Forum » Loža » Očala z dioptrijo iz aliexpressa
Očala z dioptrijo iz aliexpressa

Predkambrij ::
@toni1 a lahko poveš malo več kakšne šipce imaš (index leč, kateri premazi). Imaš kakšne probleme s chromatic aberration, peripheral distortion, bleščanje ali kakšni drugi problemi? Bral sem, da za velike dioptrije "mora" biti višji index leč (npr. 1.74), ampak z njo potencialno pridejo drugi problemi.

tony1 ::
Jao, me boš namatral... Za začetek povem, da govorimo o minus dioptriji. Sprašuješ za sončna ali navadna očala? Teh terminov sploh ne poznam. Lahko daš slike teh motenj?
Če prav razumem, je 1,74 trgovsko "stopnja stanjšave", ki jo imam - najvišja, ampak se naslednjič ne bom pustil tako dobro "olupiti" in bom verjetno vzel 1 stanjšavo nad navadnimi plastičnimi lečami. Zakaj? Ker ni večje razlike v teži.
Dejansko je najvišja stanjšava tako draga (200-300 EUR na lečo), da se mi splača naročiti podobno velik okvir za rezervna očala na Zenniju brez stanjšave in nato dati stara (max. stanjšava) in nova očala na vago in se nato odločiti.
Premaz je zagotovo AF, vendar ne vem, če čisto osnovni ali ne.
Po kmečko: ne opažam nobenih težav. (Ne vem zakaj bi sicer moral imeti veliko stanjšavo pri večjih dioptrijah, razen zaradi teorije, da nekateri od stalne poškodbe nosnega korena (težka očala) tudi fašejo raka. Če so kakšne optične težave ne vem - tega znanja nimam.)
Kar smo glede bleščanja opazili pred leti (ko sem imel prvič očala brez okvira spodaj in ob straneh) je, da me je motilo bleščanje prižgane luči na steno pravokotno name. To smo rešili tako, da robov leč (ker so zelo debeli tudi pri zelo majhnem okviru) nikoli ne poliramo. Od takrat s tem ni bilo več težav.
Če prav razumem, je 1,74 trgovsko "stopnja stanjšave", ki jo imam - najvišja, ampak se naslednjič ne bom pustil tako dobro "olupiti" in bom verjetno vzel 1 stanjšavo nad navadnimi plastičnimi lečami. Zakaj? Ker ni večje razlike v teži.
Dejansko je najvišja stanjšava tako draga (200-300 EUR na lečo), da se mi splača naročiti podobno velik okvir za rezervna očala na Zenniju brez stanjšave in nato dati stara (max. stanjšava) in nova očala na vago in se nato odločiti.
Premaz je zagotovo AF, vendar ne vem, če čisto osnovni ali ne.
Po kmečko: ne opažam nobenih težav. (Ne vem zakaj bi sicer moral imeti veliko stanjšavo pri večjih dioptrijah, razen zaradi teorije, da nekateri od stalne poškodbe nosnega korena (težka očala) tudi fašejo raka. Če so kakšne optične težave ne vem - tega znanja nimam.)
Kar smo glede bleščanja opazili pred leti (ko sem imel prvič očala brez okvira spodaj in ob straneh) je, da me je motilo bleščanje prižgane luči na steno pravokotno name. To smo rešili tako, da robov leč (ker so zelo debeli tudi pri zelo majhnem okviru) nikoli ne poliramo. Od takrat s tem ni bilo več težav.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()

