» »

Diagnostični test ORTHOS za RAM in CPU

Diagnostični test ORTHOS za RAM in CPU

x-mix ::

Pozdravljeni!

Opis:
Računalnik je star le par tednov. Imam OS Visto Ultimate.
Med igro Call of duty 4 se mi je parkrat resetiral PC oz. zmrznil. Pred tem se mi prižge modri zaslon (z ciframi in besedilom- in izpiše da gre za check disk neki podopbega, nato se resetira). To se mi dogaja mislim ko pritisnem več tipk istočasno oz. ko je PC med špilom sevedada preobremenjen.
Konfiguracija: -Intel core E6750 2,66GHz
- Ram 2x1 GB OCZ platinum
- Asus P5KC
- GF 8600Gt
- Disk WD 500 Gb
- Napajalnik LC power 6550

Drugač sem z računalnikom zadovoljen je hiter, tih....
Malo me je zanimalo kako deluje test za diagnosticiranje oz. če je z mojimi novimi koponentami vse ok. Lahko rečem da je odlično delu brez kakršnih problemov, no razen med igro kot sm opisu zgoraj...

Zato sem se odločil zaganati en dignostični test kar tako...doobu sem ga na www.funtech.si
Test je bil Orthos za CPU in Ram. Pustil sem ga enkrat zvečer delati okoli eno urc. Med tem sem zaspal in se zbudil urco in pol kasneje in nisem dobro vidu kva je naredu ampak sm ga hotu kar zapret pa se ni dalo, zato sem ga izklopil iz elektrike.

Problem:
Danes ko sem ga prižgal sem opazil, da je bolj hrupen oz. da spušča bolj nenavaden zvok. Disk non stop dela (gori lučka- zelo hitro utripa in zgleda da neprekinjeno deluje) sliši se kot ''mletje'', čeprav nimam nič vklopljenih programov. To je isto kot med nalaganjem windowsov po vkolpu PC,vendar se meni to kar nadaljuje.
Kazalec, ki kaže na obremenjenost Rama je na enakem mestu kot prej 35 -39%vendar ni bil tako hrupen, seveda ko nimam nobenih programov odprtih...Cpu prav tako ok med 3 in 8% obremenjen.

Vprašanje je kje je napaka oz.ali je disk ali RAm in kaj je vzroka za to? Mogoče ta test (jst mislim da je) mogoče, ker ga nisem pustil do konca oz.sem ga kar vgasnu. V manager vse kaže, da normalno deluje in pravilno le veliko error-ov je v arhivu od tistega dneva in nepravilna vgasnitev PC.

Hvala za vaše odgovore.
  • spremenilo: x-mix ()

PINki ::

S kerim programom vidiš obremenjenost RAMov?

Ne gre za dodaetn program,pač pa gre za skrbnik opravil.
V Visti se da še dodtno aktivirati merilec/kazalec obremenjenosti na backgraound z desne strani.

severjug ::

Ke imam enako plato in rame in drug procesor(q6600) bi rekel,da preglej mal temperature.Sam imam hladilnik Infinity za procesor,zato pri meni to ni težava.
Kateri bios imaš na plati?Lahko narediš tudi memtest ramov,ker so nekateri poročali,da se OCZ ne razumejo najbolj s to plato.No v mojem primeru delujejo
v redu.Glede vrtenja ventilatorjev je bilo pri meni tako,da ko sem zagnal OCCT sta po opravljenjem testu oba ventilatorja za ohišje še kar naprej delovala v ful obratih.
Ne vem zakaj nista zmanjšala obratov.Ventilator za hlajenje procesorja pa je deloval normalno.

lp

Glede biosa nimam pojma kateri je. Kje pa se da videti kateri bios je?
Temperature so v mejah ni problem jih nadziram...
Pri meni ni problem vrtenje ventilatorja, temveč neki druzga...no vsaj tako mislim.

Po Orthos testu mi računalnik drugače dela, in sicer lučka od diska deluje vseskozi in skos se neki sliši
s kratkimi 'prekinitvami', kot da bi opravljal ene operacije, čeprav nimam nič aktivirano (programe ali podobno).
Pred testom se mi to ni dogajalo. Je bil zelo tih.
Zdaj sem se spomnil zvok je zdaj tak kot med procesom testa ko pregleduje skozi neki 'ckck,ckckc'.
Rezultate test nisem vidu kajti to sem počel ponoči.Enkrat sem se zbudu in sem ga kar vgasnu (izklopu iz štroma), ker nisem mogu zapreti programa, nevem točno...Zdaj vidim kaj sem nardu. Pri meni je predvsem ta problem.

