» »

kako z rami?

kako z rami?

jurera ::

Vem da sem za časom in laik a vseeno: 256MB rama bi želel nadgraditi z 512MB ali 1GB.
Imam 3 reže za ram.
Ram 256MB, DDR 400, 32M8
Procesor: AMD ATHLON XP 1800+
Plošča: ASUSTeK Comp. INC A7V600
Ali je sploh možno nadgradnja 256Mb če imam 3 reže. Ali naj kupim 2x po 256 Mb, kar se mi zdi bolj malo verjetno, oz. naj vržem ven to ploščico in vstavim 2x po 512MB ali kar 1X po 1GB??
Ali bo to delovalo? Kaj mi svetujete?
LP.
jurera

tilinho20 ::

Ali se ti splog splača nadgradit. No, mogoče...

jurera ::

Bi bilo dobro, ker računalnik dela precej počasi. Sicer ga ne uporabljam za igre. Tak da glede tega ne rabim veliko rama. Pa vseeno..
jurera

Meizu ::

Če ti sistem dleuje počasi še ne pomeni da je krivec ravno ram. Res je, da je 256 zelo malo, ampak je v veliki meri odvisno od diska, procesorja, skratka veliko drugih komponent je še v igri.

Urc ::

Eh... na 256 rama se komaj windows zlowda ob zagonu, ni čudno da ti počasi dela. Dokupi kako ploščico 512 rama, rabljene se dobi za okol 15-20 €. :)

bluefish ::

vsekakor bo nadgradnja RAM-a veliko pomagala. Vendar pa bi bilo najbolje, glede na to da igraš igre, da začneš šparati za novo kišto.

EDIT: ups, sem prebral premalo pozorno, vidim, da ne igraš iger. Kljub temu ti svetujem, da nadgradiš RAM.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

tilinho20 ::

Jaz bi reku, da je krivec disk. Jaz imam trenutno 256 MB rama pa mi dela OK. Prej mi pa je ful počas delal. Ko se defragmiral disk in zbrisal ene neuporabne mape, pa mi je zlo hitrej delal. Sedaj imam SP2 XP in dela še hitrej. Pa še neki sm zbrisal. Procesor je 1500 mhz Sempron, disk 100 GB in Radeon 9100 Series.

Zgodovina sprememb…

Urc ::

jurera: Bi bilo dobro, ker računalnik dela precej počasi. Sicer ga NE uporabljam za igre. Tak da glede tega ne rabim veliko rama. Pa vseeno..

blueFish: vsekakor bo nadgradnja RAM-a veliko pomagala. Vendar pa bi bilo najbolje, glede na to da igraš igre, da začneš šparati za novo kišto.

Jaz še vedno glasujem za RAM...:\

V0RT3X ::

že meni se je poznalo ko sem šel iz 512 mb na 1gb

Izi ::

Vedno je bolje imeti čim manj palčk RAMA v računalniku. Nakup novih 2 x 256 je torej popolnoma nesmiseln. Kupi 1 x 512 MB in jo daj zraven že obstoječe 256 MB in boš imel 768 MB RAMA, kar bo verjetno povsem dovolj za tvoj slabotni računalnik.
Se pa več RAM pozna samo ob izvajanju programov, ko le ti že tečejo na tvojem računalniku.
Tako, da čas v katerem se ti naložijo Windows in čas ki je potreben za zagon posameznih programov se z nakupom dodatnega RAMA ne bo bistveno zmanjšal. Nalaganje programov in sistema je odvisno večinoma samo od hitrosti trdega diska. In hitrosti diska se kar precej povečujejo glede na velikost. Novejši 320 GB diski so približno še enkrat hitrejši kot stari 60 ali 80 GB diski.
Moraš bolj natančno pogledati, kje je tvoj računalnik najpočasnejši.
Ali skoraj zaspiš zraven preden se naloži Windows do konca in se ti odpre prvi programček ? Tukaj rabiš hitrejši disk.
Ali se ti v Office programih zatika program med tipkanjem in ti tipkaš po tipkovnici, teksta pa celo večnost od nikoder na ekranu ? Tukaj rabiš hitrejši procesor.
Ali je brskanje po internetu hudo počasno, kljub temu, da plačuješ hiter internet in se strani odpirajo celo večnost ? Tukaj pa vse komponente sodelujejo med seboj.

Moraš vedeti tudi, da če je procesor prepočasen, mu več RAMA ne bo nič pomagalo k hitrosti.
Ob zagonu in med nalaganjem programov se podatki nalagajo iz diska v RAM in potem gredo v procesor na izvrševanje, če je torej procesor tista šibka točka računalnika potem mu tudi hitrejši disk in več RAMA ne bo nič pomagalo, ker več podatkov kot jih obdela tako ali tako ne more obdelati.
Zato je smiselno, da so vse komponente v računalniku približno enako zmogljive, drugače nekatere komponente ves čas počivajo in si torej za njihov nakup brez veze metal denar.
Nadgrajuj samo če se ti zdi, da je procesor še dovolj zmogljiv, da bo zmogel obdelati vse tiste podatke ki bodo v novem RAMU. Ker če je procesor hudo počasen potem je skoraj vseeno ali se podatki sproti prenašajo iz diska v procesor, skozi čisto malo RAMA.

