» »

Novi državni koordinatni sistem 1.januarja 2008

Novi državni koordinatni sistem 1.januarja 2008

Geodetska uprava RS - Slovenija bo do 1. januarja 2008 zamenjala Gauss-Kruegerjev koordinatni sistem iz časa Avstroogrske za sodoben koordinatni sistem ETRS89 (European Terrestrial Reference System 1989). Gre za sodoben evropski geocentrični geodetski datum, sprejet s strani EUREF.

Pri novem sistemu je spremenjena definicija elipsoida (t.j. matematična aproksimacija zemeljske površine na način, da se ta ploskev kar najboljše prilega površini, a še vedno ostane matematično enostavno določljiva), in sicer iz Besselovega v GRS 80. Do menjave je prišlo predvsem zato, ker stari sistem ni bil kompatibilen z GPS-ovim elipsoidom WGS84, pa tudi zato, ker je bila stara mreža zelo deformirana zaradi napak pri določanju temeljnih točk. To je pomenilo, da ni bila mogoča enostavna pretvorba iz GPS koordinat v našo državno koordinatno mrežo.

Za uporabnike to pomeni, da bodo koordinate, ki jih bo izpljunil GPS, brez preračunavanja uporabne tudi na naših bodočih kartah. Ker se večina evropskih držav ravno tako odloča za sisteme, ki temeljijo na ETRS 89, bo pretvorba koordinat tudi v drugih državah bistveno bolj enostavna. Koordinatna mreža se bo premaknila za cca. 400 m v eno in 100 m v drugo smer, tako da se bo ujemala z WGS 84 (GPS) koordinatnim sistemom.

Izvorna novica.

19 komentarjev

gzibret ::

Po eni strani je super, po drugi pa bo treba popravljat vse stare karte in baze. Teh pa je ogromno, pa na koncu bo zmeda, ko sploh ne bom(o) več vedli, a je sistem GK ali pa tanov (če se razlikuje za zgolj 400 m).

Pa komplet nove karte z novimi tfw-ji bo treba spet kupit. Beda ;(

No, če bo to zadnji popravek v mojem življenju, bom še nekak prenesel. Če pa bo to stalna desetletna praksa, potem pa bom prešaltal nazaj na GK :D
Vse je za neki dobr!

Infinity ::

Matr pa sej so te projekcije čist kul ;(( kaj se grejo ;(( matr bo spet zmeda pa nanou bo treba use naštuderat ;((

MrStein ::

Kaj se te grejo, saj 640 kB je ja dovolj !
;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

krho ::

Kaj to pomeni za zemljo katere lastnik si? Da se tudi ta prestavi za 400/100m, se pravi, da nisi več lastnik zemlje kjer imaš hišo?
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

marvin42 ::

ne bodi smešen, saj tvoja parcela ni vezana na koordinate
Mostly Harmless

keber ::

Bo treba novico malo popraviti. S 1.1.08 se na nov sistem veže le kataster. Vse drugo ostaja na starem do nekega datuma (2010, 2011), ki pa še ni določen.

motorc ::

Kolikor se jaz spomnem je pretvorba med Gauss-Kruegerjem in UTM (WGS84) taksna:

Xgk = Nutm + 1050m
Ygk = Eutm + 365m

marvin42 ::

med ravnino in elipsoidom ne moreš pretvarjati samo s šeštevanjem :)
Mostly Harmless

keber ::

Je pa res, da bo nekdo tukaj fino zaslužil. Se ve, kdo. :D

chort ::

Hehehe, eja.. tvoja parcela je vezana na koordinate. Njene (stare) koordinate se ne bodo spreminjale, bo pa pac dobila se dodatne, nove koordinate v ETRS89 k.s. :)
Problemov bo precej, ampak dvomim, da jih bodo navadni drzavljani obcutili. Prej jih bodo obcutili geodeti, ki bodo(bomo) imeli ogromno dodatnega dela zaradi ugotavljanja lokalnih deformacij GK mreze in "kvarjenja" dobrih GPS meritev, da se bodo prilegale stari GK mrezi.
Glavni problem je, da je trenutna drzavna mreza tako zelo nehomogeno deformirana, da so potrebni posebni transformacijski parametri za prakticno vsak kvadratni kilometer.
Z novim koordinatnim sistemom ETRS89 v precni Mercatorjevi projekciji (ja, projekcija bo ista kot dosedaj), ki temelji na rotacijskem elipsoidu GRS80, se bo predvsem olajsalo delo z GPS napravami. Karte (te ki so narejene) bodo seveda ostale v isti projekciji, mogoce bomo dobili samo nove .tfw world fajle, s katerimi jih bomo na novo kalibrirali v Oziju :)
Tisto pristevanje in odstevanje stevilk dobljenim koordinatam pa bo preteklost, ceprav je ze sedaj bilo za kakrsno koli resno rabo cista neumnost, ker transformacija med elipsoidoma zal ni mogoca samo z linearno enacbo. Pri temu je potrebno vsaj 7 parametrov (tri rotacije, tri translacije in ena sprememba merila).

chort ::

@motorko: ETRS89/TM ni enako kot UTM. Razlika je v sirini cone (UTM ima cono siroko 6 stopinj, ETRS89/TM pa enako kot stara projekcija zaradi manjsih napak samo 3 stopinje) in v spremembi merila (pri UTM: M = 0.9996, pri ETRS89/TM pa M=0.9999)

@keber: me zanima kdo bo zasluzil :) cena geodetskega dela ostane enaka (vezana na stevilo posnetih tock), dela je pa kar nekaj vec, ce hoces sledit direktivam GURS-a. Lahko se pa odlocis, da ti je natancnost 5cm dovolj in se zadovoljis z lokalnimi transformacijskimi parametri za cca 10x10km velika obmocja... kar pa seveda ni dovolj natancno :) Je pa sprememba nujno potrebna in jo je treba izpeljat cim prej...

keber ::

Geodeti sami ne bodo zaslužili.

