»

Lovro in Marko odkrivata skupnosti v omrežjih

Eurekalert - Lovro Šubelj in Marko Bajec sta pred kratkim objavila zanimiv članek o iskanju skupnosti v poljubnih omrežjih.

Izmislila sta si algoritem za odkrivanje skupnosti v omrežjih. Novi algoritem za določanje tega, v katero skupnost spada vozlišče, upošteva ne samo skupnosti neposrednih sosedov, ampak tudi sosede sosedov. Algoritem pri tem pametno tehta, kako pomembni so neposredni sosedi, kako pomembni pa sosedje sosedov.

Novi algoritem uspešno odkriva različne skupnosti tudi v omrežjih, o katerih je znano le malo dejstev. Nekateri dosedanji algoritmi za iskanje skupnosti, za katere ni nujno značilno to, da so vozlišča v njih med seboj gosto povezana, so namreč potrebovali dodatne podatke, kot je naprimer število iskanih skupnosti.

Algoritem je dovolj hiter, da ga je mogoče uporabiti na milijonih med seboj povezanih vozlišč.

Članek je povzela tudi vrsta tujih novičarskih strani: EPJ.org, IEEE Computer.org, Springer, ACM.org, PhysOrg.com, ScienceDaily, SpaceDaily, EurekAlert! in drugi.

19 komentarjev

Microsoft razvija sistem za varnejšo vožnjo ob uporabi prostoročnega telefoniranja

Heise - Po svetu je prepovedano telefoniranje za krmilom vozila, v mnogo državah (v Sloveniji še ne) pa tudi uporaba tehnologije za prostoročno telefoniranje. Da bi jo bilo smiselno prepovedati, so pokazali v Microsoft Research. Raziskovalci so tam razvili sistem za avtomatično zaznavo nevarnosti v prometu, ki ob nevarnih okoliščinah avtomatično prekine telefonski klic (postavi ga na čakanje) in voznika opozori, naj bolje pazi na dogajanje na cesti. O tem pišejo v članku Hang on a Sec! Effects of Proactive Mediation of Phone Conversations while Driving.

Ugotovili so, da v najslabšem primeru telefoniranje povzroči enako slabe reflekse kakor vožnja z 0,8 promila alkohola v krvi. Zato so razvili...

24 komentarjev

Bodo ZDA v osebna vozila namestile motilnike signala?

Slo-Tech - Razne prisilne ukrepi v Evropi videvamo pogosteje kakor v ZDA, kjer radi poudarjajo svobodo, zato je zelo zanimiv aktualni predlog, ki ga zagovarja ameriški minister za promet Ray LaHood. Predlaga namreč, da bi v avtomobile vgrajevali motilnike signala za prenosne telefone. LaHood je dejal, da je tehnologija že zdavnaj nared in da bo kmalu uporabljena v avtomobilih, kjer bo onesposobila mobilne telefone med vožnjo. Zatem je nanizal še statistiko, koliko nezgod zakrivijo vozniki zaradi telefoniranja med vožnjo, a to niti ni tako pomembno. Vprašanje je namreč, od kod pravica vladi predpisati obvezno vgradnjo motilnikov signala v avtomobile, saj seveda ni nujno, da telefonira ravno voznik.

93 komentarjev

Prepoved pošiljanje SMS sporočil med vožnjo ni prinesla želenih rezultatov

Vir: informationweek.com

vir: Information Week
Information Week - Študija zavarovalne industrije je pokazala, da se je število prometnih nesreč v državah, kjer so prepovedali pisanje SMS sporočil med vožnjo pravzaprav povečalo.



Odkar so policisti začeli pisati globe prekrškarjem se je po besedah Highway Loss Data inštituta število nesreč povečalo, kar verjetno pokaže kako ljudje upoštevajo zakone.

Trenutno se ubadajo s problemom in iščejo možne rešitve kako preprečiti prometne nesreče zaradi nepozornosti voznikov.

Raziskava je...

27 komentarjev

DPI tehnologija v Sloveniji

Slo-Tech - Ena izmed pomembnih tehnologij, ki lahko vplivajo na komunikacijsko zasebnost na internetu so tim. DPI (Deep Packet Inspection) tehnologije. Gre za tehnologije, ki omogočajo (masoven) vpogled v vsebino elektronskih komunikacij in so se v preteklosti že pojavljale kot tehnologije za zagotavljanje varnosti omrežij, samodejno prepoznavo virusnih in hekerskih napadov, neželene elektronske pošte in podobnih nevšečnosti, v zadnjem času pa se pojavljajo pojavljajo predvsem kot tehnologije množičnega nadzora in zbiranja osebnih podatkov, prestrezanja komunikacij in cenzure oziroma omejevanja prostega pretoka podatkov na internetu.

