» »

Pobeg iz zapora NI kaznivo dejanje?

Pobeg iz zapora NI kaznivo dejanje?

WarpedGone ::

Danes v TV klubu na POPu je to izjavil mislim da predstavnik paznikov.

Torej, če js pobegnem iz zapora, kakšne sankcije me torej čakajo, ko me spet dobijo?
Nobene sploh?
Zbogom in hvala za vse ribe

Thomas ::

Meni se to zdi logično. Na zaporniku je da beži, na paznikih da ga pazijo.

Drugo bi bilo, če bi se s silo skušal prebiti mimo pazniške falange ali če bi uničeval obzidje z bodečo žico. Ampak če samo "smukne ven", to po moje ne bi smelo biti kaznivo. Čudno bi bilo, če bi v kazenskem zakoniku bil "beg iz zapora". Redundanca. IMHO.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Ziga Dolhar ::

Zgolj na hitro trije členi iz KZ (ne tanovga), ki se zgleda ukvarjajo s to tematiko:

Beg osebe, ki ji je vzeta prostost
294. člen

Kdor s silo ali grožnjo, da bo neposredno napadel življenje ali telo, pobegne iz zavoda za prestajanje kazni ali pripora, se kaznuje z zaporom do treh let.

Upor oseb, ki jim je vzeta prostost
295. člen

(1) Kdor sodeluje v skupini oseb, ki jim je vzeta prostost in so se zbrale z namenom, da bi se s silo osvobodile ali da bi združeno napadle osebe, katerih nadzorstvu so zaupane, ali da bi jih s silo ali z grožnjo, da bodo neposredno uporabile silo, prisilile, da kaj storijo ali opustijo, kar je proti njihovi dolžnosti, se kaznuje z zaporom do dveh let.

(2) Storilec dejanja iz prejšnjega odstavka, ki je uporabil silo ali grožnjo, se kaznuje z zaporom do treh let.

Omogočanje bega osebi, ki ji je vzeta prostost
296. člen

(1) Kdor s silo, grožnjo, preslepitvijo ali kako drugače omogoči beg komu, ki prestaja kazen v zavodu za prestajanje kazni ali komu, ki je priprt, ali ki prestaja varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu, ali mladoletniku, ki je v prevzgojnem domu, se kaznuje z zaporom do treh let.

(2) Če je dejanje iz prejšnjega odstavka storjeno v organizirani skupini, se storilec kaznuje z zaporom do petih let.


Ne gre spregledat, da pri nobenem ne zadošča že samo dejstvo "pobega" oz. dogovarjanja o pobegu, ampak mora biti prisotna tudi neka "sila" oz. "grožnja". Bo pa kak Barakuda povedal, kaj tale "sila" pomeni - mora biti nujno usmerjena proti paznikom (oz. mora iti za silo zoper "življenje ali telo"), ali lahko "uporaba sile" pomeni tudi vrtanje predora v zid?
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

#000000 ::

Itak da ni kaznivo, recimo da si nedolžen v arestu in pobegneš, čez čas se pokaže da si res nedolžen, vendar bi mogu it v arest zato ker si pobegnil iz zapora. Znači bi te spet lahko strpal za rešetke :)

WarpedGone ::

Hja, men to ne deluje tako zelo očitno in fajn. Zaporniki torej nimajo nobene stimulacije, da bi dejansko odslužili svojo kazen. Če se mu ne da čakat, naj pobegne in bo svoboden? Če in ko ga dobijo, bo pač odslužil še preostanek. Ob vsakem pobegu je na profitu. Država ga praktično uči, da se mu splača bežat?

Edit: pobeg iz zapora je upiranje državi. Zakaj je potem prekršek, če policaju nočem pokazat voznišega dovoljenja? Se bo upoštevalo, kot da ga nimam? Pa saj v državnih evidencah piše, da ga mam.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

V nekaterih državah je kaznivo, v drugih ni kaznivo.

Če kot recimo bančni ropar bežiš pred policijo, ti sodišče tega ne šteje v zlo. Kaj šele, da te zaradi tega bežanja sodi ali obsodi. Nikakor ne. V nobeni državi.

