Forum » Na cesti » Preveč bonusa pri avtomobilskem zavarovanju
Preveč bonusa pri avtomobilskem zavarovanju
Yossarian ::
Brane, avtor teme pravi: ...dali 50% bonusa, čeprav bi ga moral imeti 0%. Dobro, to je res...
MadMicka, ne vem, če gre za bistveno zmoto, saj sta se stranki sporazumeli o bistvenih lastnostih predmeta, ni zmote v osebi in prav tako ne glede ostalih okoliščin; edina zmota je le v tipkarski napaki. Volja strank je bila nekaj čisto drugega, kot pa je zapisano, zato tudi ne moremo govorit, da je avtor te teme kaj zamolčal ali kaj neresničnega prijavil, kot navajata čl. 931 in 932. Še enkrat, treba je sanirat tipkarsko napako in čisto nič drugega, saj so bile volje strank v celoti usklajene.
Jaz sem pač napisal eno možno pot. Morda bi se zavarovalnica poslužila kakšne druge pravne podlage.
MadMicka, ne vem, če gre za bistveno zmoto, saj sta se stranki sporazumeli o bistvenih lastnostih predmeta, ni zmote v osebi in prav tako ne glede ostalih okoliščin; edina zmota je le v tipkarski napaki. Volja strank je bila nekaj čisto drugega, kot pa je zapisano, zato tudi ne moremo govorit, da je avtor te teme kaj zamolčal ali kaj neresničnega prijavil, kot navajata čl. 931 in 932. Še enkrat, treba je sanirat tipkarsko napako in čisto nič drugega, saj so bile volje strank v celoti usklajene.
Jaz sem pač napisal eno možno pot. Morda bi se zavarovalnica poslužila kakšne druge pravne podlage.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.
Ziga Dolhar ::
> Jaz sem pač napisal eno možno pot. Morda bi se zavarovalnica poslužila kakšne druge pravne podlage.
No, ampak sodišče ni vezano na zatrjevano pravno kvalifikacijo, kajne? :)
No, ampak sodišče ni vezano na zatrjevano pravno kvalifikacijo, kajne? :)
https://dolhar.si/
Žiga, povsem drži, kar si napisal, čeprav obstajajo tendence, da bi tudi pri nas moralo sodišče biti vezano na pravno podlago, katero navaja stranka. Za sodišče bi to bilo dosti bolj komot, za odvetnike pa ne verjamem, da bi jim bilo pogodu.
MadMicka, lahko ti priznam, da je tudi mene na začetku kot fijakarskega konja ves čas zanašalo v tvojo smer razmišljanja, ker je namreč tovrstna pravna kvalifikacija problema dosti bolj pogostejša kot pa spor zaradi tipkarske napake.
MadMicka, lahko ti priznam, da je tudi mene na začetku kot fijakarskega konja ves čas zanašalo v tvojo smer razmišljanja, ker je namreč tovrstna pravna kvalifikacija problema dosti bolj pogostejša kot pa spor zaradi tipkarske napake.
perci ::
kekz: Če si ti dobil po 3 mesecih nazaj keš od dohodnine, to še ne pomeni, da si se kar nekaj zmenil. Referent je moral imeti pravno podlago za izdajo nove odločbe. Verjetno je pac uporabil institut "očitne napake".
edenpač: Jst se strinjam z Micko, da ni vseeno ali ogoljufas zavarovalnico ali klošarja. Jst zavarovalnico mirne duše brez kakršnekoli slabe vesti. So oni mene in bližnje že prevečkrat, pa se ni noben sekiral, tko da...
edenpač: Jst se strinjam z Micko, da ni vseeno ali ogoljufas zavarovalnico ali klošarja. Jst zavarovalnico mirne duše brez kakršnekoli slabe vesti. So oni mene in bližnje že prevečkrat, pa se ni noben sekiral, tko da...
MadMicka ::
edenpač, tole o soglasju volje za 0% bonusa si si izmislil. Namreč, povečini človek, ko pride na zavarovalnico, ne ve točno, koliko bonusa mora imeti. Vsaj jaz ne vem. Poglej, kaj je napisal Meki: "Dobro, to je res, tega po pravici povedano sploh opazil nisem takrat. Jaz sem samo dal kartico, niti nisem gledal koliko je bil točen znesek".