Aja, probali smo pa že vse sorte:
-blue control filter: ne vidim nobene koristi. Vmes smo izumili monitorje, ki jim v menuju odvzameš modro svetlobo (ali pa softversko to narediš v OSu)
-samodejno zatemnilne šipce: tukaj smo menda morali dati eno stopnjo manjše stanjšave od max., da se jo je dalo naročiti. Niso pretirano koristne, ker ne delajo v avtu.
Od takrat imam aftermarket (sicer kvaliteten) clip-on, pri katerem se mi sicer malo dozdeva, da nekoliko poslabša sliko (spet, ne vem ali zaradi dveh ločenih ploskev?) ampak je zatemnitev s polarizacijo tako vidu prijazna, da se mi zdijo vseeno zelo koristni.
-blue control filter: ne vidim nobene koristi. Vmes smo izumili monitorje, ki jim v menuju odvzameš modro svetlobo (ali pa softversko to narediš v OSu)
-samodejno zatemnilne šipce: tukaj smo menda morali dati eno stopnjo manjše stanjšave od max., da se jo je dalo naročiti. Niso pretirano koristne, ker ne delajo v avtu.
Od takrat imam aftermarket (sicer kvaliteten) clip-on, pri katerem se mi sicer malo dozdeva, da nekoliko poslabša sliko (spet, ne vem ali zaradi dveh ločenih ploskev?) ampak je zatemnitev s polarizacijo tako vidu prijazna, da se mi zdijo vseeno zelo koristni.
Zgodovina sprememb…

Meni niso želeli dati izpisa po plačljivem pregledu pri njihovem oftalmologu. Gospa je vzela izvid in mi ga ni želela pokazati, češ da je to njihova interna dokumentacija. Ko sem poskusil vsaj pošpegati na list, ga je hitro stisnila k sebi, da slučajno ne bi kaj videl. Na koncu mi je na en pildek nakracala samo sferično dioptrijo, brez ADD, PD in alternativnih dioptrij (ki so bile izmerjene na pregledu).kako pa se od optikov izsili, da ti dajo izpis meritev?
Seveda, če plačaš pregled.
Takoj ko samo ZAVOHAJO (in imajo dober nos, ker počnejo samo to), da rabiš meritev za karkoli drugega kot za nakup očal pri NJIH, gredo v retard mode. Tudi tistih 30/40 eur jim ni dovolj, radi bi ti prodali okvir za 200 eur.
To ni sprejemljivo. Če ti zavrnejo izdajo izvida in ti “zapečatijo” informacije, to ni le slaba praksa, ampak prevara. In kar se tiče teh cen – 30/40 evrov jim ni dovolj, raje bi ti prodali okvir za 200 evrov. Imaš pravico vložiti pritožbo na višjo instanco, bodisi pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ali pa pri drugi nadzorni inštituciji, ki spremlja delovanje teh storitev.
Se strinjam, to je primer še za tržno inšpekcijo in morda prijavo varuhu pacientovih pravic, če je pristojen za to. Izvid je nujen del zdr. pregleda.

Predkambrij ::
Hvala za izkušnje tony1. Za navadna očala me je zanimajo ja. 1.74 indeks leč imajo določene omejitve, kaj se z njimi da narediti. Zgleda je ena od njih tudi samozatemnitev. tikitoki je na 2. strani te teme napisal, da ga je bleščanje pri 1.67 zelo motilo in je šel na nazaj na 1.61 (-5.5 dioptrija), zato me je zanimala tvoja izkušnja (si rekel, da imaš skupaj s cilindrom več kot 12.5). 1.74 sklepam, da ima problem bleščanja še večji kot 1.67, ampak vprašanje, če je imel tikitoki "običajen" antirefleks oz. ni imel primernega, ali pač takrat soliden ni obstajal.
Sicer "stranske učinke", ki sem jih omenil sem našel v tem videu (45s ukrivljena črta med kanalom in traso; 1:30 modra/rdeča barva med velikimi kontrasti)
Sicer "stranske učinke", ki sem jih omenil sem našel v tem videu (45s ukrivljena črta med kanalom in traso; 1:30 modra/rdeča barva med velikimi kontrasti)

