Forum » Šola » VpraŠanje za fiziko
VpraŠanje za fiziko
zrezek ::
Lp.
Lepo bi prosil nekoga če bi mi lahko rešil to nalogo in nekako napisal kako je prišel do tega
Z vrha klanca z naklonskim kotom 30° in dolžino spustimo klado z maso 5kg
Za koliko se stisne vzmet s konstanto 250n/m če je le ta priterjena na navpično steno oddaljeno 10m od vznožja klanca predpostavljamo da ni trenja
Hvala.
Lepo bi prosil nekoga če bi mi lahko rešil to nalogo in nekako napisal kako je prišel do tega
Z vrha klanca z naklonskim kotom 30° in dolžino spustimo klado z maso 5kg
Za koliko se stisne vzmet s konstanto 250n/m če je le ta priterjena na navpično steno oddaljeno 10m od vznožja klanca predpostavljamo da ni trenja
Hvala.
- polepsal: OmegaBlue ()
kihc ::
Zdej jaz nisem glihk kakšen fizik, ampak neki v tem smislu:
- Klada ma na vrhu klanca potencialno energijo m*g*h, ob vznožju klanca je h = 0, torej je potencialna energija 0, se pravi se je vsa spremenila v kinetično -> ko pa pride do vzmeti, se vsa spremeni v prožnostno ... 1/2 * k * x2.
Enačbe so torej: (ohranitev energije) Wp(potencialna) = Wpr (prožnostna)
m*g*h = (1/2)*k*x2
- Klada ma na vrhu klanca potencialno energijo m*g*h, ob vznožju klanca je h = 0, torej je potencialna energija 0, se pravi se je vsa spremenila v kinetično -> ko pa pride do vzmeti, se vsa spremeni v prožnostno ... 1/2 * k * x2.
Enačbe so torej: (ohranitev energije) Wp(potencialna) = Wpr (prožnostna)
m*g*h = (1/2)*k*x2
x
ok hvala sicer sm jst tudi tako računal vendar me je zmotilo tistih 10 metrov do stene pa nism vedu kam naj jih dam ;)
Imam še eno nerešljivo za moje pojme ;)
na klancu z naklonskim kotom 45° spustimo sani iz višine 20m.Kako visoko se vzpnejo sani na nasprotni klanec ki ima naklonski kot 30°če je koeficient trenja 0.2.
bi dodal skico pa mi ne rata glih :)
na klancu z naklonskim kotom 45° spustimo sani iz višine 20m.Kako visoko se vzpnejo sani na nasprotni klanec ki ima naklonski kot 30°če je koeficient trenja 0.2.
bi dodal skico pa mi ne rata glih :)
kogledom ::
Rešuješ enako, kot ti je že kihc prej predlagal... Wp1 (mgh) spreminjaš v Wp2, pri tem pa še opravljaš delo A (F.s).
Izkaže se da niti ne rabiš kotov klancev, samo začetno višino in kt.
m.g.h1 (žačetna Wp) - m.g.sin(a) (statična komponenta sile teže) . kt . h1/sin(a) (pot po klancu) = m.g.h2 + m.g.sin(b).kt.h2/sin(b)
kotne funkcije, mase, kt in g se pokrajšajo, dobiš: 0.8h1 = 1.2h2 -> h2 = 2h1/3 , v tvojem primeru je torej druga višina 13.3m
Izkaže se da niti ne rabiš kotov klancev, samo začetno višino in kt.
m.g.h1 (žačetna Wp) - m.g.sin(a) (statična komponenta sile teže) . kt . h1/sin(a) (pot po klancu) = m.g.h2 + m.g.sin(b).kt.h2/sin(b)
kotne funkcije, mase, kt in g se pokrajšajo, dobiš: 0.8h1 = 1.2h2 -> h2 = 2h1/3 , v tvojem primeru je torej druga višina 13.3m
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kogledom ()
redo ::
m.g.sin(a) (statična komponenta sile teže)
Bi samo opozoril, da je statična komponenta sile teže na klancu m g \cos \alpha (napaka se odpravlja). Nadaljne reševanje je popolnoma takšno, kot ga je podal kogledom. Delo je
A_1 = \frac{mgk_t h_1}{\tan\alpha} (napaka se odpravlja)
Višina pa je
h_2 = h_1 \frac{1-\frac{k_t}{\tan\alpha}}{1+\frac{k_t}{\tan\beta}} (napaka se odpravlja)
Samo opozoril bi še, da mora biti \tan\alpha > k_t (napaka se odpravlja) (kar v vašem primeru je), da bo stvar sploh delovala (sicer klada obstane na prvem klancu).
EDIT: Se opravičujem, klada = sani
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: redo ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | 6 nalog za fiziko ... prosim pomoč (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 12268 (9963) | lebdim |
» | OdvodOddelek: Šola | 2000 (1313) | KruceFix |
» | Fizika-1.LetnikOddelek: Šola | 2227 (2000) | onCloud9 |
» | Fizika - sileOddelek: Šola | 3072 (2961) | gzibret |
» | Pomoč pri fizikiOddelek: Šola | 2231 (2067) | Michaelosz |