» »

Fizika - sile

Fizika - sile

roli ::

Že preklete pol ure se igračkam z eno (enostavno) nalogo za fiziko pa mi še vedno ni jasno kako bi jo lahko naredil. In vsak čas bom znorel. Torej naloga gre takole:

S kolikšno silo moramo potiskati poševno navzdol (pod kotom 30 stopinj glede na vodoravna tla) 200 kilogramske sani, da drsijo po vodoravnih tleh enakomerno s stalno hitrostjo? Koeficient trenja je 0,04. S kolikšno silo potiskajo sani navzdol na tla? Kolikšna je sila trenja?

Gre se za drugi letnik strednje šole (smer elektrotehnik računalnitva), naloga pa je iz newtonovih zakonov in tega:(.
http://www.r00li.com

THX 1138 ::

WarpedGone ::

Ključni podatek je "po vodoravnih tleh enakomerno s stalno hitrostjo" - to pomeni da je tvoja potisna sila v vodoravni smeri ravno nasprotno enaka (vektorsko) oz. direkt enaka (po velikosti) sili trenja med podlago in sanmi.

Sila trenja: m x g x k(trenja) = tvoja potisna sila v vodoravni smeri
Ker pa ne potiskaš v vodoravni smeri ampak poševno navzdol maš pri sebi še en trikotnik, kjer je ta tvoja vodoravna sila kateta, tvoja potisna sila pa hipotenuza, med njima je pa kot trideset stopinj. Potisno silo v vodoravni smeri deliš s kosinusom tega kota in si fertig.
Zbogom in hvala za vse ribe

roli ::

O bog pa ni bilo tako težko:D. Hvala lepa!

Sicer mi ni čisto vse skupaj jasno ampak mi je pa precej bolje. Edino tam mi je malo čudno zakaj je cos - jaz bi mislil da je sinus. Amapk to bo prej verjetno napaka pri mojem risanju.
http://www.r00li.com

redo ::

WarpedOne> Sila trenja: m x g x k(trenja) = tvoja potisna sila v vodoravni smeri

Tole pa ne bo čisto držalo. Sila trenja je v tem primeru (m g + F \sin \alpha) k_t (napaka se odpravlja), kjer je F (napaka se odpravlja) iskana sila, kot \alpha (napaka se odpravlja) pa zgoraj omenjeni kot. Na podlago namreč ne pritiska samo teža sani, ampak tudi sila s katero pritiskamo na sani.
Enačba se glasi m g k_t + F k_t \sin \alpha = F \cos \alpha (napaka se odpravlja), kjer je F (napaka se odpravlja) iskana količina.

WarpedGone ::

Res je, tole sm spregledal.
Zbogom in hvala za vse ribe

gzibret ::

> Sicer mi ni čisto vse skupaj jasno ampak mi je pa precej bolje. Edino tam mi je malo čudno zakaj je cos - jaz bi mislil da je sinus. Amapk to bo prej verjetno napaka pri mojem risanju.

Edini štos pri teh nalogah je, da če se telo giblje premo enakomerno ali pa miruje, da mora biti vsota sil v smeri x enaka nič in v smeri y enaka nič. Na faxu in tekmovanjih v SŠ pa so dodani še navori (vsota navorov = 0).

Torej, v smeri y: sila teže + sila potiska v y smeri - sila tal = 0
v smeri x: sila potiska v smeri x - sila trenja = 0

Vse sile izraziš z enačbami (recimo sila teže = m*g npr.), vztaviš notri, rešiš in voila....
Vse je za neki dobr!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

fizika:navpični met!!!!

Oddelek: Šola
112013 (1685) Mavrik
»

Statika- trenje

Oddelek: Šola
232530 (2177) gzibret
»

VpraŠanje za fiziko

Oddelek: Šola
81419 (1252) redo
»

fizika 2 nalogi prosim če zna kdo ...

Oddelek: Šola
272118 (1624) gruntfürmich
»

Štiri naloge iz fizike?

Oddelek: Šola
52818 (2750) Princo22

Več podobnih tem