» »

Gnome ali KDE?

1
2
»

ghaefb ::

"ste kdaj imeli kakšen live CD, ki je bil na osnovi GNOMEa?"
Ja, skoraj vse kar obstajajo.

"Ste se kdaj spraševali zakaj je na njem manj programov, kot na CD jih na osnovi KDE ja"
Ne, ker to sploh ni res.

"zato ker je GNOME obširnejši in is tega sledi da je počasnejši, saj rabi več prostora v ramu"
Po katerem pravilu sklepanja je to ? :\
_ghaefb

Makaron_hater ::

Men gre pa na kurac tale FLAMEWAR izmisljenka. Kaj kurac, rec da se kregajo, ne pa da majo flamewar, kr neki bi razbou k to slism! Ampak neee... dejmo vse tko napisat kot recejo zavaljeni fensi smensi americancki k jih rokce bolijo k tipkajo ;((

Ce ne znate po slovensk povedat bodte tih!

overlord_tm ::

pejmo eno ognjenovojno™. Jao ... pač preveč cajta je blo zatišje pa je mogu spet en začet :D . Čeprav gnome men ne sede :\ , ko da bi nekaj z marsa padlo.

Pejmo xfce uporablat. Je dokaj lep, zmerno logičen in ne porabi veliko rama :D

thezerox ::

Res je, vsak naj uporabljo tisto, kar mu pase.

Ampak tukaj se bom vseeno dotaknil srza problema: skratka glava linuxprinting.org-a je kontaktiral gnome listo, da je v gnome-u z "oknom" za tiskanje nekaj narobe. Torej, ce gledamo objektivno, ima Till Kamppeter prav. Link: da veste o cem govorim. Nocem biti pristranski, trenutno v gentooju uporabljam gnome, v suseju pa imam kde, (suse daje tudi v gnome-u kde-jev meni, kar me zelo moti). Gnome mi je vsec, tako kot tudi kde. Je pa res, da gnome-ov printing dialog res nima toliko opcij, kot jih ima kde-jev. Po mojem ima Linus prav, vendar bi moral to povedati z drugacnim tonom. Ce bo namrec gnome vodilo samo enostavnost, pol bo na koncu ostalo samo malo opcij (save, load, print). Jaz osebno potrebujem tiskanje lihih in sodih strani, pa te moznosti ni.

Pithlit ::

malček offtopic... Linus že nekaj časa kozle strelja in med drugim napada OSS populacijo. Tko da me njegove izjave sploh ne čudijo več.

Ne bi pa škodilo ljudem mal zlezt iz tek DE škatlic pa kak WM probat. Bi bli presenečeni nad preprostostjo. Če se že gremo ease-of-use pol sta tko Gnome kot KDE... crap. Flame away.
Life is as complicated as we make it...

NoOrdinary ::

A pa je kdo sploh prebral mal tisto mail listo in kaj točno je kdo napisal? Komentarji tukaj precej vestno sledijo tistim 1300 (minus par procentov) bumbarjev na slashdotu in osnews, in za razliko od običnega flejmanja, ki je sledilo in vesenju na nazi izjavo je on precej dobro argumentiral kaj in zakaj to misel. Tok pa vsi samo surlo gonjo in Linus je bumbar cry cry cry...
brez ideje sem za podpis

MrStein ::

OK, pol malo objektive kritiek GNOME:
Iz dialogov so odstranili Cancel gumb in niso dali nobenega nadomestka.
Torej če se zaklikam ali premislim, kaj mi ostane ? Pritisk reset gumba ?
Ali pa je to namenjenjo polbogovom, ki se nikoli ne motijo ???
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Nerdor ::

Da malce osvetlim ozadje problema, med KDE in Gnome. Namreč pravi problem je v temu, da KDE svoj razvoj gradi na komercialni Qt knjižnici in na progrmaskem jeziku C++. V primeru KDE se je izkazal C++ za zadetek v polno, ker se bistveno manj kode natipka, da se kaj doseže. Medtem pa pri Gnome je potrebno precej truda, da se kaj popatcha, preuredi, ker uporabljajo programsko jezik C. Gnome temelji na GTK+. Dejansko je problem pri Gnome, da so "ljubosumni" na KDE, ker KDEjevci imajo "boljša" programska orodja in bisrtveno manj v C++ skodirajo, da dodajo ali spremenijo funkcijonalnost. Pa še lažje pridobijo nove progoramerje, kot Gnomovci. Gnome zadnja leta dobesedno caplja za KDE razvijalci. Namreč nekaj par let so dobesedno KDEjevci privzeli vlogo inicijatorjev na odprtokodni GUI sceni. Kdaj so pa kdaj Gnome razvijalci pokazali kakšno odmevno tehnologijo, ki bi konkurirala novim Windows Vista. KDE so, s svojim Composite Managerjem. Tak, da se kr strinjam s gospodom Linusom. Najbolje, da zaradi kompleksnosti razvoja, da Gnome prepustijo vodstvo KDE in se umaknejo s področja GUI odprtokodne tehnologije. Ker jih je že bolečina gledat, kako se "mučijo" in "grozijo", za vsako novo predstavljeno novotarijo pri MacOS X in M$ Vista. :D
... for lifetime!

