» »

Linux- par vprasanj o Window MAnagerjih...

Linux- par vprasanj o Window MAnagerjih...

Brane2 ::

Hojla,

sedaj se ukvarjam z alternativo KDEju, ki je precej bloated in sploh mi ni vsec cenovna politika QTjevh knjiznic pri tem.

Ker je Gentoo Linux rojen za experimentiranja, sem na brzino emergeal par alternativ in se poigral. Njaprej je bilo videt, da je v GNU svtu tuga, saj me je GNOME 2.6 razocaral (nedorecen, nestabilen, pocasen) a otem sem poskusil XFCE4 in sem zaenkrat zelo zadovoljen. Majhen, enostaven, hiter, nezahteven, nastavljiv in kkoncni rezultat je videti super, povsem na ravni tega, kar sem imel v zadnjem KDE-ju..

Vendar je, tako kot vedno, se ene par malenkosti, ki jih na XFCEju ne morem/ne znam dodelati. Tako ne morem imeti ikon in dodatnih orodjarn posebej na mizi, locenih od glavnega panela.

Na Gentoojevih forumih se folk navdusuje nad fvwm, ki je baje zajeban za nastavitev, vendar glede nastavljivosti dalec pred vsemi ostalimi.
Predem zazenem nekaj dni v studiranje tega bi prosil za mnenje drugh. Je stvar (upostevaje komplikacije z nastavitvami kojekakvih rcfajlov) vredna truda ?

Saj tale XFce4 gate para in bi mogoce kar na njem ostal, vendar ti rabim za vse masine v firmi in bi rad enkrat to dorekel in se odlocil, nato pa rezultat skopiral na preostalih 5-6 mashin.
  • spremenil: Brane2 ()

moj_nick ::

Probi se nekaj lazjega skupaj z xfce-mcs-manager (upravlja gtk teme in fonte)

Meni se je zelo dopadel kahakai skupaj s pypanel, ikone imas lahko z idesk ali gdesklets.

Velja pa tudi za enega izmed tistih bolj konfigurabilnih ;)
110111001001010001010000

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: moj_nick ()

Brane2 ::

O.K. Saj XFce mi je vsec, ker je full enostaven- no v primerjavi z ostalimi alternativami, rezultati pa so naceloma super.
En programcek je za konfiguracijo, drugi narise ozadje, tretji skrbi za osnovno vrstico, eventualno cetrti je scrensaver in to je to. Fertik. :D

moj_nick ::

Meni ni bil vsec, ker ima glup panel. Ne mors met window lista in menijev v istem panelu in meniji so taki cudni... raje imam *box style menije, ki se bistveno hitreje odpirajo in imajo samo tekst (ves, kaj klikas). pypanel pa omogoca windows list in pa desktop switcher in ce imas recimo kake dektop applete (gkrellm, wm slit, gdesklets), jih lahko skrijes, da ti ne zasedajo prostora.
110111001001010001010000

CCfly ::

Jaz sem se odločil da bom kar na KDE-ju delal. Namreč odkar sem namestil 3.2.1 in ga nastavil malo po svoje, mi je postal kar všeč. GNOME namizje sem uporabljal kar dolgo, pa sem dobil občutek, da ljudje tam ne vejo čisto kakšne cilje naj bi si postavili.
XFCE se precej lepo razvija, tako da ga bom z zanimanjem spremljal.
Drugače sem pa sprobal že kar precej WM-jev in moram reči da so skoraj vsi zelo nastavljivi, vključno s fvwm-jem. Meni je zanimiv windowmaker, ki je precej hiter in, ko se navadiš nanj, precej funkcionalen. Na žalost je rahlo grd, kar velja tudi za fvwm.

Gandalfar ::

Hm.. zakaj sploh uporabljate namizje? Mislm.. men je vse eno in isto. Bindane tipke na virtual desktope, na vrhu koliko novih mailov imam pa terminal z mlojn tabi pa firefox. Ali je potem res toliko pomembno kateri WM uporabljas?

Kaj je tista stvar, ki vas dejansko odvrne od nekega WM. Kaj je tista stvar .. 'fantje ne vedo kaj dejansko hocejo...'?

BigWhale ::

fvwm is not for the fainthearted. ;) Resno. Ce nisi pripravljen studirati trideset strani manuala, popravljati en kup config datotek in iskati kripticne nastavitve, ki bi jih butnil v xreources, potem to ni zate.

