»

Tudi Microsoft Windows Phone zbira podatke

vir: CNet
CNet - Kakor smo ugotovili, da si Applov iOS in Googlov Android shranjujeta lokacijo telefona in nekatere druge podatke, počne nekaj podobnega tudi Microsoft Windows Phone. Telefoni z nameščenim Microsoftovim operacijskim sistemom v Redmond pošiljajo podatke o serijski številki aparata (unique ID), podrobnosti o vseh vidnih brezžičnih omrežjih (Wi-Fi) in točne zemljepisne koordinate, pridobljene z GPS. Kako pogosto se ti podatki posredujejo v Microsoft, tamkajšnji tiskovni predstavnik ni mogel povedati.

Za razliko od Appla in Googla pa Microsoft podatkov ne shranjuje tudi lokalno na telefonu, kar so bili glavni očitki Applu in...

11 komentarjev

Tridimenzionalni fraktali

Mandelbrotova množica v kompleksni ravnini

Slashdot - Fraktali so zanimive matematične strukture, ki so pozornost matematikov pritegnile v zadnjih desetletjih preteklega stoletja, čeprav so njim podobne strukture študirali že v 19. stoletju. Za fraktalne je značilno, da vsebujejo podrobnosti pri poljubni povečavi, da so natančno ali statistično sampodobni, da so definirani rekurzivno ali pa da je njegova razsežnost večja od topološke razsežnosti. Resnejše raziskovanje se je razmahnilo po letu 1975, ko je termin fraktal skoval ameriški Francoz Benoît Mandelbrot. Prav po njem se imenuje ena izmed najbolj znanih fraktalnih množic.

Poglejmo si...

15 komentarjev

Napačne GPS koordinate in adijo vaša hiša

Razdejanje

vir: engadget
engadget - Če ste mislili, da GPS naprave povzročajo preglavice le voznikom, vam tokrat prinašamo novico iz tiste nadvse nehvaležne kategorije "saj ni res, pa je".

Pred nekaj dnevi je namreč podjetje za rušenje stavb podrlo popolnoma napačno hišo na podlagi GPS koordinat in opisa same stavbe. Kot se je kasneje izkazalo, so bile očitno dane koordinate premalo natančne (ali že v osnovi napačne), samega naslova stavbe pa ni preveril nihče od odgovornih pri podjetju za rušenje.



Tako je družina Byrd ostala brez družinske hiše, ki jo je zgradil že njihov oče, a podjetje za rušenje vztraja, da niso storili nobene napake in da je s papirji vse v najlepšem redu (pričakovano, delo jim je bilo outsourcano...

22 komentarjev

Novi državni koordinatni sistem 1.januarja 2008

Geodetska uprava RS - Slovenija bo do 1. januarja 2008 zamenjala Gauss-Kruegerjev koordinatni sistem iz časa Avstroogrske za sodoben koordinatni sistem ETRS89 (European Terrestrial Reference System 1989). Gre za sodoben evropski geocentrični geodetski datum, sprejet s strani EUREF.

Pri novem sistemu je spremenjena definicija elipsoida (t.j. matematična aproksimacija zemeljske površine na način, da se ta ploskev kar najboljše prilega površini, a še vedno ostane matematično enostavno določljiva), in sicer iz Besselovega v GRS 80. Do menjave je prišlo predvsem zato, ker stari sistem ni bil kompatibilen z GPS-ovim elipsoidom WGS84, pa tudi zato, ker je bila stara mreža zelo deformirana zaradi napak pri določanju temeljnih točk. To je pomenilo, da ni bila mogoča enostavna pretvorba iz GPS koordinat v našo državno koordinatno mrežo.

Za uporabnike to pomeni, da bodo koordinate, ki jih bo izpljunil GPS, brez preračunavanja uporabne tudi na naših bodočih kartah. Ker se večina evropskih držav ravno tako...

19 komentarjev

Zaščiteni, a kljub temu nevarni

Alex Ionescu's Blog - Vsaj tisočkrat smo že omenili, kako strogo nadzorovana je sodobna medijska vsebina visoke ločljivosti. Za njeno predvajanje potrebujete posebno opremo, ki jo v primeru osebnega računalnika predstavljata HDCP izhod in Windows Vista, v katero je vgrajenih precej zaščitnih sistemov, ki skušajo preprečiti pobeg predrage umetniške vsebine s holywoodskih ploščkov.

Med drugim nov OS pozna tudi t.i. zaščitene procese, ki imajo znotraj sistema precej priviligiran položaj, drugi procesi (na primer antivirusni program) namreč nimajo dostopa do njihovih sredstev, da ne bi zlobni strici z zlobno kodo ukradli kakršnekoli zaščitene vsebine, ko se ta nahaja v pomnilniku v nekriptirani obliki. Omenjeni status lahko dobi samo določena digitalno podpisana programska oprema, ki je pred tem skrbno pregledana, pa tudi njeno delovanje je omejeno na določeno ožje okolje izvajanja znotraj sistema.

Alex Ionescu na svojem blogu piše o zaskrbljujočem dejstvu, da je kljub vsemu mogoče na precej trivialen...

8 komentarjev

Razbite GPS kode Galilea

Slashdot - Newswise poroča, da so člani Cornell's Global Positioning System laboratorija uspeli razbiti kode za psevdo naključna števila (pseudo random number - PRN) evropske različice satelitske navigacije Galileo. To pomeni, da bodo lahko uporabniki brezplačno uporabljali GPS sprejemnike.

Za razliko od sistema GPS, ki je brezplačen (uporabnik mora kupiti le sprejemnik), pa je Galileov signal šifriran, saj njegovi lastniki želijo služiti z licenčnino za kode za psevdo naključna števila. Ker pa si GPS in Galileo delita frekvenčno območje, je bil med ZDA in EU podpisan sporazum, da bo del PRN kod odprtokoden. Člani Cornell GPS labolatorija so na začetku januarja zaprosili za te kode, vendar jih niso dobili. Zato so se lotili razbijanja kod, kar jim je uspelo do začetka aprila. Naslednji dan po objavi kod na njihovi spletni strani, je kode uporabil komercialni proizvajalec GPS sprejemnikov NovAtel iz Kanade in pričel za navigacijo uporabljati Galileov satelit GIOVE-A.

18 komentarjev

Projekt Galileo globoko v teku

vir: BBC
BBC - Medtem ko Evropa pospešeno gradi svoj ekvivalent ameriškemu sistemu za globalno pozicioniranje ( GPS), so si na BBC ogledali, čemu sploh potrebujemo še en tovrsten sistem in kaj nam bo napram ameriškemu ponudil.

Galileo bo sestavljalo 30 satelitov, ki bodo Evropo stali okrog 3,2 milijarde evrov. Prvo plovilo s potrebnimi deli za sestavo tega sistema bodo izstrelili jutri, naslednje mu bo sledilo za novo leto, delujoč sistem pa lahko pričakujemo do konca leta 2010. Najpomembnejša razlika v primerjavi z ameriškim sistemom je dejstvo, da je GPS vojaški sistem, brez zagotovil in garancije za delovanje, medtem ko bo Galileo evropski lastni civilni sistem, na katerega se bo vsakokrat moč zanesti.

Galileo bo...

24 komentarjev