» »

Carina

Carina

Temo vidijo: vsi
««
16 / 90
»»

Daliborg ::

davki?...davčna?....ah bejžteganolomt.....kolk DDV dolžnikov je? Valjda ker so pa lani carini dodal dodatno delo za izterjavo davkov je bilo pa naekrat par mil. pokasiranih. A tistih debelih krav ki sedijo za kompjutorjam pa noben ne bo grajal oz. omenil?
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

St235 ::

igor0203 je izjavil:

Če je bil notri račun s pravilno vrednostjo in se sklada z izpolnjenim obrazcem na paketu, je to samo lenoba carinika. 2min mu vzame da na netu vidi ali vrednost ustreza napisani ali ne. Tako pa je lažje poslati obvestilo in prejemnika olajšati za 2,30€.

99% paketov ima napačno vrednost oznako gift itd... Tako, da ja, za nastalo sistuacijo smo si popolnoma sami krivi. Ker dam roko v ogenj, da ko je carina spregledala ali spustila mimo kak paket ni nihče javil, da je prišlo do napake in bi rad plačal uvozne dajatve.

Je treba najprej pred svojim pragom pomest.

Utk ::

V 21. stoletju bi lahko imeli spletni vmesnik, kjer bi sam napovedal kaj boš dobil. Če bi napovedal nad 22 evrov, bi ti zaračunali ddv oz. še carino po potrebi, če bi napovedal pod 22, bi šlo naprej brez vseh stroškov. Če bi se zlagal, da je pod 22 evrov, bi dobil vzgojno kazen. Če ne bi napovedal nič, bi bil pa tak sistem kot zdaj, če gre gre, če ne pa plačaš ddv, carino in še strošek carinjenja in prepakiranja, tega pri napovedani pošiljki ne bi blo, ker bi šla v vsakem primeru direktno naprej.
To bi bilo cenejše za nas in za njih, pa tudi več davka bi pobrali. Jaz sem že kar nekajkrat naročil manjšo stvar vredno 30 evrov, ki jo bi raje napovedal in plačal 6 evrov davka, kot pa ne, da bi tvegal 6 evrov plus 5 evrov ostalih stroškov. Pa še prej bi stvar dobil. No, zaračunali mi niso pa še nikoli nič do zdaj, čeprav bi lahko.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Utk ::

Ja samo da bi jim ta račun poslal vnaprej, sploh če je nižje od 22 evrov bi imel interes, da ti ne zaračunajo potem še dodatnih stroškov. Manj dela za njih, in nobenga brezveznega pošiljanja pisem, ki sploh niso poceni.

Ejsi_Disi ::

Jaz pa sem dobil tri pakete iz Kitajske. Ocarinili so mi samo neko lučko za na kolo pa še to predvidevam, da zaradi baterije. Nekje sem bral, da pakete z baterijami vedno pregledajo.
Rock n' roll ain't noise pollution!

Daliborg ::

Ejsi_Disi je izjavil:

Jaz pa sem dobil tri pakete iz Kitajske. Ocarinili so mi samo neko lučko za na kolo pa še to predvidevam, da zaradi baterije. Nekje sem bral, da pakete z baterijami vedno pregledajo.

Baterije se smatrajo kot nevarno blago za prevoz zato se ponavadi tudi ločujejo od ostalih pošiljk tudi fizično, seveda pa smo spet pri označbah , namreč nekateri paketi so označeni drugi pač ne. Vsak proizvajalec baterij mora pa imeti za seboj tako imenovani MSDS oz. material safety data sheet kateri mora biti skladen z določenimi standardi.
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

mihec87 ::

"v primeru obrazcev CN meni še niso komplicirali." eto fixed glede na post mailerja...

v primeru pravilno izpolnjenih obrazcev CN še niso komplicirali, da bi jaz vedel.
takole bo boljše, ker vsaka neumnost, ki jo preberem na forumu pač ni res.

predvsem pa če mi bodo kdaj neupravičeno zaračunali nek strošek, bom glede tega ustrezno ukrepal. In ne jokanje na forumu ne sodi v ta opis. Tudi v odgovoru TIRS je ta stvar jasno izpostavljena.

ampak ja, lažje je jokat in krivit vse od boga navzdol, kot pa pomest pred svojim pragom.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: St235 ()

St235 je izjavil:

ali pa ima država dovolj tega, da vsak mujo, ki ima pet minut časa poskuša zatajit davke.

Kaj ima tu država veze saj to zaračunava pošta(ne carina, država)?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mihec87 ()

first_line ::

mihec87 je izjavil:

"v primeru obrazcev CN meni še niso komplicirali." eto fixed glede na post mailerja...

Jaz sem ravno zadjnič dobil paket z Japonske, vse označeno, CN izpopoljen, realna cena... a so mi vseeno poslali obvestilo in računali tistih nekaj famoznih xxx centov.
Če te lahko več ociganijo, nevem zakaj bi te manj. sLOVEnija.

