» »

izjave politikov

izjave politikov

tsh2 ::

1. bush je rekel "the google" in so se vsi američani zgražali kako je butast ker je uporabil "the". meni to ni čisto jasno, ker ni angleški moj materni jezik. nisem razvil popolnega občutka kdaj se uporabi "the" in kdaj "a". najbrž je zato, ker je google samo eden, ampak vseeno mi ni čisto jasno.

2. izjave janše in vizjaka o kruhu. že stokrat sem slišal razlago novinarjev, še nikoli pa originalne izjave in konteksta. me ne bi presenetilo, če bi se izkazalo, da naši levi novinarji (namerno?!) napačno razlagajo njuni izjavi.

Pegaz ::

1. The se uporablja takrat, ko misliš na točno določeno stvar, za katero vsi vejo da misliš nanjo. Npr. igrate košarko in rečeš 'Pass me the ball'. A se uporablja takrat, ko ne misliš na točno določen objekt. Npr. da je 10 žog v košari, nekdo stoji zraven in ti rečeš 'Pass me a ball'.

hokuto ::

tvoje vprasanje kaze, da ti manjka kak drug "obcutek", ne pa "kdaj a, kdaj the". "a google" bi bilo namrec se bolj narobe glede na to, da je samo en in zelo specificen. tudi "a george bush" verjetno ne bos rekel, kar bi bilo primerljivo. prav je seveda brez obojega, ni tu dileme a/the.

citat jansa:
"Ni kritično če merimo inflacijo s tem, koliko se je podražila škatlica cigaret. Če v vseh smetnjakih po mestih vidimo štruce kruha, ki gledajo iz smetnjakov ne pomeni, da je zadeva alarmantna"

citat vizjak:
"Naj jim ne bo odveč kdaj pojesti tudi kak dan star kruh."

kontekst je pa rast inflacije v sloveniji oz. ali je ta problematicna, nanasajoc se na dvig cen hrane. glede na to, da so nasi novinarji kot pravis "levi", predvidevam, da si bos znal citata pravoverno razlagat.
doke!

tsh2 ::

tvoje vprasanje kaze, da ti manjka kak drug "obcutek", ne pa "kdaj a, kdaj the". "a google" bi bilo namrec se bolj narobe glede na to, da je samo en in zelo specificen. tudi "a george bush" verjetno ne bos rekel, kar bi bilo primerljivo. prav je seveda brez obojega, ni tu dileme a/the.


ja saj, narobe si me razumel. na splošno sem rekel, da nimam razvitega občutka, kdaj se uporabi "the" ali "a" ali nič. ker nisem dobil zadovoljivega odgovora bom ponudil svojega: "the" se uporabi takrat, kadar je možnih več primerkov predmeta, npr. "the ball", poveš katero žogo izmed večih možnih žog imaš v mislih. ker je primerek googla ali busha samo eden ne moreš uporabiti "the". to pomeni da če pri neki stvari ne moreš uporabiti "a" potem tudi "the" ne moreš. izjava busha v slovenščini bi zvenela nekako takole: "uporabljam tisti google izmed tistih googlov", ali "uporabljam določeni google" ali še bolje: "uporabljam tisti google, o katerem se pogovarjava". se mi zdi, da je ta razlaga kar prava.

ja naši novinarji so levi, vztrajam :)
hokuto, ne maram tvojega nekoliko žaljivega in vzvišenega tona. ali si samo domišljam?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tsh2 ()

hokuto ::

samo domisljas si, da ga ne maras :P j/k
sicer pa to ni bil moj namen in sva se ocitno narobe razumela, kot prej glede tvojega obcutka.
doke!

Thomas ::

Sploh ni tako narobe "the Google". Kot bi v slovenščini rekel - "na tisti Google poglej, ki ga odpre tvoj brskalnik, ko ga zalaufaš".
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Tudi vprašalnica "_The_ Google?" je povsem pravilna in razmeroma pogosta.