christooss ::

Mislm da je bistvo Linuxa da je možnost izbire. In tako naj tudi ostane. Tisti k mate radi KDE uporabljejte KDE jst bom pa uporabljal Nerazviti Gnome
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Zgodovina sprememb…

Kami ::

Well said nerdor :)

Ja drugače pa so že tka našteli dejstva zakaj je KDE bolši

sverde21 ::

"zato ker je GNOME obširnejši in is tega sledi da je počasnejši, saj rabi več prostora v ramu"
Po katerem pravilu sklepanja je to ? :\

Po pravilu pomniškega preslikavanja IMO se hitrej naloži v RAM 100 mega kot 200 mega...
<?php echo `w`; ?>

Looooooka ::

hahahaha
koncno ena pametna od Linusa.
Men se iz leta v leto zdi da postaja GNOME nek overfriendly bloatware...res sam se hudicka,ki ti govori in je seveda 3d in antialised mu manka.
KDE je neki cemur bi mogl drugi sledit(med drugim zato ker ma bl microsoft like desktop...pa s tem ne mislm da ga posnema ampak to da se trudi bit profesionaln in uporabn).
=)

NoUse4AName ::

Looooooka, napisi define:bloatware v google.

BigWhale ::

ghaefb:

Hm, ja. Qt je C++ in je popolnoma objekten. Qt ima podporo za SQL, Networking, OpenGL, ...

Jaz sem delal za oboje in za GTK in za Qt/KDE. Pa resnicno, ni primerjave.

Mislim, je, samo GTK kar se ease of use in readability tice pogrne na celi crti.

Ne bi tega govoril, ce ne bi delal z obema toolkitoma.

veteran ::

No, saj ima Linus po svoje prav, Gnome je preveč oskubljen. Pa ne samo v print dialogu. Recimo desni klik na desktop, tam lahko spreminjam samo wallpaper. Noro. :) Al pa v file managerju; tam sploh ni ikone za iskanje, tudi v menijih tega programa ni nobenega "Search". Moram odpret Places meni, tam pa je Search, da lahko iščem po disku. To je ta fašizem. Neke vsiljene, omejene in preživete rešitve, ki ne sodijo v to tisočletje.

BTW, Gnome požre preveč prostora na zaslonu, taskbar je spodaj, pa še na vrhu hoče eno vrstico. OK, taskbar spodaj lahko odklopim, pa ga nastavim, da bo zgoraj, ampak je stvar hudo naporna. In zakaj za božjo voljo moram tam stalno gledat tri menije "Applications", "Places" in "System" (sploh System, saj ne bom vsak dan spreminjal nastavitev). Pa da ne bo kdo naivno mislil, da se da stvar prijeti in nesti npr v Applications meni. Drag-drop operacij fantje še niso jemali. :) No, lahko ta System ukinem (in kako naj potem dostopam do tega menija, nikakor) ali pa odklopim vse tri, in zgoraj levo naštimam samo eno ikonco, s katero dobim vse, ki je v teh treh menijih. Ampak da bi k ikonci kaj pripisal, recimo "Start", to pa spet ne gre. ;) Al eno ikonco, al pa tri menije. Res prijazno.

V KDE me pa najbolj moti, da je uporabniški vmesnik nekonsistenten. Npr, če kliknem z desnim klikom na desktop in tam dobim "Configure desktop", notri ni vseh nastavitev desktopa. Če pa odprem K meni in "System settings" in klik na "Desktop", se pojavijo dodatne nastavitve. Podobno je z nastavitvami taskbarja, desni klik in "Configure panel" ne pokaže vse nastavitev, spet je treba v "system settings"... Skratka, kup nastavitev, a kaj, ko niso tam, kjer jih človek rabi. Tudi opisi oz. naslovi so bolj ubogi; tako, da je ponavadi treba preklikat vse, da najdem tisto, kar iščem.

