» »

PC fileserver ali mrežni NAS disk

PC fileserver ali mrežni NAS disk

civava23 ::

Imam cca 20 uporabnikov, ki aktivno uporabljajo skupne podatke (word, excel, foto) iz 1 diska (ATA) v računalniku P4 2,4 512 Mb Ram
Vsi uporabniku imajo program za hitro indeksiranje podatkov in iskanje podatkov, ki kar precej vrti disk.


Ker je vse skupaj postalo prepočasno, razmišljam o zamenjavi in se odločam med omrežnim NAS diskom, npr.

Intel® System SS4000-E http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...

ali Buffalo linkstation

Ali so ti mrežni NAS diski namenjeni bolj arhiviranju in občasni uporabi podatkov, ali so uporabni tudi za aktivno delo več uporabnikov hkrati ?

oziroma, namesto da bi namesto NAS diska kupil PC ranga cca 400 € (+ cena diskov), ki ga bi uporabljal kot fileserver (windows server 2003)


Katere diske mi priporočate ?
Ali pri WD 150 MB Raptorjih (SATA I) opazna bistvena razlika v hitrosti iskanja in branja primerjavi z npr WD SATA II diski ?

Shinobi ::

Pri WD raptorjih je razlika opazna kadar so datoteke manjse kot njegov cache. Se pravi pridejo v postev datoteke, ki so manjse kot 16MB. Tarkat se ti bo poznalo. Ce pa bos kopiral AVI, DIVX in podobne stvari, bo pa vseskupaj najmanjs 40% slabse kot da si kupis 2x 1000GB disk in jih das v RAID 0 - pa se ceneje bo. Moras se pac odlociti. Poleg tega je tudi odvisno, kaksen sistem imas gor. Zdaj ce imas Windows ali Linux z GUI (Gnome, KDE) se ti nebo kaj dosti poznalo. Ce pa imas zgolj file server za manjse datoteke (manj kot 16mb), potem pa bos prisel v prednost.

Problem pri operacijskih sistemih je, da imajo veliko caching-a v ozadju ali pa swap datoteke. In ko ti OS zacne nalagat SWAP datoteko, ti bo zapolnil cache od hard diska in vsa prednost je izgubljena.

Raptorji se nabjolj izkazejo ko delajo izrecno z malimi datotekami. Takrat so hitri. Se pa jih obremenjujes zraven se z OSom pa ne bo razlike. Raptorje priporocajo za streznike med drugim tudi iz tega razloga, ker imajo daljso zivljensko dobo. Samo cena tega ne opravicuje. Namesto 150GB si lahko danes ze 2 terabajta kupis. Pa ce ti bo en disk crknil kupis novega. Uporabniki bodo bolj cenili prostor kot tiste milisekunde, ki bodo v najvecjem primeru neizkoriscene.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Shinobi ()

civava23 ::

Kaj pa če naložim Windows Server 2003 na poseben disk in uporabljam Raptorja samo za podatke ?

Ali je morda bolje imeti sistem (zaradi hitrosti na istem disku kot podatke ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: civava23 ()

Shinobi ::

Sistem + podatki na istem disku vsekakor ne bo hitreje. Zakaj? Tudi ce imas vec particij, disk vedno bere na enem mestu. Ce mora skakati za sistem (caching, swap, etc) po podatke, potem morajo "database" podatki cakat, da se oni sprosti. Ce imas locena diska, lahko skace sistem po enem disku, podatki pa vzporedno po drugem. Kolko pa je tu performanence gain pa je vprasljivo. Vsekakor je boljse ce lahko dva diska povsem nemoten in paralelno sarita za razlicne taske, kot da vec taskov stoji v vrsti da pride do dostopa za disk.

Mr.B ::

Za en raptor dobiš štiri diske v Raid 10, ki pa je bolj zanesljivo, in hitreje kot en raptor...

Rabiš en par diskov v raid 1 za sistem, ter štiri diske v raid 10 polju. za sistem, vzemi, dva stara diska, ali pa naredi sliko sistema, če odleti disk, samo image restavriraš.. za štiri 500 GB diske boš dal cca 300€, imel bo 1 TB prostora.... Večina plat tam za 100€ ima 6 sata priključkov, če hočeš performanse po boš moral investirati v resen radi Sata ali sas krmilnik tam okoli 400€ .... Giga kartico priključi na konkretin switc, ne tistega za 50€ , pa bo... drugače pa brand name, ali podobno, na koncu, niti ni toliko dražje...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Shinobi ::

Glede "resnega" SATA krmilnika se ne pusti naplehtati. Hitrostni performanc je zanemarljiv (+-2%). Edina prednost hardwarskih raid krmilnikov je, da imajo dodeljen pomnilnik in ce se kaj zgodi, lahko poskusajo podatke resit iz pomnilnika na kontrolerju. Gledal sem teste teh krmilnikov in v hitrosti ni nobene razlike z maticno plosco, je pa res, da so zaradi dodeljenega pomnilnika bolj stabilni. Hitrejsi pa definitivno niso.

Mr.B ::

Dober sata Raid krmilnik seveda ni Promis FastTrack, ampak kak 3ware in podobno Link1.
recimo ta serija....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RAID na osebnem računalniku

Oddelek: Kaj kupiti
394324 (1887) pegasus
»

Nova najhitrejša diska iz Western Digitala

Oddelek: Novice / Diski
398867 (7297) driver_x
»

Hitri diski proti RAID-u

Oddelek: Novice / Diski
304697 (3526) LuiIII
»

2xMaxtor 120GB(2MB) v RAID-0 *Nooro*! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Strojna oprema
18413687 (9291) matrix2
»

Pomoč - Raptor.

Oddelek: Strojna oprema
492158 (1546) billy

Več podobnih tem