Izi ::

Bush je, kot je splošno znano, zelo šibek v zemljepisu :D in je izjavil: "One of the things I’ve used on the Google is to pull up maps."
Slovnično ni s stavkom nič narobe, se pa sliši smešno za nekoga, ki se poleg Angleščine spozna tudi na računalnike.
Glede slovnice se mi zdi lep komentar na Bushevo izjavo: "I wonder on which one of "the internets" he uses "the Google"?"

Drugače pa se da iz stavka razbrati, da Bush uporablja storitev Google Earth, da lažje pošilja svoje vojake, delati red, po svetu :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

Steinkauz ::

Jp, NASA tut uporablja google earth, k ne premorejo svojih satelitov :P

hokuto ::

ne spet pametovat tam kjer ni treba, sploh folk s precej aproksimativno anglescino kot je thomas (kar si ti rekel v slovenscini, bi bilo look it up on that google...). "the Google" je naceloma narobe, v primeru kot je to uporabil bushie pa sploh, kar je bilo tudi prvotno vprasanje. zaenkrat je google samo en in nima dodajanje "the" pred njim neke posebej primerne uporabe. pred lastnim imenom pa pride recimo v postev v naslednjem primeru: "i saw michael jordan. the michael jordan?". ker je jordanov pac vec, sirse relevanten pa samo en, vprasevalec z uporabo "the" naredi to razliko, kot bi jo lahko ze pripovedovalec, ce bi takoj rekel "i saw the michael jordan" in bi bilo vsakemu jasno katerega misli.
doke!

Avby ::

To da je Bush bolj komik kot retorik mislim da je samoumevno. Saj tudi sam gradi imiđ na tem pristopu. Mar ne?

Thomas ::

okuto je bolj aproksimativno ... recimo seznanjen.

The Sun. The Sun. Pa je samo en Sun. (Plus še sen 10^20+ .. suns).
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Izi ::

Avby, tukaj si precej poenostavil zadevo.
Osebno sem prepričan, da Bush nima namena izpasti komično :D

Ni tako šolan in načitan, kot ostali politiki in zato včasih marsikomu izpade komično.
Moram pa reči, da se meni to ne zdi komično. Vsakemu se kdaj zgodi, da nečesa ne zna in ponavadi zadeva ni komična, prej obratno, ima lahko precej tragične posledice.

Bush je po duši kavboj in tako tudi vodi zadeve. Osebno se mi ne zdi slab človek, ki bi rad namenoma komu škodil.
On se trudi reševati probleme po zdravi kmečki logiki. To je v bistvu pozitivna lastnost, ki pa v politiki, nekako ne pride do izraza.
Načeloma so politiki najbolj podla, zahrbtna in brezčutna bitja, kar se jih je skotilo na našem planetu.
Če imaš v sebi vsaj kanček človečnosti potem izstopiš iz politike že davno preden dosežeš kakšen omembe vreden položaj.
Bush pa je nekako po naključju, predvsem zaradi svojega očeta, prišel na vodilni politični položaj in sedaj se nekako ne znajde v tej grobi in umazani igri brez pravil.

Zadeve poskuša reševati, po zdravi kmečki logiki in kot mu narekuje srce. Tega v politiki do sedaj še nismo videli in deluje absurdno. Poleg vsega je tudi bolj ali manj neučinkovito.
Zadevo, ki se jo lotiš reševati z srcem boš ponavadi zapletel do te mere, da bo rezultat slabši kot če bi vse skupaj pustil pri miru >:D

Uspešni politiki so brezsrčni prasci, kot na primer Stalin. Če dosega cilja zahteva milijon mrtvih nič ne de, važno, da je cilj dosežen hitro brez kakršnih koli ugovorov.
Tudi Hitlerja bi lahko opredelili kot dobrega politika, dokler ga na koncu niso izdala lastna čustva in je zadeve prignal v skrajnost prek vseh mej.

Bush je torej predober človek za učinkovitega politika. Ni najbolj izobražen in zato vedno podcenjuje nasprotnike. Zaradi svoje osebne dobrote pa je preveč neodločen, da bi potegnil hitre in učinkovite poteze.
V zgodovini bo zato ostal zapisan kot slab politik.

V zgodovinskih učbenikih bo vedno pisalo, da so se Muslimanski skrajneži v času njegovega vladanja najbolj okrepili v vsej zgodovini in mogoče bo prav on kriv za največjo morijo v zgodovini človeštva, ki se vse bolj neizogibno bliža.

