» »

Nadzor v obliki hrambe prometnih podatkov ima vpliv na vedenje posameznikov

Nadzor v obliki hrambe prometnih podatkov ima vpliv na vedenje posameznikov

Slo-Tech - Florian Sander, na svojem blogu o problematiki hrambe prometnih podatkov poroča o raziskavi, ki so jo opravili pri znanem nemškem inštitutu za raziskovanje javnega mnenja Forsa.

Raziskava, ki je bila opravljena konec maja 2008 je pokazala, da obvezna hramba prometnih podatkov ima vpliv na vedenje posameznikov (vsaj v Nemčiji), saj so ljudje zaradi obvezne hrambe prometnih podatkov spremenili svoje telekomunikacijske navade.

Izsledki raziskave kažejo, da je za obvezno hrambo prometnih podatkov slišalo 73% anketiranih, dobra desetina (11%) pa jih je izjavilo, da zaradi ukrepa obvezne hrambe prometnih podatkov v določenih okoliščinah že niso uporabili telefona ali e-pošte.

Šest odstotkov anketirancev je prepričanih da so zaradi tega ukrepa prejeli manj klicev in e-sporočil, dobra polovica (52%) pa jih je izjavilo, da zaradi hrambe prometnih podatkov telekomunikacijskih sredstev verjetno ne bi uporabili za pogovor s farmacevtom (glede uživanja zdravil), psihoterapevtom ali ženitnim svetovalcem.

Raziskava je tudi pokazala, da slaba polovica (48%) anketiranih verjame, da je ukrep obvezne hrambe prometnih podatkov nujen ukrep za boj proti kriminalu.

Raziskava je tako pokazala, da nadzor vpliva na vedenje ljudi - in to ne samo tistih, ki "imajo kaj skrivati". Benthamov Panoptikon deluje tudi danes...

5 komentarjev

darkolord ::

Pri nas se to tudi pozna pri nekaterih :)

BBB ::

Zanimivo, da se jih 48% zaradi nadzora počuti bolj varne. Pripravljeni so menjati lastno zasebnost za OBČUTEK varnosti. Meni je občutek nadzorovanosti veliko bolj nadležen. Saj ne rečem, da mi bi bilo zaradi nadzora objektivno kaj hudega, vendar je zoprn občutek - kot bi me obletavale muhe. Še nobena muha mi ni odgriznila roke ali storila nad mano kakšno zločinsko dejanje, pa jih vseeno težko prenašam. Moja rešitev, da se znebim tečnih muh je učinkovita. Znebiti se nadzornikov je žal nehumana reč, a morda neizbežna. Bi moral biti do nekoga, ki mi načrtno krati zasebnost, usmiljen? Se bi kdo od vas pritoževal čez mene, če bi se po svoji volji preselil k tebi in delal, kar me je volja? Uporabljal bi tvoje osebne reči, pa saj je vseeno ali so to tvoji podatki, denar ali pa tvoje gate. Dejansko bi le nadzoroval, kako se bo trošil tvoj denar, ali na kom bodo tvoje gate v določenem trenutku. Tvoj denar bom shranil na svojem računu, tvoje gate pa na svoji, niti ne tako usrani, riti. Eh, pa kaj, saj je le poseg v zasebnost. Pomembneje je, da bi se ob meni počutil varnejše pred teroristi, ki zunaj kosijo travo in v sosednjem lokalu pijejo pivo. Yes, I'm your baby-sitter, and I'll say what's good for you.

Je tudi vam zasebnost tretja briga?

Tear_DR0P ::

ljudje imajo radi občutek varnosti - tako zelo ga ljubijo, da so bili po kolapsu rimskega imperija pripravljeni dajati hrano, zemljo in delo lokalnim banditom - v zameno za varnost - da jih niso pretepali lkalni banditi ali pa nelokalni. potem so par stoletij pozneje ugotovili, da so v zameno za varnost dali svojo svobodo
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Macketina ::

Nikoli.

Teh 48% pa hitro dobis, ko sprasujes ljudi, ko se sploh ne zavedajo, kaj vse se zbira in kaj se da s tem potem poceti. Oz. ljudi, ki bi videli preko trenutnega obcutka (strah pred teroristi, strah na splosno, strah strah strah...) in gledali kam to vodi.

Osebno se cisto nic bolj varno ne pocutim, ce me snema kamera, ker ob zobe sem lahko s posnetkom ali brez. Isti qurac.

CyberPunk ::

Pa ima res vpliv. Jaz opazam, da sem postal precej bolj aroganten. :)))


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Študija: hramba prometnih podatkov ne pomaga pri preiskavi kaznivih dejanj

Oddelek: Novice / Zasebnost
66854 (6734) Fritz
»

Podrobnosti o razveljavitvi obvezne hrambe prometnih podatkov v Nemčiji

Oddelek: Novice / Zasebnost
87854 (7252) Markoff
»

Obvezna hramba prometnih podatkov padla na nemškem ustavnem sodišču

Oddelek: Novice / Zasebnost
1710694 (10002) pss-m
»

Po mnenju nemškega administrativnega sodišča v Wiesbadnu je obvezna hramba prometnih

Oddelek: Novice / Zasebnost
385865 (4029) MrStein
»

Stališče ministrstva za pravosodje glede hrambe prometnih podatkov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6713618 (8604) aljazh

Več podobnih tem