Vsekakor preveč ne vlagaj v tvoj zastareli računalnik, ker ob nakupu novega ne boš mogel nič porabiti, kar boš sedaj kupil.
256 MB RAMA je verjetno resnično bremza v tvojem računalniku zato bi bil nakup dodatnega 512 MB RAMA smiseln.
Potem pa ne nadgrajuj ničesar več in začni šparati za povsem nov računalnik.
Našparati rabiš okoli 500€ in potem kupiš novo matično, procesor, RAM, grafično in disk :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

jurera ::

Hvala vsem, takega odziva pa res nisem pričakoval. Še posebno tebi Izi. MOgoče še samo to, ali obstaja kak program, ki bi mi "analiziral" oz. izmeril, kaj deluje optimalno in kaj ne. Oz kako zmeriti zmogljivost procesorja, rama in diska. Disk je sicer SATA RAID, to vem.
MIslim da bom kupil 512MB RAM-a. Kolikor mi je uspelo prebrati v nasvetih, je nujno potrebno, da sta enake hitrosti (herci). Torej če imam CEON DDR 400, 256Mb, 32M8 potem lahko kupim samo CEON 512 MB, DDR 400, 32M8 Rame. Je to to???
lp,
jurera

bluefish ::

lahko kupiš tudi RAM-e drugega proizvajalca in tudi druge hitrosti, vendar bodo potem vsi moduli delali s hitrostjo najpočasnejšega. Seveda pa je v tvojem primeru najbolje, da vzameš DDR400, kakršne že imaš.

tilinho20 ::

jurera: Priporočam ti, da defragmiraš disk. Zelo pohitri sistem. No, vsaj meni je.

bluefish ::

da, tudi to, vendar pa čudežev ne dela. Potrebno pa je tudi odstraniti odvečno nesnago (uporabi CCleaner pred defragmentiranjem).

tilinho20 ::

Pa TuneUp.

jurera ::

Defragmentiral sem ga. No ko smo ravno pri tem, ko sem z diskiperjem analiziral disk, je bil enkrat kritičen, in ni je program svetoval naj določim "nek MFT" (ne vem kaj je to), in potem nek PADING. (tudi to ne vem kaj je), ko sem to sicer storil je bil disk healthy.
Kaj je pading Kaj je MFT?
jurera

jurera ::

Ali je dobro, da imam Sata Raid disk razdeljen na dve particiji. Na eni imam Windowse in seveda program files s programi. Na drugi particiji podatke in vse ostalo. To imam zato, da ko formatiram, to naredim samo na particiji, kjer so Windowsi.

Ajaj mal že morim, sam se še učim. Pa fajn je če kaj zveš.
Lp.
jurera

bluefish ::

je vredu. Predvidevam, da RAID0.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

Izi ::

V Angleščini nisi ravno doma izgleda Padding in MFT sta bila sigurno omenjena eden zraven drugega. Padding je glagol in najbrž je bil tam, da pove kaj moraš narediti z MFT.
Sepravi naredil si "padding" MFT-ja.

Za povprečnega uporabnika računalnika so te zadeve preveč strokovne in nepotrebne za vedeti, ampak naj vseeno na kratko razložim.

MFT je kratica za Master File Table. To je poseben oddelek na disku, v bistvi najpomembnejši del diska, ki vsebuje vse podatke o čisto vseh datotekah in direktorijih na disku.
Za vsako datoteko je napisano ime, lokacija na disku, velikost in dovoljenja. Vse to je v posebnem algoritmu, ki minimalizira defragmentacijo na disku.
Na kratko je to to.

Torej računalnik mora vedno gledati v MTF kje je kakšna datoteka na disku preden gre potem do le te. Če MFT sam postan fragmentiran, se pravi razmetan na več delih po disku, celotno delo na disku postane hudo počasno, zato je nujno, da se občasno opravi defragmentacija te tabele MFT.
Normalna defragmenracija diska defragmentira samo datoteke na disku, samo tabele MFT pa se ne dotika. Defragmentacija MFT se lahko opravi samo izven Operacijskega sistema pred zagonom sistema. Diskeeper zna to opraviti.

Druga stvar je pa, da ta tabela MFT postane sčasoma premajhna, če imaš na disku velikansko število datotek in direktorijev. Že ko se MFT tabela napolni nekje do 90% celotno delo na disku postane hudo počasno. Takrat je potrebno povečati celotno MFT tabelo oz. na disku rezervirati več prostora za tabelo MFT.
In pomoje tisti padding MFT pomeni ravno to, da je tebi Diskeeper na disku rezerviral več prostora za tabelo MFT, ker imaš izgleda na disku že velikansko število datotek in direktorijev.
Tudi to se ne da narediti iz Operacijskega sistema, ampak je treba resetirati računalnik, da se popravi velikost tabele MFT.

Kot vidiš je vse to precej nepotrebno znanje :D
Zato pa imamo programe kot je Diskeeper, da sami predlagajo kaj je priporočljivo narediti. Ti samo narediš kar program predlaga, seveda je pa nujno znati Angleščino, da vdsaj malo veš kaj se dogaja.
Vsako šarjenje po MFT tabeli lahko mimogrede pomeni izgubo čisto vseh podatkov na disku, če se tabela kakorkoli okvari in potem sledi dolgotrajno reševanje podatkov iz diska, če ni bil narejen predhoden backup pomembnih podatkov.

jurera ::

hvala za vse.
jurera


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izsiljevalski virus Petya padel

Oddelek: Novice / Kriptovalute
159847 (6997) Laskota
»

MTF sesut na disku

Oddelek: Pomoč in nasveti
5605 (509) misek
»

Izšel TrueCrypt 6.0 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
619847 (4621) kitara8
»

Kako dobiti podatke iz podrtega diska

Oddelek: Strojna oprema
101594 (1398) Vanadium
»

NTFS fragmentacija in programi za defrag

Oddelek: Programska oprema
233166 (2643) CaqKa

Več podobnih tem