Enostavno človek pride na zavarovalnico in vzame tisto, kar mu dajo. Ne gre za pogajanja. Gre za "take it or leave it". Ravno zato pa je zakonodaja toliko bolj stroga do teh velikih organizacij.
In pravno razmišljanje je naslednje: če je zakon tako "popustljiv" do zavarovancev, ki hote ali nehote zamolčijo kako pomembno okoliščino, potem ni logično, da bi "tipkarsko" napako, kot ti temu praviš, ki je v njihovo korist, lahko sanirali kadarkoli?!
Enostavno človek pride na zavarovalnico in vzame tisto, kar mu dajo. Ne gre za pogajanja. Gre za "take it or leave it". Ravno zato pa je zakonodaja toliko bolj stroga do teh velikih organizacij.
In pravno razmišljanje je naslednje: če je zakon tako "popustljiv" do zavarovancev, ki hote ali nehote zamolčijo kako pomembno okoliščino, potem ni logično, da bi "tipkarsko" napako, kot ti temu praviš, ki je v njihovo korist, lahko sanirali kadarkoli?!
edenpač:
Hja, glede tegale sem nekaj razmišljal danes, ko sem se še ob dvanajstih valjal v postli ;). Precejšnjo težavo mi dela to, da bi sodnik načeloma "moral poznati pravo." Se mi dozdeva, da je s tem še najmanjša težava (zaradi obsega) pri kazenskih sodnikih, nikakor pa tega ne morem dojeti pri civilnih (in verjetno tudi upravnih?). Že obseg slovenskega prava je enormen, če pa mora sodnik upoštevati še komunitarno pravo ... yey.
No, če bi bilo sodišče vezano le na zatrjevano pravno podlago, podobno kot je pri navajanju dokazov, se bojim, da bi se precej laže dalo obiti kogentna določila, da (ne)upoštevanja komunitarnega prava sploh ne omenjam.
Ampak v redu, bi blo fino, da se o tem izjasni kak sodnik :).
Žiga, povsem drži, kar si napisal, čeprav obstajajo tendence, da bi tudi pri nas moralo sodišče biti vezano na pravno podlago, katero navaja stranka. Za sodišče bi to bilo dosti bolj komot, za odvetnike pa ne verjamem, da bi jim bilo pogodu.
Hja, glede tegale sem nekaj razmišljal danes, ko sem se še ob dvanajstih valjal v postli ;). Precejšnjo težavo mi dela to, da bi sodnik načeloma "moral poznati pravo." Se mi dozdeva, da je s tem še najmanjša težava (zaradi obsega) pri kazenskih sodnikih, nikakor pa tega ne morem dojeti pri civilnih (in verjetno tudi upravnih?). Že obseg slovenskega prava je enormen, če pa mora sodnik upoštevati še komunitarno pravo ... yey.
No, če bi bilo sodišče vezano le na zatrjevano pravno podlago, podobno kot je pri navajanju dokazov, se bojim, da bi se precej laže dalo obiti kogentna določila, da (ne)upoštevanja komunitarnega prava sploh ne omenjam.
Ampak v redu, bi blo fino, da se o tem izjasni kak sodnik :).
Perci, kaj ti naj rečem, za tebe pač je moralno zavarovalnico "okoli prinest", za mene pa pač ne.
MadMicka, nič si nisem izmislil. Jaz sem ga tako razumel, sicer pa naj avtor teme pove, ali je pričakoval kaj drugega kot 0%. Kjer pa piše, da ni nič opazil, jaz razumem tako, da ni opazil tipkarske napake.
povečini človek, ko pride na zavarovalnico, ne ve točno, koliko bonusa mora imeti
Ta ti je pa malo bosa. Potem ti pač nisi v tisti večini, ki točno ve, koliko bonusa mu pripada. Tvojega zadnjega odstavka pa nisem najbolje razumel.
MadMicka, nič si nisem izmislil. Jaz sem ga tako razumel, sicer pa naj avtor teme pove, ali je pričakoval kaj drugega kot 0%. Kjer pa piše, da ni nič opazil, jaz razumem tako, da ni opazil tipkarske napake.
povečini človek, ko pride na zavarovalnico, ne ve točno, koliko bonusa mora imeti
Ta ti je pa malo bosa. Potem ti pač nisi v tisti večini, ki točno ve, koliko bonusa mu pripada. Tvojega zadnjega odstavka pa nisem najbolje razumel.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Yossarian ()
dejanslo ::
tudi jaz ne vem, koliko imam bonusa. niti ne vem točno, po kakšnem sistemu le-ta narašča. a bi moral?