Zamerijo ti bančni rop, samega bega pa zagotovo ne. Čeprav si bežal leta in naredil s tem državi več stroškov, kot s samim ropom. Seveda, če med begom nisi jemal talcev, ubijal policajev in tko naprej. To so pa že drugi delikti. Ampak če takih reči med begom nisi počel in če si bežal do zastaranja ropa ... ti zagtovo ne bodo mogli soditi niti zaradi ropa, niti zaradi bežanja pred pravico.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

poweroff ::

Thomas ima prav.

Bi pa dodal še tole: vprašanje je, če se beg izplača, razen pri zelo dolgih kaznih.

Pobegli se mora skrivat, ne more k zdravniku, ne more dobiti zaposlitve,... in po določenem času ugotovi, da ima še isto količino kazni pred sabo - če bi bil notri, bi bil pa sedaj že "fraj".
sudo poweroff

kekz ::

Bežati iz zapora se splača.
Prijateljev stric je bil nekaj časa v zaporu, kjer je bil varilec. Vsakih par dni je odvaril rešetke, smuknil ven, nakupil pivo za kolege in zase, se vrnil in privaril rešetke nazaj.
Pogrešali in iskali so ga samo enkrat. Vendar je počakal na ugodno priložnost, da se je spet neopaženo vrnil. Dodatnih sankcij zaradi tega ni bilo.

V zaporu je bil, zdi se mi da eno leto, ker je ukradel avtobus (da se je odpeljal domov). :D
Sicer je kul tip, zdaj že v letih.

donfilipo ::

kekz prijateljev stric bi moral napisati knjigo. Res.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

nurmaln ::

@kekz

khmkhm*bull*****khm
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

kekz ::

> prijateljev stric bi moral napisati knjigo. Res.

To mu ne gre preveč od rok. Po poklicu je namreč klepar in knjige niso zanj.
Zanimivo pa je, da ima ta prijatelj same čisto odštekane strice. No saj je tudi prijatelj zanimiva osebnost.

madmitch ::

Kolikor sem jaz včeraj slišal, tale pobeg ne bo ČISTO brez posledic. Res da mu za pobeg ne bodo sodili ali ga drugače sodno preganjali, bo pa doživel sankcije "hišnega reda". Osamitev, povečana varnost (če je to sploh možno pri nas), odrekanje obiskov, ne more delati - kar je v zaporu verjetno zelo pomembno za razbijanje monotonije... Če so take sankcije več letne, verjetno zna bit sitno.
Bi rekel, da kljub temu, da ti kazni zaradi tega ne podaljšajo, je bolj pametno odžulit svoje brez nenapovedanih in dovoljenih izletov.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: madmitch ()

nurmaln ::

Če je govora o tistem ki se je skril v avtu, si je ta avto potem tudi za en čas "izposodil" tako da ga lahko ovadijo za odvzem motornega vozila.
Če je govora o tistih ki so šli čez okno ven jih lahko ovadijo za poškodovanje tuje stvari (poškodovane rešetke in stena).

Čist brez kazni ni treba da so ampak dejansko jih zelo verjetno ne bo nihče ovadil za ta dejanja.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

Barakuda1 ::

Da ne bo nadaljnih ugibanj, bom kratek

Preberite si še enkrat oba Thomasova prispevka. Ima namreč v celoti prav.

nurmaln ::

kdo pa ugiba?
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

joseph ::

V knjigi Metulj piše, da je zapornikova edina dolžnost razmišljati, kako bo pobegnil.;)

LP!

username ::

Pobeg iz zapora seveda ni kaznivo dejanje, če zakonodaja tega ne opredeljuje.
Z drugimi besedami: kazniva dejanja so samo tista, ki so kot taka izrecno navedena v kazenskem zakoniku.

Thomas> Če kot recimo bančni ropar bežiš pred policijo, ti sodišče tega ne šteje v zlo. Kaj šele, da te zaradi tega bežanja sodi ali obsodi. Nikakor ne. V nobeni državi.
V bistvu je to logično. Razen seveda če beg pred policijo ni zapisan v zakonih kot prekršek/kaznivo dejanje.

Zanimivo je recimo v ZDA, kjer za zločine tipa kraja, bančni rop in še dosti drugih (večina) te lahko preganja policija in tožilstvo samo tiste zvezne države, kjer si to storil.
So pa problem rešili tako, da se beg iz zvezne države storjenega zločina v kako drugo zvezno državo smatra kot "federal" - zvezni zločin (ali prekršek? sem pozabil) in dobiš na vrat FBI...
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

V-i-p ::

294. člen

Kdor s silo ali grožnjo, da bo neposredno napadel življenje ali telo, pobegne iz zavoda za prestajanje kazni ali pripora, se kaznuje z zaporom do treh let.