Je imel Tikitoki Hoya leče? Sam sem ime na 5 dioptrije še celo mineralna stekla brez stanjšave, je pa res, da so bila takrat v modi majhna očala, ki jih je danes že težko kupiti...
Skratka, sam pojavov opisanih v videu nisem nikoli opazil. Po mojem je to z vsaj srednje kvalitetnimi lečami nemogoče.
Skratka, sam pojavov opisanih v videu nisem nikoli opazil. Po mojem je to z vsaj srednje kvalitetnimi lečami nemogoče.

bambam20 ::
Prvič slišim, da bi manjša tanjšava povročila poškdobo nosnega korena. Ko optik najprej ponudi najvišji index tanjašev 1.74 , je prvi alarm, da je lopov.
Jaz imam vsa stekla tanjšana z indeksom 1.67 . Mene žejnega čez vodo ne bodo vozili.
Jaz imam vedno od robove stekla matirane ou pobrušene. Nikoli ni spolirano, ker imam isti problem kot ti, da me je motilo bleščanje.
Aja, probali smo pa že vse sorte:
-blue control filter: ne vidim nobene koristi.
Mene je blue control, ko sem samo testno poizkusil motil, ker se vidi obris v steklu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bambam20 ()

darkolord ::
Izraz "tanjšanje" je spet en izum lopovskih optikov, da dajejo vtis, kot da gre pri "dvakrat tanjšani leči" za nek sofisticiran postopek tanjšanja debelih leč, ki ti ga lahko ekstra zaračunajo.
V resnici je pa čisto enostavno drug (sicer res nekoliko dražji) material z drugim lomnim količnikom. Nobenega tanjšanja ni. Razen tvoje denarnice.
Mandarine bi ti prodali kot trikrat zmanjšane pomaranče.
V resnici je pa čisto enostavno drug (sicer res nekoliko dražji) material z drugim lomnim količnikom. Nobenega tanjšanja ni. Razen tvoje denarnice.
Mandarine bi ti prodali kot trikrat zmanjšane pomaranče.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darkolord ()

tikitoki ::
Ampak sorry, tole je pa mal huda tema. Praktično že vse življenje nosim očala in kontaktne leče. Ta tema je bolna. Ne vem kako si upate naročiti iz Kitajske, kar tako.
Najprej se gre na Očesno kliniko, da vam natančno premerijo vid, potem pa poiščete ustreznega optika, ki vam tudi na naročilnico brez doplačila naredi kvalitetna očala, podobno velja tudi za kontaktne leče.
Če pa nabavljate očala za blizu, za branje, greste lahko v najbližji Hofer, Lidl ali DM, kjer za par EUR dobite po svoji izbiri ustrezno dioptrijo.
Na narocilnico ne dobis nic kvalitetnega. Brez dvoma nic nic primerljivega Kitajski ponudbi za isto ceno.
Najbolje smesno pa je nato osebo napotiti v Hofer po kitajski pofel za par evrov.
ki vam tudi na naročilnico brez doplačila naredi kvalitetna očala,
Lej, sej maš point, ampak tale je pa bosa... Očala nosim že 20 let, žena celo življenje... NIKOLI za "ceno" naročilnice ni bilo na razpolago niti približno kvalitetnih očal... Za normalna očala, ki se jih da nosit v večini vremenskih razmer je naročilnica le za delček leč... Če se pa res greš "za ceno naročilnice", si pa na istem, k... Kitajska.
Ne, si obcutno na slabsem. Ni kitajskem imas stanjsane lece, foto senzitivne,....
Malo sem izven tega. Ali še lahko uveljavljaš povrnitev od zzzs do višine napotnice, če naročiš v tujini?
Zgolj, ce narocis iz druge clanice EU.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tikitoki ()