There`s More Than One Way To Do It
Ne, ne bi moral, je pa v redu, če veš; bi imel več uspeha pri ženskah.
Zgodovina sprememb…
tommy boy ::
No zdej ko sem prebral vse do tu, me pa res zanima če mi zna nekdo pojasnit kako ta bonus narašča ali pada? Moj oče ima 50% bonus, recimo logično, da jaz ki sem pa še mladi voznik ne morem imeti tolikšnega bonusa. Zdej pa če bi mi nedko lahko obrazložil pridobivanje bonusa bi mu bil zelo hvaležen.
lp
lp
tommy, ko prvič plačaš zavarovanje, moraš plačat vseh 100%, nato pa vsako leto 5% manj. Naslednje leto torej plačaš 95% zavarovanja (torej že imaš 5% bonus), čez dve leti plačaš 90% cene (torej imaš 10% bonus) in tako dalje vse do takrat, ko plačaš 45% cene in imaš torej 55% bonus.
jernejl ::
No zdej ko sem prebral vse do tu, me pa res zanima če mi zna nekdo pojasnit kako ta bonus narašča ali pada?
Pri sklenitvi zavarovanja se uvrstiš v enega izmed premijskih razredov.
Primer, kako ti premijski razredi zgledajo (odstotki zraven pomenijo delež temeljne zavarovalne premije):
Premijski razred 3: 45%
Premijski razred 4: 50%
Premijski razred 5: 55%
Premijski razred 6: 60%
.....
Premijski razred 13: 95%
Premijski razred 14: 100%
Premijski razred 15: 110%
Premijski razred 16: 120%
...
Premijski razred 20: 200%
- Za vsako novo zavarovanje se premija določi po premijskem razredu 14 (torej plačaš polno premijo: 100% premije).
- Vsako zavarovalno leto brez prijavljene škode zate pomeni en razred nižje v naslednjem zavarovalnem letu.
- Vsaka prijavljena škoda v preteklem zav. letu zate pomeni tri premijske razrede višje v naslednjem zav. letu.
- Če imaš zavarovanih več vozil, se za vsako premijski razred določi posebej.
- Če je od zadnjega sklenjenega zavarovanja minilo več kot 3 leta, si ponovno razvrščen v premijski razred 14.
- Pri prehodu iz ene zavarovalnice k drugi, se ti prizna bonus, kakršnega si imel pri prejšnji zavarovalnici.
- Nekatere (morda vse?) zavarovalnice ponujajo dodatno (opcijsko) zavarovanje izgube bonusa pri prvi škodi. Za nekajodstotno doplačilo potem prva prijavljena škoda ne pomeni zmanjšanja bonusa.
- Zgornja lestvica in pogoji so za zavarovanje avtomobilske odgovornosti (AO), za kasko velja podobno.
kekz ::
perci> Jst se strinjam z Micko, da ni vseeno ali ogoljufas zavarovalnico ali klošarja. Jst zavarovalnico mirne duše brez kakršnekoli slabe vesti. So oni mene in bližnje že prevečkrat, pa se ni noben sekiral, tko da...
Ha, ha. Ne morem kaj, da se ne bi malo od srca nasmejal.
Pred že kar nekaj časa sem jaz čisto enako zagovarjal, da me vest prav nič ne peče, če malo priškrtnem državo pri davkih. Takrat sem dobil od soforumašev (in še posebej od percija!) kar nekaj gnojnice na glavo.
Kakorkoli, država je meni že dostikrat zaračunala čisto imaginarne zadeve. Celo več. Zavarovalnica se mora vseeno do svojega denarja v končni fazi priboriti na sodišču, država ti da kar odločbo in izvršbo in mora potem vsak posameznik dokazovati in se na sodišču boriti za vračilo.
Ha, ha. Ne morem kaj, da se ne bi malo od srca nasmejal.
Pred že kar nekaj časa sem jaz čisto enako zagovarjal, da me vest prav nič ne peče, če malo priškrtnem državo pri davkih. Takrat sem dobil od soforumašev (in še posebej od percija!) kar nekaj gnojnice na glavo.
