» »

Projekt GNOME praznuje 10. obletnico

1
2
»

zee ::

Gnomova "preprostost" je po mojem mnenju totalno mimo.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

mspiller ::

Uf ste se razpisal :D
Ou yeah bring on the buzzwords...
Sam ne mi rečt da bi mel kao "RAD" delfi-like komponente za zadeve kot so webservisi, network programiranje, podatkovne baze, ipd.
Lej jest te tehnologije tudi uporabljam v sluzbi vsak dan. Zame to pac niso samo eni buzzwordi. Sorry. IDE okolje ti lahko pomaga ogromno. Recimo delphi zgenerira proxy interface za webservice. Ali pa datatype-i iz shem ali pa tipizirani recordseti v .NETu. Ce ne bi bilo to v IDEju, bi verjetno ze sam spisal kak generator. Kot do sedaj za kaksne druge zadeve.
Govoril sem predvsem o jezikih/APIjih in ciljal na to, da nekateri mislijo da je recimo Delfi (pač komponentke in ta jajca ne nujno IDE) ali C#.NET ali Qt ali bilokatera zadeva za vse najboljša izbira - kar pa pač ne drži.
Mislim da noben ni trdil, da je kateri najboljsa izbira. Samo, da ponuja vec od Qtja za manj denarja. Velika razlika.
Kaj je pa narobe z Javo? Hočem reči, j2se je brezplačen, vedno bolj odprt, ustvariš lahko odlične rich client in server aplikacije, API je v redu, obstaja kar nekaj uporabnih IDEjev, po vrhu je pa še cross-platform.
Prav nic :) Razen tega, da mi gre na zivce pri javi je njihov koncept globalnih propertijev. Recimo uporabljas SSL z client certifikatom, kjer imas posledicno probleme potem pri multithreadingu. Ali pa ko ti potem cachira ta certifikat in tudi ce spremenis propertije se se vedno uporablja ta star certifikat. Ali pa property za xml, kjer je bilo v eni aplikaciji potrebno, da se uporablja implementacija od oracle application serverja, ki se ti potem veselo tepe z xerces/xalan, ker potem ne deluje apache digitalni podpis. Da bi tik pred uporabo nastavil property pa ni slo, ker je multi threaded server aplikacija. Eclipse je pa fenomenalen tool. Vedno ko moram presaltati na Visual Studio, mi gre na zivce, ker nima pomagal kot so avtomatsko importiranje namespaceov, definiranje exceptionov, itd itd.
Zato pa se moraš čim prej navaditi kombinirati the best of both worlds - na tistem mestu kjer je treba... drugače bo kriza.
Tocno tako. Trenutno pri meni Qt pac se ni del tega. Ne v sluzbi in ne doma. So pa Delphi, .NET, Java, Python, zadnje case malo manj phpja in Cja. Pac odvisno od potreb. Ali ni bil tvoj prejsni komentar, da .NET ne bos uporabljal za serverske aplikacije. Kaj pa best of both worlds?

Moja "skrita" zelja linuxa je v tem, da bi se dalo transparetno uporabljati knjiznice v poljubnem jeziku. Napises v pythonu class, uporabljas ga potem v phpju. Ali pa napisem knjiznico v cju in jo lahko uporabljam v katerem koli jeziku. Neki v stilu standardiziranih interfaceov za module za skriptne jezike. Ala zelo simple COM, xpcom. Ok ne me kamenjat 8-). Za zacetek, da bi se zmenili php, ruby in python, da bodo imeli enoten interface za module.

simnov ::

zee se razumemo

'FireSTORM' ::

Ne moreš gledat na .NET kot en programski jezik. Saj je tu več M$ BS not, C#, ASP in nevem kaj še vse...
Medtem ko je Qt en programski jezik oziroma knjižnice ki bazirajo na enem programskem jeziku, C++.
Zame Qt ponuja veliko več kot Delphi in mi veliko bolj "odveže" roke kot Delphi recimo. Avtomatizacija nečesa v programiranju mi pa nikoli ni bilo pri srcu. Ko sem bil še na Qt3 sem UI pisal na roke, brez Qt Designerja, zdaj na Qt4 pa nimam več te volje :)
Those penguins.... They sure aint normal....