tikitoki ::
Točno tako. Marže imajo enormne.Dejstvo pa ostaja – če si pripravljen vložiti malo truda in vzameš pot pod noge, se da najti optike z dobro izbiro okvirjev in leč brez doplačila. Potrpežljivost in malo raziskovanja se v tem primeru res izplačata.Dejstvo ostaja, da so optiki namazani z vsemi žavbami in imajo izredno dobro naštudirane taktike, kako te olupiti kot banano. Tudi sicer zelo dobrim pogajalcem poberejo še kakšne dva stotaka, ko pridejo po "očala brez doplačila".
Problem je edinole pri velikih cilindrih in/ali progresivnih očalih, kajti tam pa je res potrebna meritev v živo, na že izbranem okvirju. Tam ne gre skozi samo z medzenično razdaljo, ampak je potrebno dobro izmeriti tudi "fitting height", ki ga spletni optiki uporabijo nekega standardnega. Pri velikem cilindru ali progresivnih je že par mm lahko meja med odličnimi in neuporabnimi.
Je pa res, da so online progresivna tako poceni, da se splača tudi tvegati.
Kje pri nas pa ti optik izmeri dejanski polozaj zenice glede na polozaj okvirja? To sem dobil zgolj v tujini. BI pa moral biti standardm, ker dejansko naredi razliko.

DePalmo ::
Kateri pa so sedaj aktualni kitajski optiki?
Zame še vedno ZenniOptical. Vrjamem da so še drugi in tudi za moje-lece.si sem že slišal, ampak imam z ZO dobre izkušnje in se pač vračam k njim. Pa še recepte imam že vnešene, tako da naredim samo par klikov in imam ista očala na poti.
" 1. Zelo je odvisno od optika. V Ljubljani je nekaj optik, ki imajo več kot 30 okvirjev na voljo brez doplačila - in to precej spodobnih, ne nekih "za silo". Tudi leče, vključno s cilindrom in srednjo stanjšanostjo, lahko dobiš brez doplačila - samo treba je vedeti, kam iti in si vzeti čas."
Kar na dan z besedo. Dokler nimamo imen si z navedbo ne moremo nič pomagati.
Razumem željo po konkretnih imenih, ampak ne smem in tudi ne želim delati reklame za točno določene optike. Ni pošteno do drugih, ki prav tako nudijo korektne storitve. Dejstvo pa ostaja – če si pripravljen vložiti malo truda in vzameš pot pod noge, se da najti optike z dobro izbiro okvirjev in leč brez doplačila. Potrpežljivost in malo raziskovanja se v tem primeru res izplačata.
In sedaj naj 10+ različnih ljudi hodi sem in tja ker ti "nočeš" povedat imena optik kjer so okvirji na voljo ... Tako kot ti je že bilo rečeno, na dan z besedo. Se bodo ostali pač prilagodili ali pa propadli.
kako pa se od optikov izsili, da ti dajo izpis meritev?
Vprašaš ga. No, nazadnje (optika Lara) nisem niti vprašal. Prišel, naredil meritev, dobil izpisek in plačal storitev. V tem vrstnem redu. Medtem ko nekaj let nazaj v optiki Clarus LJ-BTC so meritve skrivali, ampak takrat še nisem vedel za svoje pravice. Danes se bi pogovarjali drugače. Oz. lažem, tja niti stopim ne več, je dosti drugih na voljo.
Tudi če greš na meritev preko ZZZS-ja, boš dobil meritve dioptrije. Večina optik ne opravlja meritev dioptrije preko ZZZS-ja. Da ne bo spet kdo pameten, da to izvajajo v vsaki optiki, ker ne!
Zato pa ko kličeš da se bi naročil na meritev, vedno vprašaš če imajo koncesijo. Brez koncesije boš plačal pregled.