Kakorkoli, država je meni že dostikrat zaračunala čisto imaginarne zadeve. Celo več. Zavarovalnica se mora vseeno do svojega denarja v končni fazi priboriti na sodišču, država ti da kar odločbo in izvršbo in mora potem vsak posameznik dokazovati in se na sodišču boriti za vračilo.
djordjevic ::
edenpač: Me prav zanima, ali boš še vedno tako 'hollier than thou', ko ti bo zavarovalnica na ful kasko z dodatnim zavarovanjem za avtoradio po kraji zavlačevala tri mesece z izplačilom zavarovalne premije. Držijo se rokov kot pijanec plota in še čez. Pazi, so mi vlomili v avto, v avtohiši menjali steklo in bi morala zadeva iti prek zavarovalnice (imel enkrat prej isto izkušnjo - ista zavarovalnica, ista avtohiša). Nakar na avtohiši zabluzijo, da moram plačat, če hočem odpeljat avto in da mi bo zavarovalnica plačala nazaj. Okej. si rečem. Po treh tednih in nekaj obiskih zavarovalnice ter končno z grožnjo s sodno potjo, si frajerji vzamejo 5 min, da pogledajo, da pa ja imam vse potrebne papirje in jim ni jasno, zakaj se izplačilo že zdavnaj ni zgodilo. Z avtoradiem pa še huje. Nenehno zgovarjanje, da bremzajo na sodišču, jadajada. Kot da so že kdaj dobili džankije, ki kradejo avtoradie. Mislim, vprašaj se, na kakšni osnovi kujejo zavarovalnice (v tolarjih) milijardne dobičke ob koncu leta. Na čigavih plečih. In potem mi bluzi o klinčevi poštenosti in še čem, ko se daješ z zavarovalnico, ki zavira izplačilo terjatev, ki ti po defaultu pripadajo, ker si jih !!! plačal.
kekz: Eno je civilno razmerje med dvema subjektoma, kjer so s pogodbo določene pravice in obveznosti. Drugo je pa utaja davkov.
Poleg tega mene nič ne moti, če ti referentke na dohodnini ne opozoriš, da se je zmotila v tvojo korist. Če se je, super zate.
Prav tako sem proti temu, da na Petrolu (ki je velka korporacija) ukradeš sto litrov bencina. Ker je to kraja. Drugo je pa, če se ti prodajalec zmoti in ti zaračuna samo 30 litrov namesto 50.
Drugo je pa, če utajuješ davke in pri tem kradeš vsem ostalim državljanom. Kapiš?
Pa še nekaj: V razvitih državah zahodne evrope so davčne utaje nekaj, česar se ljudje sramujejo, v Sloveniji je pa navada, da se razni kekzi hvalijo s tem.
Poleg tega mene nič ne moti, če ti referentke na dohodnini ne opozoriš, da se je zmotila v tvojo korist. Če se je, super zate.
Prav tako sem proti temu, da na Petrolu (ki je velka korporacija) ukradeš sto litrov bencina. Ker je to kraja. Drugo je pa, če se ti prodajalec zmoti in ti zaračuna samo 30 litrov namesto 50.
Drugo je pa, če utajuješ davke in pri tem kradeš vsem ostalim državljanom. Kapiš?
Pa še nekaj: V razvitih državah zahodne evrope so davčne utaje nekaj, česar se ljudje sramujejo, v Sloveniji je pa navada, da se razni kekzi hvalijo s tem.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: perci ()
> Drugo je pa, če utajuješ davke in pri tem kradeš vsem ostalim državljanom. Kapiš?
A bejž no, perci! A če pa "krade" (okej, bova raje rekla "prikrajša") neki gospodarski družbi, se pa to omeji na odvzemanje altruističnemu direktorju družbe, al kva?
A bejž no, perci! A če pa "krade" (okej, bova raje rekla "prikrajša") neki gospodarski družbi, se pa to omeji na odvzemanje altruističnemu direktorju družbe, al kva?
Jaz nisem malar, da bi na veliko delal brez računov. Sem pred kratkim delal hišo in vem, kako delajo.
Si pa vsake toliko privoščim kakšno stvar na račun podjetja in si odštejem DDV, pa kaj.
