» »

Kdo je lastnik T2?

Kdo je lastnik T2?

Icematxyz ::

Zadnje čase razmišljam malo o ponudbi T2 in ker imam možnost Siol Adsl in T2 vdsl razmišljam čedalje bolj da bi zamenjal Siol zaradi sledečega in edinega razloga:

1024/256 Adsl - 26 E
1024/256 Vdsl - 14 E


Razlika je celih 12 E 8-O

Samo zanima me kdo je lastnik T2 ker slišim da bi to naj bila neka Škofija oziroma pač Cerkev...

Je to res? Se pravi gre naročnina v njihov žep? Cerkveni žep? Ali to govorijo le zlobni jeziki?

Saj ne da imam kaj proti Cerkvi in njeni gospodarski dejavnosti ampak pač nemorem se znebiti občutka da bo cerkev pokupila še preostale pol Slovenije ki je še nima v lasti in ko bo imela moč bo spet močno vplivala na javno življenje.

Zdaj pa imam 2 vprašanji:

-je cerkev res lastnik T2?
-Kje je Siol? 8-O A jih mora cerkev učiti posla ali v čem je problem da jih T2 tako nese v ponudbi? In ne le to, sedaj so že tako razširjeni da so že povsod praktično kjer je Siol z boljšimi pogoji in občutno nižjimi cenami. Tudi kabelske operaterje že nese T2 ki so tradicionalni na nekem območju zasidrani pa že pešajo v ponudbi napram T2.

Kaj te dela Siol? Zakaj sam ne gre na VDSl ali gradi optičnega omrežja ali karkoli pač primernega da bi bil konkurenčen? :(

Tilen ::

RKC ima 100% lastništvo T2


Kako se je vse skupaj začelo? Leta 1992 je katoliška Cerkev imenovala posebno skupino, zadolženo za ustanovitev banke. Skupino so sestavljali ekonomisti mariborske, ljubljanske in koprske škofije, predstavniki rodovne skupnosti in duhovniki, ki so se izselili. Leta 1993 je banka dobila tudi ime - Krekova banka. In začela je poslovati. Drugi korak je bil nadaljevanje ustanovitve banke. Leta 1994 je bila ustanovljena Krekova družba za upravljanje, ki je dobila pravico za nakup 20% časopisne hiše Delo. Krekova banka in Krekova družba za upravljanje sta bili povezani s člani upravnega oz. nadzornega sveta, med katerimi je bil ekonomist mariborske škofije Mirko Krašovec. Leta 2002 je bančna skupina Raiffeisen Zentralbank - Avstrija objavila ponudbo za prevzem Krekove banke. Bančna skupina je kupila 97% delnic Krekove banke in za ta delež odštela 8.385.590.500,00 SIT. Leta 1997 je mariborska škofija ustanovila podjetje Gospodarstvo Rast, ki jo je vodil prav tako ekonomist mariborske škofije, Mirko Krašovec. Gospodarstvo Rast je leta 2005 objavilo prevzemno ponudbo za nakup holdinga Zvon Ena, ki je nastal po preoblikovanju PID Zvon Ena, s katerim je upravljala Krekova DZU. Gospodarstvo Rast je za delnice plačalo nekoliko več kot 1.756.000,00 SIT. Trenutno Gospodarstvo Rast obvladuje 6.411.338 delnic holdinga Zvon Ena, v vrednosti dobrih 12 milijard tolarjev. Iz tega je mogoče ugotoviti, da so svoje bogastvo podvojili iz začetnega ustanovnega kapitala 6.614.000.000,00 SIT, ki je bil potreben za ustanovitev Krekove banke.

Kakšen vpliv ima danes Gospodarstvo Rast? Trenutno si lasti družbo Belinka, pomembne naložbe ima še v podjetju Helios, kranjski Savi, Lesnini, celjski Cinkarni, Hotelu Bernardin, Banki Celje, holdingu Infond ter v Krekovi družbi za upravljanje. Med dobre naložbe sodi tudi ustanovitev telekomunikacijskega podjetja T 2. Družba T 2 je v 100% lasti podjetja Gospodarstvo Rast, ki si lasti holding Zvon Ena.

Ob preoblikovanju PID Zvon Ena s katerim upravlja Krekova družba je nastal tudi holding Zvon Dve, ki ima lastništvo bolj razkropljeno. Slabi dve tretjini obvladujejo mali delničarji, četrtina delnic pa je v lasti gospodarske družbe, ki je povezana z RKC. In tudi holding Zvon Dve ima pomembne lastniške deleže v družbi Cetis, Mladinska knjiga, Vegrad in tovarni papirja Goričane. Tržna vrednost holdinga Zvon Dve znaša 5.031.354.300,00 SIT in RKC si lasti četrtino delnic.