energetik ::
Pri progresivnih ali bifokalnih je to obvezno; sam sicer (še) nimam izkušenj, ker jih še ne rabim, ampak mami so v neki manjši optiki izmerili dejanski položaj glede na okvir. To se dejansko lahko naredi tako, da se z markerjem označi točki na demo steklih na izbranem okvirju. Okvir morajo že pred tem prilagoditi, da ti optimalno sede na ušesa in nos.Problem je edinole pri velikih cilindrih in/ali progresivnih očalih, kajti tam pa je res potrebna meritev v živo, na že izbranem okvirju. Tam ne gre skozi samo z medzenično razdaljo, ampak je potrebno dobro izmeriti tudi "fitting height", ki ga spletni optiki uporabijo nekega standardnega. Pri velikem cilindru ali progresivnih je že par mm lahko meja med odličnimi in neuporabnimi.
Je pa res, da so online progresivna tako poceni, da se splača tudi tvegati.
Kje pri nas pa ti optik izmeri dejanski polozaj zenice glede na polozaj okvirja? To sem dobil zgolj v tujini. BI pa moral biti standardm, ker dejansko naredi razliko.
Če tega optik ne naredi, je povsem vseeno če progresivce naročiš pri kitajcu in probaš srečo, da imaš standardne dimenzije obraza...
Si prebral kaj sem napisal? Imaš očitno srečo, da se ti dioptrija nič ne spreminja (kar ti spet ne verjamem, ravno starejšim se vsaj +ADD povečuje s starostjo). Ker če se mi vsake 2 leti za 0,25 ali več spremeni dioptrija in/ali cilinder, mi nič ne pomaga da so leče kot nove, če pa mi ne naredijo pravilne korekcije.Redko kdo ima 10 let povsem isto dioptrijo. Kaj ti koristijo premium leče, če so 0,5D+ sfaljene...
Sam raje vzamem poceni, pa menjam po vsaki meritvi dioptrije na ~2 leti. Antirefleks je tudi pri osnovnih lečah dovolj dober, da ne vidim nobenih odsevov.
Ja, malo težko imaš ene leče, če si nekvalitetne in se ti antirafleks zlušči dol.. Potem so takšna očala neuporabna! In AR je problem, ker poceni nanos se ti bo zkućil v roku 2-3 let! Kvaliteten bo pa ostal gor 10 let plus!
Nočem te prepričevat v nič.
Jaz imam japonska stekla Hoya.. Meni se dioptrija ne spreminja več , ker sem malo strarejši.
Imam pa v planu preizkusit še japoska stekla Seiko in Tokai.
Tako pa vsake 2 leti naročim nove na spletu, hkrati mi je vseeno če jih kje podrgnem ali zlomim, ker za tistih 30EUR za komplet očala, pač naročim nova. Pri očalih za 500EUR+ se bom pa še kako sekiral.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()

Vesoljc ::
ce pravi vidim ima zenni 10$ shipping k nam? al govorimo o kaki eu alternativi?
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Karen ::
Pa carino/ddv boš tudi plačal iz Zenni, vsaj jaz sem jo nazadnje, ker pride ih Hongkonga se mi zdi (po spominu). Tako da moraš še to vračunat da boš dobil deklaracijo za izpolnit itd.

fikus_ ::
Mislim da na zdravstvene pripomočke ni carine (ne me držat za besedo).
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

DDVja ziher ni.
"Prvič slišim, da bi manjša tanjšava povročila poškdobo nosnega korena."
Če si prvič slišal si pač prvič slišal.
Pa ne stanjšava pač pa težka očala, ki jih slepec nosi 18 ur na dan, ker brez njih ne more. Verjetno je še bolj kot stanjšava pomembna oblika očal in zadnje desetletje so pač v modi spet velika očala (prej so bila pa bolj minimalistična), ki so nepotrebno težka.
Je bilo pa tudi že huje, če pogledaš kak film iz 80ih, so bila očala groteskno velika in z ustrezno težkimi lečami.
"Prvič slišim, da bi manjša tanjšava povročila poškdobo nosnega korena."
Če si prvič slišal si pač prvič slišal.
Pa ne stanjšava pač pa težka očala, ki jih slepec nosi 18 ur na dan, ker brez njih ne more. Verjetno je še bolj kot stanjšava pomembna oblika očal in zadnje desetletje so pač v modi spet velika očala (prej so bila pa bolj minimalistična), ki so nepotrebno težka.
Je bilo pa tudi že huje, če pogledaš kak film iz 80ih, so bila očala groteskno velika in z ustrezno težkimi lečami.
Zgodovina sprememb…

