» »

Katera vrsta nosilca za daljše obdobje?

Katera vrsta nosilca za daljše obdobje?

rokec_mx ::

Pozdrav!

Imam veliko enih starih dvdjev(video), ki pa ne bodo več dolgo zdržali(praske, starost...).
Zanima me ali se splača kupiti prenosni disk(500Gb ali 1Tb), zato da bi na njem hranil podatke(video, slike...)?
Kako dolgo(koliko let) pravzaprav ostanejo podatki na disku, če jih ne spreminjamo? Tega nisem na googlu nikjer zasledil.
Oziroma, glavno vprašanje se glasi, katera vrsta spomina je pravzaprav najbolj primerna za arhiviranje za daljše obdobje?

Hvala za odgovore.
Lp, Rok

roli ::

Mislim, da najdlje zdržijo podatkovne kasete! Na žalost pa so zapisovlaniki dragi same kasete pa tudi niso najcenejše (72 GB kaseta okoli 21€ (cene iz mimovrste)). Res pa je, da je to bolj namenjeno za podatke, ki jih redko rabiš (torej za razne varnostne kopije...). Tako, da mislim, da je 1TB disk dobra izbira, ni pa najbolj varna glede na to kako radi crkujejo. Jaz bi disku prisodil okoli 5 let delovne dobe:D . Seveda pa lahko crkne po dveh letih, lahko pa po desetih.
http://www.r00li.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roli ()

opeter ::

Jaz bi na tvojem mestu raje vse skupaj prekopiral na nove DVD nosilce (recimo kak Verbatim, Iomega, Hyundai ipd.)... lahko pa narediš seveda dvojno kopijo.

k4vz0024 ::

...in vsakič, ko izdelajo novo vrsto zapisovalne naprave, na nov tip nosilca (npr. blueRay in podobno).

Opkow ::

Ker so se tudi pri meni v arhivu zaceli pojavljati DVD-ji z CRC errorji in pri nekaterih znaki obrabe zaradi pogoste uporabe, sem se po daljsem premisleku odlocil, da bom presel na zunanje diske. Glede na to, da ne bodo laufali 24 ur/7 dni se mi zdi, da je bojazen o odpovedi diska oz elektronike odvec.
Sedaj trenutno so najbolj ugodni glede razmerja velikost/cena 500 GB diski, ki so po grobem izracunu samo 2x drazji od DVD Verbatiim medijev (kupujem printable medije). S tem, da ti odpade zamudno snemanje in preverjanje kvalitete posnetka.
In diski imajo pri meni se eno prednost. Ce ugotovim, da mi manjka kak podatek oz materilal, lahko mirno dodam k obstojecem podatkom na disku oz jih predstavim drugam, ce primankuje prostora, medtem ko sem DVDje lahko samo stran vrgel. In tudi pri velikih kolicinah DVDjev, ki niso posneti do konca (samo ~ 4 GB podatkov), se na koncu pozna manjek 200-700 MB podatkov na vsakem mediju...
In na koncu je razlika, ali imas na polici eno malo skatlico v kateri je disk, ali imas "bukve" z DVD mediji...

rokec_mx ::

Glede na to, da ne bodo laufali 24 ur/7 dni se mi zdi, da je bojazen o odpovedi diska oz elektronike odvec.


Da, to je res, verjetno bom kar zunanji disk nabavil, ampak če ga ne uporabljamo, se vseeno bojim, da bi se po daljšem času neuporabe in pisanja podatki "razmagnetili". Vrjetno bi s tega vidika blo najboljše da bi vsake npr. 3 leta obnovil podatke na disku, tako da bi se ponovno zapisali(copy, paste). Pametna rešitev?

Opkow ::

ki so po grobem izracunu samo 2x drazji od DVD Verbatiim medijev
Da malo popravim... so 1x drazji in ne 2x... :)

Glede razmagnetenja se nimas za bat... Sicer nisem zasledil podatka o obstoju le-tega, vendar imajo precej dolgo zivljensko dobo. Se vedno imamo doma 4-8 GB diske (cca 10 let), ki jih brat uporablja za backupe... In ce bi kaj manjkalo, bi racunalnik sigurno kej zastokal, da ne more do cesa na disku.

BBB ::

Kar se tiče postopnega razmagnetenja diska, se da to rešit s ponovnim zapisovanjem podatkov, s čemer bo zapis polno namagneten. Pri disku je bolj problem obraba mehanike in pa staranje elementov krmilne elektronike.

DVD-ji in podobni mediji imajo žal precej kemično pogojeno staranje materiala. Tudi če imaš CD/DVD, ki si ga po nakupu vzel iz škatlice, ga zapekel in ga dal nazaj v škatlico ter v predal za nekaj let, bo šel zapis na njem čez čas rakom žvižgat. Moje večletne izkušnje s CD-ji so pokazale, da je ta čas zelo odvisen od CD-ja do CD-ja, pri čemer so bili vsi brez prask, ker sem zelo vesten in jih skladiščim v temnem in suhem prostoru, vsakega pa takoj po peki stestiram z Nero CD-DVD speed utilityem (testa Disc Quality in ScanDisc). Nekateri, npr. SmartBuy so bili zapisani z relativno visoko kvaliteto, vendar so zdržali celo manj kot pol leta (Disc Quiality po tem času pokaže, da na določenih lokacijah CD-ja kakovost izredno upade). Nekateri, kot so TDK ali Verbatim pa držijo zelo dolgo - nekaj sem jih preveril in še kar vztrajajo po 5-7 letih.

Sicer pa po nekaj letih verjetno že opaziš, kateri podatki so res vredni hrambe - če jih v tem času nisi niti povohal, jih verjetno ne boš prav na veliko pogrešal v naslednjih 60 letih :), razen če čakaš, da boš slike in video pokazal svojim vnukom. V tem primeru pa enostavno na nekaj let prepeci podatke na takrat aktualne medije v vsaj dveh izvodih in jih hrani na različnih lokacijah (v primeru požara, poplave, potresa, atomske vojne ;) ipd.).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zanič DVD-ji ali zapisovalec?

Oddelek: Pomoč in nasveti
342467 (1632) Han
»

Disk za življenje (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
789372 (6560) Jst
»

WD Elements disk - računalnik ga ne prebere!? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5310760 (9613) LeXani
»

Kako do podatkov čez 20-40 let? (strani: 1 2 )

Oddelek: Programska oprema
7510139 (7616) Pyr0Beast
»

Življenska doba podatkov na DVD-jih

Oddelek: Pomoč in nasveti
141991 (1991) Kekec

Več podobnih tem