Država pa meni pobere pri prodaji starih gar namesto 5% DMV kar 50%, ker se ne strinja z realno ceno ampak postavi svojo in me pošlje žaliti se k sodnemu cenilcu, če mi kaj ni prav. Ta bi mi seveda pobral še ene 2x toliko, kot država.
Da ne omenim, da moraš državi plačati takse tudi če se pritožiš zaradi njene napake. Mene bi s takim početjem kmalu skenslali.
Če poberejo preveč davkov, potem kupijo pač tuarege namesto fiatov in še kakšne stole za Brdo po jurja in pol evrov. Zato me ne bo nihče prepričal, da bi znižali davke, če bi jih vsi pridno plačevali.
Z zavarovalnicami imam jaz znosne izkušnje. Vse skupaj so me zaenkrat nabrisali manj od države. Poznam pa tudi jaz hujše primere, ki se na srečo niso zgodili meni.
Z goljufijo zavarovalnice bodo morda nekoč posredno res oškodovali mene osebno (npr. po privatizaciji Triglava). Država pa po vsej verjetnosti nikoli ne bo d.d. v mojem solastništvu.
Si pa vsake toliko privoščim kakšno stvar na račun podjetja in si odštejem DDV, pa kaj.
Država pa meni pobere pri prodaji starih gar namesto 5% DMV kar 50%, ker se ne strinja z realno ceno ampak postavi svojo in me pošlje žaliti se k sodnemu cenilcu, če mi kaj ni prav. Ta bi mi seveda pobral še ene 2x toliko, kot država.
Da ne omenim, da moraš državi plačati takse tudi če se pritožiš zaradi njene napake. Mene bi s takim početjem kmalu skenslali.
Če poberejo preveč davkov, potem kupijo pač tuarege namesto fiatov in še kakšne stole za Brdo po jurja in pol evrov. Zato me ne bo nihče prepričal, da bi znižali davke, če bi jih vsi pridno plačevali.
Z zavarovalnicami imam jaz znosne izkušnje. Vse skupaj so me zaenkrat nabrisali manj od države. Poznam pa tudi jaz hujše primere, ki se na srečo niso zgodili meni.
Z goljufijo zavarovalnice bodo morda nekoč posredno res oškodovali mene osebno (npr. po privatizaciji Triglava). Država pa po vsej verjetnosti nikoli ne bo d.d. v mojem solastništvu.
A bejž no, perci! A če pa "krade" (okej, bova raje rekla "prikrajša") neki gospodarski družbi, se pa to omeji na odvzemanje altruističnemu direktorju družbe, al kva?Žiga, a je kaj ukradel? Zavarovalnica se je zmotila v njegovo korist. Kot sem že rekel - če se mu je referentka na dohodnini zmotila v njegovo korist, me ne bo motilo, če bo tiho.
No, še enkrat prcijev citat, da bomo vedeli, o čem gre debata:
"ni vseeno ali ogoljufas zavarovalnico ali klošarja. Jst zavarovalnico mirne duše brez kakršnekoli slabe vesti."
Sori perci, saj verjamem, da se ti je najbrž vsaj nekoliko "zareklo".
Saj se je meni tudi že kdaj...
"ni vseeno ali ogoljufas zavarovalnico ali klošarja. Jst zavarovalnico mirne duše brez kakršnekoli slabe vesti."
Sori perci, saj verjamem, da se ti je najbrž vsaj nekoliko "zareklo".
Saj se je meni tudi že kdaj...
OK. Nisem bil natančne, priznam. "Ogoljufati" je bil tu mišljen kot čisto laični in ne pravni termin. Se opravičujem za nedoslednost.
Zavarovalnica se je zmotila v njegovo korist
Torej je, perci, zavarovanec upravičen, da zadrži korist zase.
Če pa se zavarovalnica zmoti v svojo korist (npr. morda pri djordjeviču, ki mu 3 mesece niso izplačali zavarovalnine), pa mora korist povrnit. A se ti ne zdi to malo sprevrženo? Morda celo dvolično?
Torej je, perci, zavarovanec upravičen, da zadrži korist zase.
Če pa se zavarovalnica zmoti v svojo korist (npr. morda pri djordjeviču, ki mu 3 mesece niso izplačali zavarovalnine), pa mora korist povrnit. A se ti ne zdi to malo sprevrženo? Morda celo dvolično?