" Kje pri nas pa ti optik izmeri dejanski polozaj zenice glede na polozaj okvirja? To sem dobil zgolj v tujini. BI pa moral biti standardm, ker dejansko naredi razliko. "
Optika Anja na Dunajski v Lj, na stare leče očal narišejo črto, ki pove višino tvoje zenice na leči.
"Ta tema je bolna. Ne vem kako si upate naročiti iz Kitajske, kar tako.
Najprej se gre na Očesno kliniko, da vam natančno premerijo vid,"
Ne podcenjuj Kitajcev. Leta 2023 so naredili 40% svetovne proizvodnje avtov. Mi si sploh ne predstavljamo, kako zelo so prehiteli t.i. zahodni svet.
Glede očesne pa: dream on. Na očesno nihče ne hodi po recept za očala, ker je čakalne dobe ene 4 leta. Ko sem dobil datum, so ga 3x podrčtali. In priložili obrazec, ki naj ga podpišem in vrnem, da se strinjam z noro čakalno dobo (ta je seveda čisto načrtno taka, češ: pejte k privatniku).
Obrazca nisem podpisal, sem jim pa napisal mail, da me ne bo in da naj termin dajo komu drugemu. Odgovora ni bilo.
Čez 4 let sem dan pred preklicanim terminom dobil SMS, da sem naslednji dan naročen na Očesni. Mislim, da je bila celo zraven njihova telefonska. Ene 2x sem jih klical, da bi jim povedal, da se norčujejo iz ljudi in da me jutri ne bo na pregled. Niso dvignili. Mene pa tudi ni bilo tja.
Aja, če bi kdo rad šel na pregled za predpis očal k oftalmologu v javni zdr. sistem: pozanimajte se v okoliških ZDjih, nekateri imajo čisto OK čakalno dobo, sam sem tako našel ZD Bežigrad.
Optika Anja na Dunajski v Lj, na stare leče očal narišejo črto, ki pove višino tvoje zenice na leči.
"Ta tema je bolna. Ne vem kako si upate naročiti iz Kitajske, kar tako.
Najprej se gre na Očesno kliniko, da vam natančno premerijo vid,"
Ne podcenjuj Kitajcev. Leta 2023 so naredili 40% svetovne proizvodnje avtov. Mi si sploh ne predstavljamo, kako zelo so prehiteli t.i. zahodni svet.
Glede očesne pa: dream on. Na očesno nihče ne hodi po recept za očala, ker je čakalne dobe ene 4 leta. Ko sem dobil datum, so ga 3x podrčtali. In priložili obrazec, ki naj ga podpišem in vrnem, da se strinjam z noro čakalno dobo (ta je seveda čisto načrtno taka, češ: pejte k privatniku).
Obrazca nisem podpisal, sem jim pa napisal mail, da me ne bo in da naj termin dajo komu drugemu. Odgovora ni bilo.
Čez 4 let sem dan pred preklicanim terminom dobil SMS, da sem naslednji dan naročen na Očesni. Mislim, da je bila celo zraven njihova telefonska. Ene 2x sem jih klical, da bi jim povedal, da se norčujejo iz ljudi in da me jutri ne bo na pregled. Niso dvignili. Mene pa tudi ni bilo tja.
Aja, če bi kdo rad šel na pregled za predpis očal k oftalmologu v javni zdr. sistem: pozanimajte se v okoliških ZDjih, nekateri imajo čisto OK čakalno dobo, sam sem tako našel ZD Bežigrad.
Zgodovina sprememb…