Avby ::

Jaz pa menim da Bush bi zamenjal "dobroto" za dolarje. (Nafto). Kadarkoli in kjerkoli.

Izi ::

Jaz pa menim da Bush bi zamenjal "dobroto" za dolarje. (Nafto). Kadarkoli in kjerkoli.

Meni se zdi, da kar se denarja tiče so to bolj pritiski njegovih "svetovalcev". Sam ne potrebuje več denarja kot ga ima.
Tudi če je "glavni šef planeta zemlje", ne more o vsem odločati sam. Še posebno kar se tiče denarja. Če ne bi upošteval navodil "svetovalcev" bi se mu hitro lahko zgodila kakšna "nesreča". Podobno kot Kenedyu >:D

lufthammer ::

Izi>> Bush je po duši kavboj in tako tudi vodi zadeve. Osebno se mi ne zdi slab človek, ki bi rad namenoma komu škodil.
On se trudi reševati probleme po zdravi kmečki logiki. To je v bistvu pozitivna lastnost, ki pa v politiki, nekako ne pride do izraza.

Izi nal naprej>> Tudi če je "glavni šef planeta zemlje", ne more o vsem odločati sam. Še posebno kar se tiče denarja. Če ne bi upošteval navodil "svetovalcev" bi se mu hitro lahko zgodila kakšna "nesreča". Podobno kot Kenedyu

Zdej se pa odloči, ali vodi zadeve sam, ali mora poslušat svetovalce?

Pa mimogrede, za enega Gandija ali pa Clintona ne moreš reči, da je bil brezsrčen prasec, ali pač?

Tudi ljubitelji Tita ti bodo zamerili.8-)

jype ::

lufthammer> Tudi ljubitelji Tita ti bodo zamerili.

Absolutno. Saj Tito je bil daleč najbolj človekoljuben od vseh! Vse, kar je bil prisiljen slabega storiti, je posledica dela temnih sil, koordiniranih iz centrov iz ozadja!

Izi ::

Recimo Gandija jaz sploh nimam za politika, on že bolj spominja na kakšno versko ikono :D
Vsekakor dober človek. Ampak kot politika ga nebi nikoli izpostavljal.
Clinton kot politik tudi ni omembe vreden. Pravega mnenja o njem si ne moremo ustvariti, ker je vladal v popolnoma mirnem času in bo verjetno hitro pozabljen.

Se pa oproščam za Tita, ker sem ga neupravičeno pozabil omeniti.
On pa je bil vsekakor eden boljših politikov. Lahko bi ga postavili celo za zgled. Ljudje so (smo) ga imeli radi kljub temu, da je bil diktator in da je imel po koncu 2. svetovne vojne hudo krvave roke. Predvsem je bil vedno mrtvo hladen in po celem svetu so ga obravnavali z strahospoštovanjem.

WarpedGone ::

>> Lahko bi ga postavili celo za zgled. Ljudje so (smo) ga imeli radi kljub temu, da je bil diktator in da je imel po koncu 2. svetovne vojne hudo krvave roke.

Katerega diktatorja pa ljudstvo ne ljubi? En sam primer prosim.
Zbogom in hvala za vse ribe

Izi ::

Katerega diktatorja pa ljudstvo ne ljubi? En sam primer prosim.

You got a point there.

jype ::

WarpedOne> Katerega diktatorja pa ljudstvo ne ljubi? En sam primer prosim.

Do they have a choice?

Thomas ::

> Recimo Gandija jaz sploh nimam za politika, on že bolj spominja na kakšno versko ikono :D Vsekakor dober človek.

To, da je zavrnil uporabo antibiotikov za svojo ženo, da je potem umrla, zase jih je pa vzel - to je zate dober človek?

Ti Izi, si zame precej neveden človek, čeprav je centralni del tvoje samozavesti ta, da si "izobražen in načitan". Si figo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Double_J ::

Ja zase jih je potem vzel, ko je videl nekoga umret ker jih ni vzel.:D

WarpedGone ::

>> Do they have a choice?