Hayabusa ::

Torej bi vsakem primeru radi dodaten denar od tebe...

Za davek ni problem, bolj me moti ker načrtno ignorirajo CN (kršijo zakon?).

mihec87 je izjavil:

St235 je izjavil:

ali pa ima država dovolj tega, da vsak mujo, ki ima pet minut časa poskuša zatajit davke.

Kaj ima tu država veze saj to zaračunava pošta(ne carina, država)?

To, da mora carina zaradi tega, ker so praktično vsi izdelki označeni kot gift oziroma imajo nerealno vrednost, pridobiti ustrezno dokumentacijo. Pridobitev dokumentacije je v zadevnem primeru naloga pošte, ki to storitev zaračuna neodvisno od tega ali je dejansko zadevo potrebno cariniti ali ne.

first_line je izjavil:

Za davek ni problem, bolj me moti ker načrtno ignorirajo CN (kršijo zakon?).

Si se pritožil in zahteval pojasnilo zakaj kljub pravilni dokumentaciji povzročajo neupravičene stroške? Priloži jim še zgornji dopis TIRS.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: St235 ()

Ejsi_Disi ::

ee

Daliborg je izjavil:

Ejsi_Disi je izjavil:

Baterije se smatrajo kot nevarno blago za prevoz zato se ponavadi tudi ločujejo od ostalih pošiljk tudi fizično, seveda pa smo spet pri označbah , namreč nekateri paketi so označeni drugi pač ne. Vsak proizvajalec baterij mora pa imeti za seboj tako imenovani MSDS oz. material safety data sheet kateri mora biti skladen z določenimi standardi.

E, točno to. Saj sem verjetno to, glede baterij, tu na slo-techu prebral. Od Kitajcev pa pač ni za pričakovati te dodatne papirje. So pa tako ali tako napisali, da gre za gift in nerealno ceno.

Sem pa ravno dan prej, preden je prišel poštar, prebral v tej temi glede stroškov pakiranja, tiskanja in obveščanja carine. Tako da sem normalno plačal. Drugače bi verjetno kaj zarobantil. >:D
Rock n' roll ain't noise pollution!

Hayabusa ::

Glede na odgovor Tirsa https://slo-tech.com/forum/t276516/p428... moraš biti
1.) popolnoma, v celoti, pravilno izpolnjen CN22
2.) priložen račun

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Hayabusa ()

St235 je izjavil:

Si se pritožil in zahteval pojasnilo zakaj kljub pravilni dokumentaciji povzročajo neupravičene stroške? Priloži jim še zgornji dopis TIRS.

Ne, ker sem mala riba ki težko sploh izve kaj je legalno. Vem da se ropanje ne spodobi, očitno državne urade ne gane kaj prida tako početje z njihove strani.

Ne morem čakati na njihovo mnenje, ker mi eBay, oziroma paypall daje samo 45 dni (podobno taktiko ubirajo s plačilom polovičke v 8 dneh, potem nimaš kaj več jokat).

Bom pa poslikal priložene papirje in povprašal kakšnega strokovnjaka, če je tako zaračunavanje upravičeno.

na zaračunan znesek se lahko pritožiš neodvisno od tega ali si blago prevzel ali ne. O tem ali so bili priloženi papriji ustrezni ali ne pa lahko samo ugibamo.

nisem pa vedel, da je pošta po novem že kar državni urad.

680x0 ::

Carina

Carina

CN22, CP72

Američani pravijo, da se v Slovenijo pošilja z CP72 ( http://ircalc.usps.com/CustomsFormsCalc... ), našim pa bi sprejemali smao CN22. Rešujem naj pa jaz, za 2 evra 30...

Killermode ::

POŠTA Slovenije je za svojo dejavnost oproščena DDV ker se smatra kot državna.

darkolord ::

@Killermode: ne nakladaj, DDV je oproščeno izvajanje univerzalne poštne storitve. Izvajalec univerzalne poštne storitve pa je Pošta Slovenije.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: darkolord ()

Limona ::

Vludno prosim če mi kdo pojasni kako je z carino iz kitajske, če naročim več stvari iz dx.com kdaj mi bodo zaračunali carino oz za najvel koliko denarja lahko naročim paket? in če zaračunajo carino koliko jo zaračunajo?

DDV boš plačal, če je vrednost vsebine posamezne pošiljke večja od 22 EUR. Če je vrednost večja od 150 EUR, boš plačal še morebitno carino. V obeh primerih plačaš še dobrih 6 eur za stroške postopka.