Ne smemo še pozabiti na denacionalizacijo, vračanju premoženja, ki je vredno približno 52.350.043.550,00 SIT. Trenutno je bilo vrnjeno 61.8% premoženja, ki ga je zahtevala RKC.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

BlueRunner ::

Glede denarja, je že tako da ta pride do cerkve. Samo v enem primeru mora iti še skozi več rok (in proračun).

SiOL več ne obstaja, sedaj je samo še Telekom Slovenije, SiOL pa je samo njegova blagovna znamka. Tako, kot ne obstaja trgovina Pika, temveč obstaja Mercator, ki ima kartico Pika.

Konkurenca je tista, ki kupcem pomaga do boljših storitev za isto ceno. Če hoče T-2 pobrati stranke TS, mora biti ugodnejši, če hoče TS pobirati stranke T-2, mora biti ugodnejši. Na koncu zmaga (preživi) tisti, ki lahko ponudi najboljše razmerje med oceno storitve in njeno ceno. Kako kdo razmišlja in oblikuje cene, je pač njihova lastna stvar in pravica.

TS ima in ponuja VDSL tehnologijo in gradi optično omrežje. Ravno tako to velja tudi še za kakšnega drugega ponudnika v Sloveniji, saj T-2 in TS še zdaleč nista edina (Amis, Tuš Telekom).

robbe ::

T-2 so ustvarili ljudje, ki so bili prej pri konkurentih in videli kakšne stvari se tam počnejo. Imajo čisto svojo politiko, ki pa je bolj dolgoročne narave. Svoje storitve ponujajo za tak denar da si pokrijejo stroške in še nekaj malega zaslužijo. Cerkev po moje nima nekega vpliva na njih, niti na njihove storitve. So pač d.o.o, z dobro vizijo. Ponujajo tehnologijo, ki se ne more primerjati z konkurenco.
Res da tudi SiOL ponuja VDSL, samo kakšen. Res da tudi SiOl ponuja TV, samo kakšen ;).
Pozitivna stvar pri T-2 je tudi da nimaš nobene vezave, ter tudi oprema potrebna za internet je zastonj in ti jo dajo v posojo. Kaj to pomeni? Če se bo nek modem/telefon/amino pokazal za slabega, oz. bi potrebovali novega, ti ga bodo sami zamenjali brez kakršnih koli stroškov. Kje so bili že časi ko si mogel sam plačati za isdn telefone.
Ne vem, ampak T-2 se mi zdijo dosti "fer" podjetje.

Icematxyz ::

Pač če je Cerkev lastnik in gre denar v njen žep sem jaz pač malo skeptičen saj zgodovinsko gledano cerkev vedno se v času bohotenja preveč vmeša v družbeno življenje.

jep a res da če siol ne ukrepa da bom čez kakšen mesec ali 2 šel na T2 neglede na lastnika.

Icematxyz ::

Na zimo bo me vrjetno grel T2. >:D Če pa bere tud kdo s TS to pa majke vam spustite že cene!

Zgodovina sprememb…

bluefish ::

Cerkev ni nek direkten lastnik T-2. Če si ogledate sheme, ki so na internetu, potem lahko vidite, da je med RKC in T-2 še nekaj drugih družb za upravljanje,...

jype ::

Tudi denar ne gre kar "v RKC" ampak je RKC (posredno, prek vrste povezav) le lastnik in lahko pobere dobiček in počne kar lastniki lahko počnejo.

Nič tragičnega, škoda je le, da se nekje v tej verigi poslovnih povezav iz klasične gospodarske družbe prelevi v versko organizacijo, ni pa čisto jasno, kje natanko se to zgodi.

dexterboy ::

O tej tematiki je bil v Monitorju objavljen članek in najbolj všeč mi je bil tisti del, kjer je pisalo, da je s cerkvijo težko zobati češenj; njihovo poslovanje se namreč meri v desetletjih, medtem, ko je pri običajnih podjetjih oz. družbah pomembno že vsako četrtletje :D
Sicer pa tudi T2 ne dela vse po 'ferplay' igri; pri moji punci so v bloku že speljali vso optiko, do bloka pa... samo Zoki zna :)) :) :P
... in tako veselo gleda, surfa in se pogovarja preko vodov Ljubljanskega Kabla....
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

'FireSTORM' ::