Mavrik ::

Gnomova "preprostost" je glih tisto, kar ga naredi tako odličnega za uporabo v bolj user-friendly distrojih. Uspeh Ubuntuja tudi deloma izhaja s tega, da ne posilijo uporabnika z miljavžent nastavitvami za vsako malenkost (kaj so kadili designerji KDE control centra mi še vedno ni jasno), ampak maš točno tiste nastavitve kere rabiš pri roki, v 98% pa ti več kot folgajo defaulti. V bistvu so defaultne nastavitve še vedno velika rak rana Linux distrojev za domačo uporabo. Apple lepo kaže, da je udobje tudi v tem, da ti ni treba en kup časa prekopavati po nastavitvah, da narediš program udoben za uporabo. V Linuxu pa je kak compiz-fusion brez konkretnega posega v konfiguracijo popolnoma nagravžen.

GNOME s svojo filozofijo "Čim manj nastavitev, čim bolj preprosto" definitivno gre v pravo smer razvoja vmesnika za prihodnost. Rastoča popularnost Ubuntuja navsezadnje kaže tudi na to. "Power-userji" pa lahko veselo uporabljajo katerega izmed drugih grdih desktopov.
The truth is rarely pure and never simple.

Pithlit ::

izgled gnome je fuj

Kako nek DE/WM izgleda je odvisno predvsem od uporabnika.
Life is as complicated as we make it...

kopernik ::

Razen tega, da mi gre na zivce pri javi je njihov koncept globalnih propertijev. Recimo uporabljas SSL z client certifikatom, kjer imas posledicno probleme potem pri multithreadingu. Ali pa ko ti potem cachira ta certifikat in tudi ce spremenis propertije se se vedno uporablja ta star certifikat. Ali pa property za xml, kjer je bilo v eni aplikaciji potrebno, da se uporablja implementacija od oracle application serverja, ki se ti potem veselo tepe z xerces/xalan, ker potem ne deluje apache digitalni podpis.


Mah, to nima veze z multi threadingom oz. se da vse dinamično izpeljati. Glede implementacij xml parserjev (in podvojenih packageov nasplošno) pa je potrebno razumeti classloading mehanizem dotičnega j2ee strežnika, saj so j2ee specifikacije v določenem delu nejasne, zato vrstni red nalaganja jarov včasih ni tak kot pričakujemo.


Meni osebno je gnome povsem zadosten, z izjemo navigacije med okni (in med desktopi), za katero si namestim superswitcher-ja.

mspiller ::

kopernik:
da ne bova se dodatno smetila se z java related zadevami sem odprl novo temo. Tvoj input dobrodosel.

jype ::

FireSTORM> Ne moreš gledat na .NET kot en programski jezik. Saj je tu več M$ BS not, C#, ASP in nevem kaj še vse...

Pa tudi ne kot na M$ BS. Mono je odlična sodobna platforma, pa lahko rečeš kar hočeš. Potencial bi bil zagotovo večji kot pri Qt, če ne bi Qt podpiral praktično vseh sodobnih skriptnih jezikov (kar je, vsaj po mojem okusu, precej prijaznejša smer razvoja). Obe platformi zaslužita tako pohvale kot kritiko, ampak dejstvo je, da je jedro Gnomea še vedno zgrajeno z orodji, ki otežujejo razvoj in debugiranje.

'FireSTORM' ::

"Power-userji" pa lahko veselo uporabljajo katerega izmed drugih grdih desktopov.

Zakaj je pa kaj drugega grdo? :\

jype:
M$ BS kot M$ crap ali M$ zadevščine.
Potencial večji ali ne, ampak Qt še vedno ni in nikoli ne bo podoben .NET-u, Saj Qt je samo zbirka večih knjižnic ki bazirajo na C++ programskem jeziku. Medtem ko v .NET, C# bazira na C ali C++(nevem), ASP ziher ni več na C ali C++, torej je zbirka večih knjižnic za več jezikov in tudi posamični jeziki. Ampak .NET mi nikoli ni bil všeč. Glede Mono pa koliko sem prebral teh najnovejših zadevic še ravno ne podpira najbolje...

Kako nek DE/WM izgleda je odvisno predvsem od uporabnika.

Točno tako, lepota je relativna.
Those penguins.... They sure aint normal....
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšel je KDE 4.2

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
406318 (3609) hruske
»

Gnome ali KDE? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
799644 (4357) Kostko
»

Pipin odprti termin: Ubuntu

Oddelek: Novice / Kiberpipa
303541 (2942) Jst
»

Nero za Linux! (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
777764 (6312) BigWhale
»

Linux- par vprasanj o Window MAnagerjih...

Oddelek: Operacijski sistemi
221733 (1518) CCfly

Več podobnih tem