarom? Kamen, beton, pesek, zemljo, podtalnico?

Al je samo zaradi estetskih ozirov gor? Dokler je pač gor.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

cekr ::

Namenjen je estetskemu izgledu transakcijskega računa.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

KandazaR ::

Ščitila naj bi železnico ki poteka nad to galerijo.

krneki0001 ::

Ta omet ščiti beton pred tem, da bi se preveč pregrel in popustil v primeru hudega požara v tunelu, ker potem je saniranje dražje kot če postavijo to zaščito.

Thomas ::

Se pravi, pred požarom ščiti betonski obok. Da samo še enkrat omečejo, pa je?

Upam da vedo, da s tem zavirajo ohlajanje tunela med požarom. Da je v tunelu bolj vroče, kot če bi beton odvajal toploto požara, če do njega že pride.

Nagibam se k temu, da so v resnici eni idioti.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Matek ::

A pa ni vecje tveganje, da se nezasciten strop prevec segreje, oslabi in se sesuje?
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Thomas ::

Če pade 100 kubikov zemlje na goreč tovornjak z margarino, ga mogoče še pogasi. Preden pride do podora nad požarom, so v požaru zatečeni že vsi pogoreli. Jim je vseeno.

Tistim, kakšnih par 100 metrov proč, bi pa mogoče celo odleglo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Po mojem je bil tale omet tko narjen, da je v primeru pozara odpadel in zadusil ogenj! ;> Tudi jaz sem razmisljal in tuhtal kaj sciti tale omet. Morda gozd, ki je nad tunelom?! :D

Pyr0Beast ::

Nočejo ponoviti 9/11 .. no, nekako jim ne uspeva najbolj.


Beton je dokaj dober toplotni prevodnik. Zaradi temperature ne oslabi kaj preveč, zna pa razpokati. Železo pa se tudi ne bo segrelo na 500°C+ v betonu, poleg tega imaš tam še talne vode ..
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Invictus ::

Protipožarnoi omet je popolnoma brez zveze, ker je na cesti tako ali tako asfalt, ki zagori pri 200 stopinjah. Preden bo omet dol odpadel, bodo pogoreli že vsi ljudje in avtomobili.

Sicer ne vem zakaj bi bila notri sploh nesreča (2 pasova, samo ena smer), ampak ne bi o tem.

LP I.

Thomas ::

Sem prepričan, da kakšen doktorprofesorcestar bi tole znal lepo pojasniti, saj je on utemeljeval, kaj se bo delalo.

Ali pa vsaj kakšen njegov študent. Ali študent, njegovega bivšega študenta.

A ni nobenega na forumu?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Keyser Soze ::

Protipožarnoi omet je popolnoma brez zveze, ker je na cesti tako ali tako asfalt, ki zagori pri 200 stopinjah.

V predoru je ASFALT? Klasičen, vsakodneven asfalt? Bitumen + pesek, praktično?

A to mene hecate al resno? 0_o

Sicer pa, majo point tule, ko pravijo, da je protipožarni omet "mali" bluz.
Več bi pripomogel en hud avtomatski sistem gašenja, kateri so razviti prav za potrebe gašenja visokotemperaturnih požarov v predorih. In če ga še povežemo z nadzornim centrom in omogočimo daljinsko kontrolo za najslabši primer...

P.S.: Zapor za odgovorne osebe, bi bil verjetno na mestu, ker IMO ne gre samo za kršitve pogodbenih določil, temveč kar za KD goljufije.
OM, F, G!

aljazh ::

@Keyser:

Zaradi težav z betonskimi vozišči so se na Darsu odločili, da bodo v ta predor vgradili asfaltno vozišče. "Asfalt začne namreč goreti šele pri dvesto stopinjah Celzija, težavo predstavljajo le dimi, ki bi ob požaru lahko nastali, zato smo v predor vgradili 33 namesto 26 ventilatorjev," je povedal Črepinšek.


Vir: Žurnal24

Keyser Soze ::

Šele pri 200°C? Ah, ni pol panike. 200°C pa ja ni nič. Mama pravi da ma voda pol manj ko vre, pa mora kuhat čaj ful dolg cajta. 0_o

A sem samo jaz paranoičen al se mi zdi, da asfalt nima kaj počet v predorih večje dolžine? Kakšna je pa praksa v svetu (bolj razvitih državah)?
OM, F, G!