Hm, nevem kako je sedaj ampak fvwm je bil window manager. Ne desktop environment, kot sta KDE in Gnome. Razlika je bistvena.

Probaj Fluxbox ali pa blackbox. Lightspeed in pretty amazing. Oboje tudi Window managerja.

PS: Meni je bil fvwm lep! KDE je grd. Se vedno imam default gentoo KDE theme. se nisem uspel zamenjat. Zakaj tocno sem pa v KDEju in ne v fluxboxu ali pa blackboxu, pa niti ne vem.

Malo pogresam tabbed applications ampak, tukaj lahko na sreco odprem vec sessionov v enem 'Konzolu' ;>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

CCfly ::

Kaj je tista stvar, ki vas dejansko odvrne od nekega WM.

Jaz ponavadi na vsake toliko zamenjam okolje, da probam kaj novega. Je pa res da je trenutno KDE najbolj napredno grafično okolje, IMHO. Je skorajda popolnoma urejeno kot objektno orientirano. Kot tako je dokazano lažje za priučitev in je precej bliže človekovemu razmišljanju. Je pa res da mi včasih precej bolj ugajaj kakšen fluxbox, samo jaz sem geek.

Kaj je tista stvar .. 'fantje ne vedo kaj dejansko hocejo...'?

Poglej kako so razvijali GNOME. Na začetku je bil mišljeno zelo omrežno-centrično, potem so razvili nekaj odličnih aplikacij, vmes zamenjali 4 WM-je, nekatere aplikacije pa so čisto zanemarili (gedit kot primer). Šele z Ximianom, Novellom in Sunom so se stvari premaknile, da bi izboljšali prijaznost in malenkost bolj integrirali zadevo. Da ne omenjam tega, da polovici skupnosti sedaj ni več všeč že tako nedokončam GNOME CORBA framework in ga hočejo nadomestiti z Monotom. Pri KDE je šel razvoj svojo pot in trenutno pač GNOME poseka. No upam pa da se jim bo pri GNOME uspelo končno vsaj zmeniti z Mozillo.org, da stvar speljejo tako kot je bila na začetku zamišljena. Namizje pač že dolgo ni več samo namizje.

PS: @Gandalfar: prijavil sem se na mailing listo za STL. Je to edin medij prek katerega koordinirate razvoj ?

Gandalfar ::

Da ne omenjam tega, da polovici skupnosti sedaj ni več všeč že tako nedokončam GNOME CORBA framework in ga hočejo nadomestiti z Monotom.


A je to pomeni kot uporabniku pomembno? Edina stvar v kateri vidim point je zanemarjen gedit. Ali ima filozofija res tako velik vpliv na vrsto WM?

Ni mi cisto jasno pa sprasujem.


drugace razvoj s-t linuxa poteka preko zasebnih sporocil, foruma, mailing liste, lasten irc kanal, sestanki v zivo, .. :)

Brane2 ::

Meni samo namizje pomeni precej. Je takoj za steklom monitorja moj drugi vmesik z mashino.
Dolocenih stvari sem vajen se iz Winsov in mi veliko pomagas ce jih lahko pustim take, kot so bile.

Poleg tega, to odlocitev misllimm uporabiti tudi na drugih strojih in hocem, daje uporabna tudi ya ljudi, ki Linuxa doslej se videli niso.

Zame pa tudi ni nepomembno, ce poznam "kolesje" WMja, saj tako lahko enpstavneje dodajam vanj svoja orodja itd.

Ravno zato so mi vsec ne-KDE stvari, ker so locene po komponentah in lahko vzames samo tisto, kar te zanima. KDE pa je eno morje knjiznic, v katerem se ne znajdem.

Poleg tega planiram, da bom zacel pisat svoj softver. To pa zahteva masivno ucenje obstojecih standardov. Rad bi se torej privadil in si dodobra prilagodil in spoznal stvari, za katere bom mogoce pozneje pisal programe.

Brane2 ::


fvwm is not for the fainthearted. ;) Resno. Ce nisi pripravljen studirati trideset strani manuala, popravljati en kup config datotek in iskati kripticne nastavitve, ki bi jih butnil v xreources, potem to ni zate.


Ce sem sel brat 400 strani manuala za Sambo in se (marsi)kaj, bom prebral tudi tole.

No frks. :D

Gandalfar ::

Potem se ti verjetno splaca ostati na Qt knjiznjici. Kakor berem komentarje po internetu ima zadeva dejansko dobro dokumentacijo kakrsna se spodobi za nek produtk, ki ga neko podjetje supporta. O GTK taksnih lepih stvari zal ni slisat.