Na spletnem mestu Pravokator je objavljen članek z naslovom DPI tehnologija v Sloveniji, kjer so predstavljene nekatere sporne rabe DPI tehnologij v svetu (npr. prakse zbiranja osebnih podatkov uporabnikov spleta za namene vedenjskega oglaševanja in vstavljanje oglasov), predstavljen pa je tudi primer sporne prakse uporabe DPI s strani slovenskega delodajalca...

19 komentarjev

Brezplačen Wi-Fi na letalih Virgin America

Slo-Tech zastonj na letalu!

vir: CNet
CNet - Virgin America je, podobno kot American Airlines, že spomladi ponudil širokopasovni brezžični internet na nekaterih svojih letih. Za storitev Gogo Wi-Fi so pri letih, daljših od treh ur, računali $12,95, medtem ko so bili krajši leti nekoliko cenejši - pri poletih do ure in pol je bila cena le $5,95, med uro in pol ter tremi urami dolgimi poleti pa je storitev stala $9,95. Za uporabnike pametnih mobilnih telefonov so ponujali poseben paket, kjer je bila enotna cena pri letih nad uro in pol ter je znašala $7.95. V prazničnem obdobju, ki se v ZDA začne že novembra, so se pri Virgin America odločili pripraviti posebno ponudbo. Skupaj z Googlom bodo med letošnjim 10. novembrom in 15. januarjem leta 2010 storitev ponudili popolnoma...

15 komentarjev

Storitev sledenja mobilnim telefonom v Britaniji

Schneier.com - Po tem, ko je pred časom podjetje Flexispy ponudilo poseben program, ki mobilni telefon "spremeni" v prisluškovalno napravo (program omogoča, da naročnik storitve prestreza vse prometne podatke nadzorovanega telefona, prestreza SMS sporočila, itd)., se je pojavila podobna storitev, ki pa omogoča sledenje gibanju uporabnika mobilnega telefona.

Tako je pred kratkim podjetje World-tracker za britanske naročnike mobilnih storitev operaterjev O2, Orange in Vodafone pričelo ponujati sledenje njihovim mobilnim telefonom.

Po prijavi na storitev (prijava je mogoča preko spleta) lastnik mobilnega telefona dobi (eno) SMS sporočilo, storitev sledenja pa nato potrdi (z eno samo potrditvijo).

Dostop do podatkov je mogoč preko spletne strani, naročnikom storitve pa so na voljo podatki o lokaciji telefona za vsako minuto (podatki so povezani z Google maps). Sledenje je seveda popolnoma neopazno, saj World-Tracker uporablja podatke o lokacijah z omrežja mobilnega operaterja.

Podjetje se na...

16 komentarjev

S Trapsterjem varno mimo policajev

Slashdot - Podjetje Tenereillo je s pomočjo tehnologije za družabna mobilna omrežja AwareSpot™ razvilo in ameriškim uporabnikom ponudilo storitev Trapster. Glavni namen storitve je opozarjanje na policijske radarje, kontrole prometa in ostale akcije preverjanja udeležencev v prometu, zaradi katerih bi lahko vozniki plačali kazen. Trapster deluje tako, da registrirani uporabniki (takoj ko opazijo policijsko past) s pritiskom na gumb ali brezplačnim klicem opozorijo na nevarnost. Mobilni telefoni ostalih uporabnikov, ki se nevarnosti približujejo, dobijo opozorilo in začnejo zvoniti ali voznike kako drugače opozarjati, naj prilagodijo vožnjo oziroma se lokaciji izognejo.


Trapster zanesljivost sporočenih lokacij preverja glede na število voznikov, ki so določeno lokacijo prijavili, sčasoma pa oceni tudi kredibilnost vsakega uporabnika posebej. Prosto dostopna storitev...

7 komentarjev

Odslej mobilniki na letalih dovoljeni

The Register - Po poročanju The Registerja bo Air France naslednji letalskih ponudnikov, ki bo umaknil prepoved uporabe mobilnih telefonov med letom. Trenutno nas namreč stevardese in stevardi prijazno opozorijo, da lahko uporaba tovrstnih pripomočkov zmede letalske instrumente in ogrozi let, zato da naj jih izklopimo. Od marca 2007 bo na novih Airbusih A318 dovoljeno in možno uporabljati mobilnike za pošiljanje SMS-ov in uporabo podatkovnih aplikacij; klicanje ostaja prepovedano. Poskusna doba bo trajala do septembra, ko bodo zbrali uporabniške izkušnje in ocenili, ali se servis izplača. Koliko in če boste za ta luksuz odšteli, še ni znano.

15 komentarjev

Stališče ministrstva za pravosodje glede hrambe prometnih podatkov

Slo-Tech - Objavljamo stališče slovenskega ministrstva za pravosodje glede predlagane direktive o obvezni hrambi prometnih podatkov ter komentar stališča.