Kot so pojasnili, je obsojenec pred prihodom vozila v oddelek Slovenska vas vozniku, inštruktorju zagrozil, naj vozilo ustavi in izstopi.

Kako potem ne bo kaznovan? Je zagorzil, da mu bo pojedel vse krofe, če ne gre ven iz vozila?
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

darkolord ::

zagrozil, naj vozilo ustavi in izstopi.

"Ustavi vozilo in izstopi!" pa res ni grožnja.

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

Jah odvisno, ce je voznik 'emo' ;>

Mercier ::

Je kakšen pameten razlog, da pobeg iz zapora ni kazniv? Jaz bi stvar štel med tiste, ki se jih ne sme. Ne sme samo po sebi. Zakaj je na zaporniku da beži, ne da sedi? A če mi na sodišču naložijo plačilo denarne kazni, potem jo moram plačat, ali to ni treba? Oziroma, je kaznivo če ne plačam?

V-i-p ::

Darko: če piše da mu je ZAGROZIL, mu je moral z NEČIM ZAGROZIT. Torej z ubojem, krofi, čimerkoli, ker če bi mu rekel kot ti praviš "Ustavi in izstopi", to ni grožnja in bi napisali da mu je ukazal ;) Večkrat so poudarili da mu je ZAGROZIL in ne UKAZAL, torej je bila grožnja ki pa po zakonu je kaznovana :).
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: V-i-p ()

username ::

E, moj Saša...

Lahko bi vsaj prebral, kar sem napisal (ni bil tako dolg post, mislim da tudi tako kompliciran ne).

Če je grozil uslužbencem/paznikom, ga lahko preganjajo po 294. členu, ki ga je navedel V-i-p.
Če bi samo neopazno smuknil ven, ga pa ne morejo preganjati za nič, če to ni izrecno omenjeno v pravnem predpisu. Seveda ga pa morajo vreči nazaj v zapor (isto kot če po sodbi ne bi šel prestajat kazni).

Saša, če ti sodišče kaj naloži za plačat (predvidevam da z ustrezno pravno podlago), tukaj pa nimaš kaj pametovat - obstaja pravna podlaga in na tej podlagi narejen sklep sodišča.

"Jaz bi stvar štel med tiste, ki se jih ne sme. Ne sme samo po sebi" - ravno zaradi takega odnosa nekaterih, ki ne štekajo in bi kar povprek nekaj po svoje, je treba imeti natančne zakone. Ker ne more biti tako, da se pa kar nekomu nekaj zdi narobe, pa da je "samo po sebi umevno". Nikakor ni samo po sebi umevno - za kazenski pregon mora vedno biti pravna podlaga, če ne bi bilo kot v mračnem veku, ko je bilo vse odvisno le od trenutne muhe vladajočega poglavarja/despota ali pa besa množice.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

WarpedGone ::

Mešamo dve stvari:
1. kakšno kazen dobim za pobeg po naši veljavni zakonodaji
2. je naša veljavna zakonodaja glede pobegov smiselna

Kot kaže veljavna zakonodaja "čistih" pobegov (pustimo sočasne pregreške, ki so kaznivi tudi če nisem zaprt) ne sankcionira - je po naše torej legalno državi bežati?

Če ja, potem me pa zanima, zakaj moram plačat zamudne obresti, če se odločim da recimo ne bom plačal dohodnine? Zakaj je takšno bežanje pred državo sankcionirano, ono prvo pa ne? Pa me ne zanimajo točne določbe zakonika ampak me zanima smisel za takšnimi določbami.
Zbogom in hvala za vse ribe

Mercier ::

username, moj post tudi ni bil dolg in sploh ne kompliciran. Že v prvem stavku postavim vprašanje, na katerega ni bil podan odgovor v tej temi, niti v tvojem postu ne.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Z vdorom v kartični procesni center ukradli 45 milijonov dolarjev

Oddelek: Novice / Varnost
307940 (4896) Gregor P
»

Pedofilija- definirajmo! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12527368 (17115) Oldi
»

Vabilo na sejo senata (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5314833 (13495) gzibret
»

United nations

Oddelek: Problemi človeštva
292460 (2001) Barakuda1

umor? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
676697 (4164) Thomas

Več podobnih tem