Zgodovina sprememb…

aha, torej DDV je pa 22%?
Jaz si zdaj to tako razlagam da če naročim paket za 100€ me pride
100€ paket
22€ DDV
6€ postopek
128€ skupaj.

zdaj me samo zanima če imate kakšen link, da se preveri carina za posamezni izdelek?
hvala =)

_commandos_ ::

najlepša hvala! :D

AaBoy ::

Imam eno vprašanje kupil bi zadevo iz Amerike ki stane 155$ + poštnina 50,10$, kar je skupno 205,10$. To znaša ~ 151€. Na ta znesek se računa potem 22% davka (~184.22€), na ceno z davkom še pa carinska taksa, ki znaša 3,5% in je skupno ~191€. Sedaj me zanima ali je moj izračun pravilen?

skyline ::

Odštej carino (vrednost samega blaga je nižja od 150 EUR, poštnina se ne šteje) in prištej cca. 6 EUR manipulativnih stroškov.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: skyline ()

koyotee ::

@skyline ne bluzi na pamet!!!!!
Kaj je osnova za obračun carine in DDV? (20. 12. 2011)

Osnova za obračun uvoznih dajatev je carinska vrednost blaga, določena v skladu s pravili določanja carinske vrednosti blaga. Carinska vrednost blaga je sestavljena iz vrednosti blaga in ostalih stroškov (poštnina, zavarovanje ipd.), ki nastanejo ob dobavi blaga na območje EU. Z izjemo pošiljk nekomercialne narave se poštnina do namembnega kraja v celoti všteva v carinsko vrednost. Več informacij o carinski vrednosti si lahko preberete na naslovu Carinska vrednost.

Poštnina se prišteje vrednosti, zato boš plačal carino!
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: koyotee ()

k3k3tz ::

@koyotee: po 18 straneh teme ti še vedno ni nič jasno. Za mejo 22€(DDV) in 150€(carina) se upošteva samo vrednost blaga. Šele potem se prištejejo stroški pošiljanja.

koyotee

Pri presoji, ali je blago v pošiljki upravičeno do oprostitve, se upošteva samo vrednost blaga (brez poštnine).
Vir: http://www.carina.gov.si/si/carinski_po...

Kul?

koyotee ::

Z izjemo pošiljk nekomercialne narave se poštnina do namembnega kraja v celoti všteva v carinsko vrednost.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

kratos ::

Nevem če je že kje napisano, ker sem samo nahitro preletel strani vendar a ima zdaj carina drugačen sistem uvoznih carinskih postopkov ?
Včasih sem moral pod zadevo vpisat "CARINSKA POŠTA IN POŠTNO CARINSKO PRIJAVO - xxxx/xx", zdaj sem pa slab teden nazaj dobil drugačno pošto kjer piše da obvezno v zadevo vnesem številko pošiljke (torej tracking številko) ter seveda vse račune, linke, itd... no to sem vse naredil vendar po slabem tednu (6dni) ni še popolnoma nobenega odgovora niti tracking cifra se ni premaknila. Do zdaj sem naročil že kar precej stvari in nikoli ni trajalo dlje kot 2 dni (dan po poslani pošti sem prejel vse na dom). Je kako drugače potrebno stvar poslat?

tlozej ::

Koyotee

"carinska vrednost" ni isto kot "meja za oprostitev carine"

koyotee je izjavil:

Z izjemo pošiljk nekomercialne narave se poštnina do namembnega kraja v celoti všteva v carinsko vrednost.

Dej orenk preberi tisti link, no.

Pithlit ::

koyotee je izjavil:

V grobem:
Če _blago_ ne presega vrednosti 22€ (meja za oprostitev) ne plačaš nič (pustimo ob strani te poštarske kolobocije s papirji).

Če _blago_ presega vrednost 22€ pa boš plačal dajatve na _celotno_ vrednost pošiljke (torej vključno s poštnino - carinska vrednost).

A je mal bolj jasno?
Life is as complicated as we make it...

Pithlit ::

Pa, mimogrede, tudi na carini so ljudje... in kot taki so marsikdaj tudi 'prizanesljivi' (zamižijo na eno oko). Se zgodi da blago, ki je malenkost nad mejo za oprostitev, spustijo skozi. Meni nazadnje eno android palčko (23€, račun in CN obrazec priložena... paket prelepljen z unim carinskim selotejpom, pa poštnine je blo, se mi zdi, 17€).

Tko da osebno res ne vem zakaj se folk tolk buni nad slovensko carino. Dragi niso. Žleht tud ne. Svoje delo opravljajo, imho, precej dobro. Če komu kaj ne paše naj gre pa v Avstrijo uvažat... al pa Italijo... al pa (whatever).
Life is as complicated as we make it...

BlaY0 ::

Ja, jaz bi priporočil, da se pozanimate pri italijanskih kolegih/prijateljih kako to zgleda pri njih. V primerjavi z njimi pri nas živimo v pravljični deželi...