Stališče ministrstva za pravosodje:

"Ministrstvo za pravosodje v skladu s svojo pristojnostjo dokument (predlagano direktivo o hrambi prometnih podatkov, op.p.) ocenjuje z vidika časovne koristnosti hrambe telekomunikacijskih podatkov za namene učinkovitega izvajanja predkazenskih in kazenskih postopkov ter ustreznosti določb o varstvu osebnih podatkov glede na sprejete standarde varstva osebnih podatkov v Republiki Sloveniji in Evropski uniji.

Ministrstvo za pravosodje meni, da so določbe v dokumentu, ki se nanašajo na varstvo osebnih podatkov (člen 5 - varovanje podatkov in 6 - dostop do podatkov), zaradi harmonizacije varstva osebnih podatkov v državah članicah, povsem zadovoljive in ustrezne z vidika varstva osebnih podatkov posameznikov. Sedanji predlog liste podatkov, ki naj jih telekomunikacijski operaterji hranijo, po mnenju...

67 komentarjev

Je mobilni telefon sledilna naprava?

Slo-Tech - V današnjem DELU je na strani 13 objavljen članek o sledenju mobilnim telefonom. Članek je nastal na podlagi sodne obravnave v primeru Dragan Dolar in soobtoženi, ki se je odvila 15. julija 2004 na Okrožnem sodišču v Kranju.

Na obravnavi, na kateri so obtoženim sodili zaradi tatvine avtomobilov, je tožilstvo predstavilo dokaze, ki so jih pridobili s pomočjo prisluškovanja. Nalog za prisluškovanje je bil pridobljen zakonito, vendar pa se je izkazalo, da pri nekaterih obdolžencih prisluhi ne zadostujejo za obsodbo. Zato je preiskovalni sodnik na predlog tožilstva izdal odredbo, s katero je od Mobitela in Simobila zahteval še podatke o gibanju obdolžencev za nazaj. Podatke so dobili in na njihovi podlagi je policija narisala shemo gibanja obdolžencev. Podatki o gibanju so bili tako eden izmed ključnih dokazov tožilstva.

Zato je precej čudno zatrjevanje Mobitela, da - kot navaja DELO - "Mobitel ne more spremljati gibanja svojih uporabnikov. Hrani le podatke v zvezi s klicem, ki so...

22 komentarjev

Veliki Brat na internetu: tudi v Sloveniji

Slo-Tech - Kot smo že poročali, je ministrstvo za informacijsko družbo v torek 1. junija 2004 sklicalo sestanek z nekaterimi predstavniki slovenskih ponudnikov dostopa do interneta (ISP-ji) in policijo, tema sestanka pa je bila izvedba zakonitega prestrezanja telekomunikacijskega prometa, ki poteka prek interneta.

Za kaj gre? 1. maja je začel veljati Zakon o elektronskih komunikacijah, v katerega 107. členu piše, da mora operater "na svoje stroške zagotoviti ustrezno opremo v svojem omrežju in primerne vmesnike, ki v njegovem omrežju omogočajo zakonito prestrezanje komunikacij.", poleg tega pa mora MID do novembra sprejeti Pravilnik o zakonitem prestrezanju komunikacij, ki bo predpisal primeren vmesnik za prestrezanje. Po naših informacijah so v igri trije ponudniki vmesnikov za prestrezanje, eden iz Nizozemske in dva iz Izraela, cene pa naj bi se gibale okrog 200.000 USD na napravo. To pa so seveda zneski, ki si jih manjši ISPji težko privoščijo.

Kljub temu, da je bil omenjeni sestanek...

88 komentarjev

Carnivore v Sloveniji?

Slo-Tech - Avtor legendarnega šifrirnega programa PGP Phil Zimmerman je leta 1993 ameriškim senatorjem razložil, da je za razliko od glasovnih komunikacij elektronska sporočila mogoče prestrezati in analizirati "preprosto, rutinsko, avtomatsko in neopazno ter v velikem obsegu". Leta 2000 so v javnost pričeli prihajati podatki, da FBI razvija poseben sistem za nadzor interneta, imenovan Carnivore. Gre za poseben računalniški sistem, ki ga FBI namesti na povezave ISP-ja, namenjen pa je prestrezanju in filtriranju celotnega internetnega prometa, ki poteka preko ISP-ja. Zaradi narave samega internetnega prometa sistem deluje tako, da prestreza ves promet, FBI pa potem s filtri shrani samo tiste podatke, za katere imajo sodni nalog (za razliko od glasovnih komunikacij, kjer je mogoče prestrezanje omejiti samo na telefon osumljenca). Vsaj tako pravi teorija. Izvorna koda programa namreč ni javno dostopna, saj FBI trdi, da je ne sme razkriti, ker mu to menda prepovedujejo licenčni pogoji.

