» »

opticni kabli

opticni kabli

ANGEL_B ::

Pri nas zdaj v ulici polagajo opticne kable in so rekli da nam lahko potegnejo do hise oz. v njo. Potem pa lahko v hisi tak pustijo, ali pa naredijo omarco.

Zdaj pa nevem kaj je boljse ? Oz. kak zadeva sploh funkcionira.
JE pri optiki potrebno opticni kabl potegnit da modema al karkoli ze je pri opticnem internetu, al je na vsak nacin treba neko omarco nardit oz. nekak zakljucit opticni kabl in gre potem do modema oz. do racunalnika navadni kabl ?

Kak je to pri optiki ? Mogoce najboljse da kdo ki ima internet preko optike pove kak so pri njih vse to nardili. Predvsem me zanima zaradi raznega vrtanj zidov po hisi, ker bi rad cim enostavneje zadevo izpeljal.

ali3n ::

Optično vlakno do modema; naprej UTP.
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

ANGEL_B ::

Hm...

Kak pa je z temi hitrostmi prenosa ? Ce bo naprimer 20 mega linija, je to navadna zicna mrezna kartica (10/100 mega) dovolj al je treba za take linije kaj posebnega nabavit ?

Pa se nekaj. Kaki jo doseg brezzicnega omrezja ? DA bi mogoce en brezzicni router dal tam ko vstopi kabl v hiso in nebi rabil vrtat po celi bajti.

j3rn3jk ::

Če imate več računalnikov pri hiši je brezžično omrežje vsekakor boljša rešitev.

Ejsi_Disi ::

Omarica na bajti ali v bajti mora biti. Ker v omarici se ti zaključi zemeljski kabel, od omarice do modema pa imaš potem takoimenovani naročniški kabel (tisti rumeni s konektorčki na koncu). Od modema do vsake naprave (TV, telefon, računalniki) pa pride UTP. Sedaj pa samo odvisno kako imaš razpeljano po hiši in kakšne so tudi tvoje želje. Aha, še to. Modem rabi električno napajanje in ne sme biti na podstrehi, razen če ni prirejena za bivanje - mansarda.
Rock n' roll ain't noise pollution!

balocom ::

Če imate več računalnikov pri hiši je brezžično omrežje vsekakor boljša rešitev.

Hahaha... ...omrežje se mu bo sesulo pri večih računalnikih če bo fajn izkoriščal optiko;)
Wi-fi je opcija, ampak, ko imaš preveč železa v platah je wi-fi tko-tko. Če napeljuje kable je opcija da jih napelje po zračnikih ali pa po neuporabljenih dimnikih.
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

ANGEL_B ::

Aha super, take nasvete sem zelel slisat.

Pri wi-fi je verjetno problem v tem da gre taka masa podatkov po zraku ne ? Tak da ce utp kabl potegnem potem nebi smelo bit problemov ne ?

No kaj pa z mrezno kartico in 20 mega linijo ? Zaenrkat sem mel navadno zicno 10/100 mrezno kartico. Bo to tudi za 20 mega linijo dovolj, al je treba kaj drugega nabavit ?

OrkAA ::

Jah, če ti kartica dovoljuje prenos do 100mbit, potem bo tut za 20mbit zadostovala al kako? :)

ANGEL_B ::

hehe ja, to je logicno, samo nevem kolko dovoljuje, ker nevem kaj pomeni tistih 10 in kaj tistih 100 megabitov pri 10/100 karticah, ker eno je potem premalo, drugo pa dovolj
tak da zato sprasujem

OrkAA ::

Tisto sta samo 2 standarda, ki sta pač odvisna od ostale mrežne opreme v hiši. Če nimaš ravno kakšnih predpotopnih hubov, bi ti moralo vse delovati pravilno.

Chessman ::

10/100 mrena karta deluje tako hitro kot naprava na drugi strani UTP kabla. Torej če imaš na drugi strani tudi 10/100 napravo bo delovala na 100Mb, Če imaš na drugi strana napravo katera podpira samo 10Mb potem bo delovala samo na 10Mb. Vedno je pomembno kaj imaš na drugi strani. Večina naprav prodana v zadnjih letih podpira vasj 100Mb razen če bi imel kaj boljšega in bi ti podpiralo že 1Gb (v tem primeru tak ni problema ker deluje tako hitreje), ali pa bi imel kakšno napravo katera ti še podpira omrežje preko BNC koax kablovja katero je podpiralo samo 10Mb

Invictus ::

Pri optiki nimaš nobenega modema, ampak samo navadno stikalo, ki ima notri optični port. Optična omrežja delajo na protokolu Ethernet, ker je za ISPja to najceneje in ne zahteva nobenih fancy usmerjevalnikov. Vse storitve ti potem obesijo na MAC naslov stikala. Stikalo ima pa naprej navadne 10/100 Mbit UTP porte.

Če imaš možnost optike, jo izkoristi. Ker vprašanje koliko bo stalo da boš to naknadno naročil. Brzine ni nikoli preveč, sploh zdaj ko "ripajo" tudi bluray in HD-DVD diske >:D .

LP I.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Postavitev domacega omrezja in deljenje internet povezave (strani: 1 2 3 433 34 35 36 )

Oddelek: Omrežja in internet
1767547251 (645) d4vid
»

Optika (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
7113526 (10942) Skyman
»

Povezava iz omarice do modema

Oddelek: Omrežja in internet
345447 (4583) ZGI
»

optika T2 oprema in kabli

Oddelek: Pomoč in nasveti
4710468 (9530) Senitel
»

UTP s samo 2 paricami ??

Oddelek: Strojna oprema
342344 (1852) Tomay

Več podobnih tem