Zgodovina sprememb…
Torej je, perci, zavarovanec upravičen, da zadrži korist zase.Upravičen? Kdo je tu govoril o upravičenosti? Če zavarovalnica meni, da sem jo kaj prikrajšal, naj pač uporabi razpoložljiva pravna sredstva.
Če pa se zavarovalnica zmoti v svojo korist (npr. morda pri djordjeviču, ki mu 3 mesece niso izplačali zavarovalnine), pa mora korist povrnit.Pa na katerem planetu ti živiš? Misliš, da so zavarovalnice dobrodelne ustanove? Ob vsaki priložnosti te poskusijo nategnit in ti si tisti, ki moraš poskrbeti za svoje pravice. Si že kdaj doživel, da bi te iz zavarovalnice poklicali, da so se zmotili v tvojo korist in da te lepo prosijo, da se oglasiš tam, da ti vrnejo par tisoč EUR, ki si jih v vseh letih zavarovanja dveh vozil in hiše (niso ti priznali popusta na skupno zavarovanje)preveč zaračunali?
Sedaj pa namesto zavarovalnice vstavi mati samohranilko. No vidis, ce bi slo za mati samohranilko, bi se meni zdelo moralno, da ji vrnem pravo vsoto. Zato, ker mati samohranilka je v odnosu do mene šibkejši element in se mi zdi moralno, da jst delno poskrbim za uresničitev njenih pravic. Zavarovalnica je močnejša in ima za sabo pravni aparat. Naj ga izkoristi, si mislim. Ampak to sem jst tak čuden tič. Tebi se zdi, da moraš zavarovalnico ščititi enako kot mati samohranilko. Sej to sva že razčistila.
Pa še en primer z davčno (da bo še kekz zadovoljen):
Če bi davčna referentka zdajle ugotovila, da se mi je zmotila pri izračunu dohodnine za l.2005 in me lepo prosila, da naj doplačam, ker bo sicer država trpela, bi jo lepo zavrnil. Če bi pa vedel, da bo morala zaradi tega sama plačati razliko v blagajno, bi pa plačal. In to ni isto kot davčna utaja.
Dvoličnost? Možno, presodi sam.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: perci ()
djordjevic ::
@edenpač: Stari, saj tu ni bilo zmote. :) Tu je bilo dejansko, če bi se mi dalo, celo dokazljivo sprenevedanje s strani zavarovalnice. In dokler si do njih mr. niceguy, te farbajo ko velikonočna jajca. Ko zagroziš z odvetnikom, postane stvar takoj čisto drugačna. Začnejo padat opravičila itn. Saj, bodimo fer. So ponudnik storitev, ti pa pričakuješ, da ti jih nudijo, če slučajno pride do tega. Zlasti, če pomisliš, da jih s kakim ful kaskom lahko leta in leta financiraš (pod pogojem, da ne narediš nobene pizdarije), pol pa te še guncajo, ko jih zares rabiš. Odnos mi gre na k***c. Imho bi se dobro pozanimal, kako je s tistim 30-dnevnim rokom, vsekakor pa skušal iz situacije potegnit karseda največ. Magari en izredni skok po premijskih razredih. Verjemite, da se da tudi to. Samo zmenit se je treba znat.
Tebi se zdi, da moraš zavarovalnico ščititi enako kot mati samohranilko
Ni govora o tem, da bi nekoga zaščitil, ampak je govora o tem, da se tebi zdi moralno, da zavarovalnico napizdiš, nemoralno pa, da bi napizdil mater samohranilko. Jaz pa ti bom zopet ponovil, da je oboje nemoralno, kar že ves čas trdim. Sicer pa ima tudi zavarovalnica pravico do zaščite, tako kot jo ima mati samohranilka. V Zakonu o pravdnem postopku imata celo oba enake pravice, saj zakon ne ločuje med t.i. močnejšo in šibkejšo stranjo. V materialnem pravu je malce drugače (npr. razlaga nejasnih določil tipskih pogodb v korist šibkejše strani ipd.)
