» »

S Trapsterjem varno mimo policajev

S Trapsterjem varno mimo policajev

Slashdot - Podjetje Tenereillo je s pomočjo tehnologije za družabna mobilna omrežja AwareSpot™ razvilo in ameriškim uporabnikom ponudilo storitev Trapster. Glavni namen storitve je opozarjanje na policijske radarje, kontrole prometa in ostale akcije preverjanja udeležencev v prometu, zaradi katerih bi lahko vozniki plačali kazen. Trapster deluje tako, da registrirani uporabniki (takoj ko opazijo policijsko past) s pritiskom na gumb ali brezplačnim klicem opozorijo na nevarnost. Mobilni telefoni ostalih uporabnikov, ki se nevarnosti približujejo, dobijo opozorilo in začnejo zvoniti ali voznike kako drugače opozarjati, naj prilagodijo vožnjo oziroma se lokaciji izognejo.


Trapster zanesljivost sporočenih lokacij preverja glede na število voznikov, ki so določeno lokacijo prijavili, sčasoma pa oceni tudi kredibilnost vsakega uporabnika posebej. Prosto dostopna storitev samodejno zazna lokacijo klicočega s pomočjo GPS signala ali pa uporabi napravin Wi-Fi in položaj določi z uporabo podatkovne baze Skyhook Wireless. V podjetju zagotavljajo, da je storitev v skladu z zakoni, ki prepovedujejo uporabo mobilnih telefonov - ne glede na to, pa je takšno spodbujanje uporabe mobilnega telefona med vožnjo vprašljivo. Tudi sicer je zanimivo, s kakšnimi pravnimi luknjami jim je uspelo registrirati storitev, ki voznike kliče na njihove telefone ali pa jim pošilja SMS-e ter jih tako namenoma moti med vožnjo.



Glede na to, da je storitev razvita za izogibanje policiji in vključuje zbiranje osebnih podatkov skupaj s točnimi lokacijami, se seveda poraja vprašanje o tem, kako dolgo se bo lahko Trapster otepal različnih "zahtevkov za pregled prometa opravljenih storitev". V podjetju zatrjujejo, da osebnih podatkov ne bodo predajali nikomur. Trapster je po njihovih besedah spletna peer-to-peer skupnost, v kateri si uporabniki med seboj delijo podatke o omenjenih policijskih pasteh in nič več. Policija naj bi zaenkrat storitev odobravala, saj bo po njihovem mnenju pripomogla k zmanjšanju hitrosti.

7 komentarjev

1fris ::

''..... Storitev naj bi bila v skladu z zakoni, ki prepovedujejo klicanje iz mobilnih telefonov, vseeno pa je uporaba mobilnega telefona med vožnjo, pa čeprav za plemenit namen, vprašljiva. ..... ''

pišuka, kakšno skropucalo >:D

plemenit namen vožnje je le in edino tak, da voziš po predpisih (čeprav so le-ti morda trapasti) in zato ne rabiš nobenega opozarjanja :)

Matevžk ::

Policija naj bi zaenkrat storitev odobravala, saj bo po njihovem mnenju pripomogla k zmanjšanju hitrosti.

Policija se ni prav tehtno odločila, s kakšnim obrazom se hoče kazati navzven.
Policiji ne bi smelo biti v interesu, da se še naprej dogaja, kar se zdaj (in to s še večjo uspešnostjo izogibanja kaznim): po naselju se vozi 100, izven naselja pa 150, dokler niso na vidiku policaji. Takrat se zmanjša (izven naselja) na 40 in naredi kolono. (Prepočasne vožnje in delanja kolone se pa tako ali tako ne kaznuje, ker nista neposredna povzročitelja prometnih nesreč.)
lp, Matevžk

Highlander ::

(Prepočasne vožnje in delanja kolone se pa tako ali tako ne kaznuje, ker nista neposredna povzročitelja prometnih nesreč.)


A to, da povecujeta zivcnost "normalnih" voznikov (sploh po par km smotanih ovinkov in pretiranega oz. nedeterministicnega zaviranja) in s tem verjetnost za neugodno/tvegano prehitevanje, je pa ze posredno...? :\

K0K0 ::

Policajem se sploh ne gre za varnost ampak za denar! To vam bi moglo bit že zdavnaj jasno. :\
Danes so stali na dnu doline, tko da so imeli 5x večje možnosti da bo kdo prekoračil 50km/h.;((
Ko je videl da se peljem točno 50km/h je skril pištolo za avto in počakal da sem šel mimo. V vzratnem ogledalu sem potem videl, kako je takoj ko sem bil mimo nameril naslednjega. Prokleta golazen ;((.
Btw. nimam nič proti radarjem sam naj bodo tam kjer bodo povečali varnost ne proračun.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: K0K0 ()

VidKo ::

K0K0 ne bodi naiven.

Saj se jim ne gre za varnost. Itak je javna skrivnost, da morajo policaji izpolnjevat kvoto ;)
http://www.commit.si
spletna računalniška trgovina za overclockerje, gamerje in modderje

Matevžk ::

@Highlander: Napisal sem "se ne kaznuje" kot opis realnega stanja in z "nista neposredna povzročitelja prometnih nesreč" sem izrazil isto mnenje kot ti: sta pomembna posredna povzročitelja, vendar se ju po mnenju policije izgleda lahko ignorira.

@K0K0: To je večini jasno. Ampak vloga policije v družbi je še vedno varovati življenja in premoženje, zato morajo vsaj navzven dajati tak izgled. Sicer bi preveč ovac, ki imajo konec koncev volilno in še kakšno pravico, že kaj ukrenila proti njim ...

@On topic: Sem za prepoved vseh takih storitev. Če imam v ozadju na avtoradiu vključeno napačno radijsko postajo (torej ne rtvslo), mi iz cedeja preklopi na informacije o prometu (TA) in me obvesti o nadzoru prometa ali radarju. WTF me ma to za brigat, če sem pošten državljan. Zmanjšuje pa to učinkovitost nadzora, ker se neodgovornih voznikov ne kaznjuje.
Pomagali bi taki servisi (s svojim umirjanje-prometa učinkom) kvečjemu v primeru, da bi policija nadzirala promet na najbolj nevarnih (in ne najprofitnejših) odsekih.
lp, Matevžk

_pobesneli_ ::

Če že policaji tako "skrbijo" za varnost...zakaj potem radar postavijo dobrih 5-10 metrov od table konec naselja?(no ta teden sem videl enega ki je parkiral celo zravn nje.)a ne bi za varnost bolje skrbeli v samem središču?
Gregor


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

izgubljen mobi

Oddelek: Mobilne tehnologije
276009 (5026) toplakd
»

Apple odstranil aplikacije za obveščanje o policijskih kontrolah alkoholiziranosti

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
188027 (7238) sgdjkdlsugi4
»

Nove težavne aplikacije za Android

Oddelek: Novice / Android
216457 (5534) Dr_M
»

Aplikacija za iskanje parkirnega prostora

Oddelek: Novice / Android
289221 (7839) WildTHink

Več podobnih tem