Bo pa geodetska uprava ter prodajalci geodetskih inštrumentov. Namreč, precej dvomim, da bodo updatani twf-ji na voljo zastonj. Oni pa bodo od točno določenega datuma (ki še ni določen) vse podatke dostavljaji le v novem koordinatnem sistemu. Potem si pa predstavljaj zmešnjavo s koordinatnimi sistemi v kaki projektantski firmi za nizke gradnje.

Ima pa seveda nov sistem ogromno plusov, le marsikdo bo moral nabaviti novo opremo.

gzibret ::

Pa sej niso samo tfw-ji. Tudi mrežo na kartah bo treba spremenit, ker stara postane brezpredmetna. Torej ne bo dost uploadat samo tfw, ampak tudi tiff oz. bolje vse tiffe.
Vse je za neki dobr!

keber ::

Na kartah bi bilo potrebno spremeniti še precej drugih stvari. ;) Sicer pa se počasi izoblikujejo nove vektorske podloge.
Informacije o tem, kaj se bo spreminjalo glede podatkov.. Na dan D bodo tako le posodobljeni twf-ji, saj bodo razlike premajhne (razen premika za cca 600 m), da bi se splačalo popolnoma nove karte delat. Sčasoma pa bodo tudi nove, se razume.

krho ::

Jah ne vem.. sodelavec mi je nekaj pravil, da zato ker se del novih meritev baje že dela po GPS načinu je njihova pracela premaknjena in sedaj jih sosed nekaj toži zaradi tega...
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Wirko ::

Mi lahko prosim nekdo nekaj razloži? Sem neznalec v geodeziji, ampak tale stavek zastopim:

Glavni problem je, da je trenutna drzavna mreza tako zelo nehomogeno deformirana, da so potrebni posebni transformacijski parametri za prakticno vsak kvadratni kilometer.

Čudno je to. Kako za hudiča smo pa sploh prišli do takšne državne mreže? Ali mogoče še vedno uporabljamo koordinate referenčnih točk, ki so bile izmerjene v avstroogrskih časih? Za kako velike nehomogenosti pa pravzaprav gre?
[:4{#]

gzibret ::

Wirko - tudi jaz nisem geodet, samo lahko laično razložim, kako jaz razumem zadevo. Naj me popravi kdo, ki je bolj informiran o vsej stvari. Glavni problem je, kako površino krogle spravit na ravni papir. Zato nujno rabiš transformacije, takšne in drugačne. Do sedajšnja gauss-krugerjeva mreža je narejena na neko izhodiščno točko (mislim, da na 15. poldnevnik), dlje kot greš od njega, večja je napaka.

V Prekmurju se napake nabere že za nekaj metrov, kar se ne sliši veliko, za neko precizno kartografijo pa to ne štima (še posebej, ko so se nekateri pripravljeni poklat za nekaj cm zemlje ;) ).
Vse je za neki dobr!

marvin42 ::

chort: mogoče je tvoja parcela vezana na koordinate, moja in pa tudi vse ostale sigurno niso :) Dejstvo je, da je v naravi parcela tam kjer pač je. Pa čez 100 let bo še vedno tam kjer je. Pa lahko vmes zamenjamo milion koordinatnih sistemov, parcela bo še vedno tam kjer je.
Geodeti ne bodo imeli dosti dodatnega dela, ker bodo "glavne" itak nove koordinate. V GK bodo pretvarjali samo zaradi kompatibilnosti za nazaj in zato ne bodo šli računat transformacije za vsak kvadratni kilometer, pač pa bodo uporabljali transformacijo za večja področja. Tako da bo nek geodet, ki ima večino meritev na istem območju, bolj ali manj vseskozi uporabljal isto transformacijo. Kdo ti bo šel pa preverjati ali si prišel v tiste centimetre ali ne... nihče. Važno da bo ETRS89 štimal.
Na živce mi gre pa to, da se ta nov sistem uvaja ravno v času, ko je GU prezaposlena z evidentiranjem nepremičnin, tako da se razen redkim posameznikom sploh nobenemu ne sanja kako in kaj bo na dan d.
Mostly Harmless

keber ::

Čudno je to. Kako za hudiča smo pa sploh prišli do takšne državne mreže? Ali mogoče še vedno uporabljamo koordinate referenčnih točk, ki so bile izmerjene v avstroogrskih časih? Za kako velike nehomogenosti pa pravzaprav gre?


Mreža je bila sprva pravokotna, ampak kasneje se je ugotovilo, da so določene referenčne točke slabo izmerjene ter seveda, točke se tudi premaknejo. Naša geodezija je v osnovi še vedno iz časov Marije Terezije, v tem času pa pride tudi do premikov geodetskih točk zaradi geoloških vplivov. Te napake sicer niso ogromne, so pa v rangu metra ali dveh.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: keber ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Navigacija za kolo (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
7312253 (8429) schurda
»

Kako je definirana zemljepisna širina/višina: na krogli ali elipsoidu (WGS)?

Oddelek: Znanost in tehnologija
312537 (1773) LuiIII
»

pretvorba int v gps lokacijo

Oddelek: Programiranje
123373 (3108) boss-tech
»

Novi državni koordinatni sistem 1.januarja 2008

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
196638 (3447) keber
»

Galileo: novo GPS omrežje

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
103263 (3263) DOLF

Več podobnih tem