Ampak kako je lahko cerkev lastnik neke družbe? Pa naj je to telekomunikacijski operater ali sosedni avto-klepar. Lastnik neke družbe lahko postaneš samo tako da deužbo postaviš, poženeš na nož miljone denarcev(katera koli valuta) ali pa kupiš delnice že obstoječe družbe. Če hočeš postati večinski lastnik moraš pravtako na nož pognati miljone denarcev. Ampak zdaj k svojemu bistvu. A ni cerkev zbirala denarja za dobrodelne namene in za faro(nevem kako se to že pove prav po Slovensko). Torej če je trebalo obnoviti cerkev kot objekt, župnijo ali kaj cerkvenega. Vsaj tako so govorili. A potem so pa ta denar vzeli in ga pognali na nož v neke družbe. Torej so vernikom lagali kot prvo, a ni laž ena hujših grehov v RKC? Vsaj tak se mi zdi, nevem, ker sem kristjan samo na papirju pa še tam nebom dolgo.
Sploh pa če že odmislimo laž. A ni Cerkev edina ustanova ki ji ni treba plačevati davkov? Torej ima Cerkev iz dobičkov T-2 in drugih družb čiste pare. Ne pravim da T-2 ne plačuje davkov, ampak Cerkvi jih ni treba plačat. Kam pa gre potem ta denar ki ga dobi Cerkev od dobička T-2 in ostalih?
Praktično gre denar konec koncev Cerkvi v rit, pa naj je tisoč posrednikov. Cerkev še vedno potem pobira dobiček iz poslov T-2 kateremu pa delajo dobiček naročniki.
Prvič če je že vojna, naj bo vojna za vse. Ne pa da jaz in ostali smrtniki odštevamo mastne denarce samo da polnimo žepe državi, Cerkvi pa ni treba. In če je Cerkev neka verska ustanova naj bo to verska ustanova ne pa lastnik družb po državi.
T-2 oz. Cerkev ne bosta videla mojih denarcev pa naj je razlika med katerim koli operaterjem in T-2 100€.
Samo moj piskerček ;)
Those penguins.... They sure aint normal....

robbe ::

Cerkev je imela zmeraj denar. "Tam kjer so fari, tam so dnari," gre stari pregovor. Sam mislim da dobiček firme ne pobere cerkev. Nevem zakaj bi ga :) Prej bi rekel, da gre denar za širjenje ponudbe, nadgradovanje opreme, izobraževanje kadra ...

Nevem, ampak men je čist vseeno kdo je lastnik. Če imajo dobro ponudbo, novo tehnologijo... ne vidim problema.
Konec koncev zakaj pa kupuješ najkice, če pa veš da jih delajo 14 letnice v industiski coni na Tajvanu za 20centov na uro in Tajvanu tudi upravitelj cone oz. nike ne plačuju niti centa za davke?

'FireSTORM' ::

Kdo pa pravi da jih nosim? Saj nisem cepec da bom plačal 5% čevlja in 95% firme.
Those penguins.... They sure aint normal....

Ch4N93 ::

T2 po moje še dolgo ne bo imel dobička, glede na predviden vložek 450 MIO € za izgradnjo optičnega omrežja.
Kje pa so še centrale, modemi, settopboxi...
Ni nam lahko...

shock ::

Zakaj pa je zdaj pomembno kdo je lastnik T-2ja. Men je važno da imam dober in poceni internet, TV in telefon. Ko se bo kaj zgodilo T-2ju (buh ne daj) bom pač prešaltal na drugega operaterja.

Bramac ^^ ::

Eni pa ste :D Rajši bi dal 100€ več drugemu zaradi lastnika. Hah lohk ti povem da takih kokr si ti ne bo velik tko da ne bo prevelke škode če ne bodo vidli tvojga denarja v tem primeru. Na koncu bi itak tut ti pri njih pristal >:D

'FireSTORM' ::

Mi siol dost dobro dela. In raje plačam malo več in vem na čem sem, ker siol uporabljam že kar nekaj lepega časa, brez samega problema. In zdaj preklopit operaterja in tvegat da morda pri novem operaterju nebo tako super je škoda živcev. Sploh po dogodkih ki jih slišim o "profesionalnosti" klicnih operaterjev.
Those penguins.... They sure aint normal....

Ted ::

Raje plačam dosti manj in imam enako ali boljšo storitev. Pa nisem na T-2.
Mah...

mte ::

No, "boljša storitev" je relativen pojem. Dostikrat sem že slišal (in moje osebne izkušnje to 100% podpirajo), da je T-2 super dokler zadeva dela, ko pa nekaj neha delat so pa problemi. Meni je enkrat med nevihto crknil modem. Tehnik na terenu je najprej probal dat drugi modem, ampak se stvar ni povezala (mogoče zaradi konektorja ali slabe linije) takoj, tako da mi je dal nazaj starega in sklepal da je problem na liniji in da mora to Telekom zrihtat. Nakar so se tile fantje začeli pingpongat, na koncu se je izkazalo da je bil T-2jev tehnik površen, saj ko mi je po 10 dneh priklopil nek tretji modem, je stvar začela delat.
Ampak da dosežeš časovni okvir 10 dni leta 2007 pri tako osnovni stvari kot je telefonija, moraš bit že res "odlično" podjetje. :\
Skratka pri T-2 je šparanje na vsakem koraku, zelo je očitno da izven ljubljane nimajo dovolj kadra, kaj šele dobro usposobljenega kadra...
Zaenkrat sicer ostajam tu, ampak ob naslednjih problemih grem takoj drugam.
lp

pizdindim ::