Exactly.

Zato priblubljenost med narodom ni noben benchmark za kvaliteto politika. Vse bolj se mi dozdeva, da bolj ko te sovražijo, boljši dejansko si.
Zbogom in hvala za vse ribe

Izi ::

WarpedOne, ni treba da te sovražijo važno je, da se te bojijo.

Thomas, izpostavljaš družinske probleme enega stradajočega Indijca. :D
Četudi se razpočiš, bo še vedno veljal za enega najbolj nenasilnih ljudi na svetu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

Thomas ::

> da bolj ko te sovražijo, boljši dejansko si.

Zagotovo. Če se jim prilizuješ, si navadna reva, ki ne ve, kaj je treba narest.

Ko pa pridejo spet volitve, jim pač poveš, da si še najmanjše zlo in naj raje volijo tebe, kot omejenca in nevarnega norca, kakršen je tvoj velespoštovani tekmec.

Tko se dela dobra politika.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> izpostavljaš družinske probleme enega stradajočega Indijca.

To, da je Črnce dejansko jemal za navadne opice, pa ni ravno "družinski problem".

Vsekakor, "dobri človek iz Negove" je najbrž res bil dobri človek. Ne vem sicer, ampak najbrž.

Gandi je bil pa en kujon.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

tsh2 ::

kaj je kujon?

Thomas ::

kujón -a m (ọ̑) pog. grdoba, porednež: takemu kujonu ne moreš zaupati; vražji kujon / to je pa star kujon / kot nagovor nikar se ne izgovarjaj, kujon kujonasti
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> izpostavljaš družinske probleme enega stradajočega Indijca.

Stradajočega Indijca? Raje reci "premožnega odvetnika". Bo bolj prav.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

hokuto ::

The Sun. The Sun. Pa je samo en Sun. (Plus še sen 10^20+ .. suns).

lol... vsakic, ko odpises, zamudis idealno priloznost, da se ne osmesis.
doke!

tsh2 ::

thomas je dal dober primer: "the Sun" je primer, da ni nujno vse, kar obstaja samo eno, brez "the". dobro bi bilo slišati neko razlago, zakaj je tako. moja razlaga: imena sigurno nimajo "the", predmeti (miza, kamen,...) pa sigurno imajo. sonce se da v kategorijo predmetov in zato ima "the", lahko se pa gleda na besedo "Sun" kot da je ime in takrat je brez "the".

whatever ::

Verjetno gre pri teh primerih kot je Thomasov The Sun za neko specifiko povezano s planeti in zvezdami. Ker rečemo pogosto tudi The Earth. V slednjem primeru gre pomojem za diferenciacijo (v angleščini) med Zemljo kot planetom in zemljo kot prstjo. Čeprav je prst v angleščini lahko tudi soil... Zakaj bi pa kdo rekel The Sun pa ne vem, mogoče res zato ker pod sonca lahko smatramo tudi vse ostale zvezde. Firma Sun in Phoenix Sunsi verjetno še niso obstajali takrat ko se je fraza "The Sun" uveljavila v angleščini, da bi bilo zato smiselno pisati se tisti "the" spredaj. :)
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

jype ::

The Sun je cajteng.

lufthammer ::

>>> Recimo Gandija jaz sploh nimam za politika,...

Ti ga kar imej. Ima Thomas prav, ni bil nikakršen angelček, ni bil pa prasec tipa Stalin ali bebec tipa Hugo Rafael Chávez Frías...

Thomas ::

> lol... vsakic, ko odpises, zamudis idealno priloznost, da se ne osmesis.

Točno zate.

"The Sun" in "The Google" - kakšna je razlika? Zakaj nekje sme biti "the", nekje pa ne?

Sploh ni nikjer definirano. Naslanja se na nek meglen občutek večine ljudi. Občutek, ki se spreminja.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

gkovac ::

En lep primer uporabe "a" in "the" predloga v angleščini nam da film Sneakers (1992). Ko fantje ugotovijo kaj so našli vpraša Carl: "So, it's a codebreaker?". Nakar mu odgovorijo: "No, it's THE codebreaker."

razlika je med navadnim "razbijalcem" šifer in pa takim, ki razbije vsako šifro :D
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gkovac ()

hokuto ::

megleno je tvoje znanje anglescine (pa ne samo to). razlika je, da je "the sun" pravilno, "the google" pa napacno. zdaj pa tec jokat native govorcem, da se pa tebi tako ne dopade in da ni prav, da se smejejo bushu, ko dela napake.
doke!

