» »

MacBook Air

««
6 / 6
»
»»

strictom ::

jype, ubuntu mi ni delal ker imam "prenov" komp.

In nikol se ne konča tam "samo to vpišeš in bo super". Vedno je treba spreminjat neke fajle jebene. Rajš pritisnem 5x next in dela. Linux nebo nikol tako popularen ker rabiš fucking diplomo zanj ;((
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

Matevžk ::

Seveda jo rabiš. Saj jo za Windowse tut. Sam da slednjo maš, prve pa nimaš. In potem vpiješ, kako je primerjalna književnost bedna in neuporabna, ker je ti ne obvladaš in nisi diplomiral v tej smeri. Heh.
lp, Matevžk

strictom ::

Matevžk ... V Ubuntuju sem se jebal 3 ure za jebene ATI R600 driverje. V XPjih, samo next, next, reboot in je delalo. Wide screen mi v Ubuntuju ni delal. Zajebancij je bilo z driverjem za procesor, zvočno in mrežno.

Drkanje po raznih How-Tojih mi je presedlo.

PS.: Zraven mene so se jebali tut eni trije Linux zealoti in jim ni porajtalo zakaj se mi xorg ne zalavfa, zakaj mi mrežna ne dela, ... Uglavnem nč ni delalo on the fly. To zame ni vredo OS.
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

Matevžk ::

To zame ni vredo hardver. Mam kle tri čist nove mašine (pa ne bom šel prepisovat specifikacij), na Windowse sem gonilnike tlačil eno uro, pa imam še vedno eno "neznano napravo", za katero niti sam ne vem, kaj naj bi bila, Windowsi pa tudi ne.
Sem dal gor Ubuntu, ja, alternative install CD ni prepoznal omrežne kartice in mi še vedno ni jasno zakaj, LiveCD jo namreč je, inštalacija b.p., VSE dela. In to dela hitro.
Kaj je pa z alt. cedejem narobe, morm pa raziskat in prjavt hrošča ....
lp, Matevžk

poweroff ::

No konkretno sem bil zraven, ko je pizdil, ko je hotel v OSX nastaviti dostop do WPA2 omrežja. V Ubuntu je šlo z nekaj kliki. Pa tudi nameščanje softwera, popravki, itd., je v Ubuntu precej bolj userfriendly spedenano.

Ja, res je, da rabiš ustrezno strojno podporo. Ampak tudi OSX ne teče kar povsod.

Luka Mali pač ne pozna zadev in živi še v prejšnjem stoletju. Tudi prav.
sudo poweroff

noraguta ::

matevžek če znaš z ubuntujem naredit vse kar rabiš ne vem zakaj se trudiš z windowsi , katri so pregovorno slabše podprti z gonilniki. ALI PA LAŽEŠ?????
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

poweroff ::

Jaz govorim iz predpostavke, da imamo hardver, ki je 100% podprt v:
- Linuxu
- Windowsih
- OSX

V tem primeru se gleda sam usability sistema. MIslim,d atukaj zmaga Ubuntu.

Drug problem je odstotek hardvera, ki je podprt pod nekim OS-om. Tukaj sicer zmaga OSX, Linux pa je na zadnjem mestu. Toje jasno, jasno je pa tudi, da se zadeve izboljšujejo in to hitro.

Tretja stvar so pa programi ki tečejo pod posameznim OS-om. Tukaj je seveda v prednosti Windows, vendar na posameznih področjih sta pa v prednosti OSX in Linux.
sudo poweroff

noraguta ::

Matthai ja strinjam se wdm bi rad videl v linuksu podprt.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Matevžk ::

@noraguta: na svojih mašinah imam Linux in skoraj vse naredim v tem. Imam pa tudi eno virtualno mašino z windowsi, v kateri postorim stvari, ki se tičejo windowsov. Pač delam tudi za druge kaj in nekateri imajo windows-specific stvari in softver.
Mašine, o katerih sem pa govoril, pa niso moje, so od manjšega podjetja, v katerem sem odgovoren za informatiko. Po zelo dolgem razmisleku in testiranju sem se vseeno odločil, da dam na mašine Windowse, izključno zaradi nekaj programja, ki teče le na Windowsih (na wine pa ne zanesljivo). Žal si s temi programi služimo kruh in čeprav bi zamenjava večine bila možna, je to prevelik projekt za podjetje, ki lahko tako malo sredstev vloži v informatiko (tokrat je bilo ceneje kupit windowse in se ukvarjat z njegovimi težavami).
lp, Matevžk

Luka Percic ::

Moderatorji boste ukrepali?
Matthai podlo spreminja moj nick.

pač ne pozna zadev in živi še v prejšnjem stoletju. Tudi prav.

Ah kje pa, pred dvemi meseci sem prjatlu naroču naj si inštalira ubuntu. To mu je tudi uspelo.