Thomas ::

Asfalt ni primeren za predore, jasno da ne.

Protipožarni omet je pa bluz.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Invictus ::

Še dobro da so vgradili več ventilatorjev (33 namesto 26). Tako bo v predor prišlo več kisika in bomo prej in z manj bolečinami zgoreli ;-).

LP I.

T0RN4D0 ::

Seveda se nuca protipožarni omet če je pa asfalt noter, halooo :D :\

ena 135miljonska polomija je tole vse skupi.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

WarpedGone ::

Kako se piše glavni projektant? Kdo je dal strokovno odobritev projekta? Isti tip, kot je specificiral mešanco betona v Trojanah?
Zbogom in hvala za vse ribe

kopernik ::

Totalna blamaža je tale predor. Skupaj s polletnimi vinjetami bo izjemno pripomogel k dobremu imenu naše države :-)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

djordjevic ::

Sicer malo OT, ampak res ne vem, kaj vam toliko pomeni tale ugled države. Kaj laže spite ponoči, misleč, da so vsi 'zunaj' mislijo kako fina in pošlihtana državica da smo? Newsflash. Turist nima pojma, kaj se v državi dogaja. Gradbena dela in s tem, na žalost, napake, se dogajajo povsod. Jebiga. Mene precej bolj kot to, kaj si bodo mislili tujci, skrbi to, kdaj bo končno ta predor uporaben predvsem za domačine, ki so večinsko plačali zanj. In katerih denar je očitno ponikal tudi v žepe zasebnikov. Naj se zadeva popravi, plačajo odškodnine iz naslova garancij naročniku, po možnosti skrajša za glavo (figurativno) kakega nadzornika, katerega naloga je vendar nadzor izvajanja del in basta. Če se zopet vrnem na ugled - dokler se bodo dogajale takšne in podobne stvari (pa da ne bo pomote ali očitanja ideološke zaslepljenosti - se dogajajo že vsoooo tranzicijo), ima država, z njo pa vse pristojne institucije v mojih očeh ugled nič, zero, nada, zip. Basta. Tiščite glavo v pesek, zaradi mene, toda tale naša balkan-state ni čisto nič več kot samo to. Kot kak petelin kikirika s kupa gnoja, v resnici pa ni čisto nič boljša od svojih lokalnih tekmecev.

kopernik ::

Z drugim delom svojega prispevka dokazuješ, da tudi tebi veliko pomeni ugled države.

Na splošno pa mislim, da je tudi ta vidik pomemben, vsaj za tiste, ki kaj pokukamo izven državnih meja. Marsikaj, tako poslovno kot zasebno, se odvija v povezavi s tem, iz kakšne države izviraš.

djordjevic ::

Mah, saj te tozadevno povsem razumem. S tem da imam občutek (morda povsem neupravičeno), da tisti starejši igralci na evropskem trgu naše države nikoli ne bodo jemali kot kompetentne sogovornice, ampak pač kot tamponsko ex-yugo cono, ki je v odnosu do njih 2nd grade. Verjamem pa (in hkrati tudi močno upam, da je ali pa vsaj nekoč bo tako), da pri mlajših podjetjih ta miselnost izginja. Bi tudi bilo edino pravilno, če bi. Je pa problem, če imaš na državni ravni nesposobne ljudi, ki kar ne dopustijo, da bi takšne miselnosti zamrle. In se mi zdi to precej večji problem, kot trenutno tale šentviški predor ali uvedbi vinjet (prvo je napaka, za drugo pa itak vsi vemo, čemu služi). Vzrojil sem malo zato, ker smo še ne tako nedavno z vseh voglov poslušali o nekem blatenju države in podobno, malo pa zato, ker sem imel prejšnje leto (poslovno) precej opravka z državnimi institucijami (zavod za zaposlovanje, ministrstvo za delo, durs) in sem na lastni koži spoznal praktično vrednost repatic, ki jih nenehno poslušamo. Konkurenčnost, davčne vzpodbude, motiviranje podjetnikov. Up my ass.

Azrael ::

OT

imagodei je 02.07.2008 zapisal:
Zanimivo, da smo vsaj pri viaduktih tolk resni, da se še noben ni posedel (pa upam, da ne kličem hudiča!