Ni govora o tem, da bi nekoga zaščitil, ampak je govora o tem, da se tebi zdi moralno, da zavarovalnico napizdiš, nemoralno pa, da bi napizdil mater samohranilko. Jaz pa ti bom zopet ponovil, da je oboje nemoralno, kar že ves čas trdim. Sicer pa ima tudi zavarovalnica pravico do zaščite, tako kot jo ima mati samohranilka. V Zakonu o pravdnem postopku imata celo oba enake pravice, saj zakon ne ločuje med t.i. močnejšo in šibkejšo stranjo. V materialnem pravu je malce drugače (npr. razlaga nejasnih določil tipskih pogodb v korist šibkejše strani ipd.)
Perci, pa ti bom še jaz dal en primer. Ti si zaposlen pri zavarovalnici in jo zastopaš pred sodišči. Nato pa se zgodi enak primer, kot se je zgodil avtorju te teme, le da gre tokrat za mater samohranilko. Vi jo pozovete na pogovor, ona pa odkloni vrnitev. Šef ti reče, da boš zoper njo moral vložit tožbo. Jo boš vložil, kljub temu da opozarjaš šefa na okoliščine, ali pa boš šefu rekel: "Oprosti, šef, meni se zdi moralno, da nas napizdi mati samohranilka in tožbe ne bom vložil."
AngelOfDeath ::
Bolj pametno je doplačat zraven. Bonusa tako ali tako ne more nikamor prenest.
edit: Slovnica
A zdaj boš pa vložil tožbo? Upam samo, da ne boš preveč notranje trpel zaradi tega, ker boš deloval v nasprotju s svojo moralo.
Ja, če bo šef reku, bom. Sej zato me plačuje ane? A ti pa kar pustiš službo, če moraš naredit nekaj, kar ti ni všeč? Al postaviš ultimat? Res me zanima, kako to pri tebi zgleda?
Perci, nič kaj hudega, ker jaz nimam tovrstnih moralnih "problemov". Sicer pa ta debata na osebnem nivoju ni več smiselna. Morala je zelo zmuzljiva reč.
edenpač: Ni moja dolžnost, da skrbim za pravice druge stranke. Sama naj poskrbi za njih. Je res? Če se je nasprotna stran zmotila, naj sama sanira zadevo. Zakaj bi moral biti jst "fer" do njih? Ker je to moralno? Ali ker tako zakon hoče? Namreč, če zakon tako hoče, naj nasprotna stran zakon uporabi in me prisili v sodelovanje.
Če pa zato, ker je moralno (o čemer si pisal v začetku te teme - poglej nazaj), pa jst ločim med različnimi strankami, jap.
Če pa zato, ker je moralno (o čemer si pisal v začetku te teme - poglej nazaj), pa jst ločim med različnimi strankami, jap.
Ni moja dolžnost, da skrbim za pravice druge stranke. Sama naj poskrbi za njih
Perci, ti trdiš, da je moralno zavarovalnico napizdit in pri tej temi tudi ostani.
Sicer pa je ta diskusija sama sebi namen in se je več nimam namena udeleževat.
Perci, ti trdiš, da je moralno zavarovalnico napizdit in pri tej temi tudi ostani.
Sicer pa je ta diskusija sama sebi namen in se je več nimam namena udeleževat.
Samson ::
Ko vam bo triglav iz 25.000 SIT (bilo vcasih leta 95) pokaserala naslednje vsote:
50.000
25.000
48.000
168.000
---------
291.000
Vse to kljub temu, da zakon pravi da obresti nemorejo presegati glavnice (sprejet leta 2003 ce se ne motim). Pa cetudi gledas da kar se je nabralo do leta 1.1.2003 je pac nabralo se...Ampak oni so zaracunali za vse. Spodaj pa lepo napisano:
Naprosamo, da vrnete podpisano pobotnico najpozneje v x dnevih. Ce ne vrnete podpisane pobotnice v roku x dni, zavarovalnica to sprejme da se strinjate.
Mogoce malce lepse napisano (ne ljub se mi iskat sedaj). Pa naj se nekdo rece da so zavarovalnice dobre do nas. So, dokler nas oberajo, hehe. Pa sorry za off topic...Tole je namenjeno zaradi zadnjega stavka, kjer karkoli naredis se dejansko strinjas z napisanim. Me pa zanima ce so kle pravniki, kako bi sedaj bilo z nasprotno izvrsbo proti doticni zavarovalnici. Naj me kdo razsvetli, hehe.