Problem je nastal ko je recimo hotel pognat wine, pa je za to moral pisat ukaze v terminal window.
Še minuto nazaj navdušen da ma "linuxe", je rekel da se on tega ne gre.

Mene ne moti pretirano, neda se mi pa pomagat pri vsaki malenkosti vsem sorodnikom. Še winse so se komaj navadli kroti.

Zato pač odsvetujem. Zaenkrat.

Se pa že veselim trenutka ko bo ubuntu (ali kakšna druga distribucija) pripravljena za široko publiko (ja, vem da je za pisarniška opravila že čisto ok).
Ena zastonj reč več je vedno dobrodošla.

Zanimivo tudi ko nam govorite da ima večina diplomo iz winsev, a je nima iz linux. To je seveda res.
Pravtako pa imamo diplomo iz qwerty ja, pa nam zato nihče ne vsiljuje drugačne razporede.

Sej se izboljšuje. Imo glavno kar manjka je še en res preprost virtualizacijski software(vdelan). Tak ki ga niti ne opaziš, ampak ko klikneš na win aplikacijo te vpraša da kje maš kopijo winsow- ti mu pokažeš, on namesti winse (jih sproti še oklesti)- ter odtakrat požene vse programe kot da so native- brez prikazovanja sledi namizja winsev(tako kot imajo virtualizacijski za osx- ampak le tej še niso dovolj simple za navadnega userja). No ja, z malce slabšo odzivnostjo ter precej večjo porabo rama.

Ampak kolikor vem opensource skupnost hoče "vsilit" klone programov, zato nisem siguren da bo kaj takega kmalu.
Želim pa uspeha, le da nisem fanatičen kot Matthai- ki že z svojim podpisom ter izjavami po vsaki možni temi napoveduje world domination- ter kot da se je ta že realnost.
Fanboy pač.
(samo poglejte kdo je v to temo pripeljal linux)

noraguta ::

Žal si s temi programi služimo kruh in čeprav bi zamenjava večine bila možna, je to prevelik projekt za podjetje, ki lahko tako malo sredstev vloži v informatiko (tokrat je bilo ceneje kupit windowse in se ukvarjat z njegovimi težavami).

kruh je milim da le tvoj namen, ideologija glede programja , niti ni pomembna. ne razumi me narobe sam os niti ni pomeben in dan danes niti ni bistvenih razlik med njimi.ampak večji del kar gre za informatiko so namensko razvite zadeve, vsaj po tem kolikor imam jaz iskušenj z administracijo(cca. 30 ljudekov).

Še en ŠIt.:
na koncu če vzdržuješ dovk lifecycle aplikacije pride do podobnih zapletov tudi na drugih OS-ih. samo lotus in unix okuse si poglej.
ŠE- ENou Upravičilo to sploh ne sodi sem. glede AIR BUKA.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: noraguta ()

Matevžk ::

ne razumi me narobe sam os niti ni pomeben in dan danes niti ni bistvenih razlik med njimi.

Ja, se strinjam, gledaš kje boš svoje delo hitreje, ceneje in boljše opravil; škoda le, da (kot pri vseh stvareh) in nekega superOS, v katerem bi bile vse stvari najlažje; ene so v enem, druge v drugem, spet tretje so show-stopper za nek OS.
Kar sem napisal (in v to debato uvedel neko firmo in neko informatiko, ki je res offtopic), sem napisal zato, ker si posumil, da lažem glede redne uporabe Linuxa.
lp, Matevžk

noraguta ::

lažnivec ni toliko osebno , mislim da je letel na občestvo ....
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

poweroff ::

Glej Luka,

jaz svojim kolegom tudi odsvetujem uporabo Linuxa na horuk. Svetujem pa, da si za začetek namestijo dual boot in se malo razgledajo po sistemu.

Poleg tega bi pa v podjetju v službo raje vzel nekoga, ki pozna Windows IN Linux, saj taki ljudje veliko bolj razumejo delovanje računalnika in se posledično tudi v Windows bolje znajdejo.

Jezi me pa, ko kdo govori o zadevah, ki jih ne pozna, ko skratka bluzi.

In da se vrnemo nazaj an debato. Govora je bilo o tem, da je za kakšnega kupca morda OSX pomembna prednost zaradi katere bi kupil MBA.

Jaz sem samo rekel, da to ni nujno res, da obstajajo tudi drugi sistemi, ki so bolj usable. Treba se je samo otrest strahov in nerealnih predpostavk o teh OS-ih.