Zdaj nevem ali lahko kej naredim narobe če še enkrat zaženem ta test in ga pustim delati? Koliko časa ga (orthos) lahko pustim da naredi do konca? Nekje piše vsaj eno uro? Memtest bom tudi opravil

maratonec5 ::

Verzijo BIOS lahko preveris s programom CPU-Z. Glej dolaj.

http://www.cpuid.com/cpuz.php

Hvala maratonec5.

Mi zna kdo točno povedati kako zagnati Memtest386 (imam Visto ultimate).
Včeraja sem probu sm ni šlo. Najprej sm ga odpakiru nato sem 4 file zapeku na CD z nero. Hotel sem preverit če dela in sem zagnal kar iz WIn.pa mi izpiše, da je datotečni format neveljaven ali NI podprt. Zdaj nevem ali sem ga pravilno zapeku, kajti piše, da je treba citiram 'ISO zapis si zapečete na CD in ponovno zaženete računalnik s CD-ja'. Probu sem tudi neki preko PowerISO programa da bi zapekel oz. ga odpreti pa mi isto izpiše.
Nevem ali sem prav delu ali ni prava verzija za Visto. Ja,pa kako ga zagnati s CD-ja (ponovno zaženete računalnik s CD-ja)?
Prosim za natančen opis kako bi zalaufu MEmtest, da odkrijem napako...

Še neki z Orthosom sm ga še enkrat naredu test in je bil OK oz. mii ni nič izpisu, da je narobe, delu je cirka 2 urci.

hvala

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: x-mix ()

Memtest sm opravil. Drugo verzijo sem dobil in normalno dela. Zgleda prva verzija ni bila ta prava in sem imel probleme kot sem jih opisal.

Test ni javil nobene napake, in sicer je bil 5x testiran. Ram OK.

Problem pa še zmeri isti (zelo moteč zvok med delovanjem).
Edin kar še nisem preveril je disk in procesor. Mislim pa da je tudi procesor OK saj Orthos ni javil nobene napake.

Ali je lahko disk? in če ni kaj je lahko vzork?
V skrbniku opravil vse lepo kaže da ni nobenih problemov.
Ali se mogoče rešitev skriva v formatiranju diska?

Ma po mojem je napajalnik.Mam enakega kot ti LC6550 super silent black edition.Ker pri mojem Q6600,ki je navit na 3200(8x400) piska prav napajalnik.Tudi,če hočem zvišat voltažo procesorja ali ramov mi sistem mrkne za kar sumim prav LC napajalnik.
Probaj si od koga sposodit drugi napajalnik in stestiraj.

Moj preden crkne se izpiše blue screen in napiše : da preverja aktivni spomin neki tazga... in se nato resetira. To se zgodi med igro Call of duty 4 ali ko izvajam več operacij hkrati. Jst sumim na ram inj matično...

Ali je možno zaradi nekompatibilnosti matične Asus P5kc in rama 2x1 OCZ ?
Slišu sem, da zna ram OCZ povzorčati pregnjavice v delovanju PC. Drugač so mi vsi testi pokazali da je ram ok (orthos, memtet 5x sprobu in ok).
Dons bom še disk probu pa bom vidu.

Men zaenkrat vse deluje v redu z enakim ramom in enako matično.Torej brez izklopov in modrih zaslonov.Pa imam CPU kar precej navit kar bi moralo
še dodatno povzročat težave.Probaj ram dat še v druga dva slota za DDR2.

To je pa dobra ideja. Dons bom probu.
Hvala.

Po vstavitvi ram-a v druga dva slota PC deluje normalno. Ni več tistega motečega piskanja oz.zvoka.Kazalec obremenjenosti zdaj kaže okoli 30-33%, prej pa je kazu 38-39%.
Potem preizkusu sem se odločil vrnit ram nazaj v prvotna slota,rezultat je bil prav tako normalno delovanje kot sem zgoraj opisal. Zdaj mi pa res ni jasno kako je pomagalo to da sem vzel ram ven in dal nazaj...zgleda je delovalo.

Edno kar mi še ni uspelo preveriti je še disk. Za vsak slučaj bi ga še preveru ampak nevem s katerim programom.
A mi lahko kdo svetuje diag.test oz.program za disk za Visto, kajti imam en program vendar mi ne dela (Dlgsetup11). Izpiše mi da ne podpira OS, se pravi visto.
Dobu sm ga tukaj http://support.wdc.com/download/index.a...
Malo sem gledu po netu vendar ne najdem pravega programa.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

P5B-E Plus + E6300 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Navijanje
13413517 (7379) AndreAS
»

P5KC + Crucial Ballistix 4GB kit

Oddelek: Strojna oprema
221087 (632) s1m0n
»