Pa kurzor miške je malce shizofreničen, namesto da bi imel enak "busy" kurzor povsod, se ta spreminja, po defaultu pod kurzorjem med nalaganjem poskakuje ikona aplikacije. Hej, a je to kakšen otrok izumljal??? In ko končno najdem to nastavitev, se tam sploh ne da izbrati normalnega "busy" kurzorja. :(

Kakorkoli, če govorimo o "prijaznosti do uporabnika", se KDE skrije pred desktopom, ki so ga imeli že Windows 98... Žal.

M.B. ::

KDE:
DCOP
Kioslaves
Komposite
QT in C++
Balončki
Možnost, da je eno okno nad vsemi
Konqueror

Gnome:
meni zgoraj in spodaj
Brskalnik po disku brez Tabov

GTK & C


Res pa je da vsakemu svoje in prav je da obstaja več različnih DE-jev in WM-jev. Meni je osebno bolj všeč KDE in se mi zdi da ima tudi dosti več uporabnikov, komaj pa čakam na KDE 4.

in še enkrat
Linux is not WIndows
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

Looooooka ::

NoUse4AName ja in?...opis direkt zadane GNOME.
Mislm prvo en GUI in pol on top of that one si zber se window manager.In poooool vse skupi zavijmo v nepotrebne efekte...ki zrejo ram kokr da je tud ta opensource freeware v stacuni.
In ko dodas se vse toolcke pa bedarije da si olajsas life v tej antialised overgraphical overuserfriendly okolju ti pocas ze zmanka placa za aplikacije.BUUUUUUUUUT mas en super elitn graphical desktop....Hollywood movie style™.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

opeter ::

WOW! Novi KDE 4 mi je zelo všeč!

Posebej pa ta slika:

http://img156.imageshack.us/my.php?imag...

Izgleda, da je zraven pristopil kakšen gr. oblikovalec kateremu je všeč minimalizem (kot meni). Great work!
Upam, da bo to ostalo tudi v finalu!
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

darkolord ::

Kva sploh jamrate... odprite editor pa si dodajte tiste gumbe ki vam manjkajo. Pfff. Čemu pa je pol odprta koda

borchi ::

tisti, ki se navdušujete nad "KDE4"...

hmmm, kolker js razumem so to ZGOLJ mockup-i!!! zgledajo pa kot kak gnome z (veliko) več plastike.

ker ko bereš komentarje kot npr.:

For example you could change the way of saving and get rid of the stupid dialog system

se zdi kot, da bi avtor preveč (za KDE okus) poslušal fante iz nasprotnega tabora. potem se navdušuje nad imitacijami beagle-a in dashboard-a...

očitno vse stvari v gnome-u niso tako katastrofalne?
l'jga

BigWhale ::

KDE4 je se dalec pred delujoco verzijo... ;) Trenutno se niti ne zbuilda... :P

Treba najprej na Qt4 vse portat. Je bilo precej vroce krvi kar se tega tice. :)

DCER ::

In zakaj za božjo voljo moram tam stalno gledat tri menije "Applications", "Places" in "System" (sploh System, saj ne bom vsak dan spreminjal nastavitev).


Za božjo voljo desno-klikni na meni daj odstrani s pulta, nato spet klikni s desnim gumbkom na vrstico klikni dodaj pultu in izberi glavni meni. Evo ti start gumbek ;)

B-D_ ::

Gnome je pač češki in useless, kde pa izgleda tko kot naj normalni vmesniki izgledajo... le da je še na tone bolj konfigurabilen.

Sem probal oba in gno* me je odvrnil v vseh poizkusih vsaj kej uporabnega narediti s tem štorastim sranjem. V KDEju pa... prižgeš in začneš uporabljat tko kot se normalen comp uporablja.

KDE izgleda kot winsi ravno toliko kot je potrebno da ni niti preveč in niti premalo. Itaq pa je to stvar konfiguracije. :D

BigWhale ::

Aja. Meni je KDE z default nastavitvami manj uporaben kot potem, ko si ga nastimam, da dela tako kot jaz hocem.

christooss ::

Mislim da je čas da neham uporabljat raćunalnik. V vsaki vojni sem na napačni strani :(

Najprej Windows/Linux sedej pa še KDE/Gnome :(

Pa mislm da bi lahko userji delal na temu, da bi rekli npr. Gnome je MENI dober, ker...... Kde MENI ni dober, ker.......... Ne pa bum tresk nekej nekej sux nekej druzga pa rula.