SCT viadukt bug: Kljik!
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

Thomas ::

Drugi največji delničar SCT je kdo?

Sej veste, ane?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Matev ::

protipožarni omet ščiti beton pred razpadom...

ja ... beton se razžene v primeru požara

zakaj?

zato ker ima v sebi vodo (visoka vlažnost) in ta voda zavre v primeru hudega požara
nato, ko beton raznese pa jeklena konstrukcija ostane odkrita in lahko v primeru nadaljevanja požara tudi oslabi
v takem primeru se tunel lahko zruši

Thomas ::

Pa kaj če se zruši? Samo odkopljejo in zabetonirajo, tako kot so ob gradnji.

Bolj pomembno je to, da z izolacijo dodatno ogrevaš tunel, ko je požar.

Bodo pa že zaprli okoliške objekte, če je požar. Vključno s teniškim igriščem in telovadnico, Sveta pomagavka.

Gradbeni lobi je preprosto cuzal proračun za vse, za kar ga je mogel cuzati. Zdaj je to jasno. Tale "protipožarna obloga" je direktna neumnost. Za samo škodo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

dzinks63 ::

V tako dragem predoru bi kamot namestili kompletni avtomatski protipožarni sistem, kateri se v končni skupni ceni sploh nebi bistveno poznal. Ne vem zakaj so pri tem sploh varčevali, saj je to ena izmed najpomembnejših zadev pri predoru.

Thomas ::

Ja. Da se s stropa spustijo cele galone gasilne pene, takoj ko senzorji zaznajo požar. To bi bilo super, jasno. Ne pa "protipožarni omet".
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Azrael ::

Baje je bila včeraj ali predvčerašnjim na TV neka razprava o tem tunelu (nisem spremljal, izvedel od drugih). Zato sprašuječ, če je res ali je samo ljudski glas napihnil vse skupaj.

Torej, če je kdo spremljal, je bilo res, da so v tisti odaji omenili, da je v gasilnih nišah vsaj 15 hudih napak, najhujše pa:

- zasuti odtoki
- vrata, ki jih ni mogoče odpreti
- zabetonirani gasilni aparati in posledično neuporabni...
Nekoč je bil Slo-tech.

Pyr0Beast ::

zato ker ima v sebi vodo (visoka vlažnost) in ta voda zavre v primeru hudega požara

Kaj dela voda v suhem betonu ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Lery ::

Sm poslušu prej odmeve, da ne bo več proti požarnega ometa, ampak bojo zdej proti požarne plošče naštimal.

Ja kaj bo pa pol? 8-O 8-O Ja pol bojo pa plošče odpadale8-O 8-O

Thomas ::

Protipožarne plošče so tudi bluz. Nepotreben strošek.

Sej, napol so to priznali, a zaenkrat se še nekaj mažejo ven.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Keyser Soze ::

A je res tako težko vzpostavit en kompleten sistem sprinklerjev ter oddimljevanja, ki bi ohladili morebitni požar ter njegovo okolico, s tem omogočili evakuacijo morebitnih prisotnih, onemogočili strukturne poškodbe, ter "on top of that" še večje avtomatske šobe, ki bi s pomočjo IR kamer, avtomatsko zalile žarišče požara z gasilsko peno?

Skratka, sistem, ki nekako omogoča samemu sebi redundanco, ter je veliko bolj efektiven od protipožarnih "pregrad", ki zgolj onemogočijo strukturne poškodbe, v kombinaciji z asfaltom pa celo znajo uprizorit občudovanja vreden inferno.

Folk ma jajca, da se vozi skozi. Dovolj je en zaspanec, en crash, počen tank in iskra, ki vname iztekel bencin. Finito. Samo še en močen vlek se vzpostavi skozi ta tunel in imamo en tak lep plavž, iz katerega ti ni spasa.
OM, F, G!
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Musk naposled ponudil pokuk v svoj prvi tunel (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
13022444 (8332) Meizu
»

Klobasa je zgagar

Oddelek: Problemi človeštva
313512 (2584) der_Alte
»

Pediatrična klinika - zapleti, zarote in afere

Oddelek: Loža
342732 (2068) Ziga Dolhar
»

geotehnična sidra

Oddelek: Znanost in tehnologija
425760 (4672) matusk
»

Hrvaske avtoceste (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
696780 (5196) barbarpapa1

Več podobnih tem