Brane2 ::

AMpak ima tudi ceno v $$$, ki je ne mislim placevat.

Saj rayumem da vsako stvar placs tako ali drugace, a jaz tega v denarju ne morem placevat....

CCfly ::

Če gledaš samo grafični vmesnik, res ni velikih razlik. Problem je to ker sta KDE in GNOME velik obsežnejša. Imaš še cel kup knjižnic, ki so celoten framework. Kar poglej GNOME: glib, gdk, gtk+, pango, atk, libgnome, ... Celotno okolje kot temelj razvoja. KDE enako samo da imaš Qt in libkde. Gledal sem s pogleda celotne platforme.
Če pa pogledam s stališča uporabniškega vmesnika, se mi zdi lažje dojemljivo neko lepo urejeno namizje kot pa okleščen WM. Uporabnik bi na primer še kako opazil, če se mu ko v CDROM da CD, na namizju pojavila ikona. To bi navsezadnje lahko naredili tudi v okviru WM-ja kot nek toolbar in bi lahko rekli da delno upravlja z namizjem. Desktop manager pa zna narediti še korak več. Predstavi ti celoten sistem z neko metaforo, ki je ponavadi "metafore mize", seveda če je zadeva dobro izvedena, WM pa upravlja s samimi okni.

Gandalfar ::

danes sem rabil nekaj pogledat v XFCE4, ce dela... prvic namestil in padel dol od navdusenja. Jebes gnome 2.6 .. zdej sem na xfce4 :))

CCfly ::

@Gandalfar: pa ravno danes je en spluval GNOME. Mislim da je izrazil domnevo, da se je nekdo iz MS-ja in SCO-ja infiltriral v GNOME, da bi jih uničil od znotraj :D. Aja poglej si še dodatke za xfce.

Gandalfar ::

za gnome sem mel en tak kul applet, ki je v panelu zivel in preverjal moj imap mail.. kaj bi lahko pri xfce uporabil?

napsy ::

men se zdi gnome čudovito namizje, še posebej najnoveša izdaja. Zato sem pa tudi naredil seminarsko iz gnome:
* Seminarska
* Predstavitev
"If you die, you die. But when you live you live. There is no time to waste."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: napsy ()

CCfly ::

Kolikor vem je to ena od manjkajočih stvari pri Xfce. gDesklets ? :)

SpecialK ::

Jest uporabljam Gnome 2.6 na FreeBSD. Meni je gnome lep.. elegantn ni nasičen pa kičast kot KDE!.. QT knjižnica mi je grda... GTK2 mi velik bl sede... in vse aplikacije kt uporabljam so napisane v GTK...

der_Alte ::

Jap. KDE je nacickan, glomazen, grd, nefunkcionalen, sploh ima totalno neuporabna okna za izbiranje datotek,...
Le kaj je z menoj narobe, da uporabljam to pocasno gnusobo.
>:D >:D >:D

Se povem razlog, zakaj sem sploh presaltal na KDE... kio_kamera, kio_fish... pa Digikam ;) Prej sem uporabljal Galeon, Evolution 1.2 z NeXT gtk temo in jasno Windowmaker.
Zaenkrat imam se Evolution 1.4, pa bom teh par giga maila dal v KMail, ki je koncno dorastel. Nocem vec gledat kako je gtk2 pocasen. Uporabljam samo en gtk1 program, ki pa res nima tekmeca... Xchat 1.x. Xchat 2.x naj se gre solit... nima vec taba kamor bi dal ukazno lupino... pa z UTF8 smeti po logih.

XFce je sicer luskan, samo... gtk... :)

BigWhale ::

UTF8 je cist ok :P

CCfly ::

Jest uporabljam Gnome 2.6 na FreeBSD. Meni je gnome lep.. elegantn ni nasičen pa kičast kot KDE!.. QT knjižnica mi je grda... GTK2 mi velik bl sede... in vse aplikacije kt uporabljam so napisane v GTK...

KDE je kičast ravno toliko kolikor si to ti želiš.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšel je KDE 4.2

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
406332 (3623) hruske
»

Pestro pri namiznih okoljih

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
172562 (2562) noraguta
»

GNOME 2.6

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
202958 (2958) moj_nick
»

GNOME 2.6 beta1

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
192467 (2467) Gandalfar
»

Odgovor na GNOME 2.4

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
92053 (2053) norvalk

Več podobnih tem