50.000
25.000
48.000
168.000
---------
291.000
Vse to kljub temu, da zakon pravi da obresti nemorejo presegati glavnice (sprejet leta 2003 ce se ne motim). Pa cetudi gledas da kar se je nabralo do leta 1.1.2003 je pac nabralo se...Ampak oni so zaracunali za vse. Spodaj pa lepo napisano:
Naprosamo, da vrnete podpisano pobotnico najpozneje v x dnevih. Ce ne vrnete podpisane pobotnice v roku x dni, zavarovalnica to sprejme da se strinjate.
Mogoce malce lepse napisano (ne ljub se mi iskat sedaj). Pa naj se nekdo rece da so zavarovalnice dobre do nas. So, dokler nas oberajo, hehe. Pa sorry za off topic...Tole je namenjeno zaradi zadnjega stavka, kjer karkoli naredis se dejansko strinjas z napisanim. Me pa zanima ce so kle pravniki, kako bi sedaj bilo z nasprotno izvrsbo proti doticni zavarovalnici. Naj me kdo razsvetli, hehe.
condom.com not found - load pregnant.bat - done :O)
Samson, le mimogrede, glede pravila "ne ultra alterum tantum" - glede obresti in glavnice.
a) Če je OZ in ta prepoved pričela veljati 2002, in prej (po ZOR?) te omejitve ni bilo, in prehodne določbe ne določajo drugače (verjetno ne), ta omejitev za nazaj seveda ne velja.
b) Novela OZ-A je pravilo omejila na pogodbene obresti. Glede zamudnih torej ne velja več.
c) (Rajtam, da se je s tem pravilom vmes še nekaj ukvarjalo Ustavno sodišče, in urejalo prehodni režim ...)
a) Če je OZ in ta prepoved pričela veljati 2002, in prej (po ZOR?) te omejitve ni bilo, in prehodne določbe ne določajo drugače (verjetno ne), ta omejitev za nazaj seveda ne velja.
b) Novela OZ-A je pravilo omejila na pogodbene obresti. Glede zamudnih torej ne velja več.
c) (Rajtam, da se je s tem pravilom vmes še nekaj ukvarjalo Ustavno sodišče, in urejalo prehodni režim ...)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ziga Dolhar ()
Samson ::
Ce to pomeni da je to pravilno, potem nimam kaj. Edino sporno se mi zdi zadnje napisano glede sprejemanja pobotnice z podpisom. Ali je to sploh pravno mogoce napisati? Da ti ze v osnovi nimas kaj druzga storiti kakor se strinjati z pobotom?
condom.com not found - load pregnant.bat - done :O)
MadMicka ::
Pomoje gre stvar takole:
npr. 25.000,00 SIT, zapadlost 30.6.1995 - znašajo obresti za čas od 1.7.1995 do 1.1.2002 86.994,08 SIT, skupaj 111.997,08.
Po tem datumu pa (so) lahko zamudne obresti dosegle največ glavnico, se pravi si dolžan še 25.000, skupaj torej vsega 136.997,00 SIT.
Šele od 22.5.2007 dalje pa tečejo zamudne obresti tudi, če dosežejo glavnico. Pri tebi pa so se ustavile že pred tem datumom.
npr. 25.000,00 SIT, zapadlost 30.6.1995 - znašajo obresti za čas od 1.7.1995 do 1.1.2002 86.994,08 SIT, skupaj 111.997,08.
Po tem datumu pa (so) lahko zamudne obresti dosegle največ glavnico, se pravi si dolžan še 25.000, skupaj torej vsega 136.997,00 SIT.
Šele od 22.5.2007 dalje pa tečejo zamudne obresti tudi, če dosežejo glavnico. Pri tebi pa so se ustavile že pred tem datumom.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Najcenejše Avtomobilsko Zavarovanje - KJE? (strani: 1 2 3 4 … 16 17 18 19 )Oddelek: Na cesti | 233495 (3769) | Lonsarg |
» | avtomobilsko zavarovanje (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 13565 (8741) | BCSman |
» | Prometna : naredil škode za 80€, sedaj moram plačat 300€ več zavarovanja (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 19225 (16040) | dj_uro |
» | Odbitna franšiza + Obvezna odbitna franšiza??? (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 22426 (16518) | čuhalev |
» | Avtozavarovanje (strani: 1 2 3 )Oddelek: Na cesti | 26604 (21506) | theBill |