40 komentarjev

Zlivanje vseh baz podatkov za Velikega Brata

Wired News - Dober mesec po terorističnih napadih 11. septembra, je ameriški kongres brez vsakršne resne razprave sprejel USA Patriot Act. Zakon določa, da lahko policija brez sodnega naloga zahteva vpogled v različne osebne podatke in upravljalcu zbirke prepove, da bi oškodovano osebo o tem obvestil.

V petek pa so sprejeli še dodatek - FBI namreč lahko zahteva tudi vpogled v finančne transakcije, v novem zakonu, ki je bil sprejet v petek pa so finančne inštitucije definirali tako široko, da lahko po novem FBI zahteva (in tudi dobi) podatke od zavarovalnic, nepremičninskih agencij, pošte, potovalnih agencij, kazinojev, zastavljalnic, ponudnikov dostopa do interneta, izposojevalnic avtomobilov in vseh ostalih podjetih, "katerih denarne transakcije imajo visoko uporabnost v preiskovanju kriminala". Po novem bodo torej FBI-ju izključno na podlagi tim. pisma o nacionalni varnosti (national security letter - NSL), dostopni praktično vsi podatki o državljanih iz državnih in zasebnih baz, kar seveda...

15 komentarjev

DIY - GPS jammer!

Kiberpipa - V času vse natančnejšega zbiranja podatkov o vsem in vsakomur je vedno bolj pomembno, da se znamo braniti.

Eden od vse popularnejših načinov sledenja ljudem so skriti sprejemniki GPS (v avtomobilih, zapestnicah pripornikov itd). A tudi proti temu se da boriti so odkrili v znanem hekerskem glasilu Phrack. Objavili so namreč članek o tem, kako za manj kot 50$ narediti svoj jammer (motilnik) signalov GPS.

To, da smo od nezanesljivih tehnologij vedno bolj odvisni je v bistvu strašljivo. Recimo z motenjem GPS signala se lahko ogrozi civilno letalstvo. Zna se tudi zgoditi, da bodo na tak način Iračani poskušali mešati štrene Naftosesom. Have phun!

3 komentarji

Kaj bo z našo lokacijsko zasebnostjo?

Slo-Tech - Novica je morda že malce stara, a še vedno aktualna.

20. decembra 2002 je Ministrstvo za informacijsko družbo pripravilo in v javno obravnavo dalo predlog Pravilnika o programski opremi in vmesnikih za zakonito prestrezanje komunikacij. Za kaj gre?

Obstoj pravilnika zahteva 130. člen Zakona o telekomunikacijah (ZTel), pravilnik pa naj bi predpisal primerne vmesnike in programsko opremo za zakonito prestrezanje telekomunikacij. Skratka, gre za "tehničen" dokument, ki ureja zakonito prisluškovanje (torej prisluškovanje, za katerega je izdan sodni nalog).

A pojdimo k stvari. Pravilnik določa obveznosti telekomunikacijskih operaterjev (telekomi in ISPji), da pristojnim službam (policiji in SOVI) omogočijo nadzor nad telekomunikacijami. Poleg same vsebine komunikacije (če je ta šifrirana ali kompresirana s strani operaterja, jo mora pristojni službi dostaviti nešifrirano in nekompresirano), mora operater sporočiti...

10 komentarjev

MSNTV na programu, policija na vratih

Vnunet - V Ameriki imajo gospodinjstva, ki si lastijo Microsoftovo "interaktivno TV škatlo" ter policija, rahle težavice. Na prostosti je sicer dokaj star ter znan virus, ki se poigrava z modemom. Prenaša se kot email priponka, ki ob zagonu restarta računalo, nato pa preko modema kliče 911 (ne, ne Porscheja). Policija seveda ob prejetju klica, ko na strani klicočega ni odgovora, seveda na mesto dejanja pošlje patruljo [>:D]. Klik! Mami, mami, hitro poskrij warez! Kako so nas dobil?

0 komentarjev

Be-em-veji s hrošči?

ZDNet - BMW bo prizvajal tudi linijo nove serije 7, ki bo imela vgrajene Windows CE. Omenjeni sistem je pravzaprav le del Siemens VDO Automotive AG sistema, ki voznikom omogoča, da pregledajo svoj koledarček, vrednosti delnic in uporabljajo govorne ukaze. S tem sistemom bo lahko voznik tudi dostopal in nastavljal marsikatere funkcije avta (UPAM, da ne bo kot pri desktop verziji, kjer na koncu Windowsi "pametno" ugotovijo, da tvoje nastavitve niso OK in sami nastimajo šiš-kebap :))). No, zdaj vsaj vem, zakaj lahko na cesti vidimo, da nekateri čisto nemogoče vozijo - krivi so...

2 komentarja