Grem že po pistolo da si odstrelim desno polovico možganov. Ker so res bloat

Še mal offtopic :)

Link
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Zgodovina sprememb…

veteran ::

Pa mislm da bi lahko userji delal na temu, da bi rekli npr. Gnome je MENI dober, ker...... Kde MENI ni dober, ker........

No, ni treba poudarjati, da gre za osebno mnenje. Pa rečmo tkole:

- Gnome je dober, ker je preprost, nima preveč nastavitev; saj vemo, da preveč nastavitev uporabnike samo zmede. Pa na videz je kr v redu, privzeta tema deluje zelo simpatično...

- KDE ima preveč nastavitev, klikaš kot zmešan, da kaj najdeš. Pa tist Konqueror se stalno odpira, kot en Explorer. Pa z animiranimi tool-tipi teži nad taskbarjem...

Happy? :)

BTW, saj ni nič narobe, če ljudje povedo, kaj vse jim gre v Gnome / KDE / Linux / Windows / whatever maksimalno na živce. Glej na take debate kot na neko vrsto terapije... Če se preveč pritiska nabere v loncu, ga raznese. Bi raje videl, da kakšen geek eksplodira v real-life in začne mlatit ljudi, ker uporabljajo napačen OS? Al pa da pride s sekiro v službo, hospitalizira šefa in stolče vse računalnike, ker je "sit tega sranja" (kakršnegakoli že)? ;)

rokj ::

kostko: resnično nevem kaj misliš s to introspektivnostjo.

Kaj vse ti ponuja gtkmm si raje poglej na gtkmm.org; če pa že hočeš signal/slot mehanizem pa lahko uporabiš libsigc++. \

Tudi jaz nisem še programiral v QTju, tako da nevem kako to zgleda tam; vendar se mi zdi programiranje v GTKju in GTKmmju vse prej kot umor.

rokj ::

BigWhale: mogoče je iz stališča začetnika v programiranju res najbolje, da ima nek API podporo za nevem kok stvari; vendar se mi zdi, da je še zmeraj boljša kombinacija API + MySQL C/whatever API (ki ga promovira MySQL), kot pa recimo API+nek svoj spisan API za MySQL. Vendar tega ne morem trdit, ker pač nevem API za MySQL uporablja Qt.

BigWhale ::

Dajte probat Qt, prosim.

Kostko ::

rokj: z introspektivnostjo objektov mislim da objekti vejo katerega tipa so, vejo katere metode imajo (v primeru Qtja samo signal-e in slot-e), ... Recimo (samo en zelo preprost primer) je nekaj v stilu tega v gtkmm možno ?

FooClass *bar;
if (bar->inherits("BarClass")) {
  // objekt "bar" inherita BarClass
}

Priporočam ti branje:

Omenil si sigc++, ki še zdaleč ni tako clean kot Qtjev signal/slot mehanizem. Si recimo že poskusil implementirati komunikacijo med threadi s sigc++ ? Skratka GTK+ po mojem mnenju ni primerljiv s Qt. Tako po funkcionalnosti kot po hitrosti.

Toliko samo o Qt - KDE ponuja še veliko več. Preprosto in hitro medprocesno komunikacijo z uporabo DCOP, razširljivost in povezljivost aplikacij z uporabo KParts pluginov, transparenten dostop do datotek na različnih protokolih preko KIO slave-ov, shranjevanje gesel in občutljivih podatkov v centralno kriptirano datoteko preko KWallet, ... Poleg tega se nam v KDE 4 obeta še veliko veliko novosti - ne samo iz uporabniškega, temveč tudi iz razvijalskega stališča.

Priporočam branje:

Drugače pa ne vem kaj misliš s tem da je MySQL C API boljši kot nek high-level abstraction layer ? Če veš, da bo aplikacija vedno uporabljala le in samo eno podatkovno zbirko lahko seveda delaš neposredno z APIjem le-te, vendar ponavadi temu ni tako. Razlika v hitrosti je zanemarljiva v primerjavi z veliko večjo preglednostjo in fleksibilnostjo kode.

Vsekakor ti priporočam da Qt poskusiš.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšel KDE 4.0.0 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
7111812 (7130) kriko1
»

GNOME 2.18

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
454252 (2946) Matevžk
»

Gnome ali KDE? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
799600 (4313) Kostko
»

Zgodovina grafičnega vmesnika

Oddelek: Novice / Grafične kartice
293792 (3020) 64202
»

GNOME 2.6 beta1

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
192451 (2451) Gandalfar

Več podobnih tem