Pa še komedija iz ZD Bežigrad: tja sem prišel z napotnico za pregled vida pri spec. ofalmologu (to je drug, bolj razširjen pregled kot pregled za predpis očal, za zadnjega napotnice ne rabite*), ki je bila starejša od enega leta, ker bilo pač toliko čakalne dobe.
Medicinski brat v ordinaciji me je lepo prosil, če grem lahko k osebnemu zdravniku po novo napotnico... Za ckrnit smešno.
*To je 100% zlobiral oftalmološki lobi, da bi (ker je že skoraj vsa okulistika privatna) več zaslužili.
Medicinski brat v ordinaciji me je lepo prosil, če grem lahko k osebnemu zdravniku po novo napotnico... Za ckrnit smešno.
*To je 100% zlobiral oftalmološki lobi, da bi (ker je že skoraj vsa okulistika privatna) več zaslužili.
Zgodovina sprememb…

GupeM ::

V tej optiki izvaja meritve dioptrije ena nesposobna optometristka, ki si je vzela premalo časa in na koncu določila dioptrijo, s katero na tablo sploh ostro videl. Seveda se nisem odločil za očala.
Precej Dobra optika v Ljubljani "je bila " Optika MojOptik, dokler je sam šef še delal v njej. Sedaj ne dela več osebno ali pa zelo malo, posledično ima notri manj sposobne zaposlene, ki še okvirja ne znajo poravnat oz. zajebejo še tisto, kar si mislil, da ti ne morejo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bambam20 ()

Hja, lej, optometristov (a ta poklic v naši regulativi in izobrazbenih kvalifikacijah sploh obstaja?) je pri nas precej malo, povpraševanja je pa zelo veliko.
Pred njo je v tej optiki delal nek fant, ki sem ga kasneje našel na spletni strani tiste Gorenjske optike, ki sama dela okvire za očala. Neke razlike med njima nisem opazil, ker je pač moja patologija znana (vsakič malo "podebljamo" minus) in dokler mi ne poštimajo vida kot je treba ne vstanem s stola...
Najboljši optometrist, kar sem jih videl, je bila Vesna Rakovic iz Oftalme, ker se je imela voljo ukvarjati tudi s cilindrom in je vedela, kaj z njim početi. Samo reči "naj ostane tako kot prej" je premalo.
Pred njo je v tej optiki delal nek fant, ki sem ga kasneje našel na spletni strani tiste Gorenjske optike, ki sama dela okvire za očala. Neke razlike med njima nisem opazil, ker je pač moja patologija znana (vsakič malo "podebljamo" minus) in dokler mi ne poštimajo vida kot je treba ne vstanem s stola...
Najboljši optometrist, kar sem jih videl, je bila Vesna Rakovic iz Oftalme, ker se je imela voljo ukvarjati tudi s cilindrom in je vedela, kaj z njim početi. Samo reči "naj ostane tako kot prej" je premalo.

Hja, lej, optometristov (a ta poklic v naši regulativi in izobrazbenih kvalifikacijah sploh obstaja?) je pri nas precej malo, povpraševanja je pa zelo veliko.
Da, je priznano.
Saj ne merijo dioptrije samo optometristi, pač pa večinoma okulisti. Ampak kot pridemo do višjih dioptrij z astigmatizmom ( cilindri), očesni zdravniki odpovedjo, ker oni so šolani za zdravljene očesnih bolezni, ne za natačno določanje dioptrije.
Dokler je leča mlada, nizka sfera, to lahko nastavi vsak lolek. Tudi midva. Ko pride do visokih dioptrij in določnja cilidrov na osi pa okulisti odpovejo na celi črti in merijo ene smešne meritve, ki se v realnosti izkažejo za popolnoma neuporabne.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Naročilnica - Recept za očala (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 34636 (952) | poldy_nwx |
» | Nakup ugodnih očal z dioptrijo (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 21076 (2235) | black ice |
» | Prvič očala za korekcijo vidaOddelek: Loža | 5080 (4284) | kuall |
» | Napačna dioptrija za očalaOddelek: Loža | 11971 (10549) | bambam20 |
» | Poceni očala za vid (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 41010 (33052) | Dzhimen |