Cerkev (vsaka, ne samo rimokatoliška) je vedno imela dovolj cekinov. Številke pa so ogromne. Na njen vpliv na javno življenje ne bo vplivalo n x 24€ naročnine, ki jo bo plačal Icematxyz. 'FireSTORM' pa lahko namesto piskrčka pristavi cel EMO Celje, pa tega še opazili ne bodo. :D

Tody ::

K da se siol oz Telekom sam preživlja od tega kar zasluži... Že kdo slišal za državno firmo ?

O profesionalnosti enih in drugih pa raje nebi...

Preden bo t-2 propadel boš ti imel že otroke...

bluefish ::

sicer pa glede denarja cerkve, neka ameriška škofija je v zadnjem škandalu izplačala 600 milijonov $ odškodnine in se še poznalo ni.

Icematxyz ::

O pa še kako se ji pozna pri cekinih če bi Cerkev imela en lep kos pogače pri nudenju internetnih, telekomunikacijskih in TV storitev.

Trditi nasprotno je iluzorno.

pizdindim ::

In ti boš to preprečil? :\ Glej, to je rudnik brez dna. Če sploh ne omenjam drugih kultur, so Inki 300 let kopali zlato, da ga cerkev danes lahko serje. Dobro, večino so pobrali Španci, a je od tega šlo precej tudi za "odpustke". Kar je ostalo, so pa med špansko državljansko vojno spravili na "varno" v CCCP. Tam je menda še danes na "varnem". Pa v Vatikanu tudi. Po mojem je ves prekopan, da sploh lahko spravijo vse to bogastvo na 0,44 km2. >:D

Icematxyz ::

Pa če bi šlo za kakšen evro majn ne rečem ampak:

1024/256 Siol - 26 Evrov
1024/256 T2 - 14 Evrov

Razlika 12 Evrov! 8-O Ker ta paket bom imel in ga imam.

To pa ni več drobiž in floskule o nezanesljivosti padejo v vodo saj nisi na njih vezan in lahko takoj greš nazaj na Siol.

Tako da to da nebi delovalo dobro me sploh ne skrbi. Edini pomislek sem že navedel.

Pa še ta pomislek pri razliki 12 evrov za isto stvar zbledi. To je ja 144 e na letni ravni. 8-O

Icematxyz ::

Ne nebom preprečil ampak če nekdo omeni da nima sploh veze če ima Cerkev telekomunikacije pod seboj in da zato nebo več cekinov imela da živi v iluzijah.

Sam niti ne nameravam preprečiti, ker je Cerkev pač cenejša in če po njenih kablih zraven pornografije po TV ki jo ponujajo pornografije željnim, vrjetno tudi mora teči kaka sveta snov da to izniči in potem internet že mora dobro delovati.

Zgodovina sprememb…

ahac ::

Cerkev je kot firma. Zato mislim, da bi moral plačevat davke na čisto vse kar delajo, ampak pustmo to...

Mislim pa, da pustijo, da T-2 dela po svoje. To je za njih čisto poslovna investicija. Pr0na verjetno ne bodo šli blokirat, če vas to skrbi. Kadarkoli lahko T-2 tudi prodajo.. in magar kupjo Telekom.
Da zarad lastnikov tega ne bi šel na T-2... mogoče, če bi bila razlika v naročnini 1€.

Torej so vernikom lagali kot prvo, a ni laž ena hujših grehov v RKC?

Ja, tisto očitno velja samo za vernike. Drugače RKC sploh ne bi mogla obstajat. ;)


A jih mora cerkev učiti posla ali v čem je problem da jih T2 tako nese v ponudbi?

T-2 še vedno pokriva majhen del prebivalstva. SiOLu se tako bolj splača izgubit nekaj uporabnikov in še najprej mastno služit na tistih, ki nimajo izbire.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

robbe ::

Akhm.... Majhen del prebivalstva? Koliko % si pa predstavljaš pod besedo majhen?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zvon 1 in 2 pognala precej več kot 800 M denarja

Oddelek: Problemi človeštva
81598 (1427) JanK
»

T-2, cerkev, porn. tv (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
10211268 (7456) solatko
»

Bo Telemach (Liberty Global) kupil T-2?

Oddelek: Novice / Ostale najave
426623 (3925) Bistri007
»

RKC d.d. (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
18113685 (4771) borchi
»

Cerkvi kar je njenega... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1027269 (5798) jype

Več podobnih tem