Seveda je tukaj nekaj pogojev:
- da je podprta vsa strojna oprema (enak problem je pri OSX)
- da delajo vsi programi, ki jih uporabnik potrebuje (tudi uporabniki OSX imajo težave z Windows softwerom)

Če torej ta dva pogoja izpolnš, se lahko usmeriš zgolj na usability in varnost OS-a. Moje mnenje je, da je tukaj v prednosti Ubuntu. Da torej MBA ni tao superioren na tem področju, kot nekateri mislijo.
sudo poweroff

MrStein ::

V tem primeru se gleda sam usability sistema. MIslim,d atukaj zmaga Ubuntu.

Če ne bi bilo dobesednega plazu bugov, bi mogoče opazil ta superiorni usability.
(PS: kak particijo kreiram na praznem delu diska z ubuntu ? Probal sem že... aja, čakaj, moralo bi biti simpl, zato ne bom tu nakladal.)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

JohanP ::

Se vi sploh zavedate, da se prerekate o tem, na katerem operacijskem sistemu X lažje napiše/sprinta dopis in pregleda pošto?

Če je govora o malce bolj kompleksnem delu, npr. grafičnem oblikovanju, da ne rečem načrtovanju, pa glede na lastne izkušnje lahko rečem, da linux v primerjavi z Win / OSX zaenkrat še vedno spuši na polni črti.

Ne poznam osebe iz moje stroke, ki uporablja Winse in fura dual boot oz. emulira, ker nek program ne dela v Windowsih. Tisti, ki imamo gor linux, ga imamo bolj zaradi tega, ker je to pač fensi oz. preizkušamo, kakšna je delovna izkušnja na drugem OSu. Vsi za katere vem, da imajo Maca, "emulirajo" winse zaradi določenih programov, ki na Macu ne delajo oz. so na Macu u podnu. Tisti, ki imamo gor OSX, ga imamo bolj zaradi tega, ker je to pač fensi oz. hočemo vedet, kakšna je delovna izkušnja na drugem OSu.
Ne poznam osebe, iz stroke, ki bi vse počela na linuxu - katerikoli distribuciji.

Nenazadnje pa je vse v marketingu. Od ust do ust gre do neke mere - znotraj neke delovne skupine. Če pa si dejansko hočeš odrezat kos pogače, je treba nastopit z nekim tržnim načrtom in pripeljat zadevo v stanovanja. Ne vem za tujino ampak pri nas še nisem videl prave reklame za ubuntu ali katero drugo "distribucijo". Ko bo tast namesto: "Sem videl reklamo za tisti nov sistem - Vista. Pa sem mislil, da bi nadgradili rač. v dnevni sobi", rekel: "Sem videl reklamo za nov distro Ubuntuja in izgleda dobro. Pa sem mislil, da bi nadgradili rač. v dnevni sobi", bo zadeva dejansko konkurečna Win/OSX.

Bistri007 ::

Daj no daj, nekateri celo na Visto 32-bit nočejo iti zaradi kompatibilnostnih težav, da ne govorim o Visti 64-bit. Ni fora v samem OS, pač pa o celotnem ekosistemu. Tu Vista !počasi! pridobiva. Mogoče je treba spremenit par vrstic kode, pa še enkrat narediti rekompilacijo. Portanje na OS desetko ali desetine linux distribucij je pa čisto nekaj drugega in težjega. In DRAŽJEGA.
Neumno bi bilo, da bi kot mala softverska firma šel v projekte, iz katerih ne bodo prišli cekini (tj. podpora za eksotiko).

MBA - OS deset je pač nek feature. Če ga rabiš, ga pač vzameš.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

zee ::

ce sportas na eno distribucijo, si sportal na vse...
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

poweroff ::

Če ercimo govorimo o profesionalnem video editingu - obstaja natanko EN software, ki omogoča delo z NEOMEJENIM številom video trackov in ima podprto katerokoli ločljivost (raw, ne "samo" HDTV).

Zadeva žal laufa SAMO na Linuxu.
sudo poweroff

darkolord ::

(dva čist nepomembna detajla)

driver_x ::

se opravičujem za off-topic ....

@mathai: kaj priporočaš za urejanje videa v linuxu?

poweroff ::

Takole je. Profesionalno orodje, ki je res zmogljivo, vendar precej uporabniško neprijazno je Cinelerra.

Se bo pa to upam počasi začelo popravljat (hint: naša ekipa rabi še kakšnega developerja) ;)
sudo poweroff
««
6 / 6
»
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novosti z Applove predstavitve (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
5629967 (25916) PrimozR
»

Apple predstavil lep venček novosti (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
6127250 (23208) SkipEU
»

Apple predstavil posodobljene MacBook-e in MacBook Pro-je

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
215924 (4822) dejanslo
»

Po MacWorldu, ogled vseh novosti

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
155120 (3739) Tear_DR0P
»

Novi iMac in G5

Oddelek: Novice / Ostale najave
273022 (3022) IceIceBaby

Več podobnih tem