Okapi ::

Ali pa pri danskih. Danska pošta za tisto, kar naša zaračuna 6 evrov, zaračuna 20 ali 25. Pa še 25% DDV imajo.

O.

kratos je izjavil:

Nevem če je že kje napisano, ker sem samo nahitro preletel strani vendar a ima zdaj carina drugačen sistem uvoznih carinskih postopkov ?
Včasih sem moral pod zadevo vpisat "CARINSKA POŠTA IN POŠTNO CARINSKO PRIJAVO - xxxx/xx", zdaj sem pa slab teden nazaj dobil drugačno pošto kjer piše da obvezno v zadevo vnesem številko pošiljke (torej tracking številko) ter seveda vse račune, linke, itd... no to sem vse naredil vendar po slabem tednu (6dni) ni še popolnoma nobenega odgovora niti tracking cifra se ni premaknila. Do zdaj sem naročil že kar precej stvari in nikoli ni trajalo dlje kot 2 dni (dan po poslani pošti sem prejel vse na dom). Je kako drugače potrebno stvar poslat?

Lahko kdorkoli potrdi če so spremenili tisto obvestilo ki ga dobiš na dom ? ter če je potrebno v zadevo vpisat samo tracking številko (ko pošiljaš na mail) ?

jakan123 ::

S carinske pošte sem prejel obvestilo o prispeli pošiljki. Sem jim na mail poslal račun in tudi povezavo do spletne trgovine, kjer sem opravil nakup. Koliko časa potrebujejo, da obračunajo in mi pošljejo račun za DDV?

ponavadi traja dan dva (odvisno kdaj si poslal, kako dostavlja pošta...)

@lukao ponavadi pošljejo naslednji dan ko si jim ti poslal, se pravi da po dveh dneh ti poštar dostavi na dom z odkupnino.

vsaj pri meni je ponavadi blo tko. Seveda delovni dnevi...

kratos je izjavil:

kratos je izjavil:

Lahko kdorkoli potrdi če so spremenili tisto obvestilo ki ga dobiš na dom ? ter če je potrebno v zadevo vpisat samo tracking številko (ko pošiljaš na mail) ?
Jaz sem napisal CARINSKA POŠTA - tracking številka pa sem dobil brez težav.

Lahko jim pač pošlješ še en mail ali pa jih pokličeš, so ljudje na drugi strani :)

k3k3tz ::

baje majo nek nov sistem. pošlješ samo tracking nr. in linke oz. priloge. zaenkrat pošiljanje vnaprej ni možno.

darkolord ok potem je res na novo potrebno pisat tracking številkov naslov, bom počakal še dan, dva če do takrat nebo jih pa kličem, hvala za informacijo.

Mellons ::

Hmmm... a bi mene moralo skrbeti?

Dobil sem isto pismo iz carine kot vi ostali, prejšnji teden 5.2. Isti dan sem jim nazal poslal e-mail in v zadevi CARINSKA POŠTA in potem neka številka zraven, XXXX/XX

Do zdaj še ni odgovora, že 1 teden...

Mellons je izjavil:

Hmmm... a bi mene moralo skrbeti?

Dobil sem isto pismo iz carine kot vi ostali, prejšnji teden 5.2. Isti dan sem jim nazal poslal e-mail in v zadevi CARINSKA POŠTA in potem neka številka zraven, XXXX/XX

Do zdaj še ni odgovora, že 1 teden...

Lahko da se je založlo, poklič pa lepo vpraši, ne grizejo..

@Mellons 5.2 sem tudi jaz dobil na našo carino in 6.2 dobil obvestilo ter isti dan poslal vse naprej. Kot naslov sem pa napisal samo tracking številko saj piše da jo je obvezno treba navesti v zadevo maila.

Malo mi je res čudno, saj do zdaj še ni nikoli trajalo toliko časa.

Mellons ::

kratos je izjavil:

@Mellons 5.2 sem tudi jaz dobil na našo carino in 6.2 dobil obvestilo ter isti dan poslal vse naprej. Kot naslov sem pa napisal samo tracking številko saj piše da jo je obvezno treba navesti v zadevo maila.

Malo mi je res čudno, saj do zdaj še ni nikoli trajalo toliko časa.

Meni kot navodila za pošiljanje piše: (zdaj sem prvič dobil takšno pismo iz carine)

''na e-naslov: (Zadeva: CARINSKA POŠTA in št. Poštne carinske prijave (št. PCP)

Piše, da če v 30 dneh ni opravljen carinski postopek, da pošiljko vrnejo pošiljatelju... upam da ne bodo potrebovali 1 mesec.

So bili pa tudi počasni, da so mi sploh poslali to pismo... na pismu je datum 31.1.2014, jaz sem ga pa dobil 4.2.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mellons ()

Pokliči jutri zjutraj na telefonsko številko ki je navedena na istem papirju.
««
16 / 90
»»