Thomas ::

Ti, ki si tako pameten, povej, zakaj je "The Google" nujno napačno.

You may use the Web.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

NoComent! ::

The Use and Non-Use of Articles
The is not used with noncountable nouns referring to something in a general sense:

[no article] Coffee is a popular drink.
[no article] Japanese was his native language.
[no article] Intelligence is difficult to quantify.

The is used with noncountable nouns that are made more specific by a limiting modifying phrase or clause:

The coffee in my cup is too hot to drink.
The Japanese he speaks is often heard in the countryside.
The intelligence of animals is variable but undeniable.

The is also used when a noun refers to something unique:

the White House
the theory of relativity
the 1999 federal budget


Presodite sami.

Ziga Dolhar ::

No comment.
https://dolhar.si/

mchaber ::

The is also used when a noun refers to something unique:
.

hokuto ::

poleg ze povedanega:
Businesses
Names of businesses don't take the: BMW, British Airways, Microsoft.

in google je firma, tako kot microsoft. predvsem pa je to doloceno zaradi uporabe. mesta naceloma tudi nimajo the spredaj, pa je vseeno pravilno the hague, podobno the netherlands, ceprav so drzave sicer naceloma brez the. seveda bi lahko bilo prav tudi "the google", celo "fke google" bi lahko bilo prav, samo v eni drugi anglescini, v enem drugem prostor-casu. tu in zdaj je v anglescini naceloma pravilno google brez the in bush ga je zato posral.

ps. in ja, v istem odgovoru je naredil hujso napako, kot "the google": "It remind me of where I wanna be sometimes."

pps. ce si pa res zelo mocno zelis "the google" je pa tukaj nekaj zate ;)
doke!

Gandalfar ::

zakaj pa ne bi mogel bit "the google" -> iskalnik, ki je na www.google.com, "Google" kot sam pa firma sama?

tsh2 ::

Če bi rekel I use the Google search engine bi bilo pravilno. Njegov namen uporabe the je mogoče bil, da se distancira od firme, da ne bi delal reklame, ali nekaj takega.

Sun, Earth in Moon imajo the, Mars, Venus pa ne. Zanimivo. Se mi zdi, da je zato, ker je popolnoma jasno, da sta Mars in Venus imeni. Za Sun, Earth in Moon pa ni tako jasno, da so imena, ker lahko nastropajo v raznih metaforah itd.

hokuto ::

Če bi rekel I use the Google search engine bi bilo pravilno.

res je. ampak ni tega rekel, tvoje razpredanje zakaj je morda rekel kot je, je pa v najmanj hecno ;) btw kot lahko vidis npr tukaj, se earth lahko pojavlja v obeh oblikah (z in brez the). ampak vse to je za google irelevantno. ce hoces analogijo, jo isci pri web straneh (zraven opravimo se z gandalfarjevo potrebo po "dveh" googlih in vidimo, da cetudi locena, sta oba brez the):
i saw it on youtube
i read it on slashdot
i laughed at it on slo-tech
i found it on google
vse brez the, enako kot tv in radio postaje (analogija elektronski mediji):
i saw it on cnn/nbc/hbo/slo 1/pop tv...
i heard it on wdpk/deep mix moscow radio/dublab/val 202...
doke!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V osončju sedaj le 8 planetov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5811409 (6709) Thomas
»

Mozilla Jetpack za enostavno izdelavo dodatkov

Oddelek: Novice / Brskalniki
93959 (3338) techfreak :)
»

Google in proizvajalci toženi zaradi Androida

Oddelek: Novice / Android
183890 (2891) opeter
»

Odkrit nov planet, dokaj podoben Zemlji (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
716606 (3958) Mahdi
»

Sun in Google se bosta medsebojno oglaševala

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
153